Ухвала
від 21.12.2022 по справі 953/7275/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7275/22

н/п 1-кс/953/5302/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" грудня 2022 р. м. Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

за участю прокурора - ОСОБА_2

секретар судового засідання - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові клопотання прокурора відділу 10/2 Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022220000003323 від 07.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України,

у с т а н о в и в:

До Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання, яким прокурор просить накласти арешт на пшеницю, приблизною масою 127 тони 650 кілограм; товарно-транспортні накладні № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022; автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_1 (ідентифікаційний № НОМЕР_2 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_3 (ідентифікаційний № НОМЕР_4 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_5 (ідентифікаційний № НОМЕР_6 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_7 (ідентифікаційний № НОМЕР_8 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_9 (ідентифікаційний № НОМЕР_10 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_11 (ідентифікаційний № НОМЕР_12 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_13 (ідентифікаційний № НОМЕР_14 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_15 (ідентифікаційний № НОМЕР_16 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_17 (ідентифікаційний № НОМЕР_18 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_19 (ідентифікаційний № НОМЕР_20 ), - шляхом заборони права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном.

Місцем зберігання товарно-транспортних накладних визначити матеріалами даного кримінального провадження, а автомобілів - визначити Філію «Хлібна база № 88» Державного підприємства «Полтавський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ 36066129) за адресою: Полтавська область, Полтавський район, с. Скороходове .

Передати арештоване майно Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ним в порядку та умовах визначених ст.ст. 19, 21, 21-1 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», зокрема сільськогосподарську культуру пшеницю приблизною масою 127 тон 650 кг.

1. Зміст поданого клопотання

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим відділом УСБУ в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022220000003323 від 07.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 111-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що власник СФГ «МОНОЛІТ» (код ЄДРПОУ 30772983, фактична адреса: Харківська обл., Ізюмський р-н, село Підлиман, вул. Центральна, будинок 2А) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_21 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , всіляко сприяв та допомагав окупаційним військам рф, надаючи їм допомогу у вигляді надання палива для військового транспорту, їжі для військових рф задля підтримки їх боєздатності з метою збереження російської окупаційної влади на тимчасово захоплених територіях.

Крім цього, встановлено, що в квітні 2022 року ОСОБА_5 покинув окуповані території та знаходився на підконтрольній території України.

Однак, з метою подальшого збереження контролю над підприємством та ведення господарської діяльності ОСОБА_5 призначив керівником СФГ «МОНОЛІТ» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_22 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

За отриманим даними, ОСОБА_6 за вказівкою ОСОБА_5 проводив зустрічі з окупаційною адміністрацією, з метою налагодження діяльності сільськогосподарського підприємства на тимчасово захоплених населених пунктах Харківського регіону під керівництвом російської окупаційної влади.

Також, встановлено, що в подальшому ОСОБА_6 за погодженням з ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію СФГ «МОНОЛІТ» згідно законодавства рф з метою виплати податків в розмірі 5 %, виплачував своїм робітникам заробітну платню у російських рублях та активно пропагандував односельчан до співпраці з окупаційною владою наголошуючи на тому що російська влада в с. Підлиман Харківської області встановлена назавжди.

В той же час, отримано інформацію, що ОСОБА_6 за погодженням з ОСОБА_5 здійснив продаж соняшнику представнику російської окупаційної влади.

Поміж цього, ОСОБА_6 за здійснення господарської діяльності СФГ «МОНОЛІТ» надавав грошові кошти від реалізації соняшника російській окупаційній владі.

ОСОБА_5 будучи усвідомленим, що відносно нього ведеться досудове розслідування за статтею, санкція якої передбачає конфіскацію майна, з метою уникнення можливої конфіскації в рамках вказаного кримінального провадження незаконно організував вивіз сільськогосподарського врожаю пшениці з деокупованої території Харківської області в невідомому напрямку.

Зокрема, встановлено, що до вказаної протиправної діяльності причетний громадянин України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_23 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 , користується м.т. НОМЕР_24 , НОМЕР_25 , керівник ФГ «Авангард-2017» (код ЄДРПОУ 41409866, юридична адреса: Харківська область, Борівський район, с. Дружелюбівка, вул. Молодіжна, б. 47), який з метою особистого збагачення, у змові з ОСОБА_5 , організував незаконний вивіз сільськогосподарської продукції у осіб, підозрюваних до колабораційної діяльності.

Так, ОСОБА_7 попередньо домовився з ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_26 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 (власник СТОВ "ДОБРОБУТ ПЛЮС" код ЄДРПОУ 32468910, ПАФ "ДЖЕРЕЛО" код ЄДРПОУ 32468968, ФГ "ПЕРЛИНКА" код ЄДРПОУ 39850645, СФГ "ЯНТАР" код ЄДРПОУ 22660458, ФГ "Д.С.М." код ЄДРПОУ 39841049, ФГ "А.В.В." код ЄДРПОУ 39840380, ФГ "ДІАМАНТ-2017" код ЄДРПОУ 41294895, фактична адреса складських приміщень: Харківська обл., Борівський р-н, смт. Борова, вул. Підлиманська, буд. 11А) та ОСОБА_5 (власник СФГ "МОНОЛІТ") про вивезення останніми сільськогосподарської продукції з деокупованих територій Харківської області для уникнення можливого накладення арешту на дану продукцію.

З метою приховування вказаної протиправної діяльності, ОСОБА_7 здійснив підробку перепусток Харківської обласної військової адміністрації для переміщення на деокупованих територіях та підготував товарно-транспортні накладні із завідомо недостовірними даними.

Однак, через викриття даної протиправної діяльності вищевказаними особами здійснюються заходи щодо знищення документальних матеріалів, які могли б свідчити про їх протиправну діяльність.

12.12.2022 на блокпосту за координатами 49.9328701,36.4376482 зупинено 5 вантажних автомобілів з причепами, які перевозили пшеницю приблизною загальною вагою 127 тон 650 кг. В ході огляду місця подій було вилучено вантажні автомобілі з пшеницею, товарно-транспортні накладні та свідоцтва про реєстрацію на вказані автомобілі та причепи.

Будь-які документи на підтвердження походження вказаної сільськогосподарської культури та наявність будь-яких договірних зобов`язань між вищевказаними суб`єктами органу досудового розслідування не надано.

Крім того, відсутня перепустка Харківської обласної військової адміністрації для переміщення сільськогосподарської продукції з деокупованої території Харківської області.

На підставі викладеного орган досудового розслідування дійшов висновку, що вищезазначена сільськогосподарська культура пшениця та транспортні засоби відповідають критеріям ст. 98 КПК України, оскільки вони є предметом, що був об`єктом кримінально протиправних дій та можливо сільськогосподарська культура набута кримінально протиправним шляхом.

Постановою слідчого від 13.12.2022 вказана пшениця, транспортні засоби та товарно-транспортні накладні визнано речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказане майно має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою досягнення його дієвості, орган досудового розслідування просить накласти арешт на таке майно, тобто на речові докази, з метою забезпечення їх збереження.

Разом із цим, орган досудового розслідування просить передати майно - сільськогосподарську продукцію Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ним, з метою забезпечення його збереження або збереження його економічної вартості.

2.Позиції учасників у судовому засіданні

Прокурор доводи клопотання підтримав, просив його задовольнити у повному обсязі. Додатково обґрунтував необхідність накладення арешту на вказане у клопотанні майно, з огляду на його відповідність критеріям, визначеним ст. 98 КПК України. Також прокурор вказав, що передача зазначеного у клопотанні майна (сільськогосподарської продукції) в управління АРМА відповідатиме вимогам чинного законодавства та є доцільним заходом, оскільки сприятиме його збереженню та збереженню його економічної вартості.

Власник майна ОСОБА_5 та/або його представник/ки, належним чином повідомлені про час і місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилися, що відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

3.Мотиви та оцінка слідчого судді

3.1. Щодо підстав для застосування арешту майна, як заходу забезпечення кримінального провадження

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПКУкраїниарешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Загальні вимоги щодо порядку застосування будь-яких заходів забезпечення визначені статтями 131 та 132 КПК України.

Так, згідно з ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора, а також, що може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно, зокрема, є доказом кримінального правопорушення. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2цієї статтівизначено,що арештмайна допускається,зокрема,з метоюзабезпечення: (1) збереження речових доказів .

У випадку, передбаченомупунктом 1частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу, згідно якої, речовими доказамиє матеріальніоб`єкти,які булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення,зберегли насобі йогосліди абомістять іншівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,в томучислі предмети,що булиоб`єктом кримінальнопротиправних дій,гроші,цінності таінші речі,набуті кримінальнопротиправним шляхомабо отриманіюридичною особоювнаслідок вчиненнякримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені вчастині першійцієї статті.

Арешт на комп`ютерні системи чи їх частини накладається лише у випадках, якщо вони, зокрема, зберегли на собі сліди кримінального правопорушення (ч. 3 ст. 170 КПК України).

Згідно із ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бутинакладений увстановленому цимКодексом порядкуна рухомечи нерухомемайно,гроші убудь-якійвалюті готівкоюабо убезготівковій формі,в томучислі коштита цінності,що знаходятьсяна банківськихрахунках чина зберіганніу банкахабо іншихфінансових установах,видаткові операції,цінні папери,майнові,корпоративні права,віртуальні активи,щодо якихухвалою чирішенням слідчогосудді,суду визначенонеобхідність арештумайна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна (ч. 11 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 173 цього Кодексу слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

При вирішенніпитання проарешт майнаслідчий суддя,зокрема,повинен враховувати: (1)правову підставудля арештумайна; (2)можливість використаннямайна якдоказу укримінальному провадженні(якщоарешт майнанакладається увипадку,передбаченому пунктом1частини другоїстатті 170цього Кодексу); (5)розумність таспіврозмірність обмеженняправа власностізавданням кримінальногопровадження; (6) наслідки арешту майна для третіх осіб.

Відмова у задоволенні або часткове задоволення клопотання про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього або частини тимчасово вилученого майна (ч. 3 ст. 173).

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення учасників кримінального провадження, слідчий суддя приходить до таких висновків.

3.2. Щодо наявності обґрунтованої підозрищодо вчинення злочину такої тяжкості, що дозволяє застосування арешту майна

З клопотання та долучених до нього матеріалів вбачається, що слідчим відділом УСБУ в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022220000003323 від 07.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 111-1 КК України.

На обґрунтуваннявчинення кримінальногоправопорушення,прокурором доклопотання доданоматеріали досудовогорозслідуванняукримінальному провадженні№ 22022220000003323від 07.11.2022,при дослідженніяких усудовому засіданнівстановлена відповідністьсукупності дійзагальним ознакамрозслідуваного злочину,передбаченого ч.4ст.111-1КК України,що передбачає відповідальність за передачу матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Разом із цим, наведені прокурором у клопотанні обставини вчинення кримінального правопорушення посвідчуються показами свідків, іншими матеріалами кримінального провадження, а також не заперечуються ОСОБА_5 .

За таких обставин, описані у клопотанні обставини встановлені слідчим суддею на підставі сукупності досліджених у судовому засіданні матеріалів та наданих прокурором пояснень, які у їх співставленні з диспозицією статті, яка передбачає кримінальну відповідальність за розслідуваний слідчим злочин, формують у слідчого судді внутрішнє переконання про наявність достатніх підстав вважати, що могли бути вчинені зазначене у клопотанні кримінальне правопорушення.

При цьому, слід відзначити, що на даному етапі досудового розслідування слідчий суддя не вирішує питання про наявність усіх елементів складу злочинів, винуватість чи невинуватість осіб у їх вчиненні і не визначає ступінь вини таких осіб, а лише на підставі розумної оцінки сукупності отриманих відомостей встановлює, що існують об`єктивні дані про вчинення вказаного у клопотанні злочину, у зв`язку з розслідуванням якого подається відповідне клопотання.

З огляду на тяжкість та характер розслідуваного злочину, щодо якого встановлено наявність обґрунтованої підозри його вчинення, а саме, що він є особливо тяжким, слідчий суддя вважає виправданою необхідність застосування у цьому кримінальному провадженні такого заходу забезпечення як арешт майна.

3.3. Щодо відповідності майна ознакам речового доказу

Як установлено судовим розглядом, 12.12.2022 на блокпосту за координатами 49.9328701, 36.4376482 зупинено 5 вантажних автомобілів з причепами, які перевозили пшеницю приблизною загальною вагою 127 тон 650 кг.

Згідно товарно-транспортної накладної № 122038 від 10.12.2022 автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_1 (ідентифікаційний № НОМЕР_2 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_3 (ідентифікаційний № НОМЕР_4 ), під керуванням ОСОБА_9 , перевозив пшеницю приблизною масою 24580 кг. З показань водія вбачається, що він працює водієм у ТОВ «Спецтранс 48» та вказану пшеницю йому завантажили у фермерському господарстві у с. Підлиман Ізюмського району Харківської області, де розташоване СФГ «Моноліт» та їхати вони повинні були у м. Ізмаїл Одеської області. В той же час з товарно-транспортної накладної вбачається, що автомобільним перевізником є ТОВ «Стратлен» (код 42992776), замовником та вантажовідправником є ТОВ «Агрокомпанія Піреус» (код 44336796), вантажоодержувачем ООО «Тіс-зерно» (код 37468469) та скріплено печаткою ТОВ «Агрокомпанія Піреус».

Згідно товарно-транспортної накладної № 168 від 10.12.2022 автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_5 (ідентифікаційний № НОМЕР_6 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_7 (ідентифікаційний № НОМЕР_8 ), під керуванням ОСОБА_10 , перевозив пшеницю приблизною масою 26160 кг. З показань водія вбачається, що він працює водієм у ТОВ «Спецтранс 48» та вказану пшеницю йому завантажили у фермерському господарстві у с. Підлиман Ізюмського району Харківської області, де розташоване СФГ «Моноліт» та їхати вони повинні були у м. Ізмаїл Одеської області. З товарно-транспортної накладної вбачається, що автомобільним перевізником є ТОВ «Спецтранс 48», замовником та вантажовідправником є СФГ «Моноліт» (код 30772983), вантажоодержувачем «Одеська область порт судоремонтників,1» та скріплено печаткою СФГ «Моноліт».

Згідно товарно-транспортної накладної № б/н від 10.12.2022 автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_9 (ідентифікаційний № НОМЕР_10 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_11 (ідентифікаційний № НОМЕР_12 ), під керуванням ОСОБА_11 , перевозив пшеницю приблизною масою 25100 кг. З показань водія вбачається, що він працює водієм у ТОВ «Спецтранс 48» та вказану пшеницю йому завантажили у фермерському господарстві у с. Підлиман Ізюмського району Харківської області, де розташоване СФГ «Моноліт» та їхати вони повинні були у м. Ізмаїл Одеської області. З товарно-транспортної накладної вбачається, що автомобільним перевізником є Селянське фермерське господарство, замовником є СФГ «Моноліт» (код 30772983), вантажовідправником є Одеська область Одеський район Порт Судоремонтників,1, вантажоодержувачем «с. Підлиман Харківська область» та скріплено печаткою СФГ «Моноліт».

Згідно товарно-транспортної накладної № б/н від 10.12.2022 автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_13 (ідентифікаційний № НОМЕР_14 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_15 (ідентифікаційний № НОМЕР_16 ), під керуванням ОСОБА_12 , перевозив пшеницю приблизною масою 26140 кг. З показань водія вбачається, що він працює водієм у ТОВ «Спецтранс 48» та вказану пшеницю йому завантажили у фермерському господарстві у с. Підлиман Ізюмського району Харківської області, де розташоване СФГ «Моноліт» та їхати вони повинні були у м. Ізмаїл Одеської області. В той же час з товарно-транспортної накладної вбачається, що автомобільним перевізником, замовником та вантажовідправником є ТОВ «Сентеотль» (код 44798383), вантажоодержувачем «Vimeksim SRB D.O.O., Serbia» та скріплено печаткою ТОВ «Сентеотль».

Згідно товарно-транспортної накладної № б/н від 10.12.2022 автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_17 (ідентифікаційний № НОМЕР_18 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_19 (ідентифікаційний № НОМЕР_20 ), під керуванням ОСОБА_13 , перевозив пшеницю приблизною масою 25670 кг. З показань водія вбачається, що він працює водієм у ТОВ «Спецтранс 48» та вказану пшеницю йому завантажили у фермерському господарстві у с. Підлиман Ізюмського району Харківської області, де розташоване СФГ «Моноліт» та їхати вони повинні були у м.сІзмаїл Одеської області. З товарно-транспортної накладної вбачається, що автомобільним перевізником є ТОВ «Спецтранс 48», замовник, вантажовідправник та вантажоодержувач не зазначений та скріплено печаткою СФГ «Моноліт».

Слідчий суддя зазначає, що у ході судового розгляду прокурор довів, що майно пшениця, а також товарно-транспортні накладні № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022 може містити відомості, які є предметом перевірки під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22022220000003323 від 07.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 111-1 КК України, а отже й може бути використане у подальшому, як доказ у кримінальному провадженні.

Разом із цим, прокурором у ході судового розгляду клопотання не доведено необхідність накладення арешту на тимчасово вилучене майно автомобілі MAN, д.н. НОМЕР_1 (ідентифікаційний № НОМЕР_2 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_3 (ідентифікаційний № НОМЕР_4 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_5 (ідентифікаційний № НОМЕР_6 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_7 (ідентифікаційний № НОМЕР_8 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_9 (ідентифікаційний № НОМЕР_10 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_11 (ідентифікаційний № НОМЕР_12 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_13 (ідентифікаційний № НОМЕР_14 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_15 (ідентифікаційний № НОМЕР_16 ); автомобіль MAN, д.н. НОМЕР_17 (ідентифікаційний № НОМЕР_18 ) з напівпричепом SCHMITZ, д.н. НОМЕР_19 (ідентифікаційний № НОМЕР_20 ), оскільки на думку слідчого судді, зазначене тимчасово вилучене майно, у рамках даного кримінального провадження, не відповідає ознакам, визначеним статтею 98 КПК України.

Відтак, слідчий суддя визначився, що орган досудового розслідування довів необхідність накладення арешту на майно, вилучене 12.12.2022 під час проведення огляду місця події на місцевості за GPS-координатами 49.9328701, 36.4376482, а саме на пшеницю, приблизною масою 127 тон 650 кілограм та товарно-транспортні накладні № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022,-з метою забезпечення збереження цих речових доказів.

У задоволенні клопотання прокурора у іншій його частині з підстав, наведених у цій ухвалі, слід відмовити.

3.4. Щодо розумності та співрозмірності арешту

Критерії розумності та співрозмірності обмеження права власності є оціночними поняттями та визначаються на розсуд слідчого судді. Відповідно до статті 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися, зокрема, на умовах, передбачених законом. При цьому, обмеження права власності має переслідувати законну мету за допомогою засобів, які є пропорційними меті (Рішення ЄСПЛ від 05.01.2000 у справі «Беєлер проти Італії», заява № 33202/96, параграф 107). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечувати «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи (Рішення ЄСПЛ у справі Джеймс та інші проти Сполученого Королівства від 21.02.1986, заява № 8793/79, параграф 50).

На думку слідчого судді, накладення арешту в даному випадку є розумним та співрозмірним завданням кримінального провадження. У цьому контексті слідчий суддя враховує, серед іншого, суспільну небезпеку ймовірно вчинених кримінальних правопорушень, їх специфіку і тяжкість, ймовірну причетність до їх вчинення осіб, які є власниками відповідного майна, а також наявність на ньому відомостей, що мають істотне значення для розслідування відповідних злочинів. За таких обставин, слідчий суддя вважає, що пов`язані із накладенням арешту обмеження є виправданим і не буде занадто обтяжливим для власників.

У цьому контексті слідчий суддя відзначає, що накладення арешту на відповідні грошові кошти не є припиненням права власності на них або невідворотнім позбавленням такого права. Хоча власники і обмежуються у реалізації всіх правомочностей щодо відповідного майна, однак такий захід є тимчасовим.

При цьому, у ході розгляду клопотання слідчим суддею не встановлено негативних наслідків арешту майна для третіх осіб.

З урахуванням зазначеного, слідчий суддя переконаний, що накладення арешту на даному етапі досудового розслідування у цьому випадку є пропорційним та співрозмірним завданням кримінального провадження і переслідує легітимну мету.

Також слідчий суддя вважає обґрунтованим застосувати заборону користування та розпорядження майном, зважаючи на встановлені ризики приховування, пошкодження, знищення майна, яке є речовими доказами, а також необхідність його використання для потреб досудового розслідування та судового розгляду.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що обмеження, яких зазнають власники майна, на даному етапі виправдовують такий ступінь втручання у їх право власності.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність необхідних і достатніх підстав для задоволення клопотання та накладення арешту на зазначене у клопотанні майно.

3.5. Щодо визначення порядку зберігання речових доказів

Відповідно до абз. 7 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - АРМА), для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

Так, за змістом ч. 7 цієї ж статті у вказаному випадку, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, яке розглядається згідно із статтями 171-173КПК України.

Крім того, положеннямиЗакону України від 10.11.2015№ 772-VIII«Про Національнеагентство Україниз питаньвиявлення,розшуку тауправління активами,одержаними відкорупційних таінших злочинів» (далі Закон) передбачено, що АРМА є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Таким чином, АРМА у відповідності до ст. 9 Закону забезпечує проведення оцінки, ведення обліку та управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Так, п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону передбачено, що активами є кошти, майно, майнові та інші права, на які може бути накладено або накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави або які конфісковані за рішенням суду у кримінальному провадженні чи стягнені за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими. В той же час, згідно з ч. 1 ст. 19 Закону АРМА здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Беручи до уваги, що у поданому клопотанні прокурор просить передати в управління АРМА сільськогосподарську продукцію, слідчий суддя бере до уваги, що статтею 21 Закону передбачено можливість управління Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів рухомим майном шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління.

При вирішенні питання про можливість передачу вказаної у клопотанні сільськогосподарської продукції в управління АРМА, слідчий суддя виходить з наступного.

3.5.1. Щодо вартості активів

Як вказувалося вище, вартість активів, які можуть бути передані до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, має становити понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня становить 2481 гривень, тобто вартість активів має становити більше 496 200 грн.

Вартість активів, щодо яких вирішується питання про передачу в управління АРМА, а саме: сільськогосподарської культури пшениці, приблизною масою 127 тон 650 кг, вочевидь перевищує розмір, установлений ст. 100 КПК України та ст. 19 Закону.

3.5.2. Щодо відповідності активів ознакам речових доказів та наявності арешту

Мотиви та обґрунтування відповідності вказаного майна ознакам ст. 98 КПК України та визнання їх речовими доказами, наведені слідчим суддею у цій ухвалі при вирішенні питання доцільності накладення на них арешту, а тому враховує такі висновки у контексті питання про передачу такого майна в управління АРМА.

3.5.3. Щодо можливості передачі активів в управління АРМА без шкоди для кримінального провадження та досягнення її мети

Оцінюючи можливістьпередачі майнабез шкодидля кримінальногопровадження,ефективність тадоцільність передачідля збереженнямайна,слідчий суддявиходить зтого,що передачаактивів вуправління АРМАунеможливить здійсненнябудь-якихдій зарештованим майном,а томує доцільнимзаходом длязбереження речовогодоказу тазможе запобігтийого перетворенню,приховуванню,втраті.Крім того, передача в управління АРМА речових доказів має здійснюватися з метою забезпечення їх збереження та збереження їх економічної вартості.

Враховуючи специфіку арештованого майна, що становить сільськогосподарську продукцію, яка потребує спеціалізованого утримання, транспортування та зберігання, слідчий суддя, не визначаючи спосіб управління арештованим майном, вважає, що його передача в управління АРМА, гарантуватиме не лише збереження такого майна, але і надасть можливість зберегти його економічну вартість.

Враховуючи вищевказане, слідчий суддя вважає за можливе визначити порядок зберігання цих речових доказів, шляхом передачі таких речових доказів в управління АРМА.

Зберігання інших речових доказів, а саме: товарно-транспортних накладних № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022, слід визначити матеріалами кримінального провадження.

4.Висновки за результатами розгляду клопотання

З урахуванням встановлених вище обставин кримінального правопорушення та наданих стороною обвинувачення доказів на підтвердження викладених у клопотанні доводів, слідчий суддя вважає доведеним, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна, оскільки сприятимуть досягненню мети щодо всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування та забезпечення збереження речових доказів, таке втручання у право на власність є пропорційним, оскільки, завдяки цьому заходу забезпечення кримінального провадження може бути виконане завдання, для виконання якого прокурор звернувся із клопотанням.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 170-173 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Накласти арешт на майно, вилучене 12.12.2022 під час проведення огляду місця події на місцевості за GPS-координатами 49.9328701, 36.4376482, а саме на:

- пшеницю, приблизною масою 127 тон 650 кілограм,

- товарно-транспортні накладні № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022, - шляхом заборони права на відчуження, розпорядження та користування вказаним майном.

Арештоване майно, а саме: пшеницю, приблизною масою 127 тон 650 кілограм, передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ним в порядку та умовах визначених Законом України від 10.11.2015 № 772-VIII«Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Арештоване майно, а саме: товарно-транспортні накладні № 122038, № 168, № б/н, № б/н, № б/н від 10.12.2022 зберігати у матеріалах даного кримінального провадження.

У задоволенні клопотання у іншій його частині - відмовити.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особою, яка не була присутньою під час її постановлення, у той самий строк з моменту отримання копії ухвали.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник майна або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Повний текст ухвали складений і підписаний без проголошення 26 грудня 2022 року.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108392373
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —953/7275/22

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 04.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 15.02.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні