Ухвала
від 05.06.2023 по справі 754/3497/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 754/3497/23

Провадження № 2/346/1182/23

У Х В А Л А

про прийняття справи до свого провадження,

призначення підготовчого судового засідання та витребування доказів

"05" червня 2023 р. м. Коломия

Суддя Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської областіВалігурська Л.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Державного торговельно-економічногоуніверситету (місцезнаходження: вул. Кіото, 19, м. Київ)в особівідокремленого структурногопідрозділу «Коломийськийекономіко-правовийфаховий коледжДержавного торговельно-економічногоуніверситету (місцезнаходження: вул. Богдана Хмельницького, 2-А, м. Коломия, Івано-Франківська область), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Печеніжинська селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області в особі Служби у справах дітей (місцезнаходження: вул. Незалежності, 15, смт. Печеніжин, Коломийський район, Івано-Франківська область) про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування з числа студентів, поновлення до складу студентів та стягнення моральної шкоди, -

в с т а н о в и в:

20.03.2023 представник позивача звернувся до суду із позовом в якому просить визнати незаконним та скасувати п. 1 наказу директора Відокремленого структурного підрозділу «Коломийський економіко-правовий фаховий коледж ДТЕУ» Державного торговельно-економічного університету від 20.10.2022 №108-с «Про відрахування з числа студентів коледжу» в частині, що стосується відрахування з числа студентів коледжу ОСОБА_1 студента групи К-21 денної форми навчання спеціальності 123 «Комп`ютерна інженерія» за одноразове грубе порушення Правил внутрішнього розпорядку коледжу, а саме: паління електронних сигарет в приміщенні навчального закладу (в аудиторії). Поновити ОСОБА_1 до складу студентів на навчання у Відокремленому структурному підрозділі «Коломийський економіко-правовий фаховий коледж ДТЕУ» Державного торговельно-економічного університету денної форми навчання в якості студента другого курсу початкового рівня (короткого циклу) вищої освіти спеціальності 123 «Комп`ютерна інженерія» для здобуття вищої освіти за кошти державного бюджету. Стягнути із Державного торговельно-економічного університету на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в розмірі 30000 гривень.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 27.03.2023 клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору задоволено, сплату судового збору у розмірі 2147,20 гривень відстрочено до ухвалення судового рішення у справі, позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи призначеного до розгляду в загальному позовному провадженні, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Київ від 24.04.2023 клопотання представника Державного торговельно-економічного університету в особі відокремленого підрозділу «Коломийський економіко-правовий фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету» - задоволено та цивільну справу передано на розгляд до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.06.2023 справу передано у провадження судді Л.В. Валігурській.

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (ч. 2 ст. 32 ЦПК України).

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження, суддя враховує положення ст.19та ч. 3 ст.274 ЦПК України, а тому врахувавши предмет та підстави позову, суддя вважає, що справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

Суд,дослідившиматеріалисправи та клопотання представника позивача щодо витребування доказів по справі, приходить до наступного.

Як передбачено ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Статтею 79 ЦПК України передбачено, що достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Відповідно до ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Згідно ч. ч. 1, 7 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов?язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у ч. ч. 2, 3 ст. 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї (ч. 1 ст. 83 ЦПК України). Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 4 ст. 83 ЦПК України). Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Зважаючи на ту обставину, що позовна вимога стосується визнання незаконним та скасування наказу про відрахування з числа студентів коледжу, поновлення до складу студентів та стягнення моральної шкоди, проте позивач позбавлений можливості самостійно отримати витребувані докази, відомості з яких можуть вплинути на рішення суду, а тому суд приходить до висновку про необхідність витребування доказу.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 32, 76, 79-80, 81, 83-84, 175-177,187,189-191,259-261,274 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Прийняти до свого провадження матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Державного торговельно-економічного університету в особі відокремленого структурного підрозділу «Коломийський економіко-правовий фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Печеніжинська селищнарада Коломийськогорайону Івано-Франківськоїобласті вособі Службиу справахдітей про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування з числа студентів коледжу, поновлення до складу студентів та стягнення моральної шкоди.

Розгляд справи проводити в порядкузагального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на«20» червня 2023 року о 10:00 годині, яке відбудеться в приміщенні Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області за адресою: пр. Михайла Грушевського, 29, м. Коломия, Івано-Франківська область).

У судове засідання викликати учасників справи.

Клопотання представника позивача, адвоката Гресько Василя Васильовича про витребування доказів задовольнити.

*Витребувати у Державного торговельно-економічногоуніверситету в особівідокремленого структурногопідрозділу «Коломийськийекономіко-правовийфаховий коледжДержавного торговельно-економічногоуніверситету» (місцезнаходження: вул. Богдана Хмельницького, 2-А, м. Коломия, Івано-Франківська область) наступні документи:

- належним чином завірену копію наказу про зарахування із 01.09.2021 до числа студентів Коломийського економіко-правового фахового коледжу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- належним чином завірену копію Договору про навчання у закладі вищої освіти, укладеного між уповноваженим представником Коломийського економіко-правового коледжу ДТЕУ та законними представниками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- належним чином завірену копію пояснювальної записки студента денної форми навчання Відділення правознавства та інформаційних технологій групи К-21 спеціальності 123 «Комп`ютерна інженерія» Коломийського економіко-правового фахового коледжу ДТЕУ ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо паління ним електронних сигарет в приміщенні аудиторії 18.10.2022, яка слугувала підставою для видачі наказу від 20.10.2022 №108-с про його відрахування.

Зобов`язати відповідальну особу Державного торговельно-економічного університету в особі відокремленого структурного підрозділу «Коломийський економіко-правовий фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету» виконати ухвалу суду, надавши витребувані матеріали у найкоротший термін, алене пізніше 19.06.2023.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбаченіЦПК України.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов?язку подати витребувані судом докази.

Роз?яснити відповідачу право на подання відзиву на позовну заяву в строк, що не може перевищувати 15 днів з дня вручення копії даної ухвали. Відзив на позовну заяву повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, до відзиву додаються докази, що підтверджують обставини, на яких гуртуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, відповідач зобов?язаний надіслати позивачеві копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідач має право пред?явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Встановити позивачу 5 (п?ятиденний) строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, в якій позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення (ст. 179 ЦПК України).

Встановити відповідачу 5 (п?ятиденний) строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, в якому відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення (ст. 180 ЦПК України).

Копія відзиву на позовну заяву (відзиву), відповіді на відзив, заперечень, пояснень третьої особи щодо позову та доданих до них документів повинні бути надіслані (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) до суду відзиву, відповіді на відзив, заперечень, пояснень третьої особи щодо позову.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (відзиву на позовну заяву (відзив); відповіді на відзив, заперечення) є їхнім правом. У разі ненадання учасником справи заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити сторонам права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі, передбачені ст. 43 ЦПК України.

У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. За введення суду в оману щодо фактичних обставин справи винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ст. 49 ЦПК України: позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу; позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Особи, які беруть участь у справі зобов`язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Копію зазначеної ухвали направити сторонам для відома, а до Державного торговельно-економічногоуніверситету в особівідокремленого структурногопідрозділу «Коломийськийекономіко-правовийфаховий коледжДержавного торговельно-економічногоуніверситету» - для виконання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області:

https://kmm.if.court.gov.ua/sud0909/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.В. Валігурська

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111364098
СудочинствоЦивільне
Сутьвідрахування з числа студентів, поновлення до складу студентів та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —754/3497/23

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Валігурська Л. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні