Ухвала
від 13.12.2022 по справі 160/11245/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

13 грудня 2022 рокуСправа №160/11245/20

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Єфанової О.В.

розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро клопотання Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києвіпро заміну боржника у виконавчому листі на його правонаступника - за позовною заявою Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків Державної податкової служби, до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків, до Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про стягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08.07.2021 року позовна заява Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків Державної податкової служби, до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків, до Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про стягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування задоволена:

Визнати протиправною бездіяльність Офісу великих платників податків Державної податкової служби, Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків щодо невнесення до реєстрів про повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування з податку на додану вартість після завершення процедури судового оскарження, що призвело до неотримання Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" належної йому суми бюджетного відшкодування у загальному розмірі 96426431,41 грн.

Стягнути з Державного бюджету України на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" заборгованість з відшкодування податку на додану вартість в сумі 96426431 грн. 41 коп.

Стягнути з Державного бюджету України на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" пеню на рівні 120% облікової ставки Національного банку України, що дорівнює 44765645, грн. 48 коп.

Стягнути на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" судовий збір в розмірі 12401,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків.

Стягнути на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" судовий збір в розмірі 12401,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної податкової служби.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 09.02.2022 року апеляційну скаргу залишено без задоволення. Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 18.09.2018 року без змін.

12.08.2022 року видано виконавчі листи, в тому числі щодо стягнення на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" судового збору в розмірі 12401,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної податкової служби.

На адресу суду надійшло клопотання Управління ДКС України у Печерському районі Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про заміну боржника у виконавчому листі по справі №160/11245/20 за позовом Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків Державної податкової служби, до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків, до Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про стягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування.

Розглянувши заявлене клопотання, суд дійшов висновку про таке.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що відповідно до наказу ДФС від 27.03.2017 року № 202, яким затверджено Положення про Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби - Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби є територіальним органом Державної фіскальної служби України, який підпорядковується Державній фіскальній службі України.

Відповідно до пункту 1 Положення № 374 Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби є правонаступником усіх прав і обов`язків, зокрема Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у Дніпропетровську та фактично функціонує на матеріальній базі СДПІ у Дніпропетровську.

НадаліПостановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року № 537 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» утворено Офіс великих платників податків Державної податкової служби.

30 липня 2019 року відбулася державна реєстрація юридичної особи - Офісу великих платників податків Державної податкової служби (код ЄДРПОУ 43141471), який є правонаступником Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (ЄДРПОУ 39440996) як орган виконавчої влади. Отже, Офіс великих платників податків Державної податкової служби почав діяльність, як орган виконавчої влади та є правонаступником Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

Проте,постановою Кабінету Міністрів України №893 від 30.09.2020 року «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби»ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно визначеного Кабінетом Міністрів переліку. До переліку ліквідованих територіальних органів Державної податкової служби входить і Офіс великих платників податків Державної податкової служби.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, замість ліквідованого Офісу великих платників податків Державної податкової служби та його територіальних управлінь утворено нові управління по роботі з великими платниками податків, зокрема й Східне міжрегіональне управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, яке створено 30.09.2020 року, про що міститься відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за № 1000741030008085321.

Відповідно до положень ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи вище викладені обставини, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для задоволення клопотання Управління ДКС України у Печерському районі Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про заміну боржника у виконавчому листі на його правонаступника, та заміни відповідача - Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби (вул. Дегтярівська, 11-Г, м. Київ, 04119, код ЄДРПОУ 39440996) на його правонаступника - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (просп. Олександра Поля, 57, м. Дніпро, 49600, код ЄДРПОУ 43968079).

Керуючись ст.ст. 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання Управління ДКС України у Печерському районі Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про заміну боржника у виконавчому листі на його правонаступника по справі № 160/11245/20 за позовною заявою Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків Державної податкової служби, до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків, до Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про стягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі від 12.08.2022р. по справі №160/11245/20 - Офіс великих платників податків Державної податкової служби - за позовною заявою Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків Державної податкової служби, до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків, до Головного управління Державної казначейської служби України в м. Києві про стягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування на його правонаступника - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (просп. Олександра Поля, 57, м. Дніпро, 49600, код ЄДРПОУ 43968079).

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили відповідно до вимог ст.256 КАС України та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст.ст.293,295 КАС України.

Суддя О.В. Єфанова

Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108534100
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення суми заборгованості з бюджетного відшкодування

Судовий реєстр по справі —160/11245/20

Ухвала від 13.12.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова Ольга Володимирівна

Ухвала від 14.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 03.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 05.06.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 15.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 10.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 09.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Постанова від 09.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні