Ухвала
від 20.04.2023 по справі 904/11390/16
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

20.04.2023 м. Дніпро Справа № 904/11390/16

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді-доповідача Паруснікова Ю.Б., Вечірка І.О., Верхогляд Т.А.

розглянувши лист директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Сергія Розумного про узгодження строків проведення експертизи та забезпечення виконання попередньої оплати експертизи по справі № 904/11390/16

за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-будівельне підприємство «Восток», м. Дніпро

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю «МТ-1», м. Дніпро

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю «Дельмар Крим», м. Чернігів

відповідача-3: Товариства з обмеженою відповідальністю «Алан Спорт», м. Дніпро

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Дніпровська міська рада, м. Дніпро

третя особа-2, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору на стороні позивача: Приватне підприємство «Експрес-буд», м. Дніпро

про визнання права власності, визнання недійсними договорів та свідоцтв, зобов`язання вчинити певні дії, -

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «МТ-1», м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-будівельне підприємство «Восток», м. Дніпро

третя особа-1, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Дельмар Крим», м. Чернігів

третя особа-2, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Алан Спорт», м. Дніпро

третя особа-3, яка не заявляє самостійних позовних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Дніпровська міська рада, м. Дніпро

третя особа - 4, яка не заявляє самостійних позовних вимог Приватне підприємство «Експрес-буд», м. Дніпро

про скасування свідоцтв про право власності на нерухоме майно, дубліката свідоцтва про державну реєстрацію права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Центральним апеляційним господарським судом розглядається справа № 904/11390/16 за апеляційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю «Алан Спорт» та Товариства з обмеженою відповідальністю «МТ-1» на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 03.03.2021 по справі № 904/11390/16.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 11.01.2023 призначено по справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено фахівцям Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

18.04.2023 на адресу Центрального апеляційного господарського суду надійшов лист директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (від 29.03.2023 вих. № 1748/06-11/13-23) про погодження проведення експертизи у строк, що перевищує 90 календарних днів.

Даним листом повідомлено, що у зв`язку зі значною поточною завантаженістю експертів з будівельно-технічних та земельно-технічних досліджень ДніпроНДІСЕ Міністерства юстиції України, призначена експертиза може бути проведена в строки, що перевищує 90 календарних днів.

Відповідно до п. 1.13. Інструкції Дніпропетровським науково-дослідним інститутом судових експертиз запропоновано погодити зазначений строк проведення експертизи.

Розглянувши вказаний вище лист директора ДніпроНДІСЕ, колегія суддів дійшла висновку про його задоволення виходячи з наступного:

Строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків у залежності від складності дослідження та з урахуванням експертного навантаження передбачено п. 1.13 розділу І Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 з наступними змінами.

Абзацом шостим зазначеного підпункту Інструкції передбачено можливість встановлення у виняткових випадках більшого (порівняно із загальними) розумного строку за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу.

В частині 17 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 за № 4 «Про деякі питання практики призначення судової експертизи» зазначено, що оскільки процесуальним законом не передбачено форми такого погодження з боку суду, воно має здійснюватися (за наявності підстав для цього) шляхом винесення відповідної ухвали за результатами розгляду звернення експертної установи, - без поновлення провадження у справі і без повернення матеріалів справи із зазначеної установи, але, за необхідності, з викликом сторін для з`ясування їхньої думки з даного питання. При цьому необхідно враховувати, що відмова у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи може потягти за собою наслідки, передбачені абзацом сьомим того ж підпункту Інструкції.

Строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) у межах понад 90 календарних днів якщо експертиза є особливо складною чи багатооб`єктною, потребує вирішення більше десяти питань або вирішення питань, які потребують декількох досліджень, чи налічує понад п`ять томів матеріалів справи або є комплексною чи потребує залучення фахівців з інших установ (у тому числі судово-медичних), підприємств, організацій і не може бути виконана в зазначені строки.

Згідно ч. 2 ст. 125 ГПК України суд може зобов`язати учасника справи, який заявив клопотання про виклик свідка, призначення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача, забезпечення, витребування або огляд доказів за їх місцезнаходженням, попередньо (авансом) оплатити витрати, пов`язані з відповідною процесуальною дією.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

Погодити строки проведення експертного дослідження визначеного у листі Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз від 29.03.2023 вих. № 1748/06-11/13-23.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «МТ-1» здійснити попередню оплату вартості експертного дослідження в порядку передбаченому чинним законодавством, відповідно до рахунку на оплату від 23.02.2023 № 68, які направлено на адресу ТОВ «МТ-1».

Докази оплати надати Центральному апеляційному господарському суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Головуючий суддя Ю.Б. Парусніков

Судді:І.О. Вечірко

Т.А. Верхогляд

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110392612
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну реєстрацію права власності

Судовий реєстр по справі —904/11390/16

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Судовий наказ від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Постанова від 20.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 11.01.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні