Ухвала
від 13.01.2023 по справі 991/265/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/265/23

Провадження 2-а/991/2/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

13 січня 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі головуючого судді Михайленко В.В., суддів Хамзіна Т.Р., Мойсака С.М., розглянувши матеріали

за позовом Міністерства юстиції України, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, 13, ідентифікаційний код юридичної особи: 00015622

до 1) ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ІНО: НОМЕР_1 ,

2) Міжнародної компанії публічне акціонерне товариство «Об`єднана компанія «РУСАЛ», ІПН: 1203900011974, адреса: 236006, російська федерація, Калінінградська область, м. Калінінград, вул. Октябрська, буд. 8, офіс 410

про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції»,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду 13.01.2022 надійшла позовна заява Міністерства юстиції України (далі - Позивач) до ОСОБА_1 (далі - Відповідач 1), Міжнародної компанії публічне акціонерне товариство «Об`єднана компанія «РУСАЛ» (далі - Відповідач 2). Позивач, посилаючись на наявність підстав, передбачених статтею 5-1 Закону України «Про санкції», просить застосувати до Відповідачів санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», та стягнути в дохід держави активи, якими вони прямо чи опосередковано володіють.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.01.2023 для розгляду адміністративної справи визначено колегію суддів Вищого антикорупційного суду у складі головуючого судді Михайленко В.В., суддів Хамзіна Т.Р., Мойсака С.М.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку про наявність підстав для прийняття її до розгляду та відкриття провадження у справі з огляду на таке.

1. Щодо суб`єкта звернення із позовною заявою

Частиною 4 статті 5 КАС України передбачено право суб`єктів владних повноважень виключно у випадках, визначених Конституцією та Законами України, звернутися до адміністративного суду.

Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 5 Закону України «Про санкції» заява щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», подається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції, до суду в порядку, визначеному статтею 5-1 цього Закону. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 635 від 27.05.2022 таким органом є Міністерство юстиції України, яке звертається до суду з позовами та бере участь у справах про застосування санкцій.

Отже, позовна заява подана належним суб`єктом. Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, матеріали позовної заяви містять документи на підтвердження повноважень особи, якою підписана позовна заява.

2. Щодо дотримання правил підсудності

Згідно з частиною 5 статті 22 КАС України Вищий антикорупційний суд вирішує адміністративні справи щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», як суд першої інстанції. У частині 2 статті 5-1 Закону України «Про санкції» зазначено, що центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції із заявою щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», звертається до Вищого антикорупційного суду.

Отже, позовна заява підсудна Вищому антикорупційному суду та підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

3. Щодо підстав звернення із позовною заявою

Санкція, передбачена пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», може бути застосована лише в період дії правового режиму воєнного стану та за умови, що на відповідну фізичну чи юридичну особу в порядку, визначеному цим Законом, вже накладено санкцію у виді блокування активів (абзац 2 частини 1 статті 5-1 Закону України «Про санкції»).

Зі змісту позовної заяви та матеріалів, доданих до неї вбачається, що стосовно ОСОБА_1 застосовано санкцію у виді блокування активів застосовано Рішенням РНБО від 12.10.2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке введено в дію Указом Президента України № 694/2022 від 12.10.2022.

Крім того, Рішенням РНБО від 19.10.2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке введено в дію Указом Президента України № 726/2022 від 19.10.2022, стосовно Міжнародної компанії публічне акціонерне товариство «Об`єднана компанія «РУСАЛ» застосовані санкції, зокрема у виді блокування активів.

У зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан, дія якого неодноразово продовжувалася. Указом Президента України від 07.11.2022 № 757/2022, затвердженим Законом України від 16.11.2022 № 2738-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», дію воєнного стану продовжено з 05:30 21.11.2022 на 90 діб.

Наявність цих двох обставин - блокування активів та дія воєнного стану - є підставами для звернення Міністерства юстиції України із цим позовом.

4. Щодо дотримання формальних вимог до форми та змісту позовної заяви

Позовна заява подана із додержанням вимог, визначених у статтях 160, 161, частині 1 статті 283- 1 КАС України. Судом не встановлено перешкод для відкриття провадження в адміністративній справі, передбачених статтями 169, 170, 283-1 КАС України.

5. Щодо форми адміністративного судочинства

Згідно з частиною 1 статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (частини 2, 3 статті 12 КАС України).

Статтею 283-1 КАС України передбачено особливості провадження у справах про застосування санкцій.

Згідно з частиною 4 статті 283-1 КАС України справа про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», вирішується колегією у складі трьох суддів Вищого антикорупційного суду протягом 10 днів з дня надходження позовної заяви до суду.

Санкція у вигляді стягнення активів фізичних або юридичних осіб в дохід держави може бути застосована лише в період дії правового режиму воєнного стану (абзац 2 частини 1 статті 5- 1 Закону України «Про санкції»).

Оскільки справи про застосування санкцій відносяться до категорії термінових адміністративних справ та не підпадають під перелік справ, які відповідно до частини 4 статті 12 КАС України розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження, цю справу належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін з урахуванням особливостей, визначених статтею 283-1 КАС України.

6. Щодо залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог

У позовній заяві Позивач зазначає третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог (Акціонерне товариство «Арзамаський машинобудівний завод», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський Кар`єр кварцитів», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «Час ІТ», ТОВ «Охорона МГЗ», АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запоріжалюмінторг», ПрАТ «Хустський кар`єр», ПраТ «Жежелівський кар`єр»). Водночас клопотання про залучення цих юридичних осіб до участі у справі, як це передбачено частиною 2 статті 49 КАС України, позивач не заявляє.

Згідно з частиною 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 5 статті 49 КАС України).

У позовній заяві порушується питання про стягнення в дохід держави, у тому числі активів, безпосередніми власниками яких є ТОВ «Глухівський Кар`єр кварцитів», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» та Акціонерне товариство «Арзамаський машинобудівний завод». Крім того, Позивач просить стягнути в дохід держави 100 % частки ТОВ «Глухівський Кар`єр кварцитів», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «Час ІТ», ТОВ «Охорона МГЗ», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запоріжалюмінторг», ПрАТ «Хустський кар`єр», ПраТ «Жежелівський кар`єр» та 26,53 % АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат»,

Відтак, рішення у справі може вплинути на права та обов`язки вказаних юридичних осіб, а тому суд вважає за необхідне залучити їх до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів.

Керуючись ст. 12, 49, 80, 171, 243, 248, 268-270, 283-1 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 , Міжнародної компанії публічне акціонерне товариство «Об`єднана компанія «РУСАЛ», про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням положень статті 283-1 КАС України колегією суддів у складі трьох суддів (головуючого судді Михайленко В.В., суддів Хамзіна Т.Р., Мойсака С.М.).

3. Призначити справу до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи, яке відбудеться 19.01.2023 о 16 год 00 хв у залі судового засідання Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 42А.

4. Особам, щодо яких ставиться питання про застосування санкції ( ОСОБА_1 , Міжнародна компанія публічне акціонерне товариство «Об`єднана компанія «РУСАЛ»), у дводенний строк із дня одержання позовної заяви, але не пізніше 19.01.2023 подати відзив на позовну заяву.

5. Залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів:

1)Акціонерне товариство «Арзамаський машинобудівний завод», ІПН: 1025201335730, адреса: 307220, російська федерація, Нижегородська область, м. Арзамас, вул. 9 Травня, буд. 2,

2)ТОВ «Компанія «Алюміній України», ЄДРПОУ: 30348178, адреса: 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 18/7-В,

3)ТОВ «Гуардон Україна», ЄДРПОУ: 33144806, адреса: 03151, м. Київ, пр. Повітрофлотський, буд. 94А,

4)ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ЄДРПОУ: 33133003, адреса: 57286, Миколаївська обл., Вітовський район, с. Галицинове, вул. Набережна, буд. 64,

5)ТОВ «Глухівський Кар`єр кварцитів», ЄДРПОУ: 14015554, адреса: 41462, Сумська обл., Глухівський райно, с. Баничі, вул. Заводська, буд. 18А,

6)ТОВ «Сервісний центр «Металург», ЄДРПОУ: 32654880, адреса: 57286, Миколаївська обл., Вітовський район, с. Галицинове, вул. Набережна, буд. 64,

7)ТОВ «Час ІТ», ЄДРПОУ: 34375844, адреса: 57286, Миколаївська обл., Вітовський район, с. Галицинове, вул. Набережна, буд. 64,

8)ТОВ «Охорона МГЗ», ЄДРПОУ: 33896836, адреса: 57286, Миколаївська обл., Вітовський район, с. Галицинове, вул. Набережна, буд. 64,

9)АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», ЄДРПОУ: 00194122, адреса: 69032, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Південне шосе, буд. 15,

10)ТОВ «Центр обліку Миколаїв», ЄДРПОУ: 34319397, адреса: 57286, Миколаївська обл., Вітовський район, с. Галицинове, вул. Набережна, буд. 64,

11)Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ЄДРПОУ: 33250256, адреса: 54051, Миколаївська обл., м. Миколаїв, просп. Богоявленський, буд. 325/1,

12)ТОВ «Запоріжалюмінторг», ЄДРПОУ: 32573524, адреса: 69032, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Південне шосе, буд. 15,

13)ПрАТ «Хустський кар`єр», ЄДРПОУ: 05467613, адреса: 90410, Закарпатська обл., Хустський район, с. Рокосово, вул. Промзона, буд. 1,

14)ПраТ «Жежелівський кар`єр», ЄДРПОУ: 00292379, адреса: 22116, Вінницька обл., Козятинський район, с. Жежелів, вул. Кар`єрна, буд. 1-В,

6. Запропонувати третім особам, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача надати пояснення та докази не пізніше 19.01.2023.

7. Роз`яснити учасникам справи, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформлені відповідно до вимог статті 94 КАС України, зокрема вони подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

9. Негайно повідомити про дату, час та місце судового засідання позивача, відповідачів (осіб щодо яких ставиться питання про застосування санкції), третіх осіб шляхом надіслання тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомим суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

10. Роз`яснити, що згідно зі статтями 268, 283-1 КАС України учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неявка в судове засідання учасників справи та/чи їх представників не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні.

11. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за наступною адресою: https:// hcac.court.gov.ua

12. Ухвалу про відкриття провадження у справі оприлюднити на веб-порталі судової влади України.

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

14. Ухвалу складено та підписано 13.01.2022.

Головуючий суддя Віра МИХАЙЛЕНКО

Судді: Тимур ХАМЗІН

Сергій МОЙСАК

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу108405290
СудочинствоАдміністративне
Сутьсанкції

Судовий реєстр по справі —991/265/23

Ухвала від 15.11.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Окрема думка від 16.06.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Постанова від 16.06.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Постанова від 16.06.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 24.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 24.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 24.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 17.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

Ухвала від 17.03.2023

Адміністративне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні