Рішення
від 27.07.2010 по справі 2-155
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Справа № 2- 155/10

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2010 року Це нтрально-Міський районний су д м. Макіївки в складі:

головуючого судді Стратейчук Л.З.

при секретарі Мерега Н.О.

розглянув у відкритому с удовому засіданні в залі суд у цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Макіївської мі ської ради, ОСОБА_2, за учас тю третіх осіб: КП „БТІ м. Макі ївки”, інспекція державного архітектурно-будівельного к онтролю у Донецькій області про встановлення факту воло діння, встановленні факту пр ийняття спадщини, визнання п рава власності на нерухоме м айно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач просить встано вити, що її померлий чоловік ОСОБА_3, та вона володіл и жилим самочинно побудовани м будинком та надвірними буд івлями, розташованими за ад ресою: АДРЕСА_1. Просить вс тановили факт прийняття нею спадщини у виді ? частини домо володіння та визнати за нею п раво власності на цю частину в порядку спадкування, а тако ж визнати за нею право власно сті на другу частину домовол одіння. В позовній заяві зазн ачила, що на початку семидеся тих років на відведеній її чо ловіку ОСОБА_3 для будівни цтва жилого будинку земельні й ділянці, вона з чоловіком по будувала житловий будинок та дворову убиральню, обладнал и питну колонку та огородили земельну ділянку огорожею, п роживали разом до моменту см ерті чоловіка. ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловік помер. Після йог о смерті вона залишилась про живати та проживає і зареєст рована у вказаному домоволод іння до теперішнього часу. У 20 09 році вона вирішила оформити своє право власності на дане домоволодіння, але це виявил ось неможливим в зв' язку з т им, що будинок не був уведений в експлуатацію. Вважає, що має право на ? частину домоволоді ння, як дружина померлого. Дру гу половину домоволодіння, я ка належала її чоловіку, як сп адщину, вона прийняла фактич но, залишившись проживати у д омоволодінні. Домоволодінн я побудоване з дотриманням б удівельних норм та правил, пр идатне для проживання. Оскіл ьки одна половина будинку на лежить їй по закону як дружин і, а другу половину вона успад кувала, просила визнати за не ю право власності на зазначе не домоволодіння в цілому.

У судовому засіданні пре дставник позивача - ОСОБА _4, що діяла на підставі довір еності, підтримала позовні в имоги свого довірителя та по яснила суду, що чоловіку ОС ОБА_1 - ОСОБА_3 на підста ві договору про надання в без строкове користування земел ьної ділянки для будівництва житлового будинку на праві о собистої власності від 28.07.1970 ро ку було відведено земельну д ілянку в АДРЕСА_1, загальн ою площею 560 кв.м. На вказаній зе мельній ділянці вони побудув али житловий будинок «А-1» заг альною площею 45,20 кв.м., житлово ю 16,90 кв.м., а також вбиральню «Б-1 », огорожу № 1 та питну колонку «І». Оскільки ОСОБА_1 та ОСОБА_3 під час будування бу динку перебували у шлюбі, О СОБА_1 вважає, що вказаний бу динок являвся їхньою спільно ю власністю та володіли вони ним в рівних частках, тобто по ? частині кожний. ІНФОРМАЦІ Я_1 ОСОБА_3 помер та після його смерті відкрилась спад щина у вигляді ? частини вище вказаного житлового будинку , однак в нотаріальну контору для прийняття спадщини ОСО БА_1 не зверталась, оскільки ними не було оформлено право встановлюючі документи на бу динок. До того ж вона вважала, що з її сторони вчинено доста тньо дій, які свідчать про фак т прийняття спадщини шляхом вступу у володіння та керува ння спадковим майном. Після с мерті ОСОБА_3 є ще один спа дкоємець першої черги - їхн я донька - ОСОБА_2, однак в она спадщину не приймала та н е претендує на спадщину, що ві дкрилася після смерті її бат ька - чоловіка позивачки. З моменту смерті ОСОБА_3 та по теперішній час ОСОБА_1 проживає у спірному домоволо дінні, підтримує його в техні чно справному стані та утрим ує.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовн і вимоги ОСОБА_1 визнала у повному обсязі та зазначила , що спадщину після смерті сво го батька - ОСОБА_3 прийн яла ОСОБА_1- її мати, шляхом вступу у фактичне володіння відповідною частиною. Підтв ердила, що будинок батьки буд ували разом на відведеній її батьку - ОСОБА_3 земельн ій ділянці. Вона не зверталас ь до нотаріальної контори з з аявою про прийняття спадщини , що відкрилася після смерті б атька, на спадщину не претенд ує. Інших спадкоємців немає.

Представник відповіда ча - Макіївської міської ра ди в судове засідання не з' я вився, про день, час та місце с лухання справи був повідомле ний належним чином, про причи ни неявки суд не повідомив, за перечень на уточнену позовну заяву не надіслав.

На підставі положень ч .1 ст.224 ЦПК України суд, з урахув анням думки позивача, вважає за можливе справу розглянут і у відсутність відповідача, на підставі наявних в справ і доказів, ухваливши заочне р ішення.

Третя особа - К П „БТІ М.Макіївки” надіслало листа з проханням розглядат и справу у відсутності свого представника, проти задовол ення позовних вимог не запер ечували.

Третя особа - ін спекція Державного архітект урно-будівельного контролю у Донецькій області повідомле на про час розгляду справи, у с удове засідання надала заяву з проханням слухати справу у відсутності свого представн ика, проти задоволення позов у заперечень не висловила.

Суд вислухав поясненн я представника позивача, від повідача, дослідив матеріали справи та дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню по наступних підставах.

На підставі договору пр о надання в безстрокове кори стування земельної ділянки д ля будівництва індивідуальн ого житлового будинку на пра ві особистої власності з кіл ькістю кімнат від одної до п' яти включно від 28 липня 1970 року відділ комунального господа рства виконкому Кіровської р айонної ради депутатів трудя щих надав ОСОБА_3 на праві безстрокового користування земельну ділянку в м. Макіївц і, Північна частина міста, А ДРЕСА_1, загальною площею 560 к в.м., згідно плану земельної ді лянки (а.с.7-8). Дана земельна діл янка була відведена ОСОБА_6 в натурі, що видно з акту(а.с. 89).

Згідно технічног о паспорту, виданого КП БТІ м. Макіївки 03.11.2008 року та акту обст еження домоволодіння від 04.11.200 8 року, встановлено, що на земе льній ділянці побудований жи лий будинок «А-1» з верандою «а » та тамбуром «а1» загальною п лощею 45,20 кв.м., в тому числі житл овою - 16,90 кв.м., убиральня «Б-1», колонка питна «І» і огорожа « №1». Загальна інвентаризацій на вартість становить 13550 грн. ( а.с.9-14).

Згідно висновку КП «ГрадАР проект», висновки візуальног о обстеження жилого будинку «А-1» та вбиральні «Б-1», розташ ованих за адресою: АДРЕСА_1 в Центрально-міському район і м. Макіївки, виявили задовіл ьний стан конструкцій. Будів лі можуть бути використані д ля подальшої нормальної експ луатації без збільшення нава нтажень на основні несучі ко нструкції, без зміни умов їх е ксплуатації та при умові про ведення регулярного поточно го ремонту. Також зазначено, щ о потребується додаткове уте плення зовнішніх стін (а.с.15-25).

Відповідачем ОСО БА_2 визнається, та іншими ос обами не оспорюється, а тому с уд у відповідності з ч.1 ст.61 ЦПК України суд вважає встановл еним, що після 1970 року ОСОБА_3 та ОСОБА_1 побудували жи тловий будинок с прибудовою та тамбуром, вбиральню, огоро жу та питну колонку на терито рії домоволодіння і користув алися ними за призначенням н а відведеній у встановленому законом, що діяв на той час, по рядку земельній ділянці.

У відповідності зі ст .12,13 Законом України „Про власн ість”, який діяв на час закінч ення будівництва та смерті ОСОБА_3, громадяни набувают ь право власності в числі інш ого на житлові будинки, побуд овані ними на власні кошти.

Згідно ст.. 22 Кодексу про шлю б та сім' ю України, що діяв ст аном на 1997 рік, майно подружжя, придбане ними під час шлюбу, в важається їхньою спільною су місною власністю. Кожний з по дружжя має рівні права волод іння, користування та розпор ядження цим майном.

Відповідно до свідоцтва про шлюбу, ОСОБА_3, 1934 року народження та ОСОБА_1, 1934 року народження уклали ш люб 21 липня 1953 року, який зареєс трований в м. Макіївці Цент рально-міським рай ЗАГС, Пі сля реєстрації одруження дру жині присвоєно прізвище ОС ОБА_3 (а.с.5).

Оскільки будинок був поб удований під час шлюбу, суд вв ажає доведеним, що спірне дом оволодіння являється спільн ою сумісною власністю подруж жя та частки ОСОБА_1 та О СОБА_3 є рівними - по ?.

Судом встановлен о, що на час смерті ОСОБА_3 б удинок був завершений будівн ицтвом і продовжує перебуват и у придатному для проживанн я стані до теперішнього часу , а також з урахуванням виснов ків суду про належність буди нку обом з подружжя, суд вваж ає, що ОСОБА_3 до його смер ті володів ? частиною домовол одіння АДРЕСА_1.

Відповідно до п.4 Прикінцев их та перехідних положень до ЦК України, що набрав чинност і з 1 січня 2004 року, даний кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після на брання ним чинності.

Оскільки ОСОБА_3 поме р у 1997 році, тобто під час чинно сті попереднього ЦК України, суд вважає за необхідне заст осовувати положення саме цьо го Кодексу.

Згідно ст. 529 ЦК України, що діяв з 1.01.1964 року, ОСОБА_1 є сп адкоємцем першої черги відно сно спадщини, що відкрилася п ісля смерті її чоловіка.

Згідно ст.. 549 того ж Кодекс у вважається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фа ктично вступив в управління або володіння спадковим майн ом.

З пояснень представника позивача та відповідача О СОБА_2 а також відомостей пр о реєстрацію за адресою спір ного домоволодіння з 1979 року, с лідує, що ОСОБА_1 під час ш любу і до теперішнього часу, в тому числі на час його смерті , проживає у АДРЕСА_1, тобт о фактично прийняла спадщину шляхом вступу в управління т а володіння спадковим майном , тому суд вважає за можливе вс тановити факт прийняття нею спадщини у виді ? частини домо володіння, що відкрилася піс ля смерті чоловіка.

Згідно ч. 1 ст. 376 ЦК України ж итловий будинок, будівля, спо руда, інше нерухоме майно вва жаються самочинним будівниц твом, якщо вони збудовані бе з належного дозволу чи належ но затвердженого проекту.

Згідно ч. 5 ст. 376 ЦК України н а вимогу власника (користува ча) земельної ділянки суд мож е визнати за ним право власно сті на нерухоме майно, яке сам очинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших ос іб.

Судом встановлено, що домов олодіння за адресою: АДРЕСА _1 розташоване на відведені й ОСОБА_3 земельній ділянц і, якою він користувався з мом енту відведення до часу смер ті, а ОСОБА_1 користується з моменту відведення до тепе рішнього часу, їх обох сіл вва дати належними користувачам и даної земельної ділянки. До моволодіння побудоване у меж ах земельної ділянки з дотри манням будівельних, пожежних , санітарних норм та правил, п рава інших осіб не порушені.

Оскільки суд дійшов виснов ку, що позивачка фактично при йняла спадщину у виді ? частин и домоволодіння, інший спадк оємець на спадщину не претен дує, з дня відкриття спадщини минуло понад 6 місяців, спадко ємець з заявою про прийняття спадщини у встановленому по рядку не звернулась, суд вваж ає за можливе визнати за пози вачкою право власності на ? ча стину домоволодіння в порядк у спадкування. Оскільки суд д ійшов висновку, що позивачка має право на ? частину домовол одіння, яке було самочинно по будоване з її участю, як друж ина, суд вважає за можливим ви знати за нею право власності на цю частину домоволодіння .

Враховуючи, що за висновкам и суду права на дане володінн я має тільки позивачка, суд в важає за можливе визнати за п озивачкою право власності на домоволодіння в цілому.

Керуючись ст. 10, 11, 109, 2 12-215, 224-225 ЦПК України, ст. 529, 549 ЦК Ук раїни в редакції 1963 року, ст. 12,13 Закону України „Про власніст ь”, ст. 376 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт прийня ття ОСОБА_1 спадщини, що ві дкрилася після смерті ОСОБ А_3, яка мала місце ІНФОРМА ЦІЯ_1, у виді ? частини домово лодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, що складається з жилого буди нок «А-1» з верандою «а» та там буром «а1» загальною площею 45, 20 кв.м., в тому числі житловою - 16,90 кв.м., убиральні «Б-1», колонк и питної «І» і огорожі «№1».

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкув ання на ? частину домоволодін ня, розташованого з а адресою: АДРЕСА_1, що скла дається з жилого будинок «А-1 » з верандою «а» та тамбуром « а1» загальною площею 45,20 кв.м., в т ому числі житловою - 16,90 кв.м., у биральні «Б-1», колонки питної «І» і огорожі «№1», інвентари заційною вартістю 6775 грн.

Визнати за ОСОБА_1 пра во власності на ? частину дом оволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА _1, що складається з жилого б удинок «А-1» з верандою «а» та тамбуром «а1» загальною площ ею 45,20 кв.м., в тому числі житлово ю - 16,90 кв.м., убиральні «Б-1», кол онки питної «І» і огорожі «№1» , інвентаризаційною вартіст ю 6775 грн.

Визнати за ОСОБА_1 пр аво власності на домоволод іння, розташоване з а адресою: АДРЕСА_1, що скла дається з жилого будинок «А-1 » з верандою «а» та тамбуром « а1» загальною площею 45,20 кв.м., в т ому числі житловою - 16,90 кв.м., у биральні «Б-1», колонки питної «І» і огорожі «№1», інвентари заційною вартістю 13550 грн.

Заочне рішення мож е бути переглянуто судом, що й ого ухвалив, за заявою відпов ідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання копії рішенн я, а іншими учасниками процес у рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до А пеляційного суду Донецької о бласті через суд першої інст анції протягом 10 днів з момент у його проголошення.

Суддя:

СудЦентрально-Міський районний суд м.Макіївки
Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено31.08.2010
Номер документу10886501
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-155

Ухвала від 14.02.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 12.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 27.03.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 18.01.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Лузан Л. В.

Рішення від 27.05.2010

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Замега Ігор Іванович

Рішення від 01.09.2010

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Гольша Олег Анатолійович

Рішення від 30.06.2010

Цивільне

Великобілозерський районний суд Запорізької області

Рогоза Анна Юріївна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Руденко Вікторія Василівна

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Ярослав Степанович

Рішення від 27.07.2010

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Стратейчук Людмила Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні