Ухвала
від 19.06.2023 по справі 272/486/23
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/486/23

Провадження № 2-о/272/35/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2023 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

з участю секретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Андрушівка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, суд -

встановив:

У провадженні Андрушівського районного суду Житомирської області перебуває цивільна справа № 272/486/23, провадження № 2-о272/35/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису.

Розгляд справи проводиться в порядку окремого провадження.

Заявниця подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Представник заінтересованої особи, Володарського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник заінтересованої особи, Андрушівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), у судове засідання не з`явився. З листа № 105/29.1-51 від 06.06.2023 вбачається, що з 09.06.2023 відбулась реорганізація шляхом приєднання Андрушівського відділу ДРАЦС до Бердичівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Клопотань про заміну правонаступника до суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи суд прийшов до наступного висновку:

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Згідно зі ст.2, ч.1 ст.8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція. Основними видами територіальної підсудності є, зокрема загальна, альтернативна та виключна.

Відповідно до статті 1 ЦПК України, цей Кодекс визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства.

Частиною 1 ст. 315 ЦПК України встановлено, що заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Оскільки норми ЦПК України містять вичерпний перелік справ, які підсудні тому чи іншому суду на підставі територіальної юрисдикції (підсудності), суд вважає за необхідне передати цивільну справу № 272/486/23, провадження № 2-о272/35/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, тобто за місцем проживання заявниці, оскільки ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Тобто провадження у справі було помилково відкрито з порушенням правил підсудності. Згідно ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність, не допускається. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Ураховуючи викладене суд передає вказану справу за підсудністю до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Керуючись ст.ст.1, 2, 4, 27, 28, 31, 258-261 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Цивільну справу № 272/950/21 № 272/486/23, провадження № 2-о272/35/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису передати за підсудністю до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області (09100, вул. Турчанінова, 7, м. Біла Церква Київської області).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Ухвала судуможе бутиоскаржена безпосередньодо Житомирськогоапеляційного судуна протязіп`ятнадцяти днівз дняїї проголошення.Учасник справиякому ухваласуду небула врученау деньїї проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцятиднів здня врученняйому відповідноїухвали суду.При цьому,у відповідностідо підпункту15.5.пункту 15розділу ХІІІПерехідні положенняЦивільного процесуальногокодексу України,до дняпочатку функціонуванняЄдиної судовоїінформаційно -телекомунікаційної системиапеляційні скаргиподаються учасникамисправи доЖитомирського апеляційногосуду черезАндрушівський районнийсуд Житомирськоїобласті.

Суддя:В. В. Карповець

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111743023
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, суд

Судовий реєстр по справі —272/486/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні