Ухвала
від 06.08.2021 по справі 552/4019/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/4019/21

Провадження № 1-кс/552/1255/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.08.2021 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчийСУ ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_3 звернулась досуду зклопотанням,погодженим прокуроромПолтавської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 , в якомупросить надати дозвілна тимчасовий доступдо оригіналівдокументів зможливістю вилученняїх копій,що перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »( АДРЕСА_1 ,ЄДРПОУ НОМЕР_1 )та стосуються розроблення проектноїдокументації запроектом будівництва «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) із замовником ( замовниками) вказаної проектної документації, а саме:договір (договори)з додаткамита додатковимиугодами,укладені між філією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 ,ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 ,ЄДРПОУ НОМЕР_3 та іншими суб`єктами господарської діяльності про надання послуг зі розроблення проектної документації на здійснення «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також документи, вихідні дані, які надавалися для розробки проекту; проектна документація по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 » з додатками; проект будівництва по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 »; листування,заяви,клопотання,які надавалися,надсилалися наадресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 , а також в адресу даних товариств стосовно отримання додаткових даних, документів, вихідних даних, необхідних для розроблення проектної документації по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 »; накази, кваліфікаційні дані, групи авторського нагляду, сертифікати, посвідчення на всіх осіб, у тому числі на головного експерта проекту та відповідальних експертів (дозволи, посвідчення, кваліфікаційні критерії, сертифікати, накази); відомості стовно того хто був замовником проекту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 » та подавав документи для складення експертного звіту; документів, що підтверджують здачу виконаних робіт та оплату за надані послуги; реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) свідоцтво про реєстрацію, статут, повноваження директора, головного бухгалтера, штатний розпис працівників, накази про призначення директора, бухгалтера.

Клопотання обґрунтувала тим, що у провадженні СВ Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження за № 42020170000000105 від 25.05.2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за фактом того, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 , зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, не вживають заходів щодо усунення порушень містобудівного законодавства, чим завдають тяжких наслідків інтересам держави.

Вивченням даних Реєстру дозвільних документів ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , інформації ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 установлено, що на території Полтавської області здійснюється будівництво багатоповерхових житлових будинків з порушенням вимог містобудівного законодавства.

До того ж відповідно до інформації ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_4 упродовж 2017-2020 років забудовниками багатоповерхових житлових будинків м. Полтава та Полтавської області не отримувалися висновки щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів будівництва на приаеродромних територіях з урахуванням умов впливу авіаційного шуму і емісій авіаційних двигунів та об`єктів, які можуть вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних засобів цивільної авіації.

При цьому вказані обмеження не враховано у містобудівних умовах та обмеженнях, виданих ІНФОРМАЦІЯ_9 забудовникам багатоповерхових житлових будинків з будівництва багатоквартирних будинків та інших об`єктів будівництва, в тому числі і за адресою: АДРЕСА_2 ( земельна ділянка з кадастровим номером: 5310137000:19:002:0170) - «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 ), замовником якого є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), генеральним підрядником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), проектна документація розроблена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Однак під час проведення перевірок службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 не перевіряються на відповідність містобудівні умови та обмеження, які видаються на будівництво багатоповерхових житлових будинків, в частині відповідності вимогам містобудівного законодавства в частині дотримання містобудівному законодавству проектну документацію з будівництва, а всупереч своїм функціональним обов`язкам приймаються позитивні рішення на користь третіх осіб, не притягуються вони до відповідальності, а продовжують проводити будівельні роботи на об`єктах з порушеннями містобудівного законодавства, недотримання якого може призвести до тяжких наслідків.

Таким чином, на території Полтавської області здійснюється будівництво об`єктів громадського призначення та багатоповерхових житлових будинків з порушеннями містобудівного законодавства.

Виявлені порушення вимог містобудівного законодавства свідчать про умисне не вжиття службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 заходів щодо зупинення будівельних робіт та притягнення винних осіб до відповідальності, чим завдано істотної шкоди інтересам держави у вигляді ненадходження до бюджету значних коштів.

З метоювстановлення данихфактичних обставинвчинення кримінальнихправопорушень таздобуття доказів,на підставіяких можливовстановити наявністьчи відсутністьфактів таобставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню,необхідно отриматитимчасовий доступдо оригіналівдокументів зможливістю вилученняїх копій,що перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »( АДРЕСА_1 ,ЄДРПОУ НОМЕР_1 )та стосуютьсярозроблення проектноїдокументації запроектом будівництва «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) із замовником ( замовниками) вказаної проектної документації та реєстраційної документації самого товариства.

Крім того, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, клопотання просила розглянути без участі представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою запобігання умисного знищення або заміни документів, а також забезпечення їх збереження у тому вигляді, у якому вони знаходяться на момент розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання приходжу до наступного.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації, а також з метою забезпечення її збереження у тому вигляді, у якому вона знаходяться на момент розгляду клопотання, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, клопотання необхідно розглядати без виклику представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Надані до слідчого судді матеріали містять дані, які дають достатні підстави вважати, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020170000000105 від 25.05.2020, внесено відомості за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст. 28 ч.1 ст. 366 КК України ( а.с.5).

Згідно матеріалів клопотання, на території Полтавської області здійснюється будівництво об`єктів громадського призначення та багатоповерхових житлових будинків з порушеннями містобудівного законодавства. Так, упродовж 2017-2020 років забудовниками багатоповерхових житлових будинків м. Полтава та Полтавської області не отримувалися висновки щодо погодження місця розташування та висоти об`єктів будівництва на приаеродромних територіях з урахуванням умов впливу авіаційного шуму і емісій авіаційних двигунів та об`єктів, які можуть вплинути на безпеку польотів і роботу радіотехнічних засобів цивільної авіації.

При цьому вказані обмеження не враховано у містобудівних умовах та обмеженнях, виданих ІНФОРМАЦІЯ_9 забудовникам багатоповерхових житлових будинків з будівництва багатоквартирних будинків та інших об`єктів будівництва, в тому числі і за адресою: АДРЕСА_2 ( земельна ділянка з кадастровим номером: 5310137000:19:002:0170) - «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 ), замовником якого є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), генеральним підрядником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), проектна документація розроблена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ( а.с.16-36).

Згідно клопотання, під час проведення перевірок службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 не перевіряються на відповідність містобудівні умови та обмеження, які видаються на будівництво багатоповерхових житлових будинків, в частині відповідності вимогам містобудівного законодавства в частині дотримання містобудівному законодавству проектну документацію з будівництва, а всупереч своїм функціональним обов`язкам приймаються позитивні рішення на користь третіх осіб, не притягуються вони до відповідальності, а продовжують проводити будівельні роботи на об`єктах з порушеннями містобудівного законодавства, недотримання якого може призвести до тяжких наслідків ( а.с.6,7).

З метоювстановлення фактичнихобставин вчиненнякримінальних правопорушеньта здобуттядоказів,на підставіяких можливовстановити наявністьчи відсутністьфактів таобставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню єнеобхідність вотриманні документації щодорозроблення проектноїдокументації запроектом будівництва «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) із замовником, та реєстраційної документації самого товариства, що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що відшукувана документація має суттєве значення для встановлення важливих обставин, являється джерелом доказів , а також враховуючи неможливість отримати відомості в інший спосіб, клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу та вилучення документів, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 25 днів.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Надати дозвілна тимчасовийдоступ дооригіналів документівз можливістю вилучення їхкопій,що перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »( АДРЕСА_1 ,ЄДРПОУ НОМЕР_1 )та стосуються розробленняпроектної документаціїза проектомбудівництва «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) із замовником ( замовниками) вказаної проектної документації, а саме:

- договір (договори)з додаткамита додатковимиугодами,укладені між філією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 ,ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 ,ЄДРПОУ НОМЕР_3 та іншими суб`єктами господарської діяльності про надання послуг зі розроблення проектної документації на здійснення «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 », а також документи, вихідні дані, які надавалися для розробки проекту;

- проектна документація по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 » з додатками;

- проект будівництва по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 ».

-листування,заяви,клопотання,які надавалися,надсилалися наадресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 , а також в адресу даних товариств стосовно отримання додаткових даних, документів, вихідних даних, необхідних для розроблення проектної документації по об`єкту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 ».

-накази,кваліфікаційні дані,групи авторськогонагляду,сертифікати,посвідчення навсіх осіб,у томучислі наголовного експертапроекту тавідповідальних експертів (дозволи, посвідчення, кваліфікаційні критерії, сертифікати, накази);

-відомості стовно того хто був замовником проекту будівництва: «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та паркінгу по АДРЕСА_2 » та подавав документи для складення експертного звіту;

- документів, що підтверджують здачу виконаних робіт та оплату за надані послуги;

- реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) свідоцтво про реєстрацію, статут, повноваження директора, головного бухгалтера, штатний розпис працівників, накази про призначення директора, бухгалтера.

Дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення вищевказаних документів надати старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 , заступнику начальника СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 , слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 , слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_13 , старшому слідчому СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_14 .

Строк дії ухвали 25 днів з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення06.08.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98815580
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/4019/21

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 05.10.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні