Ухвала
від 13.12.2022 по справі 554/1984/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 13.12.2022Справа № 554/1984/22 Провадження № 1-кс/554/14447/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.12.2022 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_5 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням , посилаючи на те, що у провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021170000000769від 09.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що до слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УКР ГУНП в Полтавській області про те, що група осіб, за попередньою змовою між собою, займається незаконною порубкою породи «Дуб» в лісосмугах та лісових масивах на території Полтавської області, чим спричиняє тяжкі наслідки.

За вказаним фактом СУ ГУНП в Полтавській області 09.11.2021 розпочато кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021170000000769 за ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування, за місцями вирубок, проведено огляди місцевості. В ході проведення оглядів місцевості було виявлено вирубку 41 дерева породи «Дуб» з пнями різних діаметрів.

За результатами оглядів, до Державної екологічної інспекції Центрального району, для виконання направлено постанови про обчислення розміру шкоди, внаслідок незаконної вирубки деревини.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічною інспецкцією Центрального округу, шкода заподіяна лісу незаконною порубкою 16 дерев породи «Дуб» під захисною лісосмугою становить 336332 грн. 50 коп.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічною інспецкцією Центрального округу, шкода заподіяна лісу незаконною порубкою 25 дерев породи «Дуб» в полезахисній лісосмугі становить 461 942 грн. 07 коп.

Згідно вказаних довідок вказаними порубками спричинено тяжкі наслідки.

У відповідності до Постанови Кабінету міністрів України від 16 травня 2007 року № 773 «Про затвердження Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» вказані лісові насадження відносяться до категорії захисні ліси.

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, оперативним працівникам УКР ГУНП в Полтавській області надано доручення у порядку ст. 40 КПК України.

На виконання вказаного доручення, оперативним працівником УКР ГУНП в Полтавській області було встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення, прикриття злочинної діяльності та налагодження системи незаконних порубок, зберігання та збуту деревини причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно оперативної інформації, установлено територію, розташовану неподалік одного із домогосподарств, розташованого в с. Тишки, Лубенського району, Полтавської області. Безпосередньо за участі ОСОБА_6 здійснюється транспортування незаконно здобутої деревини, у тому числі у вигляді дров, різними видами вантажної техніки. Окрім цього установлено одне з місць незаконних порубок, розташоване поряд з річкою «Удай», яка протікає поряд з вищевказаним селом.

ОСОБА_6 виконує роль організатора злочинної групи, займається збутом викраденого. На даний час, останній спільно з іншими, учасниками злочинної групи, незаконно напиляв близько 200 м? різних порід деревини, які тимчасово зберігає неподалік від свого домогосподарства. Також, частину деревини рубають на колоті дрова, іншу готують для реалізації у вигляді колод довжиною 1 метр кожна.

Зважаючи на вищевикладене, наявність достатніх підстав, 28.11.2022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , в ході огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на відкритій трав`янистій ділянці місцевості виявлено купи з деревоматеріалами, далі описано розмір виявлених насипів дров:

- колоті дрова породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м., довжиною 18 м, висотою 2 м;

- колоті дрова породи «Клен», у насипі довжиною 9 м, шириною 4,50 м. висотою 1 м;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 8 м, шириною 4,50 м, висотою 1 м;

- пиляні дрова породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20 м, шириною 4,50 м, висотою 60 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3 м, висотою 1,4 м;

- колоті дрова породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7 м, шириною 3 м, висотою 1,2 м;

- колоті дрова породи «Береза»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,5 м, висотою 90 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,40 м, висотою 1 м;

Вищевказаний огляд проводився за участі співробітника ДП «Миргородський лісгосп» - майстра лісу приміського лісництва ОСОБА_8 , який, маючи відповідні знання у галузі лісоматеріалів, а саме знаннямивгалузівизначення якості та сортності деревини та вимірюванням об`єму дров. В ході огляду ОСОБА_8 назвав породи виявленої деревини та заявив, що встановити точну кількість складометрів виявленої деревини неможливо, але приблизний їх об`єм становить близько 120 м?(кубометрів).

08.12.02022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 завершено проведення огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого останнім виявлено та вилучено колоті та пиляні дрова, у насипах, у тому числі породи «Клен», «Береза», «Суха верба», об`ємом близько 120 м?(кубометрів), які залишено на місці виявлення та передано на відповідальне зберігання співробітникам Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області з метою належного збереження речових доказів у даному кримінальному провадженні до вирішення питання по суті щодо тимчасово вилученого майна.

08.12.2022, в рамках даного кримінального провадження вищевказані об`єкти постановою слідчого були визнані речовими доказами, оскільки дані предмети можуть зберігати на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та з метою проведення подальших судових експертиз, для отримання відповідей на питання, що приведуть до суті по справі.

На даний час у кримінальному провадженні існує обґрунтована необхідність запобіганню можливості пошкодження, зниження, приховання предметів, які мають значення для кримінального провадження.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити з підстави викладених у ньому.

Представник власника майна адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечував, просив відмовити.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні обєкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Стороною обвинувачення доведено, що вищевказане майно, має значення для забезпечення даного кримінального провадження, за існування розумних підозр вважати, що це майно є доказом злочину, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту, вказаного в клопотаннях сторони обвинувачення майна, враховує можливість використання його як доказу у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а тому клопотання про арешт майна підлягає задоволенню.

Застосування заходу забезпечення у вигляді арешту майна у вказаний спосіб відповідає належній правовій процедурі та завданням кримінального провадження.

На підстав викладеного, керуючись ст. ст.2,7,170-173,309,372 КПК України, слідчий

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_5 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучені під час огляду 08.12.2022ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , колоті та пиляні дрова, у насипах, у тому числі породи «Клен», «Береза», «Суха верба», об`ємом близько 120 м?(кубометрів), а саме:

- колоті дрова породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м., довжиною 18 м, висотою 2 м;

- колоті дрова породи «Клен», у насипі довжиною 9 м, шириною 4,50 м. висотою 1 м;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 8 м, шириною 4,50 м, висотою 1 м;

- пиляні дрова породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20 м, шириною 4,50 м, висотою 60 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3 м, висотою 1,4 м;

- колоті дрова породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7 м, шириною 3 м, висотою 1,2 м;

- колоті дрова породи «Береза»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,5 м, висотою 90 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,40 м, висотою 1 м, шляхом накладення заборони розпоряджатися та використовувати вказані предмети з метою позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на розпорядження та/або користування, а також з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, тощо.

Визначити тимчасовим місцем зберігання вказаних предметів місце виявлення, а саме: ділянку місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з передачею на відповідальне зберігання співробітникам Лубенського РВП ГУНП в Полтавській областіз метою належного збереження речових доказів у даному кримінальному провадженні до вирішення питання по суті щодо тимчасово вилученого майна.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_9 ОСОБА_10

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу107857198
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/1984/22

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні