Ухвала
від 28.08.2023 по справі 911/2186/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"28" серпня 2023 р., м. Київ Справа № 911/2186/23

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза А.Ф., перевіривши заяву відповідача про розгляд у порядку загального позовного провадження справи № 911/2186/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ікеда» (65009, Одеська область, м. Одеса, Французький бульвар, буд. 60/1, офіс 16, код ЄДРПОУ 43574085)

до Фізичної особи-підприємця Талоніної Катерини Олександрівни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код: НОМЕР_1 )

про стягнення заборгованості за договором про надання послуг в розмірі 90217,90 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Ікеда» до Фізичної особи-підприємця Талоніної Катерини Олександрівни про заборгованості за договором про надання послуг в розмірі 90217,90 грн. Ухвалою від 24.07.2023 суд відкрив розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження, встановив строк для подання відзиву на позов, відповіді на відзив та заперечень на відповідь на відзив.

В ухвалі про відкриття провадження у справі суд відзначив: "статтею 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного (загального або спрощеного) провадження.

Як визначено ч. 1 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч. 5 ст. 12 ГПК України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В силу ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше; за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до п. 1, 4 ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; категорію та складність справи.

Зважаючи на те, що ціна поданого позову не є значною (не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01.2023) та спір у даних правовідносинах не підпадає під категорію складного - дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження".

Копія ухвали суду була надіслана на юридичні адреси сторін 25.07.2023.

До господарського суду 07.08.2023 надійшла заява представника відповідача Наумової Оксани Миколаївни про залучення її у справу, в якості представника та надання доступу до електронної справи № 911/2186/23 в підсистемі "Електронний суд". Вказана заява задоволена судом, представника відповідача долучено до електронної справи та ознайомлено з матеріалами позовної заяви 09.08.2023 шляхом надсилання її копії в електронному вигляді.

Від представника відповідача 15.08.2023 надійшла заява про участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції. Вказана заява не розглядається судом з огляду на те, що справа № 911/2186/23 призначена до розгляду без виклику сторін, засідання у справі не проводяться, вирішення спору відбувається шляхом дослідження судом заяв учасників по суті спору спільно з наданими доказами та аргументами, що висловлені у письмовому вигляді.

Представником відповідача 22.08.2023 було подано відзив на позовну заяву з клопотанням про поновлення строку на його подання. Суд вважав за можливе прийняти відзив на позов до матеріалів справи, поновивши відповідачу строк для його пред`явлення. Також суд прийняв та долучив до справи розрахунок суми витрат на професійну правничу допомогу, що був поданий в день подання відзиву 22.08.2023.

Через систему «Електронний суд» до Господарського суду Київської області 23.08.2023 надійшло клопотання представника відповідача в якому заявлено прохання розглядати справу у порядку загального позовного провадження. Вказане клопотання обгрунтоване тим, що справа є складною та потребує повного та всебічного з`ясування обставин справи для правильного вирішення спору та надання сторонам можливості подати необхідні пояснення і докази у справі. Обставини, які стали предметом спору по даній справі не відповідають дійсності, тому існує ряд питань, пояснень, а також інших обставин, які зумовлюють необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження та участі представника відповідача у підготовчих засіданнях, що також забезпечить право відповідача на участь у судових засіданнях. Крім того, відповідач вказав, що є необхідність заявлення клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог.

Передусім, суд відзначає, що ціна позову у цій справі становить 90217,90 грн, а вимоги позивача обмежуються виключно стягненням цих коштів, що мають доводитися стороною наданими до суду доказами та доводами та можуть бути спростованими доказами та доводами сторони відповідача, що висловлюються та подаються з заявами по суті спору. Суд не вважає, що правовідносини сторін є складними в тій мірі, що б породжувала необхідність переходу до розгляду справи у порядку загального позовного провадження, враховуючи також невеликий об`єм справи, відповідно і доказів, на підставі яких розглядаються вимоги позивача та заперечення відповідача. Письмово викладені позиції сторін щодо позову суд у процесі розгляду справи має змогу детально вивчити у сукупності з наявними у справі доказами і у порядку спрощеного позовного провадження.

Суд також не вважає доведеною доцільність залучення до справи третіх осіб у спорі про стягнення грошових коштів, при тому, що відповідачем не вказано конкретних підстав для їх залучення та навіть не наведено таких осіб. Наразі суд не вбачає ані передумов, які б зумовили потребу у розгляді справи у порядку загального позовного провадження, ані складнощів, з огляду на які суд би мав необхідність у проведенні розгляду справи у загальному порядку чи обставин за яким суд буде позбавлений можливості розглянути справу у порядку спрощеного провадження, без участі сторін, враховуючи те, що судові засідання у справи не призначалися, навіть попри те, що у порядку спрощеного провадження ГПК України передбачає можливість їх проведення.

В силу частини 4 статті 250 ГПК України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: залишення заяви відповідача без задоволення; розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Таким чином, розглянувши клопотання представника відповідача, керуючись положеннями Глави 10 Розділу ІІІ ГПК України (Розгляд справ у порядку спрощеного позовного провадження), беручи до уваги наведені вище положення процесуального закону, які також вказувались в ухвалі про відкриття провадження, суд не вважає доцільним розглядати справу у порядку загального позовного провадження та задовольняти клопотання сторони відповідача.

Слід відзначити, що частиною 8 статті 252 ГПК України визначено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Також суд принагідно зазначає, що відповідно до частини 2 статті 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 234, 247, 252 , ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволення заяви відповідача про розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 ГПК України.

Ухвала суду підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені ст. ст. 254-256 ГПК України.

Ухвалу підписано 28.08.2023.

Суддя А.Ф. Черногуз

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113062019
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —911/2186/23

Ухвала від 31.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Постанова від 08.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Рішення від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні