Ухвала
від 16.11.2022 по справі 902/880/21
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"16" листопада 2022 р. Справа № 902/880/21

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

суддя-доповідач (головуючий суддя) Василишин А.Р.,

суддя Бучинська Г.Б. , суддя Філіпова Т.Л.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Фермерського господарства Лемешівка-Агро на рішення Господарського суду Вінницької області у справі №902/880/21 від 11 серпня 2022 року, повний текст рішення складено 22 серпня 2022 року (суддя Міліціанов Р.В.)

за позовом: Фермерського господарства "Лемешівка-Агро"

за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача:

Калинівської районної державної адміністрації

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля Агропродукт"

за участю Третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "Мерідіан;

2) Фізичної особи-підприємця Гончарук Ірини Василівни

про стягнення 135661 грн 98 коп. збитків

ВСТАНОВИВ:

31 cерпня 2022 року до Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Лемешівка-Агро" (надалі Позивач), за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача:Калинівської районної державної адміністрації (надалі - Третя особа 1) до Товариства з обмеженою відповідальністю"Поділля Агропродукт" (надалі Відповідач), за участі Третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "Мерідіан (надалі - Третя особа 2) та Фізичної особи-підприємця Гончарук Ірини Василівни ( надалі - Третя особа 3) про стягнення 135 661 грн 98 коп. збитків.

Рішенням Господарського суду Вінницької області у справі №902/880/21 від 11 серпня 2022 року, повний текст рішення складено 22 серпня 2022 року у позові відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятим судом першої інстанції рішенням, Позивач, звернувся до Північно - західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, з підстав, висвітлених в ній, просить суд скасувати рішення місцевого господарського суду та прийняти нове рішення, яким задовільнити позовні вимоги Позивача повністю.

Також Позивач просить поновити пропущений ним строк на подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Вінницької області від 11 серпня 2022 року у справі №902/880/21 й провести розгляд справ в судовому засідання за його участі.

10 жовтня 2022 ухвалою Північно-західного апеляційного господарського залишено без руху апеляційну скаргу Позивача на рішення Господарського суду Вінницької області у справі №902/880/21 від 11 серпня, повний текст рішення складено 22 серпня 2022 року.

Зобов`язано сплатити Позивача 3405 грн судового збору, докази чого надати суду, а також надати докази надсилання копії апеляційної скарги сторонам по справі.

5 листопада 2022 року Позивач отримав поштвовим відправленням ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху від 10 жовтня 2022 року у справі №902/880/21.

14 листопада 2022 року на поштову адресу Північно-західного апеляційного господарського надійшло клопотання про усунення недоліків.

Частиною 2 статті 256 Господарського-процесуального кодексу України встановлено, що учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Позивач додав до апеляційної скарги роздруківку трекінгу 2101803695065 з Укрпошти, яка підтверджує отримання повного тексту постанови 2 вересня 2022 року. Апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Вінницької області у справі №902/880/21 від 11 серпня, повний текст рішення складено 22 серпня 2022 року подано до Північно-західного апеляційного господарського суду 23 вересня 2022 року. Відтак суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що клопотання про поновлення Позивачу строку на подання апеляційної скарги підлягає задоволенню.

Стосовно клопотання Позивача про розгляд справи в судовому засіданні за участю Позивача, Апеляційний господарський суд звертає увагу сторін на те, що згідно частини 3 статті 270 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною 10 цієї статті та частиною 2 статті 271 Господарського процесуального кодексу України.

Приписами частини 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України визначено, що: апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах за ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Суд апеляційної інстанції наголошує, що відповідно до частини 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України врегульовано, що малозначними справами, зокрема, є справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини 2 статті 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Частиною 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відтак, оскільки розгляд даної апеляційної скарги (за приписами частини 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України) проводиться судом апеляційної інстанції без повідомлення (виклику) учасників справи, то суд звертає увагу учасників справи, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Відповідно до частин 5, 6, 7 статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Враховуючи наведені приписи процесуального законодавства, зважаючи на обраний Позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, які входять до предмету доказування, час, необхідний для вчинення судом та учасниками процесуальних дій, кількість учасників справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що справа має незначну складність, для якої пріоритетним є швидке вирішення спору, тож справа є малозначною, розгляд якої підлягає здійсненню у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

З урахуванням усього вищеописаного, апеляційний суд не вбачає підстав для не прийняття та повернення без розгляду або відмови у відкритті апеляційного провадження. Відтак, суд відкриває апеляційне провадження по даній справі.

Разом з тим суд попереджає сторін, що у зв`язку із розглядом справи №902/880/21 в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи, постанова по даній справі буде виготовлена до 16 cічня 2023 року включно.

Керуючись статями 12, 234, 247, 252, 256, 262, 263, 267, 268 ГПК України суд

УХВАЛИВ:

1. Поновити Фермерському господарству "Лемешівка-Агро" строк на подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Вінницької області від 11 серпня 2022 року, повний текст рішення підписано та складено 22 серпня 2022 року у справі №902/880/21

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фермерського господарста "Лемешівка-Агро" на рішення Господарського суду Вінницької області від 11 серпня 2022 року, повний текст рішення підписано та складено 22 серпня 2022 року у справі №902/880/21

3. Відмовити Фермерському господарству "Лемешівка-Агро" у задоволенні клопотання про розгляд апеляційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

4. Здійснювати розгляд апеляційної скарги Фермерського господарста "Лемешівка-Агро" на рішення Господарського суду Вінницької області від 11 серпня 2022 року у справі №902/880/21 у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

5. Запропонувати Товариству з обмеженою "Поділля Агропродукт" в строк протягом 3 днів з дня вручення даної ухвали надати до канцелярії суду відзив на апеляційну скаргу з доказами його (доданих до нього документів) надсилання Відповідачу в порядку частини 2 статті 263 ГПК України.

6. Запропонувати Калинівській районній державній адміністрації, Товариству з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія" Меридіан, Фізичній особі-підприємцю Гончарук Ірині Василівні в строк протягом 3 днів з дня вручення даної ухвали надати письмові пояснення щодо апеляційної скарги.

7. Копію ухвали направити сторонам по справі.

Головуючий суддя Василишин А.Р.

Суддя Бучинська Г.Б.

Суддя Філіпова Т.Л.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107348589
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —902/880/21

Судовий наказ від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Постанова від 02.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 10.10.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 28.08.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Рішення від 10.08.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 10.08.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 04.08.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 25.07.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні