Ухвала
від 14.12.2022 по справі 554/1984/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.12.2022Справа № 554/1984/22 Провадження № 1-кс/554/14624/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.12.2022 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань - ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те що, провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування № 12021170000000769 від 09.11.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» за попередньою змовою зі службовими особами Лубенської міської ради Лубенського району неналежним чином виконували свої службові обов`язки з експлуатаційного утримання автомобільних доріг місцевого значення, в частині підтримання в належному експлуатаційному стані смуг відведення автомомобільних доріг, внаслідок чого суб`єктом господарювання допущено незаконну порубку дерев без відповідних дозвільних документів, що спричинило тяжкі наслідки.

Так, відповідно до розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації від 02.03.2018 № 155 створено юридичну особу публічного права Державне підприємство «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - Підприємство).

Відповідно до розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації від 02.05.2018 № 386 на Підприємство покладено повноваження балансоутримувача мережі доріг місцевого значення Полтавської області.

Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 09.08.2018 № 690 з балансу Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації на баланс Підприємства передано автомобільні дороги загального користування місцевого значення Полтавської області.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України «Про автомобільні дороги» зелені насадження, розташовані в межах смуги відведення автомобільної дороги загального користування, є складовою автомобільної дороги.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Лісового кодексу України до лісового фонду України належать лісові ділянки, у тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 га.

19.01.2022 між виконавчим комітетом Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області в особі міського голови ОСОБА_4 , з однієї сторони, далі Сторона-1, та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 , з другої сторони, далі Сторона-2, відповідно до Меморандуму про співпрацю між Державним підприємством «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - Меморандум) та Лубенською міською радою (далі - Міська рада) на 2022 рік та згідно погодження ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» № 94/01-16 від 17.01.2022, укладено договір про співпрацю згідно якого 1.1 Сторона 1 дозволяє, а Сторона 2 зобов`язується виконати роботи щодо приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади в межах Меморандуму про співпрацю між Державним підприємством «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та Лубенською міською радою на 2022 рік на безоплатній основі, а саме: дороги О 17 13 179 Лубни-Тишки-Ісківці (пункт 1.1 Договору).

При виконанні робіт Сторона 2 зобов`язується дотримуватись п. 3.4.1. ДСТУ 3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди», відстань від кромки проїзної частини до найближчого краю стовбура дерева (краю чагарника), не менше ніж 9,00 м. (пункт 2.1 Договору)

Таким чином, предметом вказаного договору було зобов`язання ФОП ОСОБА_5 своїми силами і засобами на власний ризик, з дотримання необхідних вимог законодавства України та охорони праці надати послуги з видалення самостійних і порослевих кущів, чагарників, хмизу, скошування трави, розчищення від повалених (гнилих) дерев, зрізання сухих та нахилених гілок на ділянках смуг відведення відповідної автомобільні дороги загального користування місцевого значення а саме: дороги О 17 13 179 Лубни-Тишки-Ісківці.

28.11.2022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області, в ході огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: НОМЕР_1, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , біля подвір`я ОСОБА_5 , із залученням робітника ДП «Миргородський лісгосп» - майстра лісу Приміського лісництва, на відкритій трав`янистій ділянці місцевості виявлено купи з деревоматеріалами, а саме:

- колоті дрова породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м, довжиною 18,0 м, висотою 2,0 м;

- колоті дрова породи «Клен», у насипі довжиною 9,0 м, шириною 4,50 м. висотою 1,0 м;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 8,0 м, шириною 4,50 м, висотою 1,0 м;

- пиляні дрова породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20,0 м, шириною 4,50 м, висотою 0,60 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3,0 м, висотою 1,4 м;

- колоті дрова породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7,0 м, шириною 3,0 м, висотою 1,2 м;

- колоті дрова породи «Береза»», у насипі довжиною 10,0 м, шириною 3,5 м, висотою 0,90 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 10,0 м, шириною 3,40 м, висотою 1,0 м.

Приблизний об`єм становить близько 120 м? (кубометрів).

У подальшому 08.12.02022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області завершено проведення огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: НОМЕР_1, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , тобто біля подвір`я ОСОБА_5 , у ході якого виявлено та вилучено колоті та пиляні дрова, у насипах, у тому числі породи «Клен», «Береза», «Суха верба», об`ємом близько 120 м? (кубометрів), які залишено на місці виявлення та передано на відповідальне зберігання співробітникам Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області з метою належного збереження речових доказів у даному кримінальному провадженні до вирішення питання по суті щодо тимчасово вилученого майна.

Так, у статті 2 Закону України «Про автомобільні дороги» зазначено, що відносини, пов`язані з функціонуванням автомобільних доріг, регулюються цим Законом та законами України "Про дорожній рух", "Про транспорт", "Про автомобільний транспорт", "Про джерела фінансування дорожнього господарства України", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг" та іншими актами законодавства.

Стаття 3 Закону України «Про автомобільні дороги» передбачає, що дія цього Закону поширюється на відносини, пов`язані з функціонуванням та розвитком автомобільних доріг незалежно від їх призначення та форм власності.

Тому, лісові ділянки у смугах відведення автомобільних доріг є лісами, розташованими на землях транспорту та зазначені ліси у відповідності до ст. ст. 2, 3 Лісового кодексу України належать до об`єктів лісових відносин, які регулюються цим Кодексом, іншими законодавчими актами України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Статтею 16 Лісового кодексу України передбачено, що користування лісами здійснюється в порядку постійного та тимчасового користування лісами.

Відповідно до пункту 5 стаття 19 Лісового кодексу України, постійні лісокористувачі мають право здійснювати відповідно до законодавства будівництво доріг, спорудження жилих будинків, виробничих та інших будівель і споруд, необхідних для ведення лісового господарства.

Постійні лісокористувачі зобов`язані: дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів, вести первинний облік лісів.

Відповідно до ст. 35 Лісового кодексу України організація лісового господарства передбачає у тому числі, проведення лісовпорядкування, ведення державного лісового кадастру, обліку лісів.

Згідно ст. 48 Лісового кодексу України у матеріалах лісовпорядкування дається якісна і кількісна характеристика кожної лісової ділянки, комплексна оцінка ведення лісового господарства.

Ведення лісового господарства постійним користувачем здійснюється у відповідності до Інструкції про порядок ведення державного лісового кадастру і первинного обліку лісів, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України від 01.10.2010 № 298.

Підставою для здійснення вирубки дерев є спеціальний дозвіл - лісорубний квиток.

Статтею 69 Лісового кодексу України передбачено, що спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Спеціальний дозвіл видається власниками лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку також на проведення інших рубок та робіт, пов`язаних і не пов`язаних із веденням лісового господарства.

Відповідно до п. 5 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761, допускається оформлення лісорубного квитка протягом місця від початку рубки дерев, що загрожують падінням на лінії зв`язку, електромережі, інші інженерні споруди або під час ліквідації аварії на цих об`єктах.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У ході досудового слідства виникла необхідність у відшуканні:

-договорів укладених між ФОП ОСОБА_5 з Лубенською міською радою про співпрацю щодо виконання робіт з приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади упродовж 2021-2022 років;

-листування з ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», контролюючими органами, органами місцевого самоврядування щодо виконання та дотримання умов Меморандумів та договорів про співпрацю виконання робіт з приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади упродовж 2021-2022 років;

-незаконно здобутої деревини;

-автомобілів та техніки, за допомогою якої здійснюється транспортування викраденої деревини, бензопил, інших знарядь незаконних порубок деревини (лебідки, троси, кігті, ліхтарі) та її обробки (деревообробні станки, пилорами, циркулярки);

-чеків, квитанцій, накладних, лісорубних квитків, товаро-транспортних накладних, документації щодо проведення вирубу деревини, у тому числі підробленої документації на деревину, чорнових записів;

-електронних носіїв: дисків, флеш-накопичувачів, системних блоків, ноутбуків, планшетів, мобільних терміналів з сім-картками мобільних операторів зв`язку,

на яких міститься інформація про вчинення злочину, які можуть знаходиться за місцем здійснення господарської діяльності та фактично проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності зареєстровано за ОСОБА_6 .

Відшукання та вилучення вищевказаних речей є необхідною умовою для забезпечення всебічного, повного, об`єктивного проведення досудового розслідування, так як вони можуть бути використані у кримінальному провадженні в якості речових доказів.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України в обґрунтування необхідності проведення обшуку слід зазначити, що доступ до вказаних речей та документів неможливо отримати стороною обвинувачення у добровільному порядку шляхом їх витребування відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України або за допомогою інших слідчих дій (з огляду на викладені вище обставини).

Єдиним способом відшукання вказаних речей є проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки ОСОБА_5 є зацікавленим у знищенні чи спотворенні речових доказів, які підтверджують його причетність до вчинення злочину. Спроби отримання вказаних речових доказів в інший спосіб, можуть перешкодити проведенню повного та швидкого досудового розслідування.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12021170000000769 від 09.11.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 господарських приміщеннях та допоміжних будівель і спорудах, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення:

-договорів укладених між ФОП ОСОБА_5 з Лубенською міською радоюпро співпрацю щодо виконання робіт з приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади упродовж 2021-2022 років;

-листування з ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», контролюючими органами, органами місцевого самоврядування щодо виконання та дотримання умов Меморандумів та договорів про співпрацю виконання робіт з приведення до належного експлуатаційного стану смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області на території Лубенської територіальної громади упродовж 2021-2022 років;

-незаконно здобутої деревини;

-автомобілів та техніки, за допомогою якої здійснюється транспортування викраденої деревини, бензопил, інших знарядь незаконних порубок деревини (лебідки, троси, кігті, ліхтарі) та її обробки (деревообробні станки, пилорами, циркулярки);

-чеків, квитанцій, накладних, лісорубних квитків, товаро-транспортних накладних, документації щодо проведення вирубу деревини, у тому числі підробленої документації на деревину, чорнових записів;

-електронних носіїв: дисків, флеш-накопичувачів, системних блоків, ноутбуків, планшетів, мобільних терміналів з сім-картками мобільних операторів зв`язку,

на яких міститься інформація про вчинення злочину та інших речей, що мають значення речових доказів по вказаному кримінальному провадженню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу107925428
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/1984/22

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні