Рішення
від 12.08.2010 по справі 2-10-10
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 2-10/10

РІШЕННЯ

Іменем України

12 серпня 2010 року Хортицький районний суд мі ста Запоріжжя

в складі: головуючого - су дді Громова І.Б.,

при секретарі Твердохліб О.С.,

представника позивача ОС ОБА_1, представника відпові дача ОСОБА_2,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в за лі суду в м. Запоріжжі цивільн у справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, треті особи Пер ша Запорізька державна нотар іальна контора, Восьма Запор ізька державна нотаріальна к онтора про встановлення факт у проживання однією сімєю чо ловіка та жінки без шлюбу, виз нання права власності на 2/3 ча стини квартири в порядку спа дкування за законом, визнанн я заповіту недійсним, визнан ня права власності на автомо біль в порядку спадкування з а законом, зустрічному позов у ОСОБА_4 до ОСОБА_3, тре тя особа Восьма Запорізька д ержавна нотаріальна контора про визнання права власност і в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_3 звернувся до с уду з позовом до ОСОБА_4, тр еті особи Перша Запорізька д ержавна нотаріальна контора , Восьма Запорізька державна нотаріальна контора про вст ановлення факту проживання о днією сімєю чоловіка та жінк и без шлюбу, визнання права вл асності на 2/3 частини квартири в порядку спадкування за зак оном, визнання заповіту неді йсним, визнання права власно сті на автомобіль в порядку с падкування за законом

У позові зазначив, що з 1989 рок у він перебував у фактичних ш любних відносинах з ОСОБА_5 Вони вели спільне господар ство, мали спільний бюджет та разом мешкали в квартирі А ДРЕСА_1. Просить встановити факт проживання однією сімє ю чоловіка та жінки без шлюбу . 17.09.1992 року вони за сумісні кошт и придбали цю квартиру. 18.09.1992 ро ку вони уклали шлюб. 02.10.1992 року к вартира була зареєстрована н а праві приватної власності за ОСОБА_5. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла. Позивач в важає, що ? частина квартири АДРЕСА_1 належить йому. Тому після смерті дружини відкри лася спадщина на ? частину ква ртири та на ? частину автомобі ля ЗАЗ TF 699 Р, 2007 року випуску, сіро го кольору, державний номер НОМЕР_1. Спадкоємцями є пози вач та ОСОБА_4 У передбаче ний законом термін він зверн увся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спад щини де йому повідомили, що др ужина у 1993 році залишила запов іт на все майно на імя сина-Гри нкевич ОСОБА_6 за життя О СОБА_5 страждала на психічн е захворювання-епілепсію вон а не усвідомлювала своїх дій та не могла керувати ними, а т ому просить визнати заповіт недійсним. У 2001 році він продав квартиру АДРЕСА_2, яка нал ежала йому на праві власност і, та передав гроші відповіда чу для придбання свого власн ого житла. Тому вважає, що ОС ОБА_4 ніякого відношення до спірної квартири не мав. Йому належить ? частина квартири, а після смерті дружини повинн о належати 2/3 частини тому про сить визнати за ним право вла сності на цю частину спірної квартири. У 2007 році вони з друж иною придбали автомобіль ЗАЗ TF 699 Р, 2007 року випуску, сірого кол ьору, державний номер НОМЕР _1. Йому належить ? частка цьо го автомобілю. Вважаючи запо віт недійсним на підставі ст .365 ЦК України просить визнати за ним право власності на вес ь автомобіль та стягнути з нь ого на користь відповідача в артість ? частини автомобілю у розмірі 9533 гривень 50 копійок .

ОСОБА_4 звернувся до суду і з зустрічним позовом в якому зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_5 За життя вона залишила запов іт відповідно до якого все св оє майно де б воно не знаходил ось, з чого б воно не складалос ь вона заповіла йому. Після см ерті матері відкрилася спадщ ина, яка складається із кварт ири АДРЕСА_1 та автомобіля ЗАЗ TF 699 Р, 2007 року випуску, сірого кольору, державний номер Н ОМЕР_1. У встановлений закон ом строк він звернувся до нот аріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Прос ить визнати за ним право влас ності на ? частину автомобіля в порядку спадкування за зап овітом.

В судовому засіданні ОСО БА_3 свій позов підтримав в п овному обсязі. Зустрічний по зов не визнав та просить в йог о задоволенні відмовити.

В судовому засіданні ОСО БА_4. свій позов підтримав в п овному обсязі. Позовні вимог и ОСОБА_3 не визнав та прос ить в їх задоволенні відмови ти.

Треті особи в судове засіда ння не зявились. Надали суду з аяви про розгляд справи без ї х участі.

Судом встановлено, що21.09.2008 ро ку померла ОСОБА_5, що підт верджується свідоцтвом про с мерть. Після її смерті відкри лася спадщина, яка складаєть ся із квартири АДРЕСА_1 та автомобіля ЗАЗ TF 699 Р, 2007 року вип уску, сірого кольору, державн ий номер НОМЕР_1. Спадкоєм цями першої черги є чоловік ОСОБА_3, син ОСОБА_4- сторо ни по справі та батько ОСОБ А_7, який за життя звернувся д о нотаріальної контори із за явою про відмову від прийнят тя спадщини. ІНФОРМАЦІЯ_2 він помер. Після його смерті і з заявою про прийняття спадщ ини ніхто не звертався. За жит тя ОСОБА_5 залишила запові т, посвідчений 23.07.1993 року держав ним нотаріусом Першої Запорі зької державної контори, від повідно до якого все своє май но де б воно не знаходилось, з чого б воно не складалось вон а заповіла сину ОСОБА_4 Ст орони у встановлений законом строк звернулись до нотаріа льної контори із заявами про прийняття спадщини.

У 1992 році ОСОБА_5 звернула сь до Ленінської районної ра ди м.Запоріжжя із заявою про к упівлю квартири АДРЕСА_1. В заяві вона зазначила, що скл ад її сімї дві особи- вона та с ин ОСОБА_4 До складу сімї ОСОБА_3 вона не зазначила. На підставі рішення Ленінської районної ради м.Запоріжжя ві д 10.09.1992 року та договору купівлі -продажу від 17.09.1992 року, посвідч еного державним нотаріусом П ершої Запорізької державної контори ОСОБА_5 була влас ницею квартири АДРЕСА_1.

18.09.1992 року ОСОБА_5 та ОСОБ А_3 уклали шлюб. Тобто кварти ра ОСОБА_5 була придбана н ею до реєстрації шлюбу та вся належала їй. Доводи ОСОБА_3 про те, що вони з померлою до р еєстрації шлюбу проживали од нією сімєю, вели спільне госп одарство, мали спільний бюдж ет нічим не підтверджені. Сві дки ОСОБА_8, ОСОБА_9, О СОБА_10 пояснили суду, що між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 до шлю бу були певні стосунки. Але жо ден з них не зміг з упевненіст ю сказати про те, що вони вели спільне господарство та мали спільний бюджет. Іх поясненн я про те, що ОСОБА_5 та ОСО БА_3 жили однією сімєю без ук ладання шлюбу ґрунтуються на припущеннях. Тому суд вважає , що факт проживання однією сі мєю чоловіка та жінки без шлю бу не доведено. Доводи позива ча про те, що спірну квартиру в они придбали за сумісні грош і нічим не підтверджені. Відп овідно до договору купівлі-п родажу (а.с.8) від 17.09.1992 року кварт ира ОСОБА_5 придбана за 9196 р ублей (російською мовою). Згід но довідки Головного управлі ння статистики у Запорізькій області (а.с.64) розмір заробітн ої плати робітників та служб овців м.Запоріжжя у 1992 році ста новив 8083 крб. (українською мово ю). Цей факт свідчить про те, що ОСОБА_5 мала можливість п ридбати квартиру за свої кош ти. Це саме стверджує відпові дач.

ОСОБА_5 страждала на пси хічне захворювання-епілепсі ю, що підтверджується довідк ою про причину її смерті (а.с.12). Цей факт підтвердили свідки . Разом з тим наявність в неї ц ього захворювання не є підст авою для визнання заповіту н едійсним. Відповідно до акту посмертної судово-психіатри чної експертизи №534 від 14.09.2009 рок у під час складання заповіту 23.07.1993 року ОСОБА_5 хронічним психічним захворюванням не страждала та могла розуміти значення своїх дій та керува ти ними. Відомостей про медиц инські препарати, які прийма ла ОСОБА_5 під час хворобі та які могли впливати на її во лю під час складання заповіт у або могли привести до того, щ о вона забула про свої дії від сутні. Вимоги позивача про ви знання заповіту недійсним за доволенню не підлягають. Не п ідлягають задоволенню і вимо ги про визнання за ним права в ласності на 2/3 частини квартир и АДРЕСА_1.

Доводи позивача про те, що в ін разом з дружиною дали відп овідачу кошти на придбання к вартири та ОСОБА_4 ніякого відношення до спірної кварт ири не має нічим не підтвердж ені. Доказів цьому у позивача немає, що не заперечує сам поз ивач.

У 2007 році ОСОБА_3 та ОСО БА_5 придбали автомобіль ЗА З TF 699 Р, 2007 року випуску, сірого ко льору, державний номер НОМЕ Р_1. Згідно звіту про незалеж не оцінку вартості автомобіл я вона складає 38134 гривні.

Відповідно до ст.70 СК Україн и частки майна дружини та чол овіка є рівними. Відповідно д о заповіту ОСОБА_4 має пра во на ? частку автомобіля.

Згідно ст.365 ЦК України право особи на частку у спільному м айні може бути припинено за р ішенням суду на підставі поз ову інших співвласників, якщ о частка є незначною і не може бути виділена в натурі. Суд по становляє рішення про припин ення права особи на частку в с пільному майні за умови попе реднього внесення позивачем вартості цієї частки на депо зитний рахунок суду. ОСОБА_ 3 просить визнати за ним пра во власності на весь автомоб іль та стягнути з нього на кор исть ОСОБА_4 вартість част ини автомобілю. Разом з тим, ві н вартість частини автомобіл я на депозитний рахунок суду не вніс, тому суд не має можли вості застосувати правила ст .365 ЦК України. У зв' язку з цим позов ОСОБА_3 про визнання за ним права власності на вес ь автомобіль та стягнення з н ього на користь ОСОБА_4 ва ртість частини автомобіля за доволенню не підлягає, а позо в ОСОБА_4 про визнання за н им права власності на ? частин у автомобіля підлягає задово ленню.

Вимог щодо стягнення судов их витрат сторони не заявили . Разом з тим ОСОБА_4 при под ачі зустрічного позову не зн ав вартості автомобіля та сп латив судовий збір у розмірі 100 гривень. В суді встановлено , що вартість його частки авто мобіля складає 19067 гривень. Том у з нього належить стягнути н а користь держави судовий зб ір у розмірі 92 гривні.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 59, 60, 212, 213, 214, 256, 2 59 ЦПК України, ст. 70 СК України, с т. 225, 392, 1223, 1226, 1257, 1268, 1269, 1270 ЦК України, су д -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОС ОБА_3 до ОСОБА_4, треті осо би Перша Запорізька державна нотаріальна контора, Восьма Запорізька державна нотаріа льна контора про встановленн я факту проживання однією сі мєю чоловіка та жінки без шлю бу, визнання права власності на 2/3 частини квартири в поряд ку спадкування за законом, ви знання заповіту недійсним, в изнання права власності на а втомобіль в порядку спадкува ння за законом відмовити.

Позов ОСОБА_4 задовольн ити.

Визнати за ОСОБА_11 право власності на ? частину автомо біля ЗАЗ TF 699 Р, 2007 року випуску, сі рого кольору, державний номе р НОМЕР_1 в порядку спадку вання за заповітом після сме рті матері ОСОБА_5, яка пом ерла ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_4 на кор исть держави судовий збір у р озмірі 92 гривні.

Рішення може бути ос каржено до Запорізького апел яційного суду протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Рішення не набрало зако нної чинності.

Суддя: Громов І.Б.

Копія вірна : Твердохліб О.С.

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення12.08.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10867808
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-10-10

Ухвала від 30.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 30.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Ухвала від 03.02.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Рішення від 10.11.2010

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко Олександр Володимирович

Ухвала від 01.10.2010

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Антонюк Василь Васильович

Ухвала від 29.03.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 12.08.2010

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Громов Ілля Борисович

Рішення від 20.07.2010

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Полтавець Лариса Дмитрівна

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов Олександр Сергійович

Рішення від 01.06.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні