Ухвала
від 17.10.2022 по справі 759/320/17
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/467/22

ун. № 759/320/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2022 року Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді П`ятничук І.В.,

за участю секретаря судового засідання Марус А.О.,

представника відповідача Задорожної Л.Б. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Приватного акціонерного товариства «Агрофірма «Теплиці України», Департаменту комунальної власності м.Києва, треті особи: Святошинська районна у м.Києві державна адміністрація, Головне управління державної міграційної служби України у м.Києві про визнання права користування жилим приміщенням, визнання частково недійсним Свідоцтва про право власності на майновий комплекс, зобов`язання виключення будинку із статутного фонду,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Приватного акціонерного товариства «Агрофірма «Теплиці України», Департаменту комунальної власності м.Києва, треті особи: Святошинська районна у м.Києві державна адміністрація, Головне управління державної міграційної служби України у м.Києві про визнання права користування жилим приміщенням, визнання частково недійсним Свідоцтва про право власності на майновий комплекс, зобов`язання виключення будинку із статутного фонду.

В судове засіданні позивачі не з`явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

В судовому засіданні представником відповідача Задорожною Л.Б. було заявлено клопотання про застосування до позивачів заходів процесуального примусу за неявку в судове засіданні, оскільки в попередньому судовому засіданні їх явку було визнано судом обов`язковою.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Вивчивши матеріали справи, вислухавши думку представника відповідача, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання з огляду на наступне.

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи (ч. 1 ст. 42 ЦПК України).

Права та обов`язки представника учасників справи визначені ч. ч. 1, 2 ст. 43 ЦПК України. Зокрема, учасники справи мають право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; 2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; 3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; 4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; 5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; 6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами. Учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 ЦПК України у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Нормою ч. 1 ст. 44 ЦПК України та учасників судового процесу та їх представників покладено обов`язок добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Цивільне процесуальне законодавство України містить невичерпний перелік дій, які суд може визнати зловживанням процесуальними правами.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема: подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, що спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення (п. 1 ч. 2 ст. 44 ЦПК України).

Зловживання процесуальними правами може мати форму штучного ускладнення цивільного процесу, ускладнення розгляду справи в результаті поведінки, що перешкоджає винесенню рішення у справі або вчиненню інших процесуальних дій.

Європейський суд з прав людини наголошував, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення від 07 липня 1989 року у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії»).

Згідно з ч. 4 ст. 44 ЦПК України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали (ст. 143 ЦПК України).

Види заходів процесуального примусу визначені ч. 1 ст. 144 ЦПК України, а саме: попередження; видалення із залу судового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід; штраф.

У судовому засіданні 29.09.2022 року судом було визнано обов`язковою явку в судове засідання 17 жовтня 2022 року позивачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Однак у наступне судове засідання 17 жовтня 2022 року позивачі не з`явились, не надавши докази на підтвердження поважності причин неявки в судове засідання.

Зважаючи на невиконання позивачами у справі обов`язку з`явитися в судове засідання 17 жовтня 2022 року за викликом суду, оскільки їх явка була визнана судом обов`язковою, суд вважає за необхідне застосувати до позивачів захід процесуального примусу у виді попередження, задовольнити при цьому клопотання представника відповідача Задорожної Л.Б .

Керуючись ст. ст. 43, 44, 148 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Застосувати до позивачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 захід процесуального примусу у виді попередження.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.В. Пятничук

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.10.2022
Оприлюднено14.12.2022
Номер документу107826317
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —759/320/17

Рішення від 23.02.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 23.02.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Постанова від 16.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 10.06.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні