Рішення
від 01.09.2010 по справі 2-155
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ:

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 2-155

2010 рік

01 вересня 2010 року смт. Віль шанка

Вільшанський районний с уд

Кіровоградської області

В складі:

Головуючого судді: Гольші О .А.

При секретарі: Сачко О .С.

З участю прокурора: Черниш енка В.П.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в смт. Ві льшанка цивільну справу за п озовом прокурора Вільшанськ ого району Кіровоградської о бласті в інтересах ОСОБ А_1 до управління Пенсі йного фонду України у Вільша нському районі Кіровоградсь кої області про стягнення не доплаченої щомісячної держа вної соціальної допомоги «Ді тям війни»,

в с т а н о в и в:

Прокурор Вільшанс ького району Кіровоградсько ї області звернувся до суду з позовом в інтересах О СОБА_1 до управління Пе нсійного фонду України у Віл ьшанському районі Кіровогра дської області про стягнення недоплаченої щомісячної дер жавної соціальної допомоги « Дітям війни», посилаючись на те, що ОСОБА_1 явля ється «Дитиною війни» та пер ебуває на обліку в УПФ Вільша нського району і відповідно до ст.6 Закону України «Про соц іальний захист дітей війни» повинна отримувати підвищен ня до пенсії у розмірі 30 % мінім альної пенсії за віком, хоча в 2007 році їй таке підвищення не в иплачувалась взагалі, а з 2008 ро ку пенсія їй підвищувалася н а 10 % прожиткового мінімуму дл я осіб, які втратили працезда тність, замість належних 30 % мі німальної пенсії за віком.

У зв' язку з наведени м прокурор Вільшанського рай ону просить зобов' язати від повідача провести перерахун ок та виплату підвищення пен сії ОСОБА_1 у розмі рі 30 % мінімальної пенсії за ві ком передбаченої ст.6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни» з урахуванням норм ч.1 ст.28 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», починаючи з 09.07.2007 року по 31.12.2007 рок у, а також з 22.05.2008 року по 30.06.2010 року .

Прокурор Вільшанськ ого району Кіровоградської о бласті в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в п овному обсязі, просив суд про вести заочний розгляд справи .

Позивачка в судове засідання не з' яви лась, подала суду заяву, в якій просила справу слухати в її в ідсутність, позовні вимоги п ідтримала повністю.

Відповідач у судове засід ання не з' явився, про час і мі сце судового засідання повід омлявся належним чином, про щ о свідчить розписка про вруч ення судової повістки, про пр ичини неявки суду не повідом ив.

Відповідно до ст.224 ЦПК Украї ни, у разі неявки в судове з асідання відповідача, який належним чином повідомлени й і від якого не надійшло за яви про розгляд справи за йо го відсутності або якщо по відомлені ним причини неявк и визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішенн я на підставі наявних у спр аві доказів, якщо позивач не з аперечує проти такого виріше ння справи.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані учасника ми судового процесу докази в їх сукупності, проаналізува вши положення чинного законо давства, суд дійшов висновку про задоволення позовних ви мог виходячи з наступного.

Приписами ст.1 Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни» визначено, що дитин а війни, це особа, яка є громад янином України та якій на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було ме нше 18 років.

В ст.6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» , № 2195-ІV від 18.11.2004р. (зі змінами), заз начено, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошо ве утримання чи державна соц іальна допомога, що виплачує ться замість пенсії, підвищу ється на 30 % мінімальної пенсі ї за віком.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відноситься до соціальної категорії - «Дитина війни», пе ребуває на обліку в УПФ Украї ни у Вільшанському районі Кі ровоградської області, має п раво на пільги, встановлені з аконодавством України для ді тей війни, що підтверджуєтьс я копіями документів, які зна ходяться в матеріалах цивіль ної справи: паспортом громад янина України НОМЕР_1 (а.с.4) , посвідченням НОМЕР_2, з ві дміткою «ДИТИНА ВІЙНИ» (а.с.5), т обто на неї розповсюджуються всі пільги та соціальні гара нтії, передбачені Законом Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни».

Згідно ст.7 Закону України « Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечен ня соціальних гарантій, пере дбачених цим Законом, здійсн юється за рахунок коштів Дер жавного бюджету.

Відповідно до п.12 ст.71 Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2007 рік» від 19.12.2006 ро ку № 489-V (зі змінами), дію ст.6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни», № 2195-ІV ві д 18.11.2004 року (зі змінами) зупинен о на 2007 рік.

Проте, рішенням Конституці йного Суду України від 09.07.2007 рок у № 6-рп/2007, положення ст.71 Закону України « Про Держа вний бюджет України на 2007 рік» , від 19.12.2006р. № 489-V (зі змінами), яким зупинено на 2007 рік дію ст.6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни» - визнано таким, що не відповідає Конст итуції України (визнано неко нституційним).

Згідно п.5 резолютивної част ини вказаного рішення Конст итуційного Суду України, заз начене рішення має преюдиціа льне значення для судів зага льної юрисдикції при розгляд і ними позовів у зв' язку з пр авовідносинами, які виникли внаслідок дії положень стате й Законів, що визнані неконст итуційними.

В ст.52 Конституції України в изначено, що закони, інші прав ові акти або їх окремі положе ння, що визнані неконституці йними, втрачають чинність з д ня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

З урахуванням вищезазначе ного суд дійшов висновку, що з 09.07.2007 року - з дня прийняття ріше ння Конституційного Суду Укр аїни № 6-рп/2007 відновлено право ОСОБА_1 на нарахув ання та отримання нею підвищ ення на 30 % мінімальної пенсії за віком.

Згідно з п.41 розділу II Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2008 рік та про вне сення змін до деяких законод анчих актiв України» вiд 28.12.2007 ро ку, який набрав чинності з 01.01.2008 року, ч.1 ст.6 Закону України «Пр о соцiальний захист дiтей вiйни », викладена в новiй редакції, в якій визначено, що дiтям вiйн и (крiм тих, на яких поширюєтьс я дiя Закону України «Про стат ус ветеранів війни, гарантiї ї х соцiального захисту») до пен сiї або щомісячного довічног о грошового утримання чи дер жавної соцiальної допомоги, щ о виплачується замість пенсі ї, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановле ної для учасників війни.

Частиною 4 ст.14 Закону Україн и «Про статус ветеранів війн и, гарантії їх соціального за хисту» від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ виз начено, що учасникам війни пе нсії підвищуються на 10 відсот ків прожиткового мінімуму дл я осіб, які втратили працезда тність.

22 травня 2008 року Конституцій ним Судом України прийнято р ішення № 10-рп/2008, згідно якого по ложення пунктів 36-100 роздiлу II За кону України «Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких закон одавчих актів України» визна ні неконституційними.

Отже, з 22 травня 2008 року віднов лено право ОСОБА_1 н а нарахування їй підвищення до пенсії у розмiрi 30 % мiнiмально ї пенсiї за віком.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України, органи державн ої влади, органи місцевого са моврядування, їхні посадові чи службові особи зобов' яза ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України.

У відповідності до статті 22 Конституції України констит уційні права і свободи гаран туються і не можуть бути скас овані. При прийнятті нових за конів або внесенні змін до чи нних законів не допускається звуження змісту та обсягу іс нуючих прав і свобод.

У рішенні Конституційного Суду України № 26-рп/2008 від 27.11.2008 ро ку зазначено, що зi змiсту част ини другої статті 95 Конституц iї України, якою встановлюєть ся, що виключно законом про Де ржавний бюджет України визна чаються будь-якi видатки держ ави на загальносуспiльнi потр еби, розмiр i цiльове спрямуван ня цих видаткiв, з чого виплива є, що вони не можуть визначати ся iншими нормативно-правови ми актами. Самі ж загальносус пільні потреби, до яких належ ить і забезпечення права на с оціальний захист громадян Ук раїни, проголошені у статтi 46 К онституцiї України, передбач аються у державних програмах , законах, інших нормативно-пр авових актах. Визначення вiдп овiдних бюджетних видаткiв у З аконi про Державний бюджет Ук раїни не може призводити до о бмеження загальносуспiльних потреб, порушення прав людин и i громадянина, встановлених Конституцiєю України, зокрем а щодо забезпечення рiвня жит тя для осiб, якi отримують пенс iї, iншi види соцiальних виплат т а допомоги, що є основним джер елом iснування, не нижчого вiд прожиткового мiнiмуму, визнач еного законом.

Таким чином, встановлена ча стиною третьою статті 46 Конст итуції України мінімальна со ціальна гарантія для визначе ння пенсії та інших видів соц іальних виплат, що є єдиним дж ерелом існування, - прожитков ий мінімум, який встановлюєт ься законом, не може бути змен шений ані законом, ані підзак онним нормативно-правовим ак том.

Згідно з ч.9 ст.8 ЦПК України з абороняється відмова в розгл яді справи з мотивів відсутн ості, неповноти, нечіткості, с уперечливості законодавств а, яке регулює спірні відноси ни.

В силу ч.8 ст.8 цього Кодексу, я кщо спірні відносини не врег ульовані законом, суд застос овує закон, що регулює подібн і за змістом відносини (анало гія закону).

Розмір мінімальної пенсії за віком визначається лише з а правилами, передбаченими ч астиною першою статті 28 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», іншого нормативно -правового акта, який би визна чав цей розмір або встановлю вав інший розмір, немає.

Виходячи з вищевикладеног о, позовні вимоги прокурора В ільшанського району Кіровог радської області про зобов' язання управління Пенсійног о фонду України у Вільшанськ ому районі Кіровоградської о бласті нарахувати і виплатит и ОСОБА_1 підвищен ня до пенсії, передбачене ст.6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни», у роз мiрi 30 % мінімальної пенсії за ві ком виходячи з розрахунку пр ожиткового мінімуму для осіб , якi втратили працездатність , визначеного Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» за період з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року включно та з 22.05.2008 року по 30. 06.2010 року включно підлягають за доволенню.

Частиною 1 ст.60 ЦПК України вс тановлено, що кожна сторона з обов' язана довести ті обста вини, на які вона посилається , як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до п.1, п.3, п.15 полож ення про Пенсійний фонд Укра їни, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 року № 1261 Пенсійний фон д України є центральним орга ном виконавчої влади, діяльн ість якого спрямовується і к оординується Кабінетом Міні стрів України через Міністра праці та соціальної політик и, одним з основних завдань як ого є забезпечення своєчасно го і в повному обсязі фінансу вання та виплати пенсій, допо моги на поховання, інших випл ат, які згідно із законодавст вом здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду Укра їни та інших джерел, визначен их законодавством. Пенсійний фонд України здійснює свої п овноваження безпосередньо т а через утворені в установле ному порядку головні управлі ння фонду в Автономній Респу бліці Крим, областях, м. Києві та Севастополі, управління в районах, містах і районах у мі стах.

Відповідно до ст.44 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» пенсія призначаєтьс я та перераховується відпові дним територіальним органом Пенсійного фонду України.

Прокурором Вільшанського району Кіровоградської обла сті пред' явлено позовні вим оги до управління Пенсійного фонду України у Вільшансько му районі Кіровоградської об ласті.

Судом встановлено, що О СОБА_1 перебуває на обл іку як пенсіонерка та особа, щ о має статус «Дитини війни» в управлінні Пенсійного фонду України у Вільшанському рай оні Кіровоградської області .

Таким чином, обов' язок по н арахуванню та виплаті доплат и до пенсії ОСОБА_1 , п ередбаченої ст.6 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни», покладено на УПФ У країни у Вільшанському район і Кіровоградської області, з а місцем проживання позивачк и.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 19, 22, 46, 95, 152 Консти туції України, ст.ст. 1, 6, 7 Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни», ст.28 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання», рішенням Конституцій ного Суду України від 09 липня 2007 року № 6-рп/2007, рішенням Консти туційного Суду України від 22 т равня 2008 року № 10-рп/2008, ст.ст.3, 8, 10, 11, 60 , 88, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов прокурора Вільша нського району Кіровоградсь кої області в інтересах ОСОБА_1 задовольнити.

Зобов'язати управління Пен сійного фонду України у Віль шанському районі Кіровогра дської області провести пере рахунок пенсії ОСОБА_1 з підвищенням її на 30% мін імальної пенсії за віком, як ц е передбачено ст.6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни», виходячи з розмі ру, встановленого ч.1 ст.28 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та провести відпов ідні виплати за період з 09 лип ня 2007 року по 31 грудня 2007 року вкл ючно та за період з 22 травня 2008 р оку по 30 червня 2010 року включно .

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до К іровоградського апеляційно го суду через Вільшанський р айонний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння рішення апеляційної скар ги, а особи, які брали участь у справі, але не були прису тні у судовому засіданні п ід час проголошення судовог о рішення, можуть подати апе ляційну скаргу протягом дес яти днів з дня отримання копі ї цього рішення.

Заочне рішення може бути пе реглянуте судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Суддя-підпис

Копія вірна: Суддя Вільшанс ького

районного суду

Кіровоградської області О.А. Гольша

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.09.2010
Оприлюднено04.11.2010
Номер документу11954388
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-155

Ухвала від 14.02.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 12.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 27.03.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 18.01.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Лузан Л. В.

Рішення від 27.05.2010

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Замега Ігор Іванович

Рішення від 01.09.2010

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Гольша Олег Анатолійович

Рішення від 30.06.2010

Цивільне

Великобілозерський районний суд Запорізької області

Рогоза Анна Юріївна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Руденко Вікторія Василівна

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Ярослав Степанович

Рішення від 27.07.2010

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Стратейчук Людмила Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні