Ухвала
від 12.01.2023 по справі 300/5360/21
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про призначення справи до апеляційного розгляду

та залучення третьої особи до участі в справі

12 січня 2023 рокуЛьвівСправа № 300/5360/21 пров. № А/857/13153/22

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Гуляка В. В.суддів -Ільчишин Н. В. Коваля Р. Й.здійснивши підготовку до апеляційного розгляду адміністративної справи № 300/5360/21 за позовом ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації Рогатинської міської ради, Державного реєстратора Рогатинської міської ради Назара Богдана Ігоровича, Відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради, Державного реєстратора відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради Криси Мар`яна Семеновича про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 22 липня 2022 року ,

ВСТАНОВИВ:

Суддею-доповідачем проведено необхідні підготовчі дії, визначені Кодексом адміністративного судочинства України, а тому справу слід призначити до апеляційного розгляду.

Враховуючи те, що клопотання від учасників справи про розгляд справи за їх участю відсутні, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Крім того, на адресу суду апеляційної інстанції надійшло клопотання Бурштинської міської ради Івано-Франківської області про залучення Бурштинської міської ради у вказану справі третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Вказане клопотання мотивоване тим, що зі змісту оскаржуваного рішення суду першої інстанції Бурштинській міській раді стало відомо, що предметом оскарження по цій справі є реєстраційні дії щодо припинення двох навчальних закладів Бурштинської об`єднаної територіальної громади - «Бурштинський навчально-виховний комплекс Бурштинської міської ради Івано-Франківської області», ідентифікаційний код: 20559471, та «Бурштинська гімназія Івано-Франківської області», ідентифікаційний код: 23922593. Засновниками та власниками обидвох навчальних закладів була Бурштинська міська рада, рішення про їх припинення також приймалось цим органом місцевого самоврядування. Вказані обставини досліджувались судом першої інстанції під час прийняття рішення по суті спору. Водночас Бурштинська міська рада не була залучена третьою особою по цій справі, не була повідомлена про наявність такого судового провадження, а отже, була позбавлена належним чином здійснити захист належних їй прав та законних інтересів. Судове рішення по цій справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Бурштинської міської ради, тому цей орган має бути залучений до участі у цій справі.

Суд апеляційної інстанції, дослідивши матеріали справи та обговоривши заявлене клопотання, зазначає наступне.

Предметом спору у вказаній справі є обставини щодо законності реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором Рогатинської міської ради Назаром Б.І., про припинення юридичних осіб «Бурштинський навчально-виховний комплекс Бурштинської міської ради Івано-Франківської області» (ідентифікаційний код: 20559471), «Бурштинська гімназія Бурштинської міської ради Івано-франківської області» (ідентифікаційний код: 23922593), а також законності реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором Дубовецької сільської ради Крисою М.С., щодо юридичних осіб «Бурштинський навчально-виховний комплекс Бурштинської міської ради Івано-Франківської області» (ідентифікаційний код: 20559471), та «Бурштинська гімназія Бурштинської міської ради Івано-франківської області» (ідентифікаційний код: 23922593).

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 22.07.2022, яке оскаржене в апеляційному порядку ОСОБА_1 , відмовлено в задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 да Відділу державної реєстрації Рогатинської міської ради, Державного реєстратора Рогатинської міської ради Назара Богдана Ігоровича, Відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради, Державного реєстратора відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради Криси Мар`яна Семеновича про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій.

Встановлено, що засновниками та власниками навчальних закладів «Бурштинський навчально-виховний комплекс Бурштинської міської ради Івано-Франківської області» та «Бурштинська гімназія Бурштинської міської ради Івано-франківської області» була Бурштинська міська рада, рішення про їх припинення також приймалось цим органом місцевого самоврядування.

Наведені обставини дають суду підстави вважати, що судове рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Бурштинської міської ради.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.306 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду, серед іншого, з`ясовує склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч.2 ст.49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи (ч. 5 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України).

Згідно ч.1 ст.42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи.

Учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки, що визначені статтею 44 КАС України.

При цьому, участь у справі третіх осіб з одного боку обумовлена завданням адміністративного судочинства, яким згідно з частиною першою статті 2 КАС України є справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а з іншого - вимогами процесуального законодавства про законність і обґрунтованість судового рішення.

Натомість правовим наслідком незалучення до участі у справі третіх осіб є порушення конституційного права на судовий захист, оскільки особи не беруть участі у справі, вирішення якої може безпосередньо вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки та не реалізують комплексу своїх процесуальних прав.

За встановлених обставин справи та з огляду на характер та предмет спірних правовідносин, апеляційний суд вважає, що вирішення цього спору та ухвалення судових рішень може мати безпосередній вплив на права і обов`язки особи, яка не залучена до участі в розгляді справи.

Враховуючи, що судове рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Бурштинської міської ради, яка не є учасником даної справи, з метою дотримання прав останньої на участь у розгляді даної справи, суд вважає необхідним залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Бурштинську міську раду.

Керуючись статтями 2, 9, 49, 250, 306, 307, 311, 321, 328 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Призначити справу № 300/5360/21 за позовом ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації Рогатинської міської ради, Державного реєстратора Рогатинської міської ради Назара Богдана Ігоровича, Відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради, Державного реєстратора відділу «Центр надання адміністративних послуг» Дубовецької сільської ради Криси Мар`яна Семеновича про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження.

Залучити Бурштинську міську раду Івано-Франківської області до участі у справі №300/5360/21 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів.

Роз`яснити Бурштинській міській раді Івано-Франківської області право: ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Також роз`яснити Бурштинській міській раді Івано-Франківської області право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом п`ятиденного строку з моменту вручення копії цієї ухвали.

Надіслати Бурштинській міській раді Івано-Франківської області (вул.Січових Стрільців,4, м.Бурштин, Івано-Франківська область,77111, код ЄДРПОУ - 04357466, телефон +380343842860, електронна пошта - br-mrada@ukr.net) копії матеріалів справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В. В. Гуляк судді Н. В. Ільчишин Р. Й. Коваль

Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу108367559
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —300/5360/21

Ухвала від 21.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 12.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Постанова від 21.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 12.01.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 20.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 08.09.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Рішення від 22.07.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

Ухвала від 01.02.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Шумей М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні