Ухвала
від 16.12.2014 по справі 1-15-11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11/793/245/14 Справа № 1-15-11 Категорія: ч. 1 ст. 119 КК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2014 року Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого-суддіОСОБА_2 , суддівОСОБА_3 , ОСОБА_4 , за участю прокурора особи звільненої від кримінальноївідповідальності захисника адвоката потерпілої представника потерпілої - адвоката ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси кримінальну справу за апеляцією потерпілої ОСОБА_8 на ухвалу Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 05 вересня 2014 року, якою

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

звільнено від кримінальної відповідальності у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальну справу закрито.

В порядку ст. 81 КПК України 1960 року вирішена доля речових доказів.

Органом досудового слідства ОСОБА_6 обвинувачувався в тому, що він 18 квітня 2009 року, в проміжок часу з 01 години до 02 години, перебуваючи поблизу магазину «Мрія», розташованого в м. Умань по вул. Садовій, 31, в ході конфлікту, на грунті раптово виниклих неприязних відносин з ОСОБА_10 , з власної необережності, внаслідок злочинної самовпевненості, свідомо припускаючи, що від його дій не настануть негативні наслідки, а саме смерть ОСОБА_10 , наніс удар рукою в обличчя потерпілого, в результаті чого він, втративши рівновагу, упав на рівну асфальтовану поверхню, отримавши при цьому, згідно висновку експертизи № 207/282 від 20.06.2009 року, тяжкі тілесні ушкодження, які небезпечні для життя та несумісні з життям і легкі тілесні ушкодження.

Під час транспортування до Уманської міської лікарні 18.04.2009 року, від отриманих тілесних ушкоджень, настала смерть ОСОБА_10

05 вересня 2014 року ухвалою Уманського міськрайонного суду Черкаської області, за клопотанням адвоката ОСОБА_7 , ОСОБА_6 звільнено від кримінальної відповідальності у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальну справу закрито.

В апеляції та в доповненнях до неї потерпіла ОСОБА_8 просить скасувати ухвалу міськрайонного суду від 05.09.2014 року, а справу направити на новий судовий розгляд, мотивуючи тим, що суд виніс рішення про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності передчасно, незаконно, неупереджено та з грубим порушенням норм кримінального і процесуального законодавства. Зазначає, що судом, в порушення вимог ст. 49 КК України, звільнено ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку зі сплином строків давності за злочин середньої тяжкості, тобто через 5 років з моменту його вчинення, без врахування того, що останній перебував в розшуку, коли як в даному випадку він підлягає звільненню від відповідальності після сплину 15 років. Вказує, що судом не дана об`єктивна оцінка всім обставинам справи, зокрема тому, що в діях ОСОБА_6 відсутня суб`єктивна сторона злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України, а дії останнього підлягають кваліфікації на ч. 1 ст. 115 або на ч. 1 ст. 121 КК України. Звертає увагу, що суд безпідставно не звернув увагу на те, що органами досудового слідства кримінальна справа невірно порушена по факту смерті ОСОБА_10 , а не відносно конкретної особи, яка, на той час, була відома.

Заслухавши доповідача, думку потерпілої ОСОБА_8 та її представника адвоката ОСОБА_9 в підтримку поданої апеляції, міркування особи звільненої від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 та його захисника адвоката ОСОБА_7 про законність та вмотивованість ухвали міськрайонного суду та відсутність підстав для задоволення апеляційних вимог потерпілої, думку прокурора, який в апеляційному порядку рішення суду не оскаржував, а доводи, викладені потерпілою в апеляції, вважає безпідставними та такими, що до задоволення не підлягають, вивчивши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи апеляції, колегія суддів приходить до висновку, що вона підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 11-1 КПК України 1960 року, суд у судовому засіданні за наявності підстав, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України, закриває кримінальну справу у зв`язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з обвинувальним висновком.

Згідно ч. 1 ст. 282 КПК України 1960 року, якщо під час судового розгляду справи будуть установлені підстави для закриття справи, передбачені КПК України 1960 року, суд, вислухавши думку учасників судового розгляду і висновок прокурора, своєю мотивованою ухвалою, а суддя постановою, закриває справу. Для вирішення питання про закриття кримінальної справи з підстав, передбачених ст. 49 КК України, суд має упевнитися в тому, що вина підсудного у вчиненні злочину доведена.

Відповідно до постанови Пленум Верховного Суду України від 23.12.2005 № 12 "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності", постанова (ухвала) судді (суду), винесена у порядку, передбаченому ст.ст. 248, 282 КПК, має бути вмотивованою.

Натомість, суд першої інстанції, при постановлені рішення про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності з закриттям кримінальної справи, не дотримався вказаних вимог закону та прийняв його з істотним порушенням кримінально-процесуального закону.

Так, зі змісту ухвали про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 слідує, що при визначенні правильності кваліфікації дій підсудного за ч. 1 ст. 119 КК України як вбивство, вчинене через необережність, суд послався лише на висновок експерта № 380/12 Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України від 26.03.2014 року. При цьому, при наявності такої позиції потерпілої та її представника, щодо неправильної кваліфікації дій ОСОБА_6 , суд не дав оцінку дослідженим судом доказам, не проаналізував фактичні дані, що містяться у показаннях свідків, підсудного, висновках експертів та в інших джерелах доказів, які стверджують чи спростовують обвинувачення.

Також, як встановлено колегією суддів, міськрайонним судом при винесені ухвали про відмову в задоволенні клопотання порушено вимоги щодо її змісту, передбачені процесуальним законом.

Так, за змістом ч. 2 ст. 281 КПК України 1960 року, суд при вирішенні питання про направлення справи на додаткове розслідування виносить відповідне мотивоване процесуальне рішення в нарадчій кімнаті. При одноособовому розгляді справи, відповідно до ч. 4 ст. 273 КПК України 1960 року, суддя виносить постанову.

Оскільки КПК 1960 року не містить указівок щодо змісту ухвал і постанов, винесених у нарадчій кімнаті, їх зміст має відповідати вимогам, зазначеним у ст. 130 КПК України 1960 року. З огляду на це, постанова винесена в кримінальній справі має бути мотивованою, з наведенням мотивів, доводів, що обґрунтовують ухвалення рішення.

Як слідує з протоколу судового засідання, під час розгляду даної кримінальної справи по суті судом першої інстанції, потерпілою ОСОБА_11 та її представником адвокатом ОСОБА_9 , порушувалося питання про направлення справи на додаткове розслідування, в тому числі і з підстав необхідності кваліфікації дій обвинуваченого за іншими статтями КК України, зокрема за ч. 1 ст. 115 КК України або ч. 1 ст. 121 КК України.

Вирішуючи вказане клопотання суд ухвалою від 05 вересня 2014 року в його задоволенні відмовив. Єдиним мотивом такої відмови суд вказав на те, що викладені в клопотанні доводи, не знайшли підтвердження під час судового слідства. Дане процесуальне рішення, всупереч вимог процесуального закону, не вмотивоване і носить формальний характер

Як встановлено колегією суддів, судом також порушено вимоги ст. 280 КПК України.

Так, з огляду на зазначену вище вимогу закону, у суду є лише дві підстави для зупинення провадження в справі, це, зокрема: оголошення в розшук підсудного або його хвороба на психічну або іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає розгляд справи. Коли справа не може бути розглянута в даному судовому засіданні з інших причин, суд відкладає розгляд справи.

Як вбачається з матеріалів кримінальної справи, 21 липня 2010 року та 12 липня 2012 року судом винесено постанови про призначення по кримінальній справі повторних комісійних судово-медичних експертиз, у зв`язку з чим на час проведення експертиз, в порушення вказаної норми закону, провадження по справі зупинено.

При цьому, колегія суддів звертає увагу на те, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 282 КПК України 1960 року, при звільненні від кримінальної відповідальності, суддя виносить постанову, якою закриває справу. Як слідує з матеріалів справи, суд закрив справу відносно ОСОБА_6 , винісши таке процесуальне рішення як ухвала, однак з огляду на те, що розгляд справи відбувався суддею одноособово, а не складом суддів, він зобов`язаний був винести постанову.

Оскільки міськрайонним судом було допущено істотні порушення кримінально-процесуального закону, колегія суддів вважає, що ухвалу суду слід скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у відповідності до вимог кримінального і кримінально-процесуального законів у.т.ч. з належною перевіркою доводів, викладених в апеляційній скарзі потерпілої ОСОБА_11 , щодо кваліфікації дій ОСОБА_6 , прийняти законне і обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 362, 365, 366 КПК України 1960 року, колегія суддів судової палати, -

у х в а л и л а :

апеляцію потерпілої ОСОБА_8 з доповненнями до неї задовольнити частково.

Ухвалу Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 05 вересня 2014 року про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінальної справи скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд в той же суд, але в іншому складі суду.

Дана ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу42206272
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-15-11

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Постанова від 04.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Постанова від 05.01.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Постанова від 27.02.2018

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

Постанова від 21.12.2017

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

Постанова від 18.04.2016

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Кімстачов О. С.

Постанова від 14.03.2016

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 16.12.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Євтушенко В. Г.

Ухвала від 05.09.2014

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Прокулевич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні