Ухвала
від 02.11.2022 по справі 589/3217/22
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/3217/22

Провадження № 1-кс/589/1199/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2022 року м. Шостка

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка клопотання слідчого слідчого відділу Шосткинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Шосткинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу Шостинського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні Акціонерного товариства комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що в провадженні слідчого відділу Шосткинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області знаходиться кримінальне провадження № 12022200490000499 від 06.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Фактичні обставини: що що службові особи КЗ СОР « ІНФОРМАЦІЯ_2 », діючи в умовах воєнного стану, зловживаючи своїм службовим становищем здійснили розтрату та заволодіння коштами навчального закладу, чим навчальному закладу заподіяно матеріальну шкоду, розмір якої встановлюється.

Допитані в ході досудового розслідування свідки надали покази про те, що серед студентів КЗ СОР « ІНФОРМАЦІЯ_2 » маються такі, які за документами рахуються студентами, однак навчальний заклад не відвідують. При цьому, деякі викладачі навчального закладу в журналах занять зі свого предмету таким студентам не ставлять відміток про відвідування занять, а інші, які перебувають у гарних стосунках з директором коледжу ОСОБА_5 , не бажають втратити робоче місце або не хочуть конфліктувати з останньою, ставлять відповідні відмітки про присутність на занятті таких студентів. В подальшому такі студенти без отриманих знань, і не склавши жодного іспиту особисто, отримують дипломи медичного коледжу. Серед таких студентів, цього року отримали дипломи фармацевтів, наступні громадяни: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 . Зазначені особи, за час навчання у медичному коледжі, а саме з 2019 по 2022 роки жодного разу не відвідували занять. На даний час, також маються студенти, які продовжать навчання у наступному навчальному році, і які не відвідували занять, однак попри це, не є відрахованими, а крім цього з деяких предметів отримують оцінки. З таких осіб, ОСОБА_5 отримує неправомірну вигоду за те, що вони не відвідують занять, однак при цьому по закінченню повного етапу навчання отримують дипломи. Також, в медичному коледжі на посаді сторожа, перебуває племінник ОСОБА_5 ОСОБА_14 , який з грудня 2021 року не перебуває на території України, оскільки виїхав до Чехії на заробітки, де перебуває до цього часу, однак отримує заробітну платню весь цей час.

Відповідно до отриманої в ході досудового розслідування інформації встановлено, що ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перетнув Державний кордон України, виїхавши з її території на автобусі 09.12.2021 до Польщі. Данні щодо в`їзду

ОСОБА_14 на територію України не отримано.

Допитаний в ході досудового розслідування свідок надав покази про те, що в серпні- вересні 2022 року він неодноразово в особистих справах відвідував комунальний заклад ІНФОРМАЦІЯ_4 « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Під час відвідування вказаного навчального закладу спілкувався з його директором ОСОБА_5 , і вказане спілкування відбувалося у її службовому кабінеті. Під час однієї з таких розмов в кабінеті ОСОБА_5 він звернув увагу на те, що на її столі лежала банківська картка банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ім`я ОСОБА_15 з останніми чотирма цифрами «5969». Хто такий ОСОБА_14 йому не відомо, як і те з якої причини його банківська картка перебуває у ОСОБА_16 .

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_14 має у користуванні банківську картку банку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 , що підтверджує слова свідка про те, що він на столі ОСОБА_5 бачив банківську картку ОСОБА_14 з останніми цифрами 5969.

Вказане свідчить про те, що, в той час коли ОСОБА_14 не виконує свої посадові обов`язки і не знаходиться на робочому місці, а перебуває за межами України, а нараховану йому заробітну плату, яка надходить на його банківську картку банку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 , отримує ОСОБА_5 , що свідчить про вчинення нею кримінального правопорушення.

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що отримання відомостей щодо руху коштів по картковому рахункам № НОМЕР_1 , матиме суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

В інший спосіб отримати документи, що містять інформацію про рух коштів по картковому рахунку № НОМЕР_1 , у Акціонерному товаристві Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») неможливо, оскільки саме банківські установи є першочерговим джерелом даних щодо операції з коштами на банківських рахунках, а також даних про рух коштів між ними.

Відповідно до п.п. 3.2, 4.1., 4.2. «Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці», затверджених постановою правління Національного банку України № 267 від 14.07.2006, банки зобов`язані виконувати рішення суду про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, встановленому законодавством України. За рішенням суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, банк розкриває інформацію в обсязі, визначеному рішенням суду. Вилучення (виїмка) речей і документів, які містять інформацію, що становить банківську таємницю, проводиться на підставі ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів (далі - ухвала) та в порядку і з дотриманням вимог глави 15 розділу II Кримінального процесуального кодексу України. Банк зобов`язаний надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі слідчого судді, суду речей і документів, які містять інформацію, що становить банківську таємницю, особі, зазначеній в ухвалі.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання по суті без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий, обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні сектору дізнання Шосткинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області перебуває кримінальне провадження №12022200490000499 від 26.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, є потреба у наданні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме:

- інформацію про держателя карткового рахунку № НОМЕР_1 (заяву про відкриття карткового рахунку, копію паспорту, фотокартку з виданою карткою в руці);

- інформацію щодо руху коштів по картковому рахунку № НОМЕР_1 за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022;

- детальну технічну інформацію щодо користування картковим рахунком № НОМЕР_1 послугами віддаленого керування банківськими рахунками за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022 включно, із зазначенням ІР-адрес, дати та точного часу їх використання;

- детальну інформацію щодо закріплених фінансових та контактних номерів телефонів до карткового рахунку № НОМЕР_1 , а також детальну інформацію щодо дати, часу, місця, номерів банкоматів чи терміналів, за допомогою яких здійснювалась зміна фінансових та контактних номерів телефонів закріплених за вказаним картковим рахунком;

- дані фото- відео фіксації осіб, що знімали кошти з карткового рахунку

№ НОМЕР_1 за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022, що містяться на електронних носіях.

В інший спосіб отримати документи, що містять вищезазначену інформацію неможливо, оскільки лише банківська установа володіє вказаними документами.

На підставі викладеного та керуючись ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166, п. 10 ч. 1 ст. 309, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Акціонерному товариству комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати старшому слідчому слідчого відділу Шосткинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітану поліції ОСОБА_3 , а також старшому слідчому слідчого відділу Шосткинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітану поліції ОСОБА_17 , тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- інформацію про держателя карткового рахунку № НОМЕР_1 (заяву про відкриття карткового рахунку, копію паспорту, фотокартку з виданою карткою в руці);

- інформацію щодо руху коштів по картковому рахунку № НОМЕР_1 за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022;

- детальну технічну інформацію щодо користування картковим рахунком № НОМЕР_1 послугами віддаленого керування банківськими рахунками за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022 включно, із зазначенням ІР-адрес, дати та точного часу їх використання;

- детальну інформацію щодо закріплених фінансових та контактних номерів телефонів до карткового рахунку № НОМЕР_1 , а також детальну інформацію щодо дати, часу, місця, номерів банкоматів чи терміналів, за допомогою яких здійснювалась зміна фінансових та контактних номерів телефонів закріплених за вказаним картковим рахунком;

- дані фото- відео фіксації осіб, що знімали кошти з карткового рахунку

№ НОМЕР_1 за період часу з 01.01.2020 по 01.11.2022, що містяться на електронних носіях.

Строк дії ухвали визначити до 02 січня 2023 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_18 ОСОБА_19

Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107641237
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —589/3217/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні