Ухвала
від 12.04.2012 по справі 2-155
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-155 Головуючий у суді у 1 інстанції - Котенко Номер провадження 22-ц/1890/897/12 Суддя-доповідач - Хвостик Категорія - 48

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2012 року м.Суми

Колегія суддів з розгляду справ цивільного судочинства Апеляційного суду Сумської області в складі:

головуючого-судді - Хвостика С. Г.,

суддів - Білецького О. М., Шевченка В. А.,

за участю секретаря - Кияненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Апеляційного суду Сумської області апеляційну скаргу ОСОБА_1

на рішення Ковпаківського районного суду м. Суми від 06 березня 2012 року

в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання дитини, -

в с т а н о в и л а:

Рішенням Ковпаківського районного суду м. Суми від 06 березня 2012 року частково задоволено позов ОСОБА_2.

Стягнуто з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. В.Піщане, м. Суми, що проживає за адресою: АДРЕСА_1, аліменти на утримання сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, в твердій грошовій сумі в розмірі 480 грн. щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, починаючи стягнення з 26 січня 2012 року на користь матері дитини ОСОБА_2.

Стягнуто ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 214 грн. 60 коп.

Зазначене рішення відповідач оскаржив в апеляційному порядку.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1, посилаючись на неповне з'ясування судом першої інстанції обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду першої інстанції обставинам справи, порушення норм матеріального права, просить рішення суду скасувати і ухвалити нове рішення, яким зменшити розмір стягнутих з нього аліментів на утримання неповнолітнього сина до 350 грн. щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В доводах апеляційної скарги зазначається, що він не має можливості сплачувати аліменти в тому розмірі, в якому визначив суд, оскільки, на даний час не має постійного джерела доходу. Також він проживає з іншою жінкою, яка має неповнолітню дитину та з якою він має намір укласти шлюб, тому визначена рішенням суду сума аліментів ставить його в скрутне матеріальне становище.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення позивача ОСОБА_2 про залишення рішення без змін, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, є сином ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.4).

На сьогоднішній день дитина проживає разом з матір'ю ОСОБА_2 і знаходиться на її утриманні.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що малолітня дитина проживає разом з матір'ю ОСОБА_2, тому відповідач, як батько дитини, зобов'язаний також приймати участь в утримуванні свого сина до досягнення ним повноліття. Оскільки відповідач має нерегулярний, мінливий дохід, тому суд першої інстанції визначив розмір аліментів в сумі 480 грн. щомісяця, тобто у твердій грошовій сумі.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції, оскільки він є законним і обґрунтованим.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Згідно зі ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Вимогами ч.1 ст.184 СК України передбачено, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина,інші обставини, що мають істотне значення.

Виходячи з доводів апеляційної скарги, ОСОБА_1 погоджується з рішенням суду щодо стягнення з нього аліментів на утримання неповнолітньої дитини в твердій грошовій сумі, але фактично його вимоги зводяться до зменшення розміру їх стягнення.

Отже, тим самим, він не заперечує, що має нерегулярний, мінливий дохід, хоча офіційно ніде не працює.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_1 на даний час в шлюбі не перебуває, інших дітей не має.

Також фактичними даними встановлені обставини, що позивач ОСОБА_2 ніде не працює, перебуває у відпустці по догляду за дитиною, на її утриманні знаходяться двоє неповнолітніх дітей, в тому числі і ОСОБА_3, 2008 року народження, батьком якого є відповідач (а.с.6).

Перевіряючи доводи апеляційної скарги щодо визначення розміру аліментів в сумі 480 грн., суд першої інстанції відповідно до ст.182 СК України вірно урахував матеріальне положення платника аліментів, обставини того, що він є молодою працездатною особою, його можливість працевлаштування.

Також суд при визначенні розміру аліментів керувався принципом розумності і справедливості.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції щодо стягнення з відповідача аліментів у твердій грошовій сумі на утримання неповнолітнього сина саме у розмірі 480 грн. щомісяця, що знайшло своє підтвердження належними та допустимими доказами.

Наявність інших обставин щодо зменшення розміру аліментів відповідач не довів, а ті, на які він посилається, такими не являються.

Інші доводи апеляційної скарги висновків місцевого суду також не спростовують і не містять посилань на такі порушення, які б слугували підставою для зміни чи скасування рішення суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст.308 ЦПК України не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

За таких обставин, коли суд першої інстанції постановив рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для його зміни чи скасування колегія суддів не вбачає, отже, апеляційну скаргу необхідно відхилити.

Керуючись ст.ст. 307 ч.1 п.1, 308, 314 ч.1 п.1, 315 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилити, а рішення Ковпаківського районного суду м. Суми від 06 березня 2012 року в даній справі залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, і з цього часу може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий -

Судді -

СудАпеляційний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.04.2012
Оприлюднено04.05.2012
Номер документу23755093
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-155

Ухвала від 14.02.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 12.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 27.03.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Хвостик С. Г.

Ухвала від 18.01.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Лузан Л. В.

Рішення від 27.05.2010

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Замега Ігор Іванович

Рішення від 01.09.2010

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Гольша Олег Анатолійович

Рішення від 30.06.2010

Цивільне

Великобілозерський районний суд Запорізької області

Рогоза Анна Юріївна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Руденко Вікторія Василівна

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Ярослав Степанович

Рішення від 27.07.2010

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Стратейчук Людмила Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні