Ухвала
від 30.05.2023 по справі 579/1083/22
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

іменем України

30 травня 2023 року

м. Київ

справа № 579/1083/22

провадження № 51-150 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у судовому засіданні подання голови Сумського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження №579/1083/22 за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_5 на ухвалу Кролевецького районного суду Сумської області від 28 квітня 2023 року щодо обвинуваченої ОСОБА_6 із Сумського апеляційного суду до іншого суду апеляційної інстанції,

в с т а н о в и в:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло подання голови Сумського апеляційного судупро направлення матеріалів кримінального провадження № 579/1083/22 із Сумського апеляційного суду до іншого суду апеляційної інстанції.

Подання мотивовано тим, що у Сумському апеляційному суді неможливо утворити склад суду для розгляду апеляційної скарги захисника ОСОБА_5 на вказану ухвалу районного суду, оскільки в наявності немає судді-доповідача з числа суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, які могли б прийняти участь у розгляді даних матеріалів кримінального провадження.

Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали кримінального провадження та наведені у поданні доводи, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду.

Згідно з вимогами ч. 13 ст. 31 КПК України, у разі якщо в суді першої або апеляційної інстанції, який згідно з правилами підсудності має здійснювати кримінальне провадження, неможливо утворити склад суду, передбачений цією статтею, кримінальне провадження здійснює найбільш територіально наближений суд, в якому можливо утворити такий склад суду.

Положеннями ч. 3 ст. 34 КПК України встановлено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Як убачається з матеріалів провадження, до Сумського апеляційного суду 15 травня 2023 року надійшли матеріали кримінального провадження № 579/1083/22 за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_5 на ухвалу Кролевецького районного суду Сумської області від 28 квітня 2023 року, якою ОСОБА_6 відсторонена від посади.

Відповідно до протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15 травня 2023 року призначення не відбулося, оскільки не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи, у зв`язку з тим, що судді судової палати з розгляду кримінальних справ ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не можуть брати участь у розгляді справи з підстав, передбачених ст. 76 КПК України. Звіт про неможливість розподілу справи між суддями додається до вказаного протоколу.

Згідно з абз. 1-3 п. 4.3 Засад використання автоматизованої системи документообігу в Сумському апеляційному суді, затверджених рішенням зборів суддів № 10 від 12 грудня 2018 року зі змінами, визначення судді-доповідача у справі здійснюється автоматизованою системою за принципом випадковості з урахуванням визначеної зборами суддів спеціалізації. Склад інших суддів при колегіальному розгляді справи визначається автоматизованою системою з основного складу колегії без урахування спеціалізації та складу судових палат. У разі якщо для визначення складу колегії автоматизованою системою не вистачає суддів з основного складу, склад колегії визначається з числа всіх суддів суду.

Також пунктом 4.6. Засад визначено, що для забезпечення визначення складу колегії та заміни судді-члена колегії в апеляційному суді утворюються колегії суддів з розгляду цивільних і кримінальних справ. До основного складу колегії з розгляду кримінальних справ входять судді ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Таким чином, виконати розподіл даного кримінального провадження не видається можливим.

На підставі наведеного, колегія суддів вважаєза необхідне задовольнити подання голови апеляційного суду та направити матеріали кримінального провадження №579/1083/22 з Сумського апеляційного суду до Харківського апеляційного суду, як найбільш територіально наближеного.

Керуючись ст. ст. 31, 32, 34 КПК України, Верховний Суд

п о с т а н о в и в:

Подання голови Сумського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншогозадовольнити.

Матеріали кримінального провадження № 579/1083/22 за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_5 на ухвалу Кролевецького районного суду Сумської області від 28 квітня 2023 року щодо обвинуваченої ОСОБА_6 з Сумського апеляційного суду направити до Харківського апеляційного суду для розгляду.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111192851
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —579/1083/22

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Король Володимир Володимирович

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні