Рішення
від 27.06.2023 по справі 903/255/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27 червня 2023 року Справа № 903/255/23

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г., за участю секретаря судового засідання Лівандовського Т.Г.,

прокурора відділу Волинської обласної прокуратури Лебедюк-Гудкової Т.В.,

представника позивача: Данилюка Т.М.,

представника відповідача: адвоката Гаврищука А.О.,

представників третьої особи на стороні позивача: Леміщак Ю.О, Кравчука Р.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Карпус

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Регіональний офіс водних ресурсів у Волинській області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Державне агентство меліорації та рибного господарства України в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області

про звільнення та повернення земельної ділянки водного фонду, а також розташованого на ній водосховища загальнодержавного значення

встановив: керівник Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації звернувся до суду з позовом до ТОВ Карпус, в якому просить:

- усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши ТОВ Карпус звільнити зайняту ним земельну ділянку водного фонду державної форми власності на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району площею 51га та розташованого на ній водного об`єкту - Кричевичівське водосховище, шляхом демонтажу встановлених на земельній ділянці по периметру водосховища у межах прибережної захисної смуги 45 дерев`яних пірсів, 4 будинків для відпочинку (3 дерев`яних та 1 з металопрофілю), 4 альтанок (бесідок), 9 дерев`яних вбиралень, 3 дерев`яних кабінок для переодягання, 5 металевих стовпців для освітлення території.

- усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши ТОВ Карпус повернути державі в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації земельну ділянку водного фонду на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району площею 51га. та розташований на ній водний об`єкт - Кричевичівське водосховище.

- залучити Регіональний офіс водних ресурсів у Волинській області до участі у справі в якості третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Також, просить стягнути з відповідача 5368грн. витрат по сплаті судового збору.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, прокурор зазначає, що Ковельською окружною прокуратурою Волинської області під час з`ясування наявності підстав для вжиття заходів представницького характеру в інтересах держави встановлено, що за межами населеного пункту с. Кричевичі Ковельського району Волинської області знаходиться Кричевичівське водосховище загальнодержавного значення, площею водного дзеркала 51 га, яке неправомірно, з порушенням вимог земельного та водного законодавства використовується ТОВ Карпус.

Відповідно до інформацій Ковельської районної державної адміністрації №200/14/2-23 від 23.01.2023 та Волинської обласної державної адміністрації №149/01-13-23 від 08.02.2023 ТзОВ Карпус використовує Кричевичівське водосховище, земельну ділянку під ним та прибережну захисну смугу навколо водосховища за відсутності належних правовстановлюючих документів (договорів оренди земельної ділянки водного фонду та водного об`єкта, договорів про спільну діяльність, договорів на здійснення біологічної меліорації тощо).

Ухвалою суду від 16.03.2023 постановлено відкрити провадження у справі, справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначити 11.04.23; залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Регіональний офіс водних ресурсів у Волинській області.

30.03.2023р. Регіональний офіс водних ресурсів у Волинській області (третя особа) надіслав на адресу суду письмові пояснення (вх.№01-75/1950/23), в яких зазначив, що Кричевичівське водосховище площею водного дзеркала, 51,0 га, об`ємом 2,04 млн. м3 побудоване на початку 80-х років на базі існуючого озера Забілля, у складі Кричевичівської осушувальної та державної міжгосподарської меліоративної системи відповідно до розробленого Волинським філіалом інституту Укрдніпроводгосп проекту будівництва VII пускового комплексу об`єкту Реконструкція Кричевичівської осушувальної системи Ковельського району Волинської області. Актом прийому-здачі державною приймальною комісією від 29.10.1982 та рішенням Ковельської районної ради від 16.08.1984 №126 передано даний водний об`єкт у постійну експлуатацію на баланс Ковельського міжрайонного управління водного господарства. Відповідно до Наказу Держводагенства від 01.06.2020 №484 Про реорганізацію Ковельського МУВГ Кричевичівське водосховище перейшло на баланс Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

У листі Державного агентства водних ресурсів України від 19.04.2016 №482/10/01-16 вказано, що на водних об`єктах галузі існує проблема очистки водних об`єктів від водної рослинності, що є однією з важливих екологічних проблем. Одним із ефективних шляхів вирішення зазначеної проблеми є процедура очищення за допомогою заселення риб-меліораторів у водні об`єкти, яка дає змогу не порушувати технічний стан та зекономити бюджетні кошти на виконання робіт з очищення механічним способом.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про оренду державного та комунального майна від 10.04.1992 Кричевичівське водосховище не може бути об`єктом оренди.

08.06.2016 між Ковельським міжрайонним управлінням водного господарства та ТОВ Карпус було укладено договір на здійснення біологічної меліорації. Даним договором Кричевичівське водосховище не передавалося в оренду чи будь-який інший вид користування, лише було забезпечено для ТОВ Карпус безперешкодний доступ з метою здійснення ним біологічної меліорації.

Відносини, що склалися між сторонами не набули характеру майново- господарських, у зв`язку з чим акт прийому передачі не складався.

Термін дії договору на здійснення біологічної меліорації, укладений між Ковельським міжрайонним управлінням водного господарства та ТОВ Карпус закінчився 08.06.2021, однак до цього часу не демонтовано тимчасові споруди (пірси) та не звільнено територію у межах Кричевичівського водосховища.

У вказаному поясненні третя особа повністю підтримала позовні вимоги прокурора, з підстав зазначених у позовній заяві.

07.04.2023р. Волинська обласна державна (військова) адміністрація надіслала на адресу суду пояснення (вх.№01-75/2160/23), в якому підтримала позовні вимоги прокурора в повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві та просила суд їх задовольнити.

Ухвалою суду від 11.04.2023р. відкладено підготовче засідання на 02.05.2023.

24.04.2023р. представник відповідача надіслав на адресу суду відзив на позовну заяву (вх.№01-75/2413/23), в якому заперечив проти позову та просив суд відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі. Представник зазначив, що органами уповноваженими здійснювати захист інтересів та звертатися з відповідною заявою до суду в даній справі є Колодяжненська ОТГ та управління Держгеокадастру у Волинській області. Договором оренди водосховища від 13 жовтня 2000 року, який посвідчений приватним нотаріусом Ковельського районного нотаріального округу Мороз Л.К., зареєстрований в реєстрі за № 3352 передбачено, що Кричевичівська сільська рада, як орендодавець, передала ТОВ Транспортна компанія «Іветта», як орендарю, в тимчасове платне користування строком на 15 років Кричевичівське водосховище Ковельського району Волинської області площею 65 га, з них 51 га водного дзеркала і 14 га охоронної зони, що знаходиться на території Кричевичівської сільської ради для промислового вилову риби. До договору оренди водосховища 10 серпня 2001 року були внесені зміни шляхом укладення Додаткової угоди, якими було змінене цільове використання об`єкта оренди (Кричевичівське водосховище) - для створення культурно-рибного господарства. З матеріалів справи вбачається, що доказів належності Кричевичівського водосховище до земель державної форми власності немає, а у листі Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області №988/10/02-22 від 05.10.2022 зазначено, що правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на якій розміщене Кричевичівське водосховище та гідротехнічні споруди, не розроблені у зв`язку з відсутністю коштів. Тобто Кричевичівське водосховище та прибережна смуга є об`єктами комунальної форми власності, а відтак органом уповноваженим на звернення до суду в даній справі є Колодяжненська ОТГ, до якої входить територія села Кричевичі.

Також, представник відповідача вважає, що позовні вимоги заявлені до неналежного відповідача. 24 березня 2015 року між Ковельською районною радою Волинської області, Кричевичівською радою Ковельського району та Громадською організацією «Федерація риболовного спорту Волинської області» було підписано Меморандум про співпрацю. В рамках даного меморандуму сторони погодилися спільними зусиллями співпрацювати в напрямку популяризації такого виду спорту, як спортивна риболовля. Саме активом ГОО «Риболовний клуб «Кричевичі» були виготовлені та розміщені на території дамби Кричевичівського водосховища пірси для комфортної ловлі риби, альтанки, душові кабіни та будиночки для перебування рибалок. Охорону водойми від протиправного вилову риби (бракон`єрства) здійснювали та здійснюють члени Громадської організації «Риболовний клуб «Кричевичі». Ні актом перевірки ГУ Держгеокадастру у Волинській області, ні актом перевірки Державної екологічної інспекції у Волинській області не встановлено, що саме ТОВ «Карпус» розмістило спірні тимчасові об`єкти на дамбі Кричевичівського водосховища. Також, вважає, що твердження позивача, з посиланням на інтернет сайт про те, що ТОВ «Карпус» здає в оренду сектори для риболовлі, будиночки та знаряддя лову є суб`єктивними та надуманими.

Щодо другої позовної вимоги вказує, що відповідач не отримував в користування земельну ділянку водного фонду, а також Кричевичівське водосховище розташоване на ній. Діяльність, яка провадиться на підставі Режиму не вимагає отримання в користування земельної ділянки та водного об`єкта. Здійснюється користування лише водними біоресурсами (рибою), які вселяються користувачем та перебувають у водоймі. ТОВ «Карпус» має режим рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища (надалі режим СТРГ), який погоджений у встановленому порядку Державним агенством рибного господарства України 09.09.2015 року та територіальним органом Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Волинській області 25.08.2015. Термін дії режиму - від 09.09.2015 року до 31.12.2024 року. При отриманні Режиму рибогосподарської експлуатації водного об`єкта користувачам надаються у користування лише водні біоресурси, а не водний об`єкт чи земля під водою. Діюче законодавство у галузі охорони, використання та відтворення водних біоресурсів не містить норми, які б зобов`язували користувача водних біоресурсів, який здійснює рибальство мати правовстановлюючі документи на рибогосподарський водний об`єкт для здійснення спеціального використання водних біоресурсів.

Представник вказує, що твердження позивача, що ТОВ «Карпус» здійснює спеціальне використання об`єктів тваринного світу та нібито здійснює промислове рибальство, яке передбачає вилучення риби із природного середовища та є відмінним від любительського та спортивного рибальства є помилковими. Дозвіл ТОВ «Карпус» на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах не видавався, а лише погоджено Режим рибогосподарської експлуатації водного об`єкта, який сам по собі не створює підстав для користування водними біоресурсами. А вилов риби, про який вказує позивач, здійснювався в межах любительського рибальства, що відображено в звітності. Тому діяльність ТОВ «Карпус» не суперечить жодним державним інтересам, а навпаки їм сприяє та здійснюється у відповідності до чинних нормативно- правових актів України.

28.04.2023р. представник відповідача надіслав на адресу суду клопотання (вх.№01-74/644/23), в якому зазначив, що використання водних біоресурсів у Кричевичівському водосховищі відповідач здійснює на підставі режиму СТРГ, який діє до 31 грудня 2024 року. Рішення по даній справі може вплинути на права та обов`язки Управління Держрибагенства щодо відповідача. Просив суд залучити до розгляду справи Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

01.05.2023р. Волинська обласна прокуратура надіслала на адресу суду відповідь на відзив (вх.№01-75/2586/23), в якій заперечила щодо доводів відповідача зазначених у відзиві. Прокурор зазначив, що доводи відповідача щодо перевірки приналежності Кричевичівського водосховища під час укладення договору оренди 13.10.2000 до водних об`єктів місцевого значення та право розпорядження таким об`єктом Колодяжненською сільською радою (на момент укладення договору Кричевичівської сільської ради) є безпідставними та не обгрунтованими. Кричевичівське водосховище є об`єктом загальнодержавного значення та згідно положень чинного земельного та водного законодавства перебуває у державній власності.

Вказує, що з огляду на виявлене порушення вимог земельного та водного законодавства, приналежність об`єкту до водних об`єктів загальнодержавного значення, єдиним органом уповноваженим здійснювати функції державні спірних правовідносинах, згідно п.п. «д» п. 24 Перехідних положень Земельного кодексу України на даний час, є Волинська обласна державна (військова) адміністрація.

Крім того, твердження представника відповідача, що укладення будь-яких договорів із ГО «Федерація риболовного спорту Волинської області» та ГО «Риболовний клуб «Кричевичі» стосується виключно існування співпраці між ТОВ «Карпус» та вказаними громадськими організаціями, не спростовує фактів протиправного розміщення перелічених тимчасових споруд саме ТОВ «Карпус». Договір про партнерство та співробітництво з ГО «Риболовний клуб «Кричевичі» укладений лише 10.04.2018. Водночас, частина тимчасових споруд була розміщена на спірцій земельній ділянці до укладення вказаного договору, про що свідчать долучені до матеріалів, позовної заяви докази.

Прокурор звертає увагу, що у позовній заяві чітко обгрунтовано неможливість використання водного обєкта навіть при наявності ані Режиму, ані договору про біологічну меліорацію, оскільки ці документи не є та не можуть бути правовстановлюючими документами, якими надається право користування водними об`єктами чи землями водного фонду, та не визначають правових підстав користування водними об`єктами.

05.05.2023р. представник відповідача повторно надіслав на адресу суду клопотання (вх.№01-74/681/23), в якому просив суд залучити до розгляду справи Державне агенство меліорації та рибного господарства України в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

05.05.2023р. представник відповідача також надіслав на адресу суду заперечення (вх.№01-75/2678/23), в якому заперечив щодо доводів позивача зазначених у відповіді на відзив. Зазначив, що ТОВ "Карпус" не є користувачем Кричевичівського водосховища, оскільки його використовує Риболовний клуб "Кричевичі", Федерація риболовного спорту України та громадяни України. Товариство не розміщувало тимчасових споруд на водосховищі та не надає послуги з їх оренди. Просив відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Ухвалою суду від 08.05.2023 продовжено строк підготовчого провадження до 14.06.2023р. Постановлено залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державне агенство меліорації та рибного господарства України в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області.

26.05.2023р. представник третьої особи - Державного агентства меліорації та рибного господарства України надіслав на адресу суду пояснення (вх.№01-75/3126/23), в якому зазначив, що територіальним органом Держрибагентства - Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Волинській області 25.08.2015 та 09.09.2015 Держрибагентством був погоджений відповідачу - ТОВ Карпус проект Режиму рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища Ковельського району загальною площею водного дзеркала 51,0 га. Термін дії зазначеного режиму: від 09.09.2015 до 31.12.2024. На даний час рішення про скасування ТОВ Карпус зазначеного Режиму не приймалося.

Держрибагентство, виходячи із своїх повноважень, погоджує Режим у частині його відповідності до вимог правил промислового рибальства та інших нормативних документах, які регламентують відповідність знарядь лову, термінів лову, місця лову та ін.

Погодженням Режиму користувачу погоджується порядок використання та відтворення водних біоресурсів, а не використання водного об`єкту чи землі водного фонду.

В Інструкції про порядок здійснення штучного розведення, вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання в спеціальних товарних рибних господарствах (наказ Державного комітету рибного господарства України від 15.01.2008 року № 4) відсутня вимога про необхідність мати правовстановлюючі документи на право користування водним об`єктом та земельною ділянкою. Вимагання документів, не передбачених Інструкцією, є порушенням закону, перевищенням службових повноважень та суперечить законодавству України.

Враховуючи те, що на даний час діє (є чинним) погоджений відповідачу -ТОВ Карпус Режим рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища Ковельського району загальною площею водного дзеркала 51,0 га, і термін дії зазначеного режиму становить до 31.12.2024, Держрибагентство вважає, що підстав для задоволення позовних вимог немає.

05.06.2023р. представник відповідача надіслав на адресу суду відповідь на пояснення Державного агенства меліорації та рибного господарства України (вх.№01-75/3319/23), в якій зазначив, що на даний час рішення про скасування режиму рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища загальною площею 51 га - не приймалося, тому режим є чинним і термін його дії становить до 31.12.2024 року. Об`єктивними є твердження Держрибагенства України, що на Кричевичівському водосховищі проводяться тренування та організовуються змагання по спортивному рибальству на коропа для членів ГО Федерація риболовного спорту Волинської області. При здійсненні спортивного рибальства виловлена риба не вилучається з водосховища, а повертається в живому вигляді назад в природне середовище, що підтверджується відповіддю на адвокатський запит Федерації риболовного спорту України № 71, від 30.05.2023 року. З вказаної відповіді вбачається, що на Кричевичівському водосховищі проводилися загальнонаціональні офіційні спортивні змагання. Проведення вказаних спортивних заходів стало можливим завдяки ГО Риболовний клуб Кричевичі, яким було встановлено пірси для виважування риби, проведено інтернет, промарковано сектори, досліджено глибини та рельєф дна водойми.

Вказане свідчить, що позовна вимога про усунення перешкод державі в користуванні земельною ділянкою та водосховищем шляхом демонтажу наявних тимчасових споруд заявлена до неналежного відповідача.

З міркувань, викладених у відзиві на позовну заяву, запереченнях, поясненнях Держрибагенства України представник відповідача просить відмовити в задоволенні позову повністю.

07.06.2023р. Ковельська окружна прокуратура надіслала на адресу суду додаткові пояснення (вх.№01-75/3379/23), в яких заперечила щодо доводів відповідача, зазначених у відзиві. Повідомила, що Ковельською місцевою прокуратурою, правонаступником якої є Ковельська окружна прокуратура здійснювалося процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №12016030110001219 від 15.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України. Відомості про вказане кримінальне правопорушення було розпочато у зв`язку з розглядом правоохоронними органами заяв жителів с. Кричевичі, які стверджували про те, що Івасишин Р.І., який на сьогоднішній день є керівником ТОВ Карпус самовільно використовує водний об`єкт (Кричевичівсвке водосховище), обмежуючи при цьому доступ жителів с. Кричевичі до такого водного об`єкта.

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження 23.09.2016 проведено огляд місця події, в ході якого зафіксовано встановлення по периметру Кричевичівського водосховища 39 пірсів, 10 дерев`яних вбиралень, інформаційних стендів дерев`яних альтанок.

У вересні 2016 року Кричевичівсвке водосховище використовувалося лише ТОВ Карпус на підставі договору про біологічну меліорацію. Крім цього, ГО Риболовний клуб Кричевичі, керівником якого є Івасишин Р.І., який водночас є керівником і ТОВ Карпус розпочало свою діяльність лише 23.03.2018, а тому не могло розміщувати на Кричевичівському водосховищі будь-які тимчасові споруди.

Твердження відповідача про неналежного відповідача нічим не обгрунтовані та свідчать лише про намагання уникнути відповідальності за порушення вимог чинного земельного та водного законодавства. Докази, які долучені до позовної заяви в сукупності підтверджують факт неправомірного розміщення тимчасових споруд та використання Кричевичівського водосховища саме ТОВ Карпус.

У вказаному листі Ковельська окружна прокуратура просить суд долучити до матеріалів справи копію протоколу огляду місця події у кримінальному провадженні №12016030110001219 від 15.06.2016 за ч. 3 ст. 197-1 КК України від 23.09.2016 з фототаблицями.

Ухвалоюю суду від 08.06.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті "13" червня 2023 р.

09.06.2023 від Ковельської окружної прокуратури надійшли заперечення на письмові пояснення, в яких прокурор просить відхилити пояснення щодо позову представника Державного агенства меліорації та рибного господарсьва України, з підстав їх необгрунтованості.

12.06.2023 представник відповідача подав суду додаткові письмові пояснення, в яких наголосив, що позовна вимога про усунення перешкод державі у користуванні земельною ділянкою та водосховищем шляхом демонтажу наявних тимчасових споруд, заявлена до неналежного відповідача.

У судовому засіданні 13.06.2023 відповідно до ч.2.3 ст.216 ГПК України була оголошена перерва до 27.06.2023.

У судовому засіданні 27.06.2023 прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити повністю.

Представник відповідача проти позову заперечив, просив у позові відмовити.

Представник третьої особи підтримав позовні вимоги.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення уасників справи, господарський суд встановив наступне.

Кричевичівське водосховище площею водного дзеркала 51,0га, об`ємом 2,04млн.м.куб., побудоване на початку 80-х років на базі існуючого озера «Забілля» у складі Кричевичівської осушувальної та державної міжгосподарської меліоративної системи відповідно до розробленого Волинським філіалом інституту «Укрдніпроводгосп» проекту будівництва VII пускового комплексу об`єкту «Реконструкція Кричевичівської осушувальної системи Ковельського району Волинської області».

Вказаний водний об`єкт розміщений на земельній ділянці, яка відноситься до категорії земель водного фонду з цільовим призначенням для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами.

Згідно Акту «приемки в зксплуатацию государственной приемочной комиссией законченного строительством пускового комплекса обьекта: «Реконструкция Кричевичевской осушительной системы Ковельського р-на Волынской области» від 29.10.1982 Кричевичівське водосховище являє собою меліоративну міжгосподарську систему, яка була передана рішенням Ковельської районної ради № 126 від 16.08.1984 на спільний баланс колгоспу «Шлях Леніна» та Ковельського міжрайонного управління водного господарства.

Підтвердженням факту отримання на баланс Ковельським МУВГ об`єктів, що входять до складу Кричевичівської міжгосподарської меліоративної системи є інвентарна картка № 47 обліку об`єкта основних засобів, а повний перелік гідротехнічних споруд, які передавалися на баланс вказаному господарству, визначений в додатку до інвентарної картки (інвентаризаційний опис основних засобів).

Згідно водогосподарського паспорту, розробленого у 1984 році, Кричевичівське водосховище є комплексним водосховищем загальнодержавного значення, призначенням якого є акумуляція весняного стоку та зволоження осушених земель.

У відповіді на запит окружної прокуратури Регіональний офіс водних ресурсів України у Волинській області, листом від 18.08.2022 повідомив про те, що Кричевичівське водосховище є комплексним водосховищем загальнодержавного значення, що також підтверджується листом Державного комітету України по водному господарству №9/5-265 від 29.04.2004.

Відповідно до розділу 5 водогосподарського паспорту Кричевичівського водосховища (Склад і характеристика гідротехнічних споруд) до складу гідровузла входять дамба, насосна станція та водосховище. Крім цього, згідно цього ж розділу, всі зазначені гідротехнічні споруди перебували на балансі Ковельського міжрайонного управління водного господарства (МУВГ).

У подальшому, відповідно до Наказу Держводагенства від 01.06.2020 №484 «Про реорганізацію Ковельського МУВГ» Кричевичівське водосховище (включаючи усі гідротехнічні споруди) перейшло на баланс Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

Згідно інформації, наданої Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області у листі № 988/10/02-22 від 05.10.2022, до складу Кричевичівської осушувальної системи входять магістральні канали МК-1 (протяжністю 2,15 м), МК-2 (4,5 м), МК-3 (3,5 м), провідний канал К-17-а, регулятори трубчасті РТК-80, РТ-200*200*2, РТК-120РТК-100, переїзди П-200*200*2, залізобетонні мости, насосна станція потужністю 90 кВТ, водосховище об`ємом 2,04 млн м куб, експлуатаційні дороги, водоохоронні знаки, гідромеліоративні створи, високовольтна лінія, які перебувають у державній власності та знаходяться на балансі Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

В той же час, згідно листа Колодяжненської сільської ради Ковельського району № 169/1.8/2-23 від 09.02.2023 на баланс територіальної громади передано лише меліоративні канави. При цьому, будь-які правовстановлюючі документи крім інвентаризаційного опису у сільській ради відсутні.

Крім цього, з листа Колодяжненської сільської ради Ковельського району №899/1.8/2-22 від 17.08.2022 вбачається, що Кричевичівське водосховище, яке входить до складу Кричевичівської осушувальної системи, знаходиться в управлінні Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. А Колодяжненська сільська рада Ковельського району не є уповноваженим органом на розпорядження земельною ділянкою, на якій розміщене Кричевичівське водосховище.

08.06.2016 між Ковельським міжрайонним управлінням водного господарства (надалі - Ковельське МУВГ) та ТОВ «Карпус» укладено Договір на здійснення біологічної меліорації № 2 (надалі Договір) з терміном дії до 08.06.2021.

Договір є договором про спільну діяльність, метою якого є запровадження біологічного способу боротьби з трав`янистою водною рослинністю на Кричевичівському водосховищі та покращення його санітарного та екологічного стану. При цьому, договір не передбачає внесення сторонами одна одній будь-яких фінансових коштів, передачі засобів виробництва чи будь-яке інше інвестування.

Розділом 5 вищезазначеного Договору визначено права та обов`язки ТОВ «Карпус», серед яких обов`язок не порушувати процес функціонування меліоративної системи та гідротехнічних споруд, а також не проводити будівельно-монтажних робіт на землях водного фонду та на території водосховища без дозволу Ковельського МУВГ та необхідних погоджень.

При цьому, даним договором Кричевичівське водосховище та земельна ділянка під ним не передавались в оренду чи у будь який інший вид користування відповідачу, а лише забезпечувало для ТОВ «Карпус» безперешкодний доступ до водойми з метою здійснення біологічної меліорації. Відтак відносини, що склалися між сторонами не набули характеру майново-господарських.

Крім цього, ТОВ «Карпус» надано Режим рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища, який розроблений Інститутом рибного господарства НААН щодо рибогосподарської експлуатації водосховища (далі - Режим), розташованого в адміністративних межах с. Кричевичі, Ковельського району, Волинської області, загальною площею 51 га.

Режимом визначено обсяги вилову водних живих ресурсів, норми зариблення, період зариблення, а також визначено порядок любительського та спортивного рибальства, яке повинно здійснюватися відповідно до регламентації, що є додатками до нього.

Зазначений Режим надано з терміном дії з 09.09.2015 до 31.12.2024.

13.05.2015 начальником Ковельського МУВГ був скерований лист на адресу Волинського обласного управління водних ресурсів з приводу врегулювання питання правомірного використання Кричевичівського водосховища.

З даного листа вбачається, що у 2015 році Кричевичівське водосховище використовувалося Волинською обласною громадською організацією "Федерація риболовного спорту у Волинській області". При цьому під час використання водосховища федерацією виникло проблемне питання, а саме виявлено факт неправомірного розміщення тимчасових споруд: шлагбаум на під`їзній дорозі, 10 вбиралень за дамбою, намет та два вагончики.

У зв`язку із цим 22.04.2015 Ковельським МУВГ на адресу федерації скеровувався лист №65/15/01-15 з вимогою звільнити греблю дамби від тимчасових споруд, яка станом на 13.05.2015 не виконана.

Як вбачається з листа Волинського обласного управління водного господарства №763/06/02-15 від 06.06.2015, за результатами проведення обстеження Кричевичівського водосховища 22.05.2015, встановлено факт повного виконання федерацією вимог про звільнення дамби Кричевичівського водосховища від тимчасових споруд.

Прокурор зазначає, що після укладення вищезазначеного договору на земельній ділянці, де розміщене Кричевичівське водосховище, повторно встановлено тимчасові споруди, зокрема станом на 30.09.2016 в межах прибережної захисної смуги встановлено 2 альтанки, туалети, літні душі, 39 пірсів, металева вишка, металеві опори з камерами відеоспостереження, господарське приміщення, транспортний трейлер. При цьому, жодних дозволів на розміщення вказаних об`єктів Ковельське МУВГ не надавало, що підтверджується листами №1219 від 30.09.2016, №167 01/03-16 від 05.10.2016.

Під час дії договору на здійснення біологічної меліорації № 2, Ковельське міжрайонне управління водного господарства 22.05.2020 провело спостереження за станом водного об`єкта (Кричевичівського водосховища) щодо дотримання вимог водного законодавства при господарській діяльності ТОВ «Карпус», про що складено відповідний акт.

В ході обстеження встановлено факт зведення дерев`яних споруд на бетонних палях в межах прибережної смуги на мокрому відкосі дамби Кричевичівського водосховища.

З метою усунення виявлених під час обстеження порушень внесено пропозицію Колодяжненській сільській раді перевірити наявність дозвільних документів для встановлення законності зведення споруд.

Прокурорр вважає, що відповідач - ТОВ «Карпус» під час здійснення біологічної меліорації порушило порядок використання водного об`єкта, оскільки розмістило на гідротехнічних спорудах тимчасові споруди без будь-якого погодження та дозволу. Разом з тим відповідні договірні відносини (Договір № 2 про біологічну меліорацію) вичерпали свою дію 08.06.2021.

Згідно листів Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області №529/10/02-21 від 14.06.2022 , №1453/10/02-21 від 05.10.2021, №789/04/05-22 від 18.08.2022, №916/10/02-22 від 19.09.2022, №134/10-02 від 30.01.2023 новий Договір на здійснення біологічної меліорації на території Кричевичівського водосховища, а також будь-які інші договори чи угоди щодо порядку використання згаданого водосховища, з ТОВ «Карпус» не укладались.

Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області 05.11.2021 на адресу ТОВ «Карпус» надіслано лист з вимогою звільнити територію у межах водосховища, яке належить до державної власності і перебуває на балансі офісу, демонтувати тимчасові споруди (пірси) у зв`язку з закінченням терміну дії договору про біологічну меліорацію, який залишився без відповіді.

Відповідно до інформації Ковельської районної державної адміністрації №200/14/2-23 від 23.01.2023 та Волинської обласної державної адміністрації №149/01-13-23 від 08.02.2023, ТОВ «Карпус» використовує Кричевичівське водосховище, земельну ділянку під ним та прибережну захисну смугу навколо водосховища за відсутності належних правовстановлюючих документів (договорів оренди земельної ділянки водного фонду та водного об`єкта, договорів про спільну діяльність, договорів на здійснення біологічної меліорації тощо).

При цьому, єдиним документом, який на сьогодні визначає правову діяльність ТОВ «Карпус» на території Кричевичівського водосховища, є Режим рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища, з терміном дії до 31.12.2024.

ТОВ «Карпус» згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також листа Головного управління ДПС у Волинській області №693/5/03-20-04-01-05 від 24.01.2023 здійснює господарську діяльність за кодами КВЕД 93.12 інша діяльність у сфері спорту (основний), КВЕД 03.12 прісноводне рибальство.

На підставі Режиму рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища ТОВ "Карпус", як користувачем, систематично здійснюється вселення та вилов водних біоресурсів із водосховища в обсягах, встановлених Режимом. Зазначене підтверджується листами Управління державного агентства рибного господарства у Волинській області №1-4-17/739-20 від 19.06.2020 та №1-4-9/99- 23 від 25.01.2023 з додатками - звітами про обсяги вилову водних біоресурсів та актами про виконання робіт із вселення водних біоресурсів за 2017-2022 роки.

Таким чином, відповідачем на водному об`єкті - Кричевичівське водосховище, починаючи з 2016 року, здійснюється рибогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування водних біоресурсів, зокрема прісноводних риб, а також їх вилов.

Окрім того, ТОВ «Карпус», як додатки до Режиму рибогосподарської експлуатації Кричевичівського водосховища з терміном дії до 31.12.2024, розробив та затвердив 18.08.2015 Регламентації спортивного та любительського рибальства на Кричевичівському водосховищі площею 51 га.

Зі змісту цих Регламентацій вбачається, що здійснення любительського та спортивного рибальства дозволяється всім громадянам України, іноземним гппмадянам, а також особам громадянства за спеціальним платним дозволом користувача, тобто ТОВ "Карпус".

02.09.2022 Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області проведено повторне обстеження Кричевичівського водосховища, про що складено відповідний акт.

Зі змісту вказаного акту вбачається, що ТОВ «Карпус» надалі використовує Кричевичівське водосховище, а також гідротехнічні споруди, оскільки на мокрому відкосі дамби, яка перебуває на балансі Регіонального офісу водних ресурсів, встановлені тимчасові споруди.

23.01.2023, як вбачається з листа № 134/10-02 від 30.01.2023, Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області проведено додаткове обстеження Кричевичівського водосховища та прибережної захисної смуги навколо нього за участю начальника експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, провідного інженера-гідротехніка Ковельської ЕДРОВР у Волинській області, заступника начальника державної екологічної інспекції у Волинській області, старшого інспектора з охорони навколишнього природного середовища у Волинській області, спеціаліста землевпорядника по Колодяжненській сільській раді.

Під час огляду встановлено, що «Вхід на територію водосховища перед дамбою перекритий металевим ланцюгом, встановленим на висоті 50 см від поверхні землі. При цьому інших шляхів підходу до водойми немає. На момент проведення такого огляду на території Кричевичівського водосховища перебував чоловік, який представився представником ГО «Кричевичі» ТОВ «Карпус», в якого знаходився ключ від ланцюгового перекриття. Навколо водного плеса по всій довжині урізу води встановлені 45 дерев яних настилів (пірсів), які пронумеровані як сектори, розмірами 5x5 м, частина з яких має захід розміром 1x3 м. Біля кожного пірсу наявні металеві стовпчики висотою 50-40 см та мають зовнішню розетку та вимикач електроенергії. Крім цього установлено, що на мокрому відкосі дамби встановлено 4 споруди, з яких три дерев`яні та одна з металопрофілю. По периметру дамби зі сторони сухого відкосу між дамбою та обвідним каналом на відстані 9-15 метрів від осі дороги дамби розміщені 4 альтанки та 12 дерев яних конструкцій, 9 з яких схожі на вуличні туалети та 3 дерев`яні кабінки для переодягання. Згідно акту обстеження усі тимчасові споруди, які розміщені на дамбі перешкоджають належному виконанню доглядових та експлуатаційній робіт».

Станом на 27.01.2023 жодних додаткових листів, заяв щодо продовження та поновлення договору про біологічну меліорацію, який завершив свою дію 08.06.2021, від ТОВ «Карпус» або ж інших суб`єктів до Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області не надходило.

Враховуючи факт тривалого неправомірного використання гідротехнічних споруд та водного об`єкта, а також неодноразові звернення Ковельського МУВГ, Регіонального офісу водних ресурсів, Ковельською окружною прокуратурою розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022032110000033 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

27.01.2023 під час досудового розслідування дізнавачем СД Ковельського РУП ГУНП у Волинській області проведено огляд місця події (Кричевичівського водосховища) із залученням спеціалістів.

Під час проведення огляду зафіксовано, що на земельній ділянці водного фонду, в межах прибережної смуги (де в свою чергу знаходиться дамба Кричевичівського водосховища) розміщено 4 тимчасові споруди, три з яких мають орієнтовні розміри 610x400 см, а одна (обшита металопрофілем) - 610x850 см. Крім цього, по всьому периметру водосховища встановлено 45, пірсів, які поділяють водний об`єкт на умовні сектори. Поблизу пірсів розташовані таблички з нумерацією сектору. Частина пірсів, а саме 1-8,11- 19,21-45 мають орієнтовні розміри 5x5 м та захід розміром 1x3 м. Пірси під номерами 9,10,20 мають розміри 5x5 м без заходу. Поблизу кожного пірсу наявний металевий стовпчик висотою 40 см, на якому розміщена розетка та вимикач електроенергії. Крім цього, встановлено, що поблизу пірсів під номерами 6, 12, 13, 27 розміщені дерев`яні альтанки; біля пірсів під номерами 4, 8, 12, 15, 21, 27, 32, 36 та 41 наявні деревяні конструкції схожі на вуличні туалети орієнтовними розмірами 100x200 см, а біля пірсів 5, 17, 22, 28 та 35 - три кабінки для переодягання розмірами 200x200 см. Також встановлено наявність металевих стовпів для освітлення біля пірсів за номерами 15, 20, 25, 33 та 39.

Як зазначає прокурор, в ходідосудового розслідування дізнавачем СД Ковельського РУП ГУНП у Волинській області проведено огляд веб-сайту http://krychevychi.com.ua, про що складено відповідний протокол від 14.07.2022. З протоколу вбачається, що ТОВ «Карпус» пропонує споживачам окремі послуги, зокрема: оренда сектору для рибалки (вартість 490 грн/доба), оренда альтанки (100 грн/доба), а також ряд інших. На даному сайті у розділі «ціни» міститься посилання на номер мобільного телефону, яким користується Івасишин Роман Ігорович. Цей же номер мобільного телефону згідно даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є контактним телефоном ТОВ «Карпус». Під час моніторингу веб-сайту http://kadastr.live/ встановлено, що земельна ділянка, на якій розміщене Кричевичівське водосховище, межує з земельною ділянкою з кадастровим номером 0722183800:04:006:0007 площею 1,2101 га. Зазначена, земельна ділянка має цільове призначення для ведення фермерського господарства та перебуває у приватній власності ОСОБА_1 з 27.10.2016. Разом з тим, 17.11.2016 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який є засновником ТОВ «Карпус», укладено договір оренди зазначеної вище земельної ділянки на строк до 16.11.2065. На цій земельній ділянці розміщені будинки відпочинку, а також тимчасові споруди, пов`язані з наданням послуг рибальства.

Прокурор звертає увагу, що Івасишин Р.І., який є засновником ТОВ «Карпус», уклав договір оренди зазначеної вище земельної ділянки з кадастровим номером 0722183800:04:006:0007 через п`ять місяців після укладання 08.06.2016 ТОВ «Карпус» Договору на здійснення біологічної меліорації № 2.

Під час дії Договору про біологічну меліорацію №2 контролюючими органами неодноразово проводились позапланові перевірки дотримання вимог земельного законодавства, дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального відтворення і охорони природних ресурсів.

Прокурор зазначає, що згідно акту перевірки дотримання ТОВ «Карпус» вимог законодавства в сфері охорони навколишнього природного середовища №385/09 20 від 25.09.2020 Державною екологічною інспекцією встановлено, що зазначене товариство використовує Кричевичівське водосховище, площею 51 га в спортивних цілях (змагання з вилову карпа). При цьому договір оренди Кричевичівського водосховища для використання водного об`єкта та земельної ділянки водного фонду між Ковельським МУВГ та ТОВ «Карпус» не укладався. Державна екологічна інспекція в акті зазначила, що згідно пункту 5.1 Договору передбачено заборону на будівельно-монтажні роботи на землях водного фонду без дозволу Ковельського МУВГ та необхідних погоджень. Водночас згідно акту по периметру водного об`єкта на момент проведення перевірки розміщувалося 50 пірсів для ловлі риби. При цьому будь-які погоджувальні документи на будівельно-монтажні роботи щодо влаштування пірсів відсутні. Також в акті: перевірки зазначено, що Кричевичівське водосховище є водосховищем комплексного призначення.

25.08.2020 Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства щодо об`єкту - земельної ділянки, на якій розміщене Кричевичівське водосховище, про що складено акт №674-ДК/505/АП/09/01-20. Згідно і вищезазначеного акту земельна ділянка, на якій знаходиться Кричевичівське водосховище, має цільове призначення - для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами, та перебуває у державній власності. Також установлено, що Кричевичівське водосховище використовується ТОВ «Карпус» для здійснення біологічної меліорації. На момент проведення перевірки по периметру водного об`єкта, в прибережно-захисній смузі розміщені 3 альтанки орієнтовною площею 40 кв м, 3 тимчасові споруди площею 72 кв м, 46 пірсів, які розміщені по і периметру водойми та на частині яких проводився вилов риби, 7 вбиралень. Доступ до водойми обмежений природним насипом та зі сторони дороги встановлено контрольно-пропускний пункт із шлагбаумом (металевий цеп, який фіксується), при цьому Ковельським МУВГ згода на розміщення альтанок, пірсів та тимчасових споруд на березі водосховища не надавалась. Наведене, як зазначено в акті перевірки, свідчить про самовільне зайняття земельної ділянки водного фонду площею 51га.

Прокурор вважає, що актами перевірок, актами обстеження, оглядами місця події, які проводилися Головним управлінням Держегеокадастру у Волинській області, Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області, СВ Ковельського РУП ГУНП у Волинській області у різний час, але у період з 2016 по 2023 роки встановлено, що саме ТОВ «Карпус» використовує Кричевичівське водосховище за відсутності правовстановлюючих документів та неправомірно встановило навколо водосховища 45 пірсів, 4 тимчасові споруди (будинки для відпочинку), 3 альтанки та 12 тимчасових споруд (вбиральні та кабінки для переодягання).

Статтею 1 Водного кодексу України визначено, що водний об`єкт це природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, лиман, річка, струмок, озеро, водосховище, ставок, канал, а також водоносний горизонт).

Також ст.1 ВК України визначено поняття водойма - це безстічний або із сповільненим стоком поверхневий водний об`єкт; водосховище - штучна водойма місткістю більше 1 млн. кубічних метрів, збудована для створення запасу води та регулювання її стоку; водосховище комплексного призначення - водосховище, яке відповідно до паспорта використовується для двох і більше цілей (крім рекреаційних).

Згідно з Водогосподарським паспортом, виготовленим у 1984 році та в силу положень ст.1 ВК України, Кричевичівське водосховище є поверхневим водним об`єктом, штучною водоймою, призначене для потреб акумуляції весняних вод та зрошення осушених земель.

Згідно ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні і ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Усі води (водні об`єкти) на території України становлять її водний фонд. До водного фонду України належать, поверхневі води, у тому числі серед інших, штучні водойми (водосховища, ставки) - стаття 3 ВК України.

Відповідно до положень статті 5 ВК України водосховища мають статус місцевого значення та загальнодержавного значення.

Український народ здійснює право власності на води (водні об`єкти) через Верховну Раду України, Верховну Раду Автономної Республіки Крим і місцеві ради. Окремі повноваження щодо розпорядження водами (водними об`єктами) можуть надаватися відповідним органам виконавчої влади та Раді міністрів Автономної Республіки Крим (ст. 6 ВК України).

Водокористувачі мають право, серед іншого, використовувати водні об`єкти на умовах оренди (ст. 43 ВК України).

Статтею 51 ВК України встановлено порядок користування водними об`єктами на умовах оренди.

У користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми.

Водні об`єкти надаються у користування за договором оренди земель водного фонду на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою.

Водні об`єкти надаються у користування на умовах оренди органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, відповідно до договору оренди, погодженого з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері водного господарства.

Земельною ділянкою є частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об`єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться (ст.79 ЗК України).

Землі, зайняті морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об`єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами належать до земель водного фонду (стаття 4 ВК України, частина 1 статті 58 ЗК України).

Одним із суб`єктів права власності на землю є держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади (ст. 80 ЗК України).

Порядок надання земель водного фонду в користування та припинення права користування ними встановлюється земельним законодавством - частини 1, 3 ст. 85 ВК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 ЗК України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється

Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Системний аналіз наведених правових норм дає підстави дійти до висновку про те, що використання водного об`єкта із земельною ділянкою водного фонду під ним може здійснюватися фізичними та юридичними особами на правах власності або ж на умовах користування.

За приписами ст. 122 ЗК України обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами третьою, четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених: пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Крім цього, згідно положень підпункту «д» пункту 24 Перехідних положень Земельного кодексу України з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель під об`єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних системдержавної власності.

Кричевичівське водосховище являє собою міжгосподарську меліоративну систему державної форми власності, до складу якої входять зокрема водосховище, дамба, насосна станція та канали.

Усі гідротехнічні споруди, які входять до складу Кричевичівської міжгосподарської меліоративної системи, перебувають на балансі Регіонального офісу водних ресурсів України у Волинській області та є державною власністю (лист№ 988/10/02-22 від 05.10.2022).

При цьому, з листа Колодяжненської сільської ради №899/1.8/2-22 від 17.08.2022 вбачається, що Кричевичівське водосховище, яке входить до складу Кричевичівської осушувальної системи, знаходиться в управлінні Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. Зі змісту вказаного листа вбачається, що Колодяжненська сільська рада Ковельського району не є уповноваженим органом на розпорядження земельною ділянкою, на якій розміщене Кричевичівське водосховище.

Враховуючи наведене, повноваженнями щодо розпорядження земельною ділянкою, на якій розміщене Кричевичівське водосховище та гідротехнічні споруди, які входять до предмету спору, наділена Волинська обласна державна адміністрація.

Як вбачається з листів Волинської ОДА та Колодяжненської сільської ради Ковельського району (листи №900/1.8/2-22 від 17.08.2022 та №627/01- 19/2-22 від 13.09.2022) жодний з цих органів не надавали дозволи на розміщення споруд в межах прибережної смуги Кричевичівського водосховища.

Окружною прокуратурою з метою уточнення даних щодо земельної ділянки, на якій розміщене Кричевичівська міжгосподарська меліоративна система, скеровувалися відповідні листи до Волинської ОДА, Колодяжненської сільської ради, ГУ Держгеокадастру у Волинській області та Регіонального офісу водних ресурсів України у Волинській області.

Згідно листа Волинської ОДА №8651/54/2-20 від 23.12.2020 вказана вище земельна ділянка розміщена в межах кадастрового номеру 0722183800:04:006, має цільове призначення - для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами.

Відповідно до листа Головного управління Держгеокадастру у Волинській області №10-3-0.2230-2346/2-22 від 13.09.2022 земельна ділянка, на якій розміщена Кричевичівська міжгосподарська меліоративна система, згідно відомостей: форми №6-зем має площу 51 га, користувачем вказаної земельної ділянки є Ковельське МУВГ. Разом з тим, в Державному реєстрі земель та документів, що відповідно до законодавства, яке діяло до 01.01.2013, посвідчували право власності або право користування землею, а також книг записів таких документів відсутні відомості про цю земельну ділянку.

Як вбачається з листа Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області №988/10/02-22 від 05.10.2022, правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на якій розміщене Кричевичівське водосховище, не розроблені у зв`язку з відсутністю коштів.

Враховуючи, що ані Ковельським МУВГ, ані Регіональним офісом водних' ресурсів України у Волинській області не розроблялися правовстановлюючі документи на земельну ділянку з метою отримання її у постійне користування, у зв`язку з відсутністю коштів для розробки технічної документації, відсутні будь-які дані щодо кадастрового номера земельної ділянки, та щодо встановлення меж прибережної смуги водного об`єкта.

Однак, враховуючи наявність гідротехнічних споруд на ділянці, які перебувають на балансі Регіонального офісу водних ресурсів України у Волинській області та являють собою міжгосподарську меліоративну державну систему, спірна земельна ділянка перебуває у державній власності, єдиним розпорядником якої є Волинська облдержадміністрація,

Відповідно до статей 125 та 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності та користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Водночас, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно за ТОВ «Карпус» речові права на земельну ділянку водного фонду не зареєстровані.

Водночас, наявний Режим рибогосподарської експлуатації та договір про біологічну меліорацію № 2 (який завершив свою дію 08.06.2021), не надають ТОВ «Карпус» права користування водосховищем, як водним об`єктом та земельною ділянкою під ним виходячи з наступного.

Згідно з ч.ч. 1-7, 12 ст. 51 Водного кодексу України у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про аквакультуру» від 18.09.2012 № 5293-VІ аквакультура (рибництво) - сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об`єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації гідробіонтів, поповнення запасів водних біоресурсів, збереження їх біорізноманіття, а також надання рекреаційних послуг.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України "Про аквакультуру" рибогосподарський водний об`єкт для цілей аквакультури надається в користування на умовах оренди юридичній чи фізичній особі відповідно до Водного кодексу України.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» від 08.07.2011 № 3677-VІ водні біоресурсй (водні біологічні ресурси) - сукупність водних організмів (гідробіонтів), життя яких неможливе без перебування (знаходження) у воді. До водних біоресурсів належать прісноводні, морські, анадромні та катадромні риби на всіх стадіях розвитку, круглороті, водні безхребетні, у тому числі молюски, ракоподібні, черви, голкошкірі, губки, кишковопорожнинні, наземні безхребетні у водній стадії розвитку, водорості та інші водні рослини.

Відповідно дост. 25 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» використання водних біоресурсів, які перебувають у стані природної волі, здійснюється в порядку загального і спеціального використання.

Таким чином, рибне господарство, яким займається відповідач - ТОВ "Карпус", належить до спеціального використання об`єктів тваринного світу, оскільки промислове рибальство передбачає вилучення риби із природного середовища та є відмінним від любительського і спортивного рибальства.

Разом з тим, згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 34 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» суб єкти рибного господарства мають право на користування рибогосподарськими водними об`єктами (їх частинами), землями водного фонду та використання водних біоресурсів на недискримінаційних умовах у встановленому порядку.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 36 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» юридичні та фізичні особи мають право користуватися водними біоресурсами як об`єктами права власності Українського народу відповідно до Конституції України та цього Закону.

Надання у користування рибогосподарських водних об`єктів (їх частин) для провадження рибогосподарської діяльності здійснюється відповідно до закону.

Згідно з абз. 5 ст. 53 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» основні засади пріоритетного розвитку рибного господарства передбачають пріоритетне надання в оренду водних об`єктів (їх частин) з низькою рибопродуктивністю суб`єктам господарювання, які займаються вирощуванням водних біоресурсів.

Комплексний правовий аналіз всіх вищевказаних норм свідчить, що законодавець розрізнив користування рибогосподарськими водними об`єктами (їх частинами), землями водного фонду та використання водних біоресурсів, як окремими об`єктами користування.

Проте, вищевказані норми не передбачають можливості використання водних біоресурсів без обов`язкового отримання в установленому Земельним кодексом України порядку в користування на умовах оренди рибогосподарських водних об`єктів (їх частин), в т.ч. і земель водного фонду (зокрема і під цими об`єктами), де здійснюється використання цих водних біоресурсів.

Таке використання водних біоресурсів є нерозривно пов`язаним з використанням зазначених рибогосподарських водних об`єктів (їх частин), в т.ч. і земель водного фонду (зокрема і під цими об`єктами).

Отже, ані Режим рибогосподарської експлуатації водного об`єкта, ані договір про біологічну меліорацію не є та не можуть бути правовстановлюючими документами, якими надається право користування водними об`єктами чи землями водного фонду, та не визначають правових підстав користування водними об`єктами.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією, що викладена у постановах Верховного Суду від 19.07.2022 у справі № 906/170/20, від 22.06.2022 у справі № 902/777/21 та від 25.01.2022 у справі № 908/2153/20.

Крім наведеного, Кричевичівське водосховище, на якому ТОВ «Карпус» здійснює штучне розведення, вирощування водних живих ресурсів та їх вилов в режимі спеціального товарного рибного господарства згідно Водогосподарським паспортом від 1984 року є водосховищем комплексного призначення для потреб зрошення, та акумуляції весняних вод та, відповідно до ст. 51 Водного кодексу України, взагалі не може бути об`єктом оренди.

Згідно зі ст. 4 Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.1992 № 2269-ХІІ в редакції, що діяла на час отримання відповідачем Режиму рибогосподарської експлуатації, та ст. 3 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ в чинній редакції, не можуть бути об`єктами оренди водосховища комплексного призначення.

Режим рибогосподарської експлуатації та договір про біологічну меліорацію не дають підстави для використання відповідачем водного Об`єкту - Кричевичівського водосховища, розташованого на земельній ділянці площею 51 га.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постановах від 21.03.2019 у справі № 923/213/18 та від 16.06.2021 у справі №912/1941/20, в яких зазначено, що наявність Режиму рибогосподарської експлуатації водного об`єкту не дає підстав для одноосібного використання водного об`єкта та земельної ділянки під ним.

При цьому, згідно ст. 1 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» режим рибогосподарської експлуатації водного об`єкта - установлена на відповідний, термін сукупність вимог, умов та заходів щодо обсягів робіт з відтворення водних біоресурсів за їх віковими та видовими характеристиками, строків лову, типів і кількості знарядь та засобів лову, обсягів вилучення, регламентації любительського і спортивного рибальства, ощадливого використання водних біоресурсів рибогосподарського водного об`єкта (його частини).

Згідно зі ст. 58 Земельного кодексу України та ст. 4 Водного кодексу України до земель водного фонду належать землі, зайняті: а) морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об`єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами; б) прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами; в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них; г) береговими смугами водних шляхів; ґ) штучно створеними земельними ділянками в межах акваторій морських портів.

Відповідно до ст. 60 Земельного кодексу України, ст. 88 Водного кодексу України вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів.

Відповідно до ст. 89 Водного кодексу України та ст. 61 Земельного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Згідно зі ст. ст. 85, 88 Водного кодексу України, ст. ст. 59, 84 Земельного кодексу України, землі прибережних захисних смуг перебувають виключно у державній та комунальній власності і можуть надаватися лише в користування та для спеціально визначених цілей.

Відсутність проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги, оскільки її розміри встановлені законом (у даному випадку 50 метрів, оскільки Кричевичівське водосховище має площу більше 3 га). (постанова Верховного суду по справі від 25.04.2018 № 904/5974/16).

Положеннями ст. ст. 15, 16 Цивільного кодексу України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Фізичне зайняття земельної ділянки водного фонду та її використання особою, яка з огляду на вимоги законодавства не могла набувати прав власності чи користування ними, не позбавляє права володіння ними дійсного власника таких земель, але створює останньому перешкоди у здійсненні ним охоронюваного законом права користування своїм майном.

Навіть у випадку оформлення права приватної або ж комунальної власності на виведені з цивільного обороту земельні ділянки, такий власник не набуває статусу одноособового володільця спірним майном, оскільки за Українським народом зберігається його право на землю, що є об`єктом права власності народу, і таке право залишається неприпиненим.

Таким чином, у разі фізичного зайняття земельної ділянки водного фонду відповідне порушення, ураховуючи його правовий титул, необхідно розглядати як не пов`язане з позбавленням володіння порушення права власності держави.

У такому разі позовну вимогу про зобов`язання повернути земельну ділянку слід розглядати як негаторний позов, тобто позов власника, який є фактичним володільцем майна, до будь-якої особи про усунення перешкод, які ця особа створює у користуванні чи розпорядженні відповідним майном.

Предмет негаторного позову становить вимога власника майна до третіх осіб про усунення порушень його права власності, що перешкоджають йому належним чином користуватися, розпоряджатися цим майном тим чи іншим способом. Підставою негаторного позову слугують посилання позивача на належне йому право користування і розпорядження майном та факти, які підтверджують дії відповідача у створенні позивачу перешкод щодо здійснення цих правомочностей.

Позивач за негаторним позовом має право вимагати усунути наявні перешкоди чи зобов`язати відповідача утриматися від вчинення дій, що можуть призвести до виникнення таких перешкод. Негаторний позов можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця відповідної земельної ділянки, яка має закріплений у законодавстві статус обмежено оборотоздатної.

При цьому поняття перешкод у реалізації прав користування і розпорядження є загальним поняттям і може включати не лише фактичну відсутність Доступу до земельної ділянки та можливості використати її за цільовим призначенням, а й будь-які інші неправомірні дії порушника прав, а також рішення органів державної влади чи місцевого самоврядування, договори, інші правочини, у зв`язку з якими розпорядження і користування майном ускладнене або повністю унеможливлене.

У постановах Великої Палати Верховного Суду від 12.06.2019 у справі № 487/10128/14 та від 15.09.2020 у справі № 469/1044/17 вказані можливі способи усунення таких порушень, яких може вимагати законний власник, а саме шляхом ос`порення відповідних рішень органів державної влади чи органів місцевого «самоврядування, договорів або інших правочинів, а також вимагаючи повернути' земельну ділянку.

Крім того, у постанові Верховного Суду від 20.10.2020 у справі № 910/13356/17 суд виклав висновок про те, що способом захисту в негаторних правовідносинах є вимога, яка забезпечить законному володільцю реальну можливість користуватися і розпоряджатися майном тим чи іншим способом (зобов`язання повернути або звільнити майно, виселення, знесення, накладення заборони на вчинення щодо майна неправомірних дій).

Спірна земельна ділянка загальною площею 51 га, на якій розміщене Кричевичівське водосховище, в силу Закону перебуває у державній власності, проте ввдповідно до наведених вимог законодавства, не може перебувати у приватній чи комунальній власності, оренді, тощо.

З огляду на викладене, порушені права та законні інтереси держави підлягають захисту шляхом зобов`язання відповвідача - ТОВ «Карпус» усунути перешкоди у здійсненні права володіння, користування та розпорядження земелькою ділянкою водного фонду, на якій розміщене Кричевичівське водосховище, площею 51 га.

Враховуючи зазначене, ТОВ «Карпус» зобов`язане звільнити та повернути земельну ділянку державної форми власності, на якій розташовано Кричевичівське водосховище, Волинській обласній державній (військовій) адміністрації, як розпоряднику земельної ділянки. А тому вимога прокурора усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши ТОВ Карпус повернути державі в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації земельну ділянку водного фонду на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району Волинської області, площею 51га. та розташований на ній водний об`єкт - Кричевичівське водосховище, є обгрунтованою та підлягає до задоволення.

Щодо позовної вимоги про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши ТОВ Карпус звільнити зайняту ним земельну ділянку водного фонду державної форми власності на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району площею 51га та розташованого на ній водного об`єкту - Кричевичівське водосховище, шляхом демонтажу встановлених на земельній ділянці по периметру водосховища у межах прибережної захисної смуги 45 дерев`яних пірсів, 4 будинків для відпочинку (3 дерев`яних та 1 з металопрофілю), 4 альтанок (бесідок), 9 дерев`яних вбиралень, 3 дерев`яних кабінок для переодягання, 5 металевих стовпців для освітлення території, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що в акті перевірки дотримання вимог земельного законодавства щодо об`єкту - земельної ділянки №674-ДК/505/АП/09/01-20, складеного 25.08.2020 Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області, на який посилається прокурор, відсутня інформація про те, що спірні об`єкти, які розміщені на земельній ділянці по периметру Кричевичівського водосховища, належать та розміщені саме ТОВ "Карпус". Зазначено лише, що згода на розміщення альтанок, пірсів, тимчасових споруд на березі волосховища не надавалась.

В акті №385/09 20 від 25.09.2020 Державної екологічної інспекції у Волинській області вкзано, що з усного пояснення керівництва товариства з`ясовано, що встановлення тимчасових споруд ними не проводилось.

Крім того, в акті спостереження за станом водного об`єкта щодо дотримання вимог водного законодавства при господарській діяльності від 02.09.2022, в акті обстеження водного об`єкта від 25.01.2023, складених Регіональним офісом водних ресурсів у Волинській області, на які посилається прокурор, не встановлено, що спірні об`єкти, що розміщені на земельній ділянці по периметру Кричевичівського водосховища, також належать та розміщені саме ТОВ "Карпус".

В рапорті прокурора Ковельської окружної прокуратури від 14.02.2023, складеного в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні №42022032110000033, зазначено, що за наслідками проведеного огляду місця події (територія Кричевичівського водосховища) встановлено самовільне будівництво ТОВ "Карпус" на земельній ділянці водного фонду по периметру водосховища дерев`яних пірсів, будинкі для відпочинку, альтанок, вбиралень, кабнок для переодягання, стовпців для освітлення території. Водночас, вказано, що наведені докази можуть свідчити про протиправне використання ТОВ "Карпус" водосховища та земельної ділянки. Проте, докази на підтвердження зазначеного у матеріалах справи відсутні.

Поряд із цим, як вбачається з умов договору про партнерство та співробітництво від 10.04.2018, укладеного між ТОВ "Карпус" (сторона-1) та ГО "Риболовний клуб "Кричевичі" (сторона-2), сторона-2 бере на себе зобов`язання за власні кошти та власними силами забезпечити охорону водних біоресурсів Кричевичівського озера від протиправної риболовлі та бракон`єрства; власними та заоученими ресурсами адаптовує територію Кричевичівського водосховища для проведення змагань зі спортивної риболовлі, шляхом облаштування риболовних секторів помостами, інформаційними вказівниками, приладами інтернет-зв`язку, освітленням та утримує їх у належному стані (п.2.1.3, 2.1.5 договору).

Таким чином, об`єкти (45 дерев`яних пірсів, 4 будинків для відпочинку (3 дерев`яних та 1 з металопрофілю), 4 альтанок (бесідок), 9 дерев`яних вбиралень, 3 дерев`яних кабінок для переодягання, 5 металевих стовпців для освітлення території) можуть належати іншим особам, що здійснювали та здійснюють свою діяльність на зазначеній території Кричевичівського водосховища.

Отже прокурором не доведено та не підтверджено належними та допустимими доказами, що саме ТОВ «Карпус» розмістило спірні тимчасові об`єкти на дамбі Кричевичівського водосховища, які прокурор просить відповідача демонтувати.

А тому, суд дійшов висновку, що у позові, в частині усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши Товариство з обмеженою відповідальністю Карпус звільнити зайняту ним земельну ділянку водного фонду державної форми власності на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району площею 51га та розташованого на ній водного об`єкту - Кричевичівське водосховище, шляхом демонтажу встановлених на земельній ділянці по периметру водосховища у межах прибережної захисної смуги 45 дерев`яних пірсів, 4 будинків для відпочинку (3 дерев`яних та 1 з металопрофілю), 4 альтанок (бесідок), 9 дерев`яних вбиралень, 3 дерев`яних кабінок для переодягання, 5 металевих стовпців для освітлення території, слід відмовити.

Доводи відповідача щодо неналежного позивача не заслуговують на увагу суду з огялу на таке.

Як вбачається з листа Колодяжненської сільської ради Ковельського району №899/1.8/2-22 від 17.08.2022 Кричевичівське водосховище, яке входить до складу Кричевичівської осушувальної системи, знаходиться в управлінні Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. Зі змісту вказаного листа встановлено, що Колодяжненська сільська рада Ковельського району не є уповноваженим органом на розпорядження земельною ділянкою, на якій розміщене Кричевичівське водосховище.

Доводи відповідача щодо перевірки приналежності Кричевичівського водосховища під час укладення договору оренди 13.10.2000 до водних об`єктів місцевого значення та право розпорядження таким об`єктом Колодяжненською сільською радою (на момент укладення договору Кричевичівської сільської ради) є безпідставними та не обгрунтованими. У відзиві на позовну заяву представник відповідача не вказує, яким саме чином було перевірено приналежність земельної ділянки під час укладення вищевказаного договору оренди.

В той же час, окружною прокуратурою у позовній заяві наведено достатньо доказів того, що Кричевичівське водосховище є об`єктом загальнодержавного значення та згідно положень чинного земельного та водного законодавства перебуває у державній власності.

Крім цього, у відзиві відповідач зазначає, що відповідно до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №15, позивачем у даній позовній заяві необхідно було визначити Головне управління Держгеокадастру у Волинській області.

Однак, відповідно до пункту 1 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №15 (далі- Положення) державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку економію торгівлі та сільського.господарства і який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносш землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляд (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Окрім цього, відповідно до підпунктів 25-2, 25-5 пункту 4 Положення, Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань організовує і здійснює нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавстві використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, у том числі за: дотриманням вимог земельного законодавства в процесі укладали цивільно-правових договорів, передачі у власність, надання у користуванкя, тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок; дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування,, юридичними і фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю; вносить у встановленому порядку до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотання щодо приведення у відповідність із законодавством прийнятих ним рішень з питань регулювання земельних відносин,використання та охорони земель.

Разом з тим, статтею 10 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» визначено право Держгеокадастру звертатися до суду з позовом щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також повернення самовільно зайнятих чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився.

Ця ж норма дублюється п. 25-5 Положення, де зазначено лише одну підставу подання Держгеокадастром позовних заяв до суду, аналогічну тій, що зазначена статтею 10 Закону України «Про державний контроль використанням та охороною земель».

Отже, з огляду на виявлене порушення вимог земельного та водного законодавства, приналежність спірного об`єкту до водних об`єктів загальнодержавного значення, єдиним органом уповноваженим здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зважаючи на положення п.п. «д» п. 24 Перехідних положень Земельного кодексу України на даний час, є Волинська обласна державна (військова) адміністрація.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про задоволення позову прокурора частково.

Згідно із частинами 2, 3 ст. 13, частиною 1 ст.74 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 4 ст. 13 ГПК України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно п.2 ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 202, 233, 236-240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити частково.

2. Усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши Товариство з обмеженою відповідальністю Карпус (43020, Волинська обл., м.Луцьк, вул. Зв`язківців, буд. 6, код ЄДРПОУ 39505183) повернути державі в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації (43027, Волинська обл, м.Луцьк, Майдан Київський, буд.9, код ЄДРПОУ 13366926) земельну ділянку водного фонду на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району Волинської області, площею 51га. та розташований на ній водний об`єкт - Кричевичівське водосховище, шляхом складання акту приймання-передачі.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Карпус (43020, Волинська обл., м.Луцьк, вул. Зв`язківців, буд. 6, код ЄДРПОУ 39505183) на користь Волинської обласної прокуратури (43000, Волинська обл., м.Луцьк, вул. Винниченка, буд. 15, код ЄДРПОУ 02909915) 2684грн. витрат по сплаті судового збору.

4. У позові, в частині усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою водного фонду, зобов`язавши Товариство з обмеженою відповідальністю Карпус звільнити зайняту ним земельну ділянку водного фонду державної форми власності на території Колодяжненської об`єднаної територіальної громади Ковельського району площею 51га та розташованого на ній водного об`єкту - Кричевичівське водосховище, шляхом демонтажу встановлених на земельній ділянці по периметру водосховища у межах прибережної захисної смуги 45 дерев`яних пірсів, 4 будинків для відпочинку (3 дерев`яних та 1 з металопрофілю), 4 альтанок (бесідок), 9 дерев`яних вбиралень, 3 дерев`яних кабінок для переодягання, 5 металевих стовпців для освітлення території, - відмовити.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 07.07.2023.

СуддяО. Г. Слободян

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено12.07.2023
Номер документу112085932
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —903/255/23

Постанова від 04.06.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Постанова від 08.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні