Рішення
від 03.09.2010 по справі 2-6110
ГІРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Справа № 2-6110

2010 рік

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

02 вересня 2010 року Гірницький районний суд міс та Макіївки Донецької област і

у складі: голо вуючого - судді Кульбакова І .В.

при секретарі - Тураєвої Г.С.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в міс ті Макіївці справу за позово м ОСОБА_1 до Управління Пе нсійного Фонду України в Гір ницькому районі міста Макіїв ки Донецької області про стя гнення недоплаченої щомісяч ної державної соціальної доп омоги «Дітям війни»,

в с т а н о в и в:

06 серпня 2010 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління Пенсійного Фо нду України в Гірницькому ра йоні міста Макіївки Донецько ї області про стягнення недо плаченої щомісячної державн ої соціальної допомоги «Дітя м війни».

В судовому засіданні позив ач підтримала свої позовні в имоги та пояснила суду, що во на віднесена до соціальної г рупи «Дитина війни» оскільки народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 і на 02.09.1945 року, на час закінчення Другої світової війни, їй не в иповнилося 18 років. Обґрунтов ував позов тим, що згідно ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни», дітям в ійни пенсія підвищується на 30% мінімального розміру пенсі ї за віком. Відповідач зазнач ену допомогу не нараховував та не виплачував. Просила стя гнути з відповідача надбавку до пенсії як дитині війни за 2009 рік в сумі 1240,20 грн.

Представник відповідача - У правління Пенсійного Фонду У країни в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької област і, у судове засідання не з' яв ився. Про час та місце розгляд у справи був повідомлений на лежним чином причину своєї н еявки до суду не повідомив. Су д ухвалює рішення при заочно му розгляді справи, що відпов ідає вимогам ст. 224 ЦПК України ..

Суд, заслухавши пояснення п озивача, дослідивши надані с уду докази в обґрунтування п озовних вимог та заперечення щодо позовних вимог, вважає, щ о позов підлягає задоволенн ю частково з наступних підст ав.

Відповідно до Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни», до дітей війни від несені особи, які є громадяна ми України та яким на час зак інчення Другої світової війн и ( 2 вересня 1945 року) було менш 18 р оків.

Судом встановлено, що позив ач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 , має правовий статус дитини в ійни, що підтверджується пос відченням та року перебуває на пенсійному обліку в Управ лінні Пенсійного фонду Украї ни в Гірницькому районі м. Мак іївки Донецької області. (а.с. 5, 6).

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» від 18 листопада 2004 року № 2195-4, що набрав чинності 01 січня 2006 року, дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що вип лачується замість пенсії, п ідвищуються на 30 відсотків мі німальної пенсії за віком.

Водночас ст. 7 цього Закону п ередбачено, що фінансове заб езпечення соціальних гарант ій, передбачених зазначеним законом, здійснюється за рах унок коштів державного бюдже ту України.

Разом з тим, згідно ч.2 ст. 3 За кону України “Про соціальний захист дітей війни” державн і соціальні гарантії дітям в ійни, встановлені цим Законо м, не можуть бути обмежені або скасовані іншими нормативно -правовими актами.

Виходячи з встановленого с т. 8 Конституції України принц ипу верховенства права, зага льних засад пріоритетності з аконів над підзаконними норм ативно-правовими актами, суд вважає, що при вирішенні дано го цивільного спору підлягаю ть застосуванню положення с т. 6 Закону України “Про соціал ьний захист дітей війни».

Судом встановлено, що Управ лінням Пенсійного Фонду Укра їни в Гірницькому районі м. Ма кіївки, як органом, якому деле говані повноваження щодо при значення і виплати пенсій та доплат до них, в 2009 роках такі в иплати нараховувались та вип лачувались позивачу у розмір ах, встановлених нормативно -правовими актами Кабінету М іністрів України, які є фіксо ваними і не відповідають вим огам ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війн и”, а тому вимоги позивача про визнання такої бездіяльност і УПФУ в Гірницькому районі м . Макіївки щодо не нарахуванн я і не виплати вказаної держа вної соціальної пільги як ди тині війни у розмірі відпові дно до визначеного вказаним Законом, є неправомірною, оск ільки відповідно до ст. 19 ч.2 Кон ституції України органи держ авної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та Закона ми України.

Відповідно до ст. 4 ЦПК Украї ни , здійснюючи правосуддя, су д захищає права, свободи та ін тереси фізичних осіб у спосі б, визначений законами Украї ни.

Згідно ч.2 ст. 1 ЦК України до м айнових відносин, заснованих на адміністративному або ін шому владному підпорядкуван ні однієї сторони другій сто роні, цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

Ураховуючи наведене та від повідні спеціальні законода вчі акти, які підлягають заст осуванню у справах із соціал ьних правовідносин, що носят ь публічно-правовий характер , якою є і ця справа, суд відпов ідно до визначеного ст. 16 ЦПК У країни способу захисту цивіл ьних прав та інтересів, визна ючи бездіяльність відповіда ча незаконною, приходить до в исновку про прийняття рішенн я про зобов' язання відпові дача провести нарахування та виплату належних позивачу с ум, відповідно до вимог Закон у України “Про соціальний за хист дітей війни”, а не про стя гнення конкретних сум.

Законом України «Про держа вний бюджет України на 2007 року » від 19.12.2006 року, який набрав чин ності з 01.01.2007 року, ст. 111 було вста новлено, що у 2007 році підвищенн я до пенсії або щомісячного д овічного грошового утриманн я чи державної соціальної до помоги, яка виплачується за мість пенсії, відповідно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей ві йни» виплачується особам, як і є інвалідами (крім тих, на як их поширюється дія Закону У країни «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально го захисту»), у розмірі 50 відсо тків від розміру надбавки, вс тановленої для учасників вій ни.

Поряд з цим, рішенням Консти туційного Суду України № 6-рп в ід 09.07.2007 року положення ст. 111 Зак ону України «Про державний б юджет України на 2007 року» визн ано неконституційним.

Таким чином, з 09 липня 2007 року ст. 6 Закону України «Про соці альний захист дітей війни» п ро підвищення пенсії дітям в ійни на 30% підлягає виконанню.

Як вбачається з матеріалів справи, у 2007 році УПФУ в Гірниц ькому районі міста Макіївки вказана соціальна виплата - д оплата до пенсії позивачеві не проводилась.

На час розгляду цієї справи розмір мінімальної пенсії з а віком визначений лише ст. 28 З акону України «Про загальноо бов`язкове державне пенсійне страхування» і згідно цієї н орми мінімальна пенсія за ві ком дорівнює прожитковому мі німуму встановленого для осі б, що втратили працездатніст ь.

Відповідно до ст. 2 ч. 1 Закону України «Про прожитковий мі німум» від 15 липня 1999 року, прож итковий мінімум застосовуєт ься для встановлення розмірі в мінімальної заробітної пла ти та мінімальної пенсії за в іком.

За ст. 71 Закону України «Про д ержавний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів Укр аїни надано право у 2009 році вст ановлювати розміри соціальн их виплат, які відповідно до з аконодавства визначаються з алежно від розміру мінімальн ої заробітної плати, в абсолю тних сумах у межах асигнуван ь, передбачених за відповідн ими бюджетними програмами.

Названа норма передбачає в становлення в абсолютних сум ах розмірів лише тих виплат, в ихідним критерієм розрахунк у яких є розмір мінімальної з аробітної плати. Відповідно, її дія не поширюється на спір ні відносини, оскільки розмі р зазначених соціальних випл ат згідно із Законом України «Про соціальний захист діте й війни» залежить від розмір у мінімальної пенсії за віко м, яка відповідно до ст. 28 Закон у України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування” дорівнює прожитк овому мінімуму, що встановле но для осіб, що втратили прац ездатність.

Суд вважає за необхідне заз начити, що Конституційний Су д України неодноразово розгл ядав проблему, пов' язану з р еалізацією права на соціаль ний захист, неприпустимістю обмеження конституційного п рава громадян на достатній ж иттєвий рівень і сформулював правову позицію, згідно з яко ю Конституція та закони Укра їни відокремлюють певні кате горії громадян України, що по требують додаткових гаранті й соціального захисту з боку держави. До них зокрема, належ ать громадяни, яким пенсія пр изначається за спеціальними законами. В рішеннях Констит уційного Суду України зазнач алося, що пільги, компенсації , гарантії є видом соціальної допомоги і необхідною склад овою конституційного права н а достатній життєвий рівень, тому звуження змісту та обся гу цього права шляхом прийня ття нових законів або внесен ня змін до чинних законів за с таттею 22 Конституції України не допускається.

Постановляючи судове ріше ння у даній справі, суд виходи ть з того, що конституційні пр инципи, на яких базується зді йснення прав і свобод людини і громадянина в Україні, вклю чаючи і право на пенсійне заб езпечення, передбачені статт ями 1, 3, частиною 2 статті 6, статт ею 8, частиною 2 статті 19, стаття ми 22, 23, частиною 1 статті 24 Конст итуції України, набуте у сфер і пенсійного забезпечення, н е може бути скасоване, звужен е. Правовою гарантією забезп ечення державою даного права є виконання прийнятих на себ е зобов'язань, виходячи з поло жень принципу верховенства п рава, закріпленого статтею 8 К онституції України.

Таким чином, аналізуючи над ані докази у їх сукупності та заперечення, суд приходить д о висновку, що спір виник із со ціальних правовідносин, що н осять публічно-правовий хара ктер, а тому відповідач зобов ' язаний здійснити перераху нок підвищення до пенсії поз ивачеві , як “дитині війни” з а період з 01.01.2009 року по 31.12.2009 року.

На підставі викладеного, ст . ст. 3,6,8,19,22,23,152 Конституції Україн и, Закону України «Про соціа льний захист дітей війни» , За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсій не страхування”, Закону Укра їни “Про прожитковий мінімум ”, ,Закону України “Про держав ний бюджет на 2009 рік”, керуючис ь ст. ст. 1,4, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, с уд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Уп равління Пенсійного Фонду Ук раїни в Гірницькому районі м іста Макіївки Донецької обла сті про стягнення недоплачен ої щомісячної державної соці альної допомоги «Дітям війни », задовольнити частково.

Зобов' язати Управління пенсійного фонду України в Г ірницькому районі м. Макіївк и здійснити ОСОБА_1 підвищ ення до пенсії у розмірі 30 від сотків мінімальної пенсії за віком, як «Дитині війни», з 01 с ічня 2009 року по 31 грудня 2009 року з врахуванням фактично здійсн ених виплат.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відм овити.

Заочне рішення може бути пе реглянуте судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д есяти днів з дня його проголо шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішен ня, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього р ішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.09.2010
Оприлюднено27.09.2010
Номер документу11301245
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-6110

Рішення від 04.10.2010

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Андрюшина Лілія Анатоліївна

Ухвала від 21.12.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї Віолетта Вікторівна

Рішення від 31.08.2010

Цивільне

Шахтарський міськрайонний суд Донецької області

Морозова Ірина Василівна

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Донецька

Жолтий Д. В.

Ухвала від 27.09.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Троценко Тетяна Анатоліївна

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Кульбаков Ігор Валентинович

Рішення від 27.08.2010

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Нємиш Наталія Володимирівна

Рішення від 21.07.2010

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Кузьмін Олександр Володимирович

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Гусинський Михайло Олегович

Рішення від 29.07.2010

Цивільне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Подколзін Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні