Ухвала
від 21.11.2022 по справі 552/4019/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/4019/21

Провадження № 1-кс/552/3457/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.11.2022 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),з можливістюознайомитися зними тавилучити їхоригінали абоналежним чиномзавірені копії(здійснитивиїмку),а самедо проектноїдокументації (накожну чергув томучислі)на об`єкт«Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 ,розробленого назамовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 )ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ). Зобовязати ІНФОРМАЦІЯ_1 надати вищевказанідокументи дляознайомлення тавилучення їхоригіналів абоналежним чиномзавірених копії.

Клопотання обґрунтувала тим, що у провадженні СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування №42020170000000105 від 25.05.2020 за ч. 2 ст. 364, ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Установлено, що службові особи контролюючих органів у Полтавській області, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, не вживають заходи щодо усунення порушень містобудівного, земельного законодавства, чим завдають тяжких наслідків інтересам держави.

Вивченням даних Реєстру дозвільних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , інформації ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 установлено, що на території Полтавської області здійснюється будівництво багатоповерхових житлових будинків з порушенням вимог містобудівного законодавства.

До того ж відповідно до інформації ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_6 упродовж 2017-2020 років забудовниками багатоповерхових житлових будинків м. Полтава та Полтавської області не отримувалися висновки щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів будівництва на приаеродромних територіях з урахуванням умов впливу авіаційного шуму і емісій авіаційних двигунів та об`єктів, які можуть вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних засобів цивільної авіації.

При цьомувказані обмеженняне врахованоу містобудівнихумовах таобмеженнях,виданих ІНФОРМАЦІЯ_9 забудовникамбагатоповерхових житловихбудинків збудівництва багатоквартирнихбудинків таінших об`єктівбудівництва,в томучислі іза адресою: АДРЕСА_2 (земельнаділянка зкадастровим номером:5310137000:18:008:0185) «Нове будівництво 11 поверхового багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення (відокремлена частина «А» та відокремлена частина «Б») по АДРЕСА_2 », замовником якого є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), підрядником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_4 ), проектна документація на яке розроблена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ). Експертиза проекту будівництва проведена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 м АДРЕСА_5 ).

З урахуваннямвикладеного,з метоюповного,всебічного таоб`єктивного дослідженнявсіх обставин,що стосуютьсяданого кримінальногопровадження,виникла необхідністьу тимчасовомудоступі дооригіналу тайого вилучення(чизавірених копій)проектної документації(накожну чергув томучислі)на об`єкт«Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 ,розробленого назамовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ).

Вищезазначені документиможуть перебуватиу володінніта розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_12 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) як у центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через ІНФОРМАЦІЯ_13 та нагляду. Адже, в силу Закону України «Про регулювання містобудівельної діяльності» та Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 за № 466, замовник (його уповноважена особа) подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення чи через електронну систему здійснення декларативних та дозвільних процедур у будівництві до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю заяву про отримання дозволу разом з проектною документацією на будівництво, розробленою та затвердженою в установленому законодавством порядку.

Без проведення вищевказаних дій, відомості про вчинене кримінальне правопорушення неможливо отримати в інший спосіб, зокрема й через те, що в ході досудового розслідування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » проігноровано запит щодо надання інформації та належним чином завірених копій документів, які стосуються розроблення проектної документації за проектом будівництва об`єкта «Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 ».Так само ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не надано проектної документації і на виконання ухвали про надання тимчасового доступу. При цьому, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як замовником будівництво, не надано проектної документації в повному обсязі.

Крім того, розгляд клопотання просила проводити без участі представників ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою запобігання умисному знищенню або зміні документів, а також забезпечення їх збереження у тому вигляді, в якому вони знаходяться на момент розгляду клопотання.

Прокурор надала заяву, в якій просить розгляд клопотання проводити без її участі, клопотання просила задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання приходжу до наступного.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації, а також з метою забезпечення її збереження у тому вигляді, у якому вона знаходяться на момент розгляду клопотання, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, клопотання необхідно розглядати без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Надані до слідчого судді матеріали містять дані, які дають достатні підстави вважати, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020170000000105 від 25.05.2020, внесено відомості за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.364, ст. 28 ч.2, ч.1 ст. 366 КК України ( а.с.3).

Згідно матеріалів клопотання, упродовж 2017-2020 років забудовниками багатоповерхових житлових будинків м. Полтава та Полтавської області не отримувалися висновки щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів будівництва на приаеродромних територіях з урахуванням умов впливу авіаційного шуму і емісій авіаційних двигунів та об`єктів, які можуть вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних засобів цивільної авіації. При цьому вказані обмеження не враховано у містобудівних умовах та обмеженнях, виданих ІНФОРМАЦІЯ_9 забудовникам багатоповерхових житлових будинків з будівництва багатоквартирних будинків та інших об`єктів будівництва, в тому числі і за адресою:

АДРЕСА_2 (земельнаділянка зкадастровим номером:5310137000:18:008:0185) «Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 », замовником якого є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), підрядником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_6 ), проектна документація на яке розроблена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ). Експертиза проекту будівництва проведена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_5 ).

З метоюповного,всебічного таоб`єктивного дослідженнявсіх обставин,що стосуютьсяданого кримінальногопровадження,є необхідністьу тимчасовомудоступі до проектної документації(накожну чергув томучислі)на об`єкт«Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 ,розробленого назамовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ). В ході досудового розслідування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не надано інформацію та проектну документацію ( а.с.4-10).

Вищезазначені документи можуть перебувати у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_12 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) як у центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через ІНФОРМАЦІЯ_13 та нагляду.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що відшукувана документація, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 має суттєве значення для встановлення важливих обставин, являється джерелом доказів , а також враховуючи неможливість отримати відомості в інший спосіб, клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу та вилучення документів, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 30 днів.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Надати дозвіл на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),з можливістюознайомитися зними тавилучити їхоригінали абоналежним чиномзавірені копії(здійснитивиїмку),а самедо проектноїдокументації (накожну чергув томучислі)на об`єкт«Нове будівництво 11поверхового багатоквартирногожитлового будинкуз вбудованимиприміщеннями громадськогопризначення (відокремленачастина «А»та відокремленачастина «Б»)по АДРЕСА_2 ,розробленого назамовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_4 ).

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати вищевказані документи для ознайомлення та вилучення їх оригіналів або належним чином завірених копії.

Виконання ухвали доручити слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , прокурорам Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Строк дії ухвали 30 днів з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107407887
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/4019/21

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 05.10.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні