Ухвала
від 08.12.2022 по справі 554/1984/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.12.2022Справа № 554/1984/22 Провадження № 1-кс/554/14446/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 грудня 2022 року Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді - ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення огляду ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду посилаючись на те, що у провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021170000000769від 09.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що до слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УКР ГУНП в Полтавській області про те, що група осіб, за попередньою змовою між собою, займається незаконною порубкою породи «Дуб» в лісосмугах та лісових масивах на території Полтавської області, чим спричиняє тяжкі наслідки.

За вказаним фактом СУ ГУНП в Полтавській області 09.11.2021 розпочато кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021170000000769 за ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування, за місцями вирубок, проведено огляди місцевості. В ходіпроведенняоглядівмісцевостібуловиявленовирубку41 дерева породи «Дуб» з пнями різних діаметрів.

За результатами оглядів, до Державної екологічної інспекції Центрального району, для виконання направлено постанови про обчислення розміру шкоди, внаслідок незаконної вирубки деревини.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічноюінспецкцією Центрального округу, шкода заподіяналісу незаконною порубкою 16 дерев породи «Дуб» під захисною лісосмугою становить 336332 грн. 50 коп.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічною інспецкцією Центрального округу, шкода заподіяна лісу незаконною порубкою 25 дерев породи «Дуб» в полезахисній лісосмугі становить 461 942 грн. 07 коп.

Згідно вказаних довідок вказаними порубками спричинено тяжкі наслідки.

У відповідності до Постанови Кабінету міністрів України від 16 травня 2007 року № 773 «Про затвердження Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» вказані лісові насадження відносяться до категорії захисні ліси.

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, оперативнимпрацівникам УКР ГУНП в Полтавськійобластінаданодорученняу порядку ст. 40 КПК України.

На виконання вказаного доручення, оперативним працівником УКР ГУНП в Полтавській області було встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення, прикриття злочинної діяльності та налагодження системи незаконних порубок, зберігання та збуту деревини причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно оперативної інформації, установлено територію, розташовану неподалік одного із домогосподарств, розташованого в с. Тишки, Лубенського району, Полтавської області. Безпосередньо за участі ОСОБА_4 здійснюється транспортування незаконно здобутої деревини, у тому числі у вигляді дров, різними видами вантажної техніки. Окрім цього установлено одне з місць незаконних порубок, розташоване поряд з річкою «Удай», яка протікає поряд з вищевказаним селом.

ОСОБА_4 виконує роль організатора злочинної групи, займається збутом викраденого. На даний час, останній спільно з іншими, учасниками злочинної групи, незаконно напиляв близько 200 м? різних порід деревини, які тимчасово зберігає неподалік від свого домогосподарства. Також, частину деревини рубають на колоті дрова, іншу готують для реалізації у вигляді колод довжиною 1 метр кожна.

Згідно з ч. 3 ст. 233 КПК України «Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.»

Згідно з ч. 2 ст. 237 КПК України « Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно із правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи »

Зважаючи на вищевикладене, наявність достатніх підстав, 28.11.2022слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , в ході огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на відкритій трав`янистій ділянці місцевості виявлено купи з деревоматеріалами, далі описано розмір виявлених насипів дров:

- колоті дрова породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м., довжиною 18 м, висотою 2 м;

- колоті дрова породи «Клен», у насипі довжиною 9 м, шириною 4,50 м. висотою 1 м;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 8 м, шириною 4,50 м, висотою 1 м;

- пиляні дрова породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20 м, шириною 4,50 м, висотою 60 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3 м, висотою 1,4 м;

- колоті дрова породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7 м, шириною 3 м, висотою 1,2 м;

- колоті дрова породи «Береза»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,5 м, висотою 90 см;

- колоті дрова породи «Клен»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,40 м, висотою 1 м;

Вищевказаний огляд проводився за участі співробітника ДП «Миргородський лісгосп» - майстра лісу приміського лісництва ОСОБА_6 , який, маючи відповідні знання у галузі лісоматеріалів, а саме знаннямивгалузівизначення якості та сортності деревини та вимірюванням об`єму дров. В ході огляду ОСОБА_6 назвав породи виявленої деревини та заявив, що встановити точну кількість складометрів виявленої деревини неможливо, але приблизний їх об`єм становить близько 120 м?(кубометрів).

08.12.02022 слідчим відділу спеціальної поліції СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 завершено проведення огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого останнім виявлено та вилучено вищеописані колоті та пиляні дрова, у насипах, у тому числі породи «Клен», «Береза», «Суха верба», об`ємом близько 120 м?(кубометрів), які залишено на місці виявлення та передано на відповідальне зберігання співробітникам Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області з метою належногозбереженняречовихдоказів у даномукримінальномупровадженні до вирішення питання по суті щодо тимчасово вилученого майна.

08.12.2022, в рамках даного кримінального провадження вищевказані об`єкти постановою слідчого були визнані речовими доказами, оскільки дані предмети можуть зберігати на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та з метою проведення подальших судових експертиз, для отримання відповідей на питання, що приведуть до суті по справі.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Згідно статті237КПК Україниз метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів .

Відповідно до ч.5 ст.237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Оскільки за змістом ч.2 ст.234 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, тому до клопотання слідчого про огляд необхідно застосовувати відповідні вимоги кримінального процесуального закону.

Так, згідно вимог ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 235,237, 370, 372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду ділянки місцевості, з географічними координатами: 50.1161850, 33.1143181, що знаходиться по праву сторону від домогосподарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення на відкритій трав`янистій ділянці місцевості куп (насипів) з деревоматеріалами (далі описано розмір виявлених насипів дров):

- колотих дров породи «Клен» у насипі шириною 4,50 м., довжиною 18 м, висотою 2 м;

- колотих дров породи «Клен», у насипі довжиною 9 м, шириною 4,50 м. висотою 1 м;

- колотих дров породи «Клен»», у насипі довжиною 8 м, шириною 4,50 м, висотою 1 м;

- пиляних дров породи «Суха верба» у насипі загальною довжиною 20 м, шириною 4,50 м, висотою 60 см;

- колотих дров породи «Клен»», у насипі довжиною 18,9 м, шириною 3 м, висотою 1,4 м;

- колотих дров породи «Клен»» та «Береза», у насипі довжиною 7 м, шириною 3 м, висотою 1,2 м;

- колотих дров породи «Береза»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,5 м, висотою 90 см;

- колотих дров породи «Клен»», у насипі довжиною 10 м, шириною 3,40 м, висотою 1 м,

загальним об`ємом близько 120 м?(кубометрів).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1 ОСОБА_7

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108006421
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/1984/22

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні