Ухвала
від 21.11.2022 по справі 589/3217/22
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/3217/22

Провадження № 1-кс/589/1265/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2022 року

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Шостка клопотання слідчого СВ Шосткинського районного управління поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шосткинської окружної прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на обшук, -

ВСТАНОВИВ:

18.11.2022 до слідчого судді Шосткинського міськрайонного суду Сумської області надійшло клопотання слідчого про надання дозволу на обшук адміністративної будівлі Комунального закладу Сумської обласної ради «Шосткинський фаховий медичний коледж», за адресою: вул. Марата, буд. 43, м. Шостка, Сумська область.

В обгрунтування вказаного клопотання слідчий вказує, що в провадженні Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області перебуває кримінальне провадження №12022200490000499 від 06.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. При цьому, наявні достатні підстави вважати, що в комунальному закладі зберігаються документи, які в.о. директора ОСОБА_5 , не видає на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, а також комп`ютерна техніка, на якій міститься документація щодо обліку робочого часу, нарахування і виплати заробітної плати і премій, наказів, відпусток, офіційна електронна пошта указаного закладу, які у разі їх виявлення, можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому є необхідність у проведенні обшуку вказаного приміщення, з метою виявлення і вилучення вказаних речей.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала з наведених вище підстав.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, враховуючи таке.

Встановлено, що в провадженні Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області знаходиться кримінальне провадження, внесене 06.07.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022200490000499 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж», діючи в умовах воєнного стану, зловживаючи своїм службовим становищем здійснили розтрату та заволодіння коштами навчального закладу, чим навчальному закладу заподіяно матеріальну шкоду, розмір якої встановлюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Допитані в ході досудового розслідування свідки надали покази про те, що серед студентів КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж» маються такі, які за документами рахуються студентами, однак навчальний заклад не відвідують. При цьому, деякі викладачі навчального закладу в журналах занять зі свого предмету таким студентам не ставлять відміток про відвідування занять, а інші, які перебувають у гарних стосунках з директором коледжу ОСОБА_5 , не бажають втратити робоче місце або не хочуть конфліктувати з останньою, ставлять відповідні відмітки про присутність на занятті таких студентів. В подальшому такі студенти без отриманих знань, і не склавши жодного іспиту особисто, отримують дипломи медичного коледжу. Серед таких студентів, цього року отримали дипломи фармацевтів, наступні громадяни: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 . Зазначені особи, за час навчання у медичному коледжі, а саме з 2019 по 2022 роки, жодного разу не відвідували занять. На даний час, також маються студенти, які продовжать навчання у наступному навчальному році, і які не відвідували занять, однак попри це, не є відрахованими, а крім цього з деяких предметів отримують оцінки. З таких осіб, ОСОБА_5 отримує неправомірну вигоду за те, що вони не відвідують занять, однак при цьому по закінченню повного етапу навчання отримують дипломи. Також, в медичному коледжі на посаді сторожа, перебуває племінник ОСОБА_5 - ОСОБА_14 , який з грудня 2021 року не перебуває на території України, оскільки виїхав до Чехії на заробітки, де перебуває до цього часу, однак отримує заробітну платню весь цей час.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перетнув Державний кордон України, виїхавши з її території на автобусі 09.12.2021 до Польщі. Дані щодо в`їзду ОСОБА_14 на територію України не отримано.

В межах даного кримінального провадження, слідчим суддею надано тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні Комунального закладу Сумської обласної ради «Шосткинський фаховий медичний коледж» (код ЄДРПОУ - 01204259, адреса: Сумська область, м. Шостка, вул. Марата, 43).

На підставі ухвали слідчого судді отримано доступ до частини документів.

15.11.2022 в.о. директора КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж» ОСОБА_5 звернулась з клопотанням про надання додаткового часу для виконання ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу, у зв`язку з відсутністю стабільного електропостачання у навчальному закладі та неможливістю виготовлення необхідних копій документів, а також необхідністю виконання робочих завдань працівниками установи.

Разом з тим, допитаний 17.11.2022 свідок у кримінальному провадженні надав покази про те, що від свого знайомого - працівника Шосткинського фахового медичного коледжу, йому стало відомо, що керівництво коледжу, а саме ОСОБА_5 , після проведення слідчих дій у закладі почала морально тиснути на працівників закладу та залякувати їх звільненням з метою примусити працівників не давати покази. Крім цього, після проведення слідчих дій у Шосткинському медичному коледжі ОСОБА_5 , із залученням довірених осіб, почала знищувати або перероблювати офіційні документи, які б підтверджували злочинну діяльність ОСОБА_5 . Так, на території закладу, з використанням комп`ютерів медичного коледжу на протязі тижня здійснюється виготовлення або виправлення документів, що стосуються навчального процесу та фінансово-бухгалтерських документів, які б підтверджували незаконні дії ОСОБА_5 з розтрати останньою бюджетних коштів.

На даний час на підставі ухвали слідчого судді про дозвіл на тимчасовий доступ до цього часу не надано наступні документи:

- оригінали: накази про призначення на роботу до КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж» ОСОБА_5 ; табелі обліку робочого часу за період з січня 2021 року по теперішній час; розрахунково-платіжні відомості та зарплатні відомості за період з січня 2021 року по теперішній час;

- копії документів: посадові інструкції працівників КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж».

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя, враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги те, що у органа досудового розслідування є достатні підстави вважати, що в комунальному закладі зберігаються документи (накази про призначення на роботу до КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж» ОСОБА_5 ; табелі обліку робочого часу за період з 01 січня 2021 року по теперішній час; розрахунково-платіжні відомості та зарплатні відомості за період з 01 січня 2021 року по теперішній час; посадові інструкції працівників КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж»; заяви ОСОБА_14 на отримання всіх видів відпусток, журнали реєстрації вхідної кореспонденції за період з 01 січня 2021 року до цього часу, журнали реєстрації наказів за період з 01 січня 2021 року до цього часу), які в.о. директора вказаного закладу ОСОБА_5 , не видає на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, які у разі їх виявлення, можуть бути доказами під час судового розгляду, вважає за необхідне задовольнити клопотання слідчого в цій частині.

Що стосується вимог клопотання про надання дозволу на проведення обшуку «з метою виявлення та вилучення комп`ютерної техніки на якій міститься документація щодо обліку робочого часу, нарахування і виплати заробітної плати і премій, наказів, відпусток, офіційна електронна пошта указаного закладу», то такі вимоги не підлягають задоволенню, оскільки, не містять відомостей про конкретні речі.

Більш того, клопотання слідчого в цій частині є недоведеним. Долучений до клопотання протокол допиту свідка від 17.11.2022 слідчий суддя оцінює критично, оскільки він не є належним та допустимим доказом в розумінні ст. 97 КПК України, а містить лише показання з чужих слів і вказанні показання не підтверджуються іншими доказами, визнаними допустимими згідно з правилами, відмінними від положень ч. 2 ст. 97 КПК.

Підсумовуючи викладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 7, 233, 234, 235, 309, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку адміністративної будівлі Комунального закладу Сумської обласної ради «Шосткинський фаховий медичний коледж», за адресою: вул. Марата, буд. 43, м. Шостка, Сумська область, що перебуває у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Сумської обласної ради, з метою виявлення та вилучення:

- наказів про призначення на роботу до КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж» ОСОБА_5 ;

- табелів обліку робочого часу за період з 01 січня 2021 року по теперішній час;

- розрахунково-платіжних відомостей та зарплатних відомостей за період з 01 січня 2021 року по теперішній час;

- посадових інструкцій працівників КЗ СОР «Шосткинський фаховий медичний коледж»;

- заяв ОСОБА_14 на отримання всіх видів відпусток;

- журналів реєстрації вхідної кореспонденції за період з 01 січня 2021 року до цього часу;

- журналів реєстрації наказів за період з 01 січня 2021 року до цього часу.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 21 грудня 2022 року включно і вона може бути використана для проникнення до вказаного вище приміщення один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її оголошення.

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу107573081
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на обшук

Судовий реєстр по справі —589/3217/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні