Ухвала
від 28.12.2022 по справі 554/1984/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 28.12.2022Справа № 554/1984/22 Провадження № 1-кс/554/14897/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.12.2022 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Полтавській області старший лейтенанта поліції ОСОБА_3 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням , посилаючи на те, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені № 12021170000000769 від 09.11.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених, ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364, ч.2 ст. 367 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» за попередньою змовою з службовими особами Лубенської міської ради Лубенського району неналежним чином виконували свої службові ообов`язки з експлуатаційного утримання автомобільних доріг місцевого значення, в частині підтримання в належному експлуатаційному стані смуг відведення автомомобільних доріг, внаслідок чого суб`єктом господарювання допущено незаконну порубку дерев без відповідних дозвільних документів, що спричинило тяжкі наслідки.

Так, відповідно до розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації від 02.03.2018 № 155 створено юридичну особу публічного права Державне підприємство «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

Відповідно до розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації від 02.05.2018 № 386 на підприємство покладено повноваження балансоутримувача мережі доріг місцевого значення Полтавської області.

Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 09.08.2018 № 690 з балансу Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації на баланс підприємства передано автомобільні дороги загального користування місцевого значення Полтавської області.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України «Про автомобільні дороги» зелені насадження, розташовані в межах смуги відведення автомобільної дороги загального користування, є складовою автомобільної дороги.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Лісового кодексу України до лісового фонду України належать лісові ділянки, у тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 га.

19.01.2022 між виконавчим комітетом Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області в особі міського голови ОСОБА_4 , з однієї сторони, далі Сторона-1, та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 , з другої сторони, далі Сторона-2, відповідно до Меморандуму про співпрацю між Державним підприємством «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - Меморандум) та Лубенською міською радою на 2022 рік та згідно погодження ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» № 94/01-16 від 17.01.2022, укладено договір про співпрацю згідно якого 1.1 Сторона 1 дозволяє, а Сторона 2 зобов`язується виконати роботи щодо приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади в межах Меморандуму про співпрацю між Державним підприємством «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2022 рік на безоплатній основі, а саме: дороги О 17 13 179 Лубни-Тишки-Ісківці (пункт 1.1 Договору).

При виконанні робіт Сторона 2 зобов`язується дотримуватись п. 3.4.1. ДСТУ 3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди», відстань від кромки проїзної частини до найближчого краю стовбура дерева (краю чагарника), не менше ніж 9,00 м. (пункт 2.1 Договору)

Таким чином, предметом вказаного договору було зобов`язання ФОП ОСОБА_5 своїми силами і засобами на власний ризик, з дотримання необхідних вимог законодавства України та охорони праці надати послуги з видалення самостійних і порослевих кущів, чагарників, хмизу, скошування трави, розчищення від повалених (гнилих) дерев, зрізання сухих та нахилених гілок на ділянках смуг відведення відповідної автомобільні дороги загального користування місцевого значення а саме: дороги О 17 13 179 Лубни-Тишки-Ісківці.

28.11.2022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області, в ході огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , із залученням робітника ДП «Миргородський лісгосп» - майстра лісу Приміського лісництва, на відкритій трав`янистій ділянці місцевості виявлено купи з деревоматеріалами, а саме:

- колоті дрова породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м, довжиною 18,0 м, висотою 2,0 м;

- колоті дрова породи «Клен», у насипі довжиною 9,0 м, шириною 4,50 м. висотою 1,0 м;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 8,0 м, шириною 4,50 м, висотою 1,0 м;

- пиляні дрова породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20,0 м, шириною 4,50 м, висотою 0,60 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3,0 м, висотою 1,4 м;

- колоті дрова породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7,0 м, шириною 3,0 м, висотою 1,2 м;

- колоті дрова породи «Береза»», у насипі довжиною 10,0 м, шириною 3,5 м, висотою 0,90 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 10,0 м, шириною 3,40 м, висотою 1,0 м.

Приблизний об`єм становить близько 120 м? (кубометрів).

У подальшому 08.12.02022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області завершено проведення огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: Полтавська область, Лубенський район, с. Тишки, пров. Центральний, буд. 1, у ході якого виявлено та вилучено колоті та пиляні дрова, у насипах, у тому числі породи «Клен», «Береза», «Суха верба», об`ємом близько 120 м? (кубометрів), які залишено на місці виявлення та передано на відповідальне зберігання співробітникам Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області з метою належного збереження речових доказів у даному кримінальному провадженні до вирішення питання по суті щодо тимчасово вилученого майна.

Так, у статті 2 Закону України «Про автомобільні дороги» зазначено, що відносини, пов`язані з функціонуванням автомобільних доріг, регулюються цим Законом та законами України "Про дорожній рух", "Про транспорт", "Про автомобільний транспорт", "Про джерела фінансування дорожнього господарства України", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг" та іншими актами законодавства.

Стаття 3 Закону України «Про автомобільні дороги» передбачає, що дія цього Закону поширюється на відносини, пов`язані з функціонуванням та розвитком автомобільних доріг незалежно від їх призначення та форм власності.

Тому, лісові ділянки у смугах відведення автомобільних доріг є лісами, розташованими на землях транспорту та зазначені ліси у відповідності до ст. ст. 2, 3 Лісового кодексу України належать до об`єктів лісових відносин, які регулюються цим Кодексом, іншими законодавчими актами України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Статтею 16 Лісового кодексу України передбачено, що користування лісами здійснюється в порядку постійного та тимчасового користування лісами.

Відповідно до пункту 5 стаття 19 Лісового кодексу України, постійні лісокористувачі мають право здійснювати відповідно до законодавства будівництво доріг, спорудження жилих будинків, виробничих та інших будівель і споруд, необхідних для ведення лісового господарства.

Постійні лісокористувачі зобов`язані: дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів, вести первинний облік лісів.

Відповідно до ст. 35 Лісового кодексу України організація лісового господарства передбачає у тому числі, проведення лісовпорядкування, ведення державного лісового кадастру, обліку лісів.

Згідно ст. 48 Лісового кодексу України у матеріалах лісовпорядкування дається якісна і кількісна характеристика кожної лісової ділянки, комплексна оцінка ведення лісового господарства.

Ведення лісового господарства постійним користувачем здійснюється у відповідності до Інструкції про порядок ведення державного лісового кадастру і первинного обліку лісів, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України від 01.10.2010 № 298.

Підставою для здійснення вирубки дерев є спеціальний дозвіл лісорубний квиток.

Статтею 69 Лісового кодексу України передбачено, що спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Спеціальний дозвіл видається власниками лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку також на проведення інших рубок та робіт, пов`язаних і не пов`язаних із веденням лісового господарства.

Відповідно до п. 5 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761, допускається оформлення лісорубного квитка протягом місця від початку рубки дерев, що загрожують падінням на лінії зв`язку, електромережі, інші інженерні споруди або під час ліквідації аварії на цих об`єктах.

22.12.2022 року, на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_6 , слідчим відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , було проведено обшук в приміщенні Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, що за адресою: Полтавська область, м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 33, в ході якого начальником відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ОСОБА_7 , було добровільно видано наступні документи:

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2022 рік від 17.01.2022 на 3 арк.

- Договір про співпрацю від 19.01.2022 між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_8 на 1 арк.

- копія листа до ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавській області» від 08.06.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_9 від 16.06.2022 на 1 арк;

- лист від ВК ЛМР до надавачів послуг по приведенню до належного експлуатаційного стану доріг загального користування;

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 15.06.2022 та від 02.09.2022 на 2 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 04.05.22, 13.06.22, 31.01.22, 22.02.22, у кількості 4 шт., кожен на 1 арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Першого заступника Лубенського міського голови на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Службова записка від старости Мгарського старастинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_10 від 19.01.2022 на 1 арк

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 на 1 арк.;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_13 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Договори про співпрацію між ВК ЛМР та ФГ «Нарузівське» віл 19.01.2022 р.; СФГ «Сула» від 16.06.2022 р.; ФОП ОСОБА_14 від 16.06.2022 р; ФОП ОСОБА_15 від 16.06.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Сяйво» ЛМР від 07.02.2022; ФОП ОСОБА_16 » від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; кожен з яких на 1арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 31.01.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_14 від 15.09.2022 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 21.06.2022 на 1 арк.

- Лист від «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 07.06.2022 на 1 арк.

- службова записка від старости Вовчанського старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 04.11.2022 на 1 арк.

- копія листа від старости старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 02.11.2022 на 1 арк.

- Листи від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» у кількості 21 шт., кожен на 1 арк., ьа один лист на 2 арк.. за період часу 2021-2022р.

- листи від ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавської області» до ВК ЛМР у кількості 10 шт., кожен на 1 арк., та два листи на 2 арк., за період 2021-2022р.

- Договори про співпрацю між ВК ЛМР та наступними СГД:

- ФОП ОСОБА_17 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_16 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 03.12.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_19 від 26.11.2021 на 1 арк.

- ФГ «Нарузівське» в особі ОСОБА_20 від 30.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_21 від 10.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 16.11.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 09.09.2021 на 1 арк., та додаткова угода до договору на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_11 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 , на 1 арк. від 04.10.21.

- службова записка від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до заступника Лубенського міського голови на 1 арк., від 13.07.21.

- Лист від ВК ЛМР до СВ Лубенського РВП з копією посадової інструкції Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 6 арк.

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2021 рік від 10.03.2021 на 5 арк.

Вищевказане вилучено та поміщено до спеціального пакету НПУ SUD7107061.

22.12.2022 винесено постанову про визнання речовими доказами речей, вилучених в ході обшуку, а саме:

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2022 рік від 17.01.2022 на 3 арк.

- Договір про співпрацю від 19.01.2022 між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_8 на 1 арк.

- копія листа до ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавській області» від 08.06.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_9 від 16.06.2022 на 1 арк;

- лист від ВК ЛМР до надавачів послуг по приведенню до належного експлуатаційного стану доріг загального користування;

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 15.06.2022 та від 02.09.2022 на 2 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 04.05.22, 13.06.22, 31.01.22, 22.02.22, у кількості 4 шт., кожен на 1 арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Першого заступника Лубенського міського голови на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Службова записка від старости Мгарського старастинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_10 від 19.01.2022 на 1 арк

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 на 1 арк.;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_13 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Договори про співпрацію між ВК ЛМР та ФГ «Нарузівське» віл 19.01.2022 р.; СФГ «Сула» від 16.06.2022 р.; ФОП ОСОБА_14 від 16.06.2022 р; ФОП ОСОБА_15 від 16.06.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Сяйво» ЛМР від 07.02.2022; ФОП ОСОБА_16 » від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; кожен з яких на 1арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 31.01.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_14 від 15.09.2022 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 21.06.2022 на 1 арк.

- Лист від «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 07.06.2022 на 1 арк.

- службова записка від старости Вовчанського старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 04.11.2022 на 1 арк.

- копія листа від старости старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 02.11.2022 на 1 арк.

- Листи від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» у кількості 21 шт., кожен на 1 арк., ьа один лист на 2 арк.. за період часу 2021-2022р.

- листи від ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавської області» до ВК ЛМР у кількості 10 шт., кожен на 1 арк., та два листи на 2 арк., за період 2021-2022р.

- Договори про співпрацю між ВК ЛМР та наступними СГД:

- ФОП ОСОБА_17 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_16 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 03.12.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_19 від 26.11.2021 на 1 арк.

- ФГ «Нарузівське» в особі ОСОБА_20 від 30.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_21 від 10.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 16.11.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 09.09.2021 на 1 арк., та додаткова угода до договору на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_11 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 , на 1 арк. від 04.10.21.

- службова записка від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до заступника Лубенського міського голови на 1 арк., від 13.07.21.

- Лист від ВК ЛМР до СВ Лубенського РВП з копією посадової інструкції Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 6 арк.

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2021 рік від 10.03.2021 на 5 арк;

Відповідно до ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч.2 ст. 168 КПК України, тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Отже, з метою належного забезпечення збереження речових доказів, виникає необхідність у накладенні арешту на вищевказане майно, яке вилучено під час обшуку в приміщенні Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, що за адресою: Полтавська область, м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 33.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву в якій прохав клопотання задовольнити, та розглянути клопотання у його відсутність.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні обєкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Стороною обвинувачення доведено, що вищевказане майно, має значення для забезпечення даного кримінального провадження, за існування розумних підозр вважати, що це майно є доказом злочину, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту, вказаного в клопотаннях сторони обвинувачення майна, враховує можливість використання його як доказу у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а тому клопотання про арешт майна підлягає задоволенню.

Застосування заходу забезпечення у вигляді арешту майна у вказаний спосіб відповідає належній правовій процедурі та завданням кримінального провадження.

На підстав викладеного, керуючись ст. ст.2,7,170-173,309,372 КПК України, слідчий

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на вилучені 22.12.2022 в приміщенні Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, що за адресою: Полтавська область, м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 33, речі, а саме:

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2022 рік від 17.01.2022 на 3 арк.

- Договір про співпрацю від 19.01.2022 між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_8 на 1 арк.

- копія листа до ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавській області» від 08.06.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_9 від 16.06.2022 на 1 арк;

- лист від ВК ЛМР до надавачів послуг по приведенню до належного експлуатаційного стану доріг загального користування;

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 15.06.2022 та від 02.09.2022 на 2 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 04.05.22, 13.06.22, 31.01.22, 22.02.22, у кількості 4 шт., кожен на 1 арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Першого заступника Лубенського міського голови на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Службова записка від старости Мгарського старастинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_10 від 19.01.2022 на 1 арк

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 на 1 арк.;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_11 від 19.01.2022 на 1 арк;

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_13 від 19.01.2022 на 1 арк.

- Договори про співпрацію між ВК ЛМР та ФГ «Нарузівське» віл 19.01.2022 р.; СФГ «Сула» від 16.06.2022 р.; ФОП ОСОБА_14 від 16.06.2022 р; ФОП ОСОБА_15 від 16.06.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Конвіля» ЛМР від 07.02.2022; КП «Сяйво» ЛМР від 07.02.2022; ФОП ОСОБА_16 » від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; ФОП ОСОБА_12 від 19.01.2022; кожен з яких на 1арк.

- лист від ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 31.01.2022 на 1 арк.

- Договір про співпрацю між ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_14 від 15.09.2022 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» від 21.06.2022 на 1 арк.

- Лист від «Агенство місцевих доріг Полтавської області» до Лубенського міського голови від 07.06.2022 на 1 арк.

- службова записка від старости Вовчанського старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 04.11.2022 на 1 арк.

- копія листа від старости старостинського округу ВК ЛМР до Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР від 02.11.2022 на 1 арк.

- Листи від ВК ЛМР до ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» у кількості 21 шт., кожен на 1 арк., ьа один лист на 2 арк.. за період часу 2021-2022р.

- листи від ДП «Агенство місцевих доріг у Полтавської області» до ВК ЛМР у кількості 10 шт., кожен на 1 арк., та два листи на 2 арк., за період 2021-2022р.

- Договори про співпрацю між ВК ЛМР та наступними СГД:

- ФОП ОСОБА_17 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_16 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_12 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_18 від 08.10.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 03.12.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_11 від 30.11.21 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_19 від 26.11.2021 на 1 арк.

- ФГ «Нарузівське» в особі ОСОБА_20 від 30.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_21 від 10.09.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 16.11.2021 на 1 арк.

- ФОП ОСОБА_5 від 09.09.2021 на 1 арк., та додаткова угода до договору на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_12 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від ВК ЛМР до ФОП ОСОБА_11 , від 10.02.22 на 1 арк.

- Лист від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до ВК ЛМР та ФОП ОСОБА_5 , на 1 арк. від 04.10.21.

- службова записка від старости сіл Тишки, Крутий Берег, Оскіл, Семеніка ВК ЛМР до заступника Лубенського міського голови на 1 арк., від 13.07.21.

- Лист від ВК ЛМР до СВ Лубенського РВП з копією посадової інструкції Начальника відділу з питань забезпечення представництва інтересів жителів сільських території ВК ЛМР на 6 арк.

- Меморандум про співпрацю між ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2021 рік від 10.03.2021 на 5 арк.;

з позбавленням права відчуження, розпоряджання, використання вказаного майна, які будуть зберігатися в кімнаті речових доказів СУ ГУ НП в Полтавській області, що за адресою: м. Полтава, вул. Сковороди, 2-Б, до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108182152
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/1984/22

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні