Ухвала
від 10.04.2023 по справі 642/1672/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

10.04.2023

Справа № 642/1672/23

Провадження № 1-кс/642/1019/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2023 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, підполковника ДБР ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №62022000000000461 від 04.07.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1, 2 ст. 204 КК України, про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, підполковник Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова з клопотанням, погодженим процесуальним керівником прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Харківської обласної прокуратури, про проведення обшуку на складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують факти незаконного виготовлення алкогольної продукції та використання підроблених марок акцизного податку, а також з метою виявлення та вилучення контрафактної лікеро-горілчаної продукції, незаконно виготовленого спирту, пляшок, етикеток та пробок, які використовуються при незаконному виготовленні контрафактної лікеро-горілчаної продукції, марок акцизного податку з ознаками підробки, документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Концерн «Біг-М», пов`язаної з реалізацією лікеро-горілчаної продукції, чорнових записів щодо противоправної діяльності, пов`язаної з незаконним виготовленням лікеро-горілчаної продукції, електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, які можуть містити відомості про виготовлення та реалізацію контрафактної лікеро-горілчаної продукції, грошових коштів отриманих в результаті реалізації контрафактної лікеро-горілчаної продукції, а також інших предметів і документів, які містять інформацію, щодо здійснення вказаної злочинної діяльності та можуть бути доказами під час розслідування кримінального провадження та судового розгляду.

Так, Другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62022000000000461 від 04.07.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1, 2 ст. 204 КК України.

Як зазначено у клопотанні, в ході досудового розслідування встановлено, що начальник відділу обслуговування акцизних складів та податкових постів, контролю за виробництвом та обігом пального управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Полтавській області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе, а також для юридичної особи - ТОВ «Концерн «Біг-М» (код ЄДРПОУ 24392909), службові особи якого здійснюють необліковане виготовлення алкогольних напоїв без сплати відповідних податків, маркування продукції підробленими марками акцизного податку, а також реалізують продукцію за готівкові кошти без відображення по податковому обліку підприємства, не вживає належних заходів щодо виявлення порушень у діяльності вказаного підприємства, їх фіксації та забезпечення накладення фінансових санкцій, що спричинило державним інтересам тяжкі наслідки.

Так, директор ТОВ «Концерн «Біг-М» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та засновник ТОВ «Концерн «Біг-М» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , діючи умисно, переслідуючи корисливі мотиви, порушуючи запроваджений з метою захисту системи оподаткування порядок виробництва та обігу підакцизних товарів без отримання ліцензії згідно з вимогами ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», на виробничих потужностях вказаного підприємства за адресою: АДРЕСА_3, організували необліковане виготовлення, збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв. Щомісячний тіньовий обіг незаконно виготовленої алкогольної продукції становить близько 60-80 тон горілчаних напоїв. При цьому, дана алкогольна продукція маркується підробленими марками акцизного податку та реалізовується на території Полтавської, Харківської, Київської, Одеської та інших областей за готівкові кошти без відображення по податковому обліку підприємства в адресу фізичних та юридичних осіб, які в свою чергу реалізують її в роздрібній мережі - на ринках, в магазинах, кафе, ресторанах.

Разом з тим, начальник відділу обслуговування акцизних складів та податкових постів, контролю за виробництвом та обігом пального управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Полтавській області ОСОБА_4 обізнаний щодо незаконної діяльності посадових осіб ТОВ «Концерн «Біг-М» - незаконного виготовлення необлікованої алкогольної продукції, в т.ч. підтримує корупційні відносини з посадовими особами підприємства (надання переваг та практичної допомоги в оформленні дозвільних документів, допомога в ухиленні від сплати акцизного податку, погодження з посадовими особами дат та часу проведення інвентаризації залишків спирту, в т.ч. оформлення таких актів минулими датами без фактичного його проведення, приховування від розголосу або виявлення фактів незаконного виготовлення алкогольних напоїв, отримання від працівників підприємства незаконно виготовленої необлікованої алкогольної продукції та спирту, в т.ч. здійснює її подальше транспортування на автомобілі Nissan Rogue д.н.з. НОМЕР_1 з метою збуту, збут за готівкові кошти фізичним особам).

Згідно відомостей, отриманих під час досудового розслідування, встановлено, що незаконно виготовлені на виробничих потужностях ТОВ «Концерн «Біг-М» необліковані алкогольні напої, які марковані підробленими марками акцизного податку, фінансово-господарські документи, які підтверджують факт роботи ТОВ «Концерн «Біг-М» без наявності ліцензії, спирт, етикетки, підроблені марки акцизного податку зберігаються у приміщеннях вказаного товариства за адресою: АДРЕСА_3.

Одночасно за вказаною адресою зберігаються первинні бухгалтерські документи головного бухгалтера ТОВ «Концерн «Біг-М» ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що свідчать про вивезення незаконно виготовлених алкогольних напоїв з території ТОВ «Концерн «Біг-М» за адресою: АДРЕСА_3 для реалізації у роздрібні мережі та для зберігання до складських приміщень.

Крім цього, у ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що посадові особи ТОВ «Концерн «Біг-М» здійснюють придбання спирту етилового за готівкові кошти у ДП «Холминський спиртовий завод» (код ЄДРПОУ 00375314, Чернігівська область, Корюківський район, с.м.т. Холми, вул. Центральна 98), який транспортується на територію виробничих потужностей за адресою: АДРЕСА_3 автомобілем DAF білого кольору з напівпричепом Kogel д.н.з. НОМЕР_2 за обов`язкового супроводження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на автомобілі Jeep д.н.з. НОМЕР_3 або Daewoo Lanos д.н.з. НОМЕР_4 . Відповідальним за отримання необлікованого спирту для ТОВ «Концерн «Біг-М» являється ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Облік незаконно виготовлених алкогольних напоїв здійснює завідуюча складом ТОВ «Концерн «Біг-М» ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Також встановлено, що посадові особи ТОВ «Концерн «Біг-М» для транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з території підприємства до складських приміщень, що розташовані за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_4, використовують наступні вантажні транспортні засоби, а саме: НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 з напівпричепом НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 з напівпричепом НОМЕР_14 , а також напівпричепи НОМЕР_15 , НОМЕР_16 та НОМЕР_17 .

В подальшому, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 з вищевказаних складських приміщень здійснюють збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв виробництва ТОВ «Концерн «Біг-М», марковані марками акцизного податку з ознаками підроблення.

Збір коштів, отриманих від реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв виробництва ТОВ «Концерн «Біг-М» здійснює бухгалтер ТОВ «Полтаваторгінвест» (код ЄДРПОУ 24561499, м. Полтава, вул. Новий базар 2/37) ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , яка в подальшому передає її засновнику ТОВ «Концерн «Біг-М» ОСОБА_6 .

Слідчий посилається на те, що вказані у клопотанні речі, документи та предмети мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Проведення вилучення зазначених речей, предметів в порядку тимчасового доступу до них на даному етапі розслідування кримінального провадження не доцільно, оскільки ці предмети можуть бути знищені з метою уникнення кримінальної відповідальності винних осіб.

Так, в сторони обвинувачення на сьогоднішній день є обґрунтовані підозри щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку за адресою АДРЕСА_2, з метою відшукування та вилучення речей та документів що зазначено вище.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного державного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 власником являється ТОВ «Буровик-2018» (код ЄДРПОУ 01039926).

У зв`язку з вищевикладеним орган досудового слідства вказує, що без отримання вказаних речей та документів стороні обвинувачення не вбачається можливим досягти цілей, направлених на всебічне встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки саме ці речі та документи містять відомості щодо обставин вчинення правопорушення, особи які сприяли їх вчиненню, тощо та виключно ці речі і документи нададуть змогу надати обґрунтовану правову оцінку діям відповідних осіб.

Тому орган досудового слідства вважає, що єдиною доцільною процесуальною дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення обшуку за адресою АДРЕСА_2.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у вказаному об`єкті з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують вищезазначені факти.

У сторони обвинувачення на сьогоднішній день є обґрунтовані підозри щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку з метою відшукування та вилучення речей, що зазначені вище.

Суд, вислухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст.223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Правоохоронним органом доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення в тому числі тяжкого кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

В силу ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод ратифікованого Законом N 475/97-ВР ( 475/97-ВР ) від 17.07.97 року, кожна фізична юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 19 Конституції України (норми якої є нормами прямої дії і мають вищу юридичну силу перед нормами інших нормативних актів, у тому числі і кодексів) органи державної влади (до яких належать правоохоронні органи), їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Європейська конвенція про захист прав людини і основних свобод пред`являє досить високі вимоги для такого обмеження прав, як проведення обшуку. Відповідно до п. 2 ст. 8 Конвенції не допускається втручання з боку державних органів у здійснення права на недоторканність житла, за винятком втручання, передбаченого законом і необхідного в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки і суспільного спокою, економічного благополуччя країни, з метою запобігання безладу чи злочинів, для охорони здоров`я, моральності чи захисту прав і свобод інших осіб.

Слідчим доведено, що є обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що є підставою для застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, цей захід повністю виправдовується потребою досудового розслідування, оскільки предмети які можливо виявити та вилучити в ході виконання даної слідчої дії, які можуть бути речовими доказами по справі, мають доказове значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Несвоєчасні дії, направлені на добування цієї інформації, можуть призвести до того, що вона буде втрачена і встановити істину буде неможливо, що залишить злочинні діяння непокараними. Тому слідчий суддя враховує, що доцільною процесуальною дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення обшуку на складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2, оскільки заявлені докази можуть бути виявлені та вилучені саме в ході проведення неочікуваних процесуальних дій, якою являється саме обшук.

Відповідно до ч.5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

За таких обставин клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 234, 235, 376 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку на складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2 ( право власності на об`єкт нерухомого майна зареєстроване за ТОВ «Буровик-2018» (код ЄДРПОУ 01039926)), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують факти незаконного виготовлення алкогольної продукції та використання підроблених марок акцизного податку, а також з метою виявлення та вилучення контрафактної лікеро-горілчаної продукції, незаконно виготовленого спирту, пляшок, етикеток та пробок, які використовуються при незаконному виготовленні контрафактної лікеро-горілчаної продукції, марок акцизного податку з ознаками підробки, документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Концерн «Біг-М», пов`язаної з реалізацією лікеро-горілчаної продукції, чорнових записів щодо противоправної діяльності, пов`язаної з незаконним виготовленням лікеро-горілчаної продукції, електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, які можуть містити відомості про виготовлення та реалізацію контрафактної лікеро-горілчаної продукції, грошових коштів отриманих в результаті реалізації контрафактної лікеро-горілчаної продукції, предметів і документів, які містять інформацію, щодо здійснення вказаної злочинної діяльності та мають доказове значення.

Строк дії ухвали - становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав зазначених у клопотанні, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Проведення обшуку доручити слідчим Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, які входять до складу слідчої групи, а також прокурорам, які входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні №62022000000000461 від 04.07.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу110109229
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —642/1672/23

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 06.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні