Ухвала
від 28.11.2022 по справі 924/1037/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

28 листопада 2022 року

м. Київ

cправа № 924/1037/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. - (головуючий), Бенедисюка І.М., Булгакової І.В.,

розглянувши клопотання Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та комунального підприємства "Тернопільводоканал"

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

у провадженні за касаційною скаргою комунального підприємства "Тернопільводоканал"

на рішення господарського суду Хмельницької області від 21.06.2022

та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 04.10.2022

у справі № 924/1037/21

за позовом комунального підприємства "Тернопільводоканал"

до Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 03.11.2022, зокрема, відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою комунального підприємства "Тернопільводоканал" на рішення господарського суду Хмельницької області від 21.06.2022 та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 04.10.2022 у справі № 924/1037/21; призначено її розгляд 01.12.2022.

Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 11.11.2022 звернулося із клопотанням, у якому просить доручити провести судове засідання 01.12.2022 о 12:30 в режимі відеоконференції, зокрема, у приміщенні господарського суду Хмельницької області.

На електронну адресу Касаційного господарського суду 23.11.2022 комунальне підприємство "Тернопільводоканал" також звернулося із клопотанням (підписано КЕП), у якому просить забезпечити участь уповноважених представників у судовому засіданні призначеному на 01.12.2022 о 12:30 у справі № 924/1037/21 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

За приписами статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою; учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи; учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів); у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення; копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції; суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників.

Пунктом 49 розділу 3 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 передбачено, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Враховуючи наявність технічної можливості у проведенні відеоконференції поза межами приміщення суду та технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у господарському суді Хмельницької області, що підтверджується інформацією з Web-програми "Бронювання систем відеоконференцзв`язку", колегія суддів Касаційного господарського суду дійшла висновку про задоволення клопотань Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та комунального підприємства "Тернопільводоканал" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до частин шостої та сьомої статті 8 ГПК України трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов`язковому порядку; проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Положення аналогічного змісту містить частина четверта статті 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 № 1402-VIII.

З огляду на наведене, оскільки всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, колегія суддів вважає за можливе здійснювати транслювання перебігу судового засідання 01.12.2022 у цій справі в мережі Інтернет.

Керуючись статтями 8, 197, 234 ГПК України, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити клопотання Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та комунального підприємства "Тернопільводоканал" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

2. Доручити господарському суду Хмельницької області забезпечити проведення судового засідання у справі № 924/1037/21 в режимі відеоконференції 01 грудня 2022 року о 12:30 у приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою: 29005, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1, в залі № 202.

3. Для участі у судовому засіданні 01 грудня 2022 року о 12:30 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду представникам комунального підприємства "Тернопільводоканал" - адвокатам Повстюк Оксані Андріївні та Чорненькому Василю Володимировичу, необхідно за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

4. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розміщена на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

5. Роз`яснити, що участь в судовому засіданні у режимі відеоконференції відбуватиметься з урахуванням Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема, підсистеми відеоконференцзв`язку.

6. Попередити учасників справи, що відповідно до частини п`ятої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, приписів пункту 46 розділу 3 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

7. Роз`яснити, що інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебсайті судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

8. Довести до відома учасників справи, що їх представники мають право з`явитися до зали судового засідання суду касаційної інстанції та брати участь у судовому засіданні в загальному порядку. Явка учасників справи в судове засідання необов`язкова.

9. Довести до відома учасників справи, що для зручності вони також мають право брати участь у судовому засіданні зі справи в режимі відеоконференції, проведення якої доручено господарському суду Хмельницької області.

10. Учасникам справи, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції завчасно надавати Верховному Суду копії документів, що підтверджують повноваження представників, засвідчені у визначеному законом порядку, якщо у матеріалах справи вони відсутні.

11. Копію цієї ухвали надіслати господарському суду Хмельницької області та учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Булгакова

Дата ухвалення рішення28.11.2022
Оприлюднено29.11.2022
Номер документу107531959
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —924/1037/21

Постанова від 01.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 03.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 04.10.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 29.08.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 28.08.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 09.08.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Рішення від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 04.05.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні