Постанова
від 19.08.2010 по справі 30/53
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2010 р. № 30/53

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів :

Головуючий суддя

Судді: Борденюк Є.М.

Могил С.К.,

Самусенко С.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу публічного акціон ерного товариства "Банк "Фіна нси та Кредит"

на постанову Київсько го апеляційного господарськ ого суду від 18 травня 2010

у справі № 30/53 господарсь кого суду міста Києва

за позовом фізичної особи-підприєм ця ОСОБА_1

до акціонерного товариства " Банк "Фінанси та Кредит"

третя особа акціонерний-комерційний б анк соціального розвитку "Ук рсоцбанк"

про про стягнення 141 548, 59 грн.

за участю у судовому засі данні представників

позивача : ОСОБА_2, за довіреністю

відповідача:

третя особа: не з'явився

не з'явився

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарсько го суду господарського суду міста Києва від 18 березня 2010 ро ку, залишеним без змін постан овою Київського апеляційног о господарського суду від 18 тр авня 2010 року, частково задовол ено позов фізичної особи-під приємця ОСОБА_1, стягнуто з акціонерного товариства "Б анк "Фінанси та Кредит" 204 164,23 грн . заборгованості з орендної п лати та комунальним послугам , 12 777 грн., пені, 7 934, 65 грн. збитків в ід інфляції, 1 989, 07 грн. 3 % річних, 10 000 грн. витрат за послуги адвок ата, 2 268, 64 грн. державного мита т а 235,29 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Не погоджуючись з судовими рішеннями, відповідач зверн увся до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в якій просить їх скас увати, та прийняти нове рішен ня про часткове задоволення позову.

Обґрунтовуючи заявлені ви моги, скаржник посилається н а безпідставність висновків судів про стягнення з нього о рендної плати за весь заявле ний позивачем період, з огляд у на те, що в липні 2009 року догов ір припинив свою дію на підст аві п. 10.2.3, проте судами не врахо вано вказаний факт під час пр ийняття рішень у справі, у зв' язку з чим, на думку скаржника , судами попередніх інстанці й неправильно застосовано н орми матеріального права, а с аме ст. 651 Цивільного кодексу У країни.

Переглянувши в касаційном у порядку оскаржені рішення та постанову судів попередні х інстанцій, колегія суддів В ищого господарського суду Ук раїни, приймаючи до уваги меж і перегляду справи в касацій ній інстанції, дійшла виснов ку про відсутність правових підстав для задоволення кас аційної скарги з огляду на на ступне.

Як встановлено господарс ькими судами, 8 лютого 2007 року п озивач (орендодавець), відпов ідач (орендар) та третя особа ( іпотекодержатель) уклали Дог овір оренди нерухомого майна , відповідно до умов якого поз ивач зобов' язався передати відповідачу в строкове плат не користування вбудовано-пр ибудоване приміщення, розташ оване за адресою: м. Черкаси, б ульвар Шевченко, буд. 132, загаль ною площею 256,8 кв. м.

Згідно з п. 1.6 договору, строк оренди майна за становить 5 р оків, починаючи з дати фактич ного прийняття майна відпові дачем в передбаченому догово ром порядку. Пунктами 3.2 - 3.4 дого вору встановлено, що передач а в оренду і повернення майна здійснюється за актами прий ому передачі, які підписують ся уповноваженими представн иками сторін та скріплюються печатками сторін. В актах при йому передачі сторони фіксую ть стан майна та зазначають і нші необхідні відомості про майно. Датами фактичного при йняття майна в оренду відпов ідачем та повернення його по зивачу вважається підписанн я сторонами відповідних акті в прийому передачі. Позивач з обов' язаний передати майно в оренду відповідачу протяг ом 10 робочих днів з моменту ук ладення цього договору у скл аді й стані, що відповідають х арактеристикам майна, вказан их у додатку № 1 до договору та його призначенню.

Пунктами 2.2, 2.3 договору сторо ни погодили, що орендна плата за 1 кв. м на місяць складає сум у у гривнях в розмірі не менше як 60,60 грн. та в еквіваленті, у б удь-якому разі не менше, як 12 до ларів США (без ПДВ) за курсом Н БУ на день сплати. Орендар спл ачує орендну плату щомісячно , не пізніше 10 числа місяця, нас тупного за звітним, на підста ві рахунків, виставлених поз ивачем. Пунктом 2.5 договору пе редбачено, що відповідач від шкодовує позивачу сплачені о станнім комунальні послуги т а інші витрати по утриманню м айна щомісячно.

Судами з' ясовано, що оренд оване приміщення передано ві дповідачу 8 лютого 2007 року за ві дповідним актом приймання-пе редачі нерухомого майна № 701.

Господарський спір у даній справі виник внаслідок того , що відповідач належним чино м не виконав прийняті на себе договірні зобов' язання за період з травня 2009 року по січе нь 2010 року, а саме, не сплатив по зивачу орендну плату та кому нальні платежі в сумі, яка за у точненим розрахунком позива ча складає 204 655, 74 грн.

Розглядаючи вказану части ну позовних вимог виходячи з загальних правил виконання договірних зобов' язань, вст ановлених ст. 193 Господарськог о кодексу України та ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, суди обох інстанцій дійшли в исновків про наявність право вих підстав для стягнення з в ідповідача заявленої позива чем суми боргу по орендній пл аті, а також комунальних плат ежів за виключенням вартості не передбачених договором т елекомунікаційних послуг.

При цьому, судами спростова но доводи відповідача про те , що у зв' язку з невнесенням н им орендної плати за червень та липень 2009 року договір прип инив свою дію на підставі п. 10.2. 3, з огляду на те, що ч. 1 ст. 188 Госпо дарського кодексу України, н е допускаються зміна та розі рвання господарських догово рів в односторонньому порядк у, якщо інше не передбачено за коном або договором.

Колегія суддів касаційної інстанції з наведеними висн овками судів погоджується, а щодо заперечень скаржника в важає за необхідне зазначити , що в п. 10.5 договору сторонами п огоджена можливість розірва ння договору тільки за взаєм ною згодою, відтак, за відсутн ості доказів дострокового по вернення майна, тобто згоди п озивача на припинення догово ру, несплата відповідачем ор ендної плати протягом двох м ісяців свідчить лише про пор ушення ним господарського зо бов' язання та наявність під став для притягнення його до відповідальності у вигляді сплати додаткових нарахуван ь - пені, розмір якої погодже но договором, та 3% річних в пор ядку ст. 625 Цивільного кодексу України за прострочення опл ати.

Щодо заявленої позивачем с уми інфляційних втрат, нарах ованих позивачем на суму бор гу за весь період прострочен ня, то судова колегія вважає п омилковими висновки судів пр о наявність правових підстав для їх задоволення на підста ві ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 625 Ци вільного кодексу України, бо ржник на вимогу кредитора по винен сплатити суму боргу з у рахуванням встановленого ін дексу інфляції. Згідно зі ст. 3 Закону України "Про індексац ію грошових доходів населенн я", офіційний індекс інфляції , що розраховується Державни м комітетом статистики Украї ни, визначає рівень знецінен ня національної грошової оди ниці України, тобто зменшенн я купівельної спроможності г ривні.

З огляду на наведене, ч. 2 ст. 625 ЦК України передбачено обов ' язок боржника відшкодува ти кредитору збитки, пов' яз ані із зменшенням купівельно ї спроможності гривні, які ро зраховуються виходячи з суми боргу та періоду прострочен ня його оплати. При цьому, поло ження вказаної статті застос овуються у разі встановлення факту наявності таких збитк ів, у вигляді різниці між варт істю гривні на момент настан ня строку оплати боргу та її в артості на момент фактичної оплати.

Дослідивши умови п. 2.2 догово ру суди обох інстанцій зазна чили про те, що орендний платі ж за 1 кв.м складає суму у гривн ях в розмірі не менше як 60,60 грн . та в еквіваленті, у будь-яком у разі не менше, як 12 доларів СШ А (без ПДВ) за курсом НБУ на ден ь сплати, тобто мінімальний о рендний платіж, виходячи з пл ощі орендованого приміщення 256,8 кв.м, складає 15 562, 08 грн.

При цьому, судами залишено п оза увагою передбачене вказа ним пунктом положення про те , що розмір орендної плати не м оже бути менший ніж 3 081,60 доларі в США за курсом НБУ на день спл ати, яке свідчить про встанов лення щомісячного коригуван ня розміру орендних платежів виходячи з встановленого ек віваленту, вираженого в фікс ованій сумі доларів США, тобт о, в залежності від зміни офіц ійного обмінного курсу гривн і.

Не врахувавши наведене, суд ами стягнуто з відповідача б орг, збільшений на суму, розра ховану при одночасному засто суванні двох способів компен сації знецінення гривні - пе редбачених законом та догово ром, що суперечить ст. 625 ЦК Укра їни.

Враховуючи, що судами непра вильно застосовано положенн я ч. 2 ст. 625 ЦК України та безпідс тавно стягнуто з відповідача окрім суми боргу збитки від і нфляції в сумі 7934,65 грн., постано влені у справі судові рішенн я в цій частині підлягають ск асуванню із прийняттям новог о рішення про відмову у задов оленні позовних вимог про ст ягнення інфляційних втрат.

З рештою висновків судів що до наявності правових підста в для стягнення з відповідач пені за прострочення викона ння грошового зобов' язання колегія суддів погоджуєтьс я, оскільки матеріали справи свідчать про обгрунтованіст ь цих вимог та правильність ї х розрахунку, в якому врахова но вимоги діючого законодавс тва.

Враховуючи, що скаржником н е доведено факту припинення дії договору та дострокового повернення орендованого при міщення позивачу, колегія су ддів не вбачає підстав для за доволення касаційної скарги та скасування судових рішен ь в частині стягнення боргу з а весь період дії договору, 3% р ічних за користування грошов ими коштами та пені.

Щодо доводів скаржника про безпідставність стягнення з нього 10 000 грн. витрат на послуг и адвоката, то судова колегія не приймає їх до уваги, оскіль ки матеріали справи свідчать , що до висновку про обґрунтов аність відповідної вимоги по зивача суди попередніх інста нцій дійшли на підставі дост атніх і належних доказів, яки ми вичерпно підтверджено фак т укладення договору про над ання послуг адвоката для пре дставництва інтересів позив ача в даній справі, а також фак т оплати вказаних послуг поз ивачем саме в зазначені сумі , розмір якої є співрозмірним з предметом позову.

З огляду на наведене, керу ючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11112 Господарс ького процесуального кодекс у України, Вищий господарськ ий суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу задов ольнити частково.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 18 травня 2010 року та рішенн я господарського суду міста Києва від 18 березня 2010 року у сп раві № 30/53 в частині стягнення з акціонерного товариства "Ба нк "Фінанси та Кредит" 7 934, 65 грн. збитків від інфляції скасува ти, прийняти нове рішення про відмову в цій частині позову .

В решті постанову Київсько го апеляційного господарськ ого суду від 18 травня 2010 року та рішення господарського суду господарського суду міста К иєва від 18 березня 2010 року у спр аві № 30/53 залишити без змін.

Головуючий суддя Борденюк Є.М.

Судді : Могил С.К.

Самусенко С.С.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення19.08.2010
Оприлюднено05.12.2011
Номер документу10903886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/53

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Судовий наказ від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Рішення від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 04.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 19.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 06.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Рішення від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 18.05.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кошіль В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні