Рішення
від 12.12.2023 по справі 272/486/23
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 272/486/23

Провадження № 2-о/364/20/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.12.2023 року, Володарський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Моргун Г. Л.,

за участю секретаря судових засідань Сіваченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в селищі Володарка, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 ( РНОКПП НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , № тел. НОМЕР_2 )

заінтересована особа:

Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області ЦМУ МЮ (м.Київ) ( ЄДРПОУ 25297981, адреса: площа Миру, 2, смт Володарка, Білоцерківський район, Київської області, № тел. +380456951540);

Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) ( код ЄДРПОУ 42083152, адреса: Україна, 13300, Житомирська область, Бердичівський район, місто Бердичів, вулиця Житомирська, будинок 43, е-пошта: vcs@bdm.zt.drsu.gov.ua, № тел.: +380 (41) 434-02-99)

про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

26.09.2023 на адресу суду за підсудністю від Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення. Ознайомившись з заявою та матеріалами справи, суддя заяву залишала без руху та надала заявнику строк для усунення виявлених недоліків.

03.10.2023 на усунення недоліків заявниця надала належним чином завірену копію рішення Володарського районного суду Київської області та належної якості копії долучених доказів.

В заяві про встановлення факту, що має юридичне значення заявниця зазначає, що в актовому записі про народження дочки було допущено неправильність в частині запису дати народження матері дитини та зазначено « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в той час, як вірно « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Заявниця звернулася до Володарського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції ( м.Київ) з заявою про внесення змін до записів актів про реєстрацію та 13.12.2022 отримала висновок про відмову у внесення змін до актового запису цивільного стану.

Оскільки інакшим шляхом, окрім як за рішенням суду встановити юридичні факти неможливо заявниця звернулася до суду та посилаючись на ст.ст. 13, 19, 293, 315 ЦПК України просить суд:

-встановити неправильність актового запису про народження дитини № 08, складеного 18.06.2012, Старокотельнянською сільською радою Андрушівського району Житомирської області, а саме дата народження матері « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в той час як вірно « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ;

-зобов`язати Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області ЦМУ МЮ (м.Київ) внести зміни до актового запису про народження № 08 складеного 18.06.2012 та замінити дату народження матері дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на « ІНФОРМАЦІЯ_1 » .

04.10.2023 суд відкрив провадження у справ та призначив справу до судового розгляду на 10.11.2023.

06.10.2023 від заявниці надійшла заява про заміну заінтересованої особи у справі, а саме Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області ЦМУ МЮ (м.Київ) ( код ЄДРПОУ 22061580) на Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) (код ЄДРПОУ 42083152). Мотивує свою заяву тим, що Андрушівський відділ ДРАЦС у Бердичівському районі Житомирської області ЦМУ МЮ (м. Київ) припинив свою діяльність у зв`язку з реорганізацією.

Одночасно заявниця просила суд уточнити зміст заяви у зв`язку із заміною заітересованої особи та другий пункт заяви викласти в наступній редакції, а саме:

-зобов`язати Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) код ЄДРПОУ 42083152, внести зміни до актового запису про народження № 08 складеного 18.06.2012 та замінити дату народження матері дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Суд 10.11.2023 клопотання заявниці про заміну заінтересованої особи у справі - задовольнив. Замінив заінтересовану особу на Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) та одночасно витребував витяг з акту про державну реєстрацію народження дитини № 08 від 18.06.2012, вчинений Старокотельнянською сільською радою Андрушівського району Житомирської області. Судове засіданні відкладено на 07.12.2023 о 09:00, про що повідомлено учасників судового розгляду.

07.12.2023 заявниця в судовому засіданні підтримала свою заяву та просила суд задовольнити її в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені письмово

Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області ЦМУ МЮ (м.Київ) свого представника на розгляд справи не направили. Заявою просили суд розгляд справи проводити за їх відсутності. Вирішення питання поклали на розсуд суду ( а.с. 117).

Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про час та місце проведення судового розгляду належним чином повідомлені, про причини своєї неявки суду не повідомили ( а.с.103).

Заслухавши пояснення заявниці, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви.

Судом встановлено, що 18 червня 2012 року за заявою матері на підставі медичного свідоцтва про народження № 53 виданого Андрушівською центральною районною лікарнею Житомирської області 31 травня 2012 року, виконавчим комітетом Старокотельнянської сільської ради Андрушівського району Житомирської області було вчинено актовий запис про народження № 8 дитини - ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с. 118).

Під час внесення інформації до актового запису було невірно зазначено дату народження матері дитини, а саме « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в той час, як ОСОБА_3 після одруження « ОСОБА_4 » народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчать свідоцтво про народження останньої та свідоцтво про шлюб ( а.с. 11, 15).

Заявниця в судовому засіданні ствердила, що реєструючи народження доньки виконавчим комітетом Старокотельнянської сільської ради Андрушівського району Житомирської області було допущено неправильність та невірно зазначено її дату народження.

Задовольняючи заяву суд виходить з наступного.

З огляду на практику Верховного Суду суд вважає, що ця справа правомірно розглядається за правилами цивільного судочинства в порядку окремого провадження ( правовий висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 14 листопада 2018 року (справа № 425/2737/17).

Так, відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 2 статті 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

При цьому, згідно п. 2 постанови Пленуму Верховного суду України № 12 від 07.07.1995 «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення неправильності записів при реєстрації в державних органах актів народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміни прізвища, імені та по батькові громадянина в тому разі, зокрема коли органами реєстрації актів громадянського стану відмовлено заявникові у внесенні змін до записів у актах громадянського стану.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 9 Постанови в порядку встановлення неправильності записів у актах громадянського стану до цих актів вносяться зміни щодо прізвища, імені, по батькові, коли були допущені помилки під час реєстрації акта або коли органами реєстрації актів громадянського стану відмовлено у зміні запису, який провадився відповідно до положень про порядок зміни записів актів громадянського стану (наприклад, при зміні прізвища, імені, по батькові, місця і дати народження).

У пункті 11 постанови Пленуму Верховного суду України № 12 від 07.07.1995 «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» зазначено, що суд постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану. Рішення суду, яким встановлено неправильність запису в акті громадянського стану є підставою для виправлення такого запису органами реєстрації актів громадянського стану, у резолютивній частині рішення повинно бути зазначено, який запис є неправильним, яким органом реєстрації актів громадянського стану і щодо яких осіб він складений, номер і дата запису та які виправлення, зміни чи доповнення слід до них внести.

Підпунктами 2.13.1, 2.13.2 пункту 2.13 розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджених Міністерством юстиції України 12.01.2011 № 96/5 визначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану, постанова адміністративного суду.

Отже, відповідно до п. 2.16. Правил органи державної реєстрації актів цивільного стану за заявою громадян можуть вносити зміни до актових записів на підставі рішень суду, якими встановлено неправильність таких записів та зазначено про внесення до них конкретних змін.

Такі зміни згідно п. 2.18. зазначених вище Правил вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків, про зазначає частина перша статті 49 ЦК України.

Актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо (частина друга статті 49 ЦК України).

Аналогічні за змістом приписи закріплені у Законі України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Згідно зі ст. 22 цього Закону заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Відповідно до п. 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції у випадках, передбачених чи ним законодавством.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав, зокрема відповідно до пункту 2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 - підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану.

Підсумовуючи, викладене, суд дійшов до переконання, що єдиним шляхом встановлення факту, про який просить заявниця є встановлення факту неправильності актового запису про народження її доньки у судовому порядку, та саме на підставі рішення суду відділом реєстрації актів цивільного стану в актовий запис про народження можливе внесення таких змін. А відтак, враховуючи, що задоволення заяви має юридичне значення для заявниці, то даний юридичний факт має бути встановлений в судовому порядку.

У суду відсутні підстави ставити під сумнів істинність фактів, повідомлених заявницею, що також підтверджуються долученими до матеріалів справи документами:

-свідоцтвом про народження ОСОБА_3 ( а.с.15);

-свідоцтвом про шлюб заявниці ( а.с. 11);

-паспортом ОСОБА_1 ( а.с. 6-7);

-свідоцтвом про народження ОСОБА_2 ( а.с.10);

-копією актового запису про народження № 8 від 18червня 2012 року ( а.с.118).

З огляду на викладене, слід встановити факт неправильності запису в реєстрі цивільного стану про народження дитини № 08, від 18 червня 2012 року, вчиненого Старокотельнянською сільською радою Андрушівського району Житомирської області, а саме неправильно внесена дата народження матері « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Одночасно зобов`язати Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) внести відповідні зміни до актового запису цивільного стану.

Під час розгляду справи суд не встановив інших осіб, чиї права та законні інтереси могли б бути порушені у разі задоволення заяви, що, у свою чергу, виключає наявність спору.

Таким чином, з урахуванням викладеного, вивчивши надані суду докази на обґрунтування заявлених вимог, повно та всебічно дослідивши надані заявницею документи і матеріали, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються вимоги, заявлені заявницею, а також те, що чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення неправильності запису в актовому записі цивільного стану, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

При вирішенні питання розподілу між сторонами судових витрат, суд враховує, що відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в справах окремого провадження - судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 76, 263-365, 315, 354, 355 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1

заінтересована особа:

Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області ЦМУ МЮ (м.Київ);

Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ)

про встановлення факту, що має юридичне значення, - задовольнити .

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме неправильності в актовому записі цивільного стану про народження дитини № 08, від 18 червня 2012 року, вчиненого Старокотельнянською сільською радою Андрушівського району Житомирської області, а саме дата народження матері « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Зобов`язати Бердичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису про народження дитини № 08, від 18 червня 2012 року, вчиненого Старокотельнянською сільською радою Андрушівського району Житомирської області, а саме дата народження матері ОСОБА_1 , вказавши вірну дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_1 » .

Повне рішення виготовлено 12.12.2023.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі у 30-денний строк з дня проголошення рішення, апеляційної скарги.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Г. Л. Моргун

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115563802
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —272/486/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні