Рішення
від 25.08.2010 по справі 6/67
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2010 р. Справа № 6/67

Господарський суд Івано-Ф ранківської області у складі

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом Івано-Франківс ької обласної організації У країнського товариства глух их вул.Січових Стрільців,28, м.І вано-Франківськ,76018

до відповідача підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1,76000 пош това адреса: вул.Чорновола,7, м .Івано-Франківськ

про стягнення коштів по орендній платі в сумі 6754грн.54к оп. основного боргу, 4896грн.65коп . пені.

за участю представників :

Від позивача: представник Остап'юк Н.О., (довіреність № 173/1-4 від 28.07.10)

Від відповідача: представн ик ОСОБА_3, (довіреність № 99 5 від 29.07.09)

СУТЬ СПОРУ: заявлено позов про стягнення заборгованост і по орендній платі в сумі 6754гр н.54коп. та пені в сумі 4896 грн.65коп .

Представник позива ча заявлений позов підтримав .В обгрунтування позовних ви мог послався на те, що відпов ідачем порушено умови догово ру оренди укладеного між сто ронами 01.12.08 , оскільки вчасно н е внесено платежі по орендні й платі на суму 6754грн.54коп.В зв"я зку з простроченням внесення орендних платежів, згідно ум ов вищевказаного договору, н а суму заборгованості орендо давцем нараховано пеню. За та ких обставин, просить суд поз ов задоволити та стягну ти з в ідповідача заявлену до стягн ення суму коштів.

Представник відпові дача позов не визнав. У подано му в матеріали справи відзив і на позовну заяву зазначив, щ о згідно умов договору орен ди приміщення передається о рендарю на підставі акту при ймання-передачі нежитлового приміщення, який в спірному в ипадку складено не було, а від так орендар фактично не всту пила у користування даним пр иміщенням та, відповідно у ві дповідача не виникло обов"яз ку щодо сплати орендної плат и. Просить суд позові відмови ти.

Розглянувши матері али справи, заслухавши предс тавників сторін, дослідивши подані в матеріали справи до кази, суд встановив, що згідн о укладеного між сторонами д оговору оренди нежитлових п риміщень від 01.12.08 орендодавець (Івано-Франківська обласна о рганізація Українського тов ариства глухих) зобов"язався передати орендарю ( підприєм ця ОСОБА_1), а той в свою чер гу прийняти у користування нежитлове приміщення площе ю 22,0кв.м., розташоване за адрес ою АДРЕСА_2

Порядок передачі примі щення визначено п.2.1 договору оренди за яким, зокрема, в деся тиденний термін після підпис ання цього договору орендод авець повинен передати оренд арю приміщення по акту прийо му-передачі .

Розділом 3 договору сто ронами обумовлено розмір ор ендної плати та порядок її вн есення. Так, за оренду приміщ ення орендар не пізніше 15 чис ла поточного місяця сплачує орендодавцю шляхом перераху вання на розрахунковий рахун ок останнього орендну плату в розмірі 1430грн. на місяць.

Як вбачається з обстав ин справи позивач умови дого вору виконав, передавши відп овідачу обумовлене договоро м приміщення, що підтверджує ться поданими в матеріали сп рави актом прийому-передачі приміщення в оренду від 01.06.08. Кр ім того, як стверджує позивач та підтверджено матеріалами справи , договори оренди анал огічного змісту між тими ж ст оронами укладалися періоди чно починаючи з 01.08.05року(копії додаються).

Даним спростовуються тв ердження представника відпо відача про те, що ату прийому - передачі укладено не було, а тому відповідач фактично не вступив в користування майн ом.

Отже, як зазначив позива ч, орендар не виконав взяті н а себе зобов"язання по сплаті орендних платежів за корист ування приміщенням, а саме за період з 12.12.08 по серпень 2009року д опустив заборгованість в су мі 6754грн.54коп.(розрахунок додає ться). Про внесення попередні х платежів свідчить подана в матеріали справи довідка Ів ано-Франківської ООУТОГ про поступлення платежів від під приємця ОСОБА_1 із зазначе нням періоду оплати. Крім тог о, в матеріалах справи містит ься акт звіряння розрахунків між сторонами на суму 6754грн.54к оп. скріплений підписами сто рін.

04.08.10 позивач звернувся д о відповідача з письмовою ви могою про необхідність сплат и боргу до 10.08.09.

Слід зазначити, що як вб ачається з матеріалів справи 04.08.09 відповідачка звернулася до позивача із заявою про дос трокове розірвання договору оренди та зобов"язалася пога сити існуючу заборгованість по орендних платежах. На вико нання умов договору оренди с торони дійшли згоди щодо дос трокового його розірвання, п роте обов"язок оплати заборг ованості по орендній платі з алишився за орендарем.

Про те, що відповідач в изнав факт існування боргу в сумі 6754грн.54коп. свідчить тако ж і заява відповідачки від 19.11 .09 в якій вона просить надати ї й відстрочку по оплаті забор гованості по орендній платі терміном на 3-4 місяці із зобов "язанням щомісячно вносити ч астину оплати до повного пог ашення до лютого 2010року.

Проте, як свідчать обст авини справи, на день звернен ня з позовом до суду заборгов аність відповідачем не погаш ена.

У відповідності до ч. 1 ст .283 Господарського кодексу Укр аїни та ч.1 ст.759 Цивільного коде ксу України за договором ор енди одна сторона (орендодав ець) передає другій стороні (орендареві) за плату на пе вний строк у користування м айно для здійснення господар ської діяльності.Істотними у мовами договору оренди є, зок рема: орендна плата з урах уванням її індексації, тощо ( ч.1 ст.284 ГК України)

Відповідно до ст.193 ГК Укр аїни суб”єкти господарюванн я повинні виконувати господа рські зобов”язання належним чином, вжити усіх заходів, нео бхідних для належного викона ння зобов”язання.

Згідно ст.509 Цивільного к одексу України зобов'язання м є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобо в'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагат и від боржника виконання йог о обов'язку.

В силу дії ст. 526 Цивіль ного кодексу України зобов'я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства, а за відсутн ості таких умов та вимог - від повідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.530 цього ж Кодексу, якщо строк (термін ) виконання боржником обов"яз ку не встановлений або визна чений моментом пред"явлення вимоги, кредитор має право ви магати його виконання у будь -який час. Боржник повинен вик онати такий обов"язок у семид енний строк від дня пред"явле ння вимоги, якщо обов"язок нег айного виконання не випливає із договору або актів цивіль ного законодавства.

В силу дії ч. 2 ст. 20 Господ арського кодексу України, за хист прав і законних інтерес ів суб"єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхо м застосування до особи, яка п орушила право, штрафних санк цій, а також іншими способами , передбаченими законом.

Статтею 230 ГК України пер едбачено, що штрафними санкц іями визначаються господар ські санкції у вигляді грошо вої суми ( неустойка, штраф, пе ня), яку учасник господарськи х відносин зобов"язаний спла тити у разі порушення ним пра вил здійснення господарськ ої діяльності, невиконання а бо неналежного виконання го сподарського зобов"язання.

Статтею 549 ЦК України вста новлено, що неустойкою (штраф ом, пенею) є грошова сума або і нше майно, які боржник повине н передати кредиторові у раз і порушення зобов"язання. Пен ею є неустойка, що обчислюєть ся у відсотках від суми несво єчасно виконаного грошового зобов"язання за кожен день п рострочення виконання.

Згідно поданого в мат еріали справи розрахунку,на підставі ст.231 Господарського кодексу України, відповідач у нараховано 4896грн. 65коп. пені ( розрахунок додається).

Статтею 33 ГПК України п ередбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідач не навів суд у доказів в обгрунтування за явлених заперечень . Судом в становлено факт простроченн я виконання зобов"язання по о рендній платі .

За таких обставин позо вні вимоги підлягають задово ленню.

Відповідно до ст.44 Господ арського процесуального код ексу України, судові витрати складаються з державного ми та, сум, що підлягають сплаті з а проведення судової експерт изи, призначеної господарськ им судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речо вих доказів у місці їх знаход ження, оплати послуг перекла дача, адвоката, витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу та інших витрат, пов'язаних з роз глядом справи.

Згідно частини 3 статті 44 ГПК України, витрати, що підля гають сплаті за послуги адво ката, визначаються в порядку , встановленому Законом Укра їни "Про адвокатуру". У контекс ті цієї норми судові витрати за участь адвоката в розгляд і справи підлягають сплаті, я кщо вони сплачені адвокату с тороною, якій такі послуги на давались, і їх сплата підтвер джується відповідними фінан совими документами.

В матеріали справи подан о договір від 23.07.10 про надання юридичних послуг,копія платі жної відомості №НЗП-000024 за липе нь 2010року на суму 1003грн.76коп.

За таких обставин понес ені позивачем витрати на опл ату послуг адвоката підлягаю ть відшкодуванню з відповіда ча.

Судові витрати по сплаті державного мита та інформац ійно-технічного забезпеченн я понесені позивачем, згідно ст.49 ГПК України, слід покласт и на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституці ї України, ст.ст.509, 526, 530, 549 Цивільн ого кодексу України, ч.2 ст.20, ст .ст.193, 230,231, 232, 283 Господарського код ексу України, ст.ст. 33, 44, 49, 82-84, 86 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1,76000 пошт ова адреса: вул.Чорновола,7, м.І вано-Франківськ, ( код ІПН НО МЕР_1) на користь Івано-Фран ківської організації Украї нського товариства глухих в ул.Січових Стрільців,28, м.Іван о-Франківськ,76018 (код 03973000, р/р 26000340305101 в Львівській обласній філії АКБ "Укрсоцбанк", МФО 352019) забор гованість по орендній платі в сумі 6754грн.54коп. , пеню в сумі 48 96 грн.65коп., 1003грн.76коп. витрат на послуги адвоката, 116грн.52коп. ви трат по сплаті державного ми та та 236грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Наказ видати після на брання рішенням законної сил и.

Рішення господарсько го суду набирає законної с или після закінчення строк у подання апеляційної скар ги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання а пеляційної скарги рішення, я кщо його не скасовано, наби рає законної сили після роз гляду справи апеляційним гос подарським судом.

рішення підписане 30.08. 10

Виготовлено в АС "Діловодс тво суду"


30.08.10

Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу10954091
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів по орендній платі в сумі 6754грн.54к оп. основного боргу, 4896грн.65коп . пені

Судовий реєстр по справі —6/67

Рішення від 11.02.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 27.01.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 04.08.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 12.02.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні