Ухвала
від 08.08.2023 по справі 272/486/23
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 272/486/23

Провадження № 2-о/357/304/23

У Х В А Л А

08 серпня 2023 року cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Кошель Б. І. розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Андрушівського районного суду Житомирської області з заявою про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, заінтересовані особи: Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Ухвалою Андрушівського районного суду Житомирської області від 19.06.2023 року цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису направлено за підсудністю до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Оглянувши матеріали справи, суддя приходить до переконання, що заява підлягає направленню за підсудністю, виходячи з наступного.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно матеріалів справи, місце проживання заявника ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 .

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 Постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17.07.2020 року № 807-ІХ утворено Білоцерківський район (з адміністративним центром у місті Біла Церква) у складі територій, зокрема, Володарської селищної територіальної громади.

Частиною першою статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" № 1402-VIII від 02.06.2016 року також передбачено, що судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Відповідно до статті 125 Конституції України суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Пунктом 3 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1402-VIII передбачено, що районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Вказаний розділ Закону № 1402-VIII доповнено пунктом 3-1 згідно із Законом № 950-IX від 03.11.2020, яким передбачено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX.

Зазначене підтверджено Радою суддів України у листі від 22.07.2020 року № 9рс-466/20-вих, відповідно до якого - до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Таким чином, оскільки місце проживання (перебування) заявника знаходиться в адміністративно-територіальних одиницях, що відносились до колишнього Володарського району Київської області, тому вказана справа територіально не підсудна Білоцерківському міськрайонному суду Київської області.

Підстав, які б згідно ст. 28 ЦПК України дозволили позивачу обирати підсудність в м. Біла Церква та Білоцерківському районі Київської області з урахуванням спору, який виник у сторін, суд не вбачає.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 9 ст. 187 ЦПК України встановлено, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідност. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Отже, суд приходить до висновку, що матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, необхідно направити за підсудністю до Володарського районного суду Київської області.

Керуючись ст.ст.27,28,31,32, 258-261, 316 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Справу № 272/486/23 провадження 2-о/357/304/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Володарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Андрушівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту неправильності в актовому записі та внесення змін до актового запису, надіслати за підсудністю для розгляду до Володарського районного суду Київської області (адреса: вул. Миру, 25, смт Володарка, Білоцерківський р-н, Київська обл., 09300).

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційної інстанції безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Особи, які не були присутніми в судовому засіданні при оголошенні ухвали, мають право на її оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Суддя Б. І. Кошель

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено16.08.2023
Номер документу112803924
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —272/486/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні