Ухвала
від 07.09.2023 по справі 398/5299/21
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/5299/21

провадження №: 1-кс/398/1155/23

УХВАЛА

Іменем України

"07" вересня 2023 р.

Слідчий суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого СВ ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, клопотання у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021120000000042 від 16.02.2021 року про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дзержинськ Донецької області, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого;

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До суду подано клопотання щодо застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту.

Клопотання мотивоване тим, що ОСОБА_6 підозрюється у скоєнні злочину передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тому необхідно застосувати запобіжний захід у виді домашнього арешту у нічний час доби.

ОСОБА_6 відповідно до наказу директора товариства №3 від 11.05.2015 року, призначений на посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» (код ЄДРПОУ 39635487), що здійснює свою господарську діяльність за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Металургів, будинок 6, до організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій якого, як директора вказаного товариства, згідно з п.п. 13.1, 13.7 розділу 13 статуту ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», затвердженого рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» №25/06 від 25.06.2019 року, входило: виконувати функції одноособового виконавчого органу товариства та здійснювати поточне керівництво діяльністю товариства і бути підзвітним загальним зборам учасників товариства; без довіреності представляти товариство; забезпечувати реалізацію рішень загальних зборів учасників товариства в межах своїх повноважень; укладати самостійно правочини від імені товариства на будь-яку суму; приймати рішення про участь в процедурі державних закупівель, торгів, тендерів, аукціонів, укладання договорів з банками, отримання банківських гарантій; здійснювати облік та внутрішній контроль за господарською діяльністю товариства; визначати розміри платежів за зобов`язаннями товариства; затверджувати положення про оплату праці працівників товариства; нести персональну відповідальність за виконання завдань, що покладені на товариство; розпоряджатись майном та грошовими коштами товариства; представляти товариство у відносинах з фізичними та юридичними особами; приймати рішення про прийняття та звільнення працівників товариства, призначення посадових осіб; видавати доручення на вчинення юридичних дій від імені товариства; організовувати і забезпечувати бухгалтерську, податкову і статистичну звітність товариства і нести відповідальність за її достовірність; делегувати окремі свої функції іншим працівникам товариства; виконувати інші дії, що випливають з чинного законодавства та цього статуту.

Таким чином, починаючи з 11.05.2015 року, ОСОБА_6 як директор ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», постійно на даному підприємстві, обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тому відповідно до вимог ч.3 ст.18 КК України, був і є службовою особою та відповідно ч.2 ст.18 КК України спеціальним суб`єктом кримінального правопорушення, у тому числі передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

Так, ОСОБА_6 як директор ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», обіймаючи посаду директора товариства, будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими функціями і адміністративно-господарчими функціями, прийняв рішення про участь ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» у відкритих конкурсних торгах, оголошених 06.08.2020 року КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 42699413) на офіційному загальнодержавному веб-порталі https://prozorro.gov.ua предметом закупівлі яких стали послуги щодо постачання: «Твердого палива - вугілля ДГ, і паливних брикетів (або еквівалент)», вартістю 2 191 900 гривень 00 копійок, за рахунок виділених державним бюджетом коштів. У зв`язку з чим, ОСОБА_6 для участі у відкритих торгах, організував подання об 17 годині 37 хвилин 04.09.2020 року від імені ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» тендерної пропозиції в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, із зазначенням ціни пропозиції у розмірі 2 048 748 гривень 51 копійок, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагались замовником, який проводив закупівлю за державні кошти, тобто КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області.

06.11.2020 року тендерним комітетом КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, як органом відповідальним за організацію та проведення процедури закупівлі, за результатом розгляду тендерної пропозиції ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» та з причин відмови інших учасників, які надавали більш вигідні пропозиції ніж ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», від укладення із замовником договорів поставок, дане товариство визначено переможцем - і прийнято рішення про вжиття заходів щодо повідомлення наміру укласти договір з ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», у зв`язку з чим тендерним комітетом об 13 годині 22 хвилин 06.11.2020 року на офіційному загальнодержавному веб-порталі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-08-06-007632-a, опубліковано повідомлення про намір укласти із ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» договір про закупівлю, як з переможцем закупівлі, відповідного договору про закупівлю на суму 2 048 748 гривень 51 копійок.

У подальшому, 17.11.2020 року, ОСОБА_6 обіймаючи посаду директора ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарчими функціями, від імені даного товариства, з КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, в особі директора ОСОБА_7 , уклав договір про закупівлю №351/01, щодо постачання 447 тон вугілля, тим самим ОСОБА_6 набув особливого відношення до коштів виділених державою на здійснення вказаної закупівлі по поставці вугілля.

Умови укладеного договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року надали ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» правовий статус постачальника, а ОСОБА_6 , як директору,- відповідні повноваження, можливість здійснення організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарчих функцій стосовно коштів виділених державою для отримання послуг з поставки 447 тон вугілля.

Так, відповідно до умов договору ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», як поставник, зобов`язалася поставити для КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, 447 тон вугілля, з якісною характеристикою (ДГ 13-100), зольність Аd, % не більше ніж 14; загальна вологість Wr, % не більше ніж 14 (п.п. 1.3, 2.1 договору), а КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області здійснити оплату протягом 10 банківських днів з дати підписання акту приймання-передачі товару або видаткової накладної, з правом відстрочки платежів (п.4.1. договору). Ціна договору склала 2 048 748 гривень 51 копійка (два мільйони сорок вісім тисяч сімсот сорок вісім гривень п`ятдесят одна копійка).

Визначено договором і порядок оплати поставок вугілля, а саме: розрахунки проводяться шляхом перерахування коштів на банківський рахунок постачальника ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», після фактично отриманого товару, згідно з умов договору, відповідно до накладної, рахунку та наданих протоколів випробувань (посвідчень якості) або інших документів, що підтверджують якість товарів, завірених належним чином та видані незалежною лабораторією, яка акредитована національним агентством по акредитації України, відповідно до вимог стандартизації ISО 17025 (п.4.1. договору).

Термін поставки згідно з укладеного договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 складає до 15.12.2020 року. Датою поставки товару є дата підписання уповноваженими представниками сторін акту приймання-передачі товару або видаткової накладної. Право власності на товар переходить від ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» до КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області з дати підписання сторонами акту приймання-передачі товару або видаткової накладної, якщо інше не передбачено договором. Поставка товару відбувається партіями, відповідно до замовлень КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області в строки узгоджені сторонами, але не більше 5 календарних днів від отримання замовлення поставки. Відповідальність за правильність та повноту оформлення товаросупровідних документів і наслідки, пов`язані із затримками при постачанні товару, приймає на себе ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», як постачальник. Поставка та розвантажування здійснюється до кожного навчального закладу Олександрійського району Кіровоградської області окремо транспортом ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» відповідно до додатку №1 «місце поставки» договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року (п.п. 5.1, 5.3-5.5 договору).

Відповідно до додатку №1 «місце поставки» договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», як постачальник, повинен був до 15.12.2020 року доставити КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, як замовнику, 447 тон вугілля «ДГ 13-100» на адреси 12 навчальних закладів Олександрійського району Кіровоградської області, зокрема: Новопразького НВО ( село Нова Прага, вулиця Миру, будинок 101) - 55 тон вугілля; Новопразького НВК (село Нова Прага, вулиця Соборна, будинок 21А) 50 тон вугілля; Пантазіївської філії Новопразького НВК (село Пантазіївка, вулиця Шкільна, будинок 9) 41 тону вугілля; Новопразької ЗОШ І-ІІ ступенів (село Нова Прага, вулиця Садова, будинок 116) 46 тон вугілля; Новопразького БДЮТ (село Нова Прага, вулиця Козацька, будинок 44) 13 тон вугілля; Долинської філії Червонокам`янського НВО (село Долинське, вулиця Горобця, будинок 136) 52 тони вугілля; Добронадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Добронадіївка, вулиця Шкільна, будинок 25) 25 тон вугілля; Улянівської ЗОШ I-III ступенів (село Улянівка, вулиця Шкільна, будинок 4) - 26 тон вугілля; Щасливської ЗОШ I-II ступенів (село Щасливе, вулиця Центральна, будинок 21) 5 тон вугілля; Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів (село Ясинуватка, вулиця Центральна, будинок 59) 34 тон вугілля; Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Андріївка, вулиця Набережна, будинок 2А) 21 тон вугілля; Олександрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Олександрівка, вулиця Зелена, будинок 21А) 79 тон вугілля.

В ході виконання договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», в частині доставки вугілля до навчальних закладів, не зважаючи на обґрунтування у своїй тендерній пропозиції наявність відповідного транспорту для транспортування (марки «МАЗ» моделі «5432» державний реєстраційний номер « НОМЕР_1 »; марки «FAW» моделі « НОМЕР_2 », напівпричіп «KAESSBOHRER» моделі «АРТ4» реєстраційний номер « НОМЕР_3 »), а також складу з вугіллям (розташованого за адресою: АДРЕСА_3 ), було найнято ТОВ «САТУРН» і ФОП « ОСОБА_8 », які спеціалізуються на наданні послуг перевезень. Так, із використанням послуг вказаних перевізників ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», організовано доставлення по вказаному договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 складає до 15.12.2020, необхідної ваги вугілля «ДГ 13-100», загальною вагою 447 тон, до 12 вказаних навчальних закладів Олександрійського району.

Проте, усупереч вимогам, визначених додатку №1 «місце поставки» договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року, ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», за допомогою перевізників ФОП « ОСОБА_8 », та ТОВ «Сатурн», доставлено не вірну кількість ваги вугілля до навчальних закладів, зокрема: Новопразький НВО - 56,46 тон вугілля, в той час як навчальний заклад потребував 55 тон вугілля; Новопразький НВК 51,45 тон, в той час як навчальний заклад потребував 50 тон вугілля; Пантазіївська філія Новопразького НВК 38,1 тон вугілля, в той час як заклад потребував 41 тону вугілля; Долинська філія Червонокам`янського НВО - 56, 33 тон вугілля, в той час як заклад потребував - 52 тони вугілля; Добронадіївська ЗОШ І-ІІІ ступенів 22,51 тон вугілля, в той час як заклад потребував 25 тон вугілля; Улянівська ЗОШ I-III ступенів 22,7 тон вугілля, в той час як заклад потребував 26 тон вугілля; Ясинуватська ЗОШ І-ІІ ступенів 33,1 тон вугілля, в той час як заклад потребував 34 тон вугілля; Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів 21,23 тон вугілля, в той час як заклад потребував 21 тон вугілля; Олександрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів 81,13 тон вугілля, в той час як заклад потребував 79 тон вугілля. Незмінною до постачання вагою вугілля залишилось для Новопразької ЗОШ І-ІІ ступенів 46 тон вугілля; Новопразького БДЮТ 13 тон вугілля; Щасливська ЗОШ I-II ступенів 5 тон вугілля.

ОСОБА_6 , обіймаючи посаду директора ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарчими функціями, від імені даного товариства, з КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, в особі голови ліквідаційної комісії зазначеної комунальної установи, уповноваженою рішенням Олександрійської районної ради Кіровоградської області №617 від 25.11.2020 - ОСОБА_9 , укладено додаткову угоду до договору №351/01 від 17.11.2020 щодо постачання 447 тон вугілля «ДГ 13-100» на адреси 12 навчальних закладів Олександрійського району, Кіровоградської області, зокрема: Новопразького НВО (село Нова Прага, вулиця Миру, будинок 101) 56,45 тон вугілля; Новопразького НВК (село Нова Прага, вулиця Соборна, будинок 21А) 51,45 тон вугілля; Пантазіївської філії Новопразького НВК (село Пантазіївка, вулиця Шкільна, будинок 9) 38,1 тону вугілля; Новопразької ЗОШ І-ІІ ступенів (село Нова Прага, вулиця Садова, будинок 116) 46 тон вугілля; Новопразького БДЮТ (село Нова Прага, вулиця Козацька, будинок 44) 13 тон вугілля; Долинської філії Червонокам`янського НВО (село Долинське, вулиця Горобця, будинок 136) 56,33 тони вугілля; Добронадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Добронадіївка, вулиця Шкільна, будинок 25) 22,51 тон вугілля; Улянівської ЗОШ I-III ступенів (село Улянівка, вулиця Шкільна, будинок 4) - 22,7 тон вугілля; Щасливської ЗОШ I-II ступенів (село Щасливе, вулиця Центральна, будинок 21) 5 тон вугілля; Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів (село Ясинуватка, вулиця Центральна, будинок 59) 33,1 тон вугілля; Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Андріївка, вулиця Набережна, будинок 2А) 21,23 тон вугілля; Олександрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (село Олександрівка, вулиця Зелена, будинок 21А) 81,13 тон вугілля.

Всупереч цьому, ОСОБА_6 , обіймаючи посаду директора ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», тобто товариства постачальника за договором про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року, будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарчими функціями, маючи і реалізуючи умисел на протиправне заволодіння чужим майном бюджетними коштами, 25.11.2020 року, зловживаючи своїм службовим становищем керівника товариства постачальника, із використанням послуг перевізника ФОП « ОСОБА_8 », до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів, за адресою: Кіровоградська область, Олександрійський район, село Ясинуватка, вулиця Центральна, будинок 59, однією партією здійснив поставку 9,1 тони неякісного вугілля.

Так, фактичне значення зольності даного вугілля, відповідно протоколу випробувань ДП «Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» №1530-Х від 20.09.2022, склала 20,5%, що не відповідала вимогам предмету закупівлі, визначених п.2.1 договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020, а тому його вартість відповідно висновку експерта №СЕ-19/112-22/8298-ТВ від 30.11.2022, не могла складати 4 583 гривень 33 копійки за тону, у зв`язку з невідповідністю даного вугілля вимогам якості Національного стандарту України «Вугілля кам`яне та антрацит для побутових потреб» ДСТУ 7146-2010.

Після чого, ОСОБА_6 , обіймаючи посаду директора ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, 08.12.2020 року, зловживаючи своїм службовим становищем керівника товариства постачальника, із використанням послуг перевізника ФОП « ОСОБА_8 », до Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів, за адресою: Кіровоградська область, Олександрійський район, село Андріївка, вулиця Набережна, будинок 2А, однією партією здійснив поставку 21,23 тони неякісного вугілля

Так, фактичне значення зольності даного вугілля, відповідно до протоколу випробувань ДП «Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» №1531-Х від 20.09.2022, склала 21,0 %, що не відповідала вимогам предмету закупівлі, визначених п.2.1 договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020, а тому його вартість відповідно висновку експерта №СЕ-19/112-22/8298-ТВ від 30.11.2022, не могла складати 4 583 гривень 33 копійки за тону, у зв`язку з невідповідністю даного вугілля вимогам якості Національного стандарту України «Вугілля кам`яне та антрацит для побутових потреб» ДСТУ 7146-2010.

У подальшому ОСОБА_6 , обіймаючи посаду директора ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, 14.12.2020 року, зловживаючи своїм службовим становищем керівника товариства постачальника, із використанням послуг перевізника ТОВ «САТУРН», до Новопразького НВК, за адресою: Кіровоградської області, Олександрійський район, село Нова Прага, вулиця Соборна, будинок 21А, п`ятьома партіями здійснив поставку 51,42 тони неякісного вугілля.

Так, фактичне значення зольності даного вугілля, відповідно протоколу випробувань ДП «Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» №80-Б від 19.01.2021, склала 15,74 %, що не відповідала вимогам предмету закупівлі, визначених п.2.1 договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020, а тому його вартість відповідно висновку експерта №СЕ-19/112-22/8298-ТВ від 30.11.2022, не могла складати 4 583 гривень 33 копійки за тону, у зв`язку з невідповідністю даного вугілля вимогам якості Національного стандарту України «Вугілля кам`яне та антрацит для побутових потреб» ДСТУ 7146-2010.

Таким чином, відповідно до довідки Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області від 13.04.2023, з урахуванням протоколів випробувань ДП «Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» №1530-Х від 20.09.2022, №1531-Х від 20.09.2022, №80-Б від 19.01.2021, висновку експерта №СЕ-19/112-22/8298-ТВ від 30.11.2022, - ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» поставило КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області 81,78 тон вугілля ДГ 13-300 із завищеною зольністю, чим порушено вимоги п.2.1. договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020.

Відповідно до «Правил перевезень вантажним автомобільним транспортом в Україні», затверджених наказом Міністерства транспорту України №363 від 14.10.1997, складались товаро-транспортні накладні (форми №1-Т), ФОП « ОСОБА_8 », як перевізник товару ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» склав товаро-транспортні накладні №4 від 25.11.2020 щодо постачання 9,1 тони вугілля до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів, та №7 від 08.12.2020 щодо постачання 21,23 тони вугілля до Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів. В свою чергу, ТОВ «САТУРН», як перевізник товару ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», склав товаро-транспортні накладні №19 (дві накладні за цим номером), 25, 26, 27 усі від 14.12.2020 щодо постачання 51,42 тони вугілля до Новопразького НВК.

На підставі вищевказаних документів (товаро-транспортних накладних), які були отримані від ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», службові особи КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, на виконання умов п.4.1. договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020 року, склали офіційні документи у вигляді:

-видаткової накладної №РН-0000201 від 03.12.2020 на безготівковий розрахунок за постачання вугілля до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів та платіжного доручення №3399 від 07.12.2020 про перерахування коштів в сумі 151 708 гривень 22 копійки за постачання 33,1 тони вугілля до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів;

-видаткової накладної №РН-0000215 від 11.12.2020 на безготівковий розрахунок за постачання вугілля до Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та платіжного доручення №3545 від 18.12.2020 про перерахування коштів в сумі 97 304 гривень 10 копійок за постачання 21,23 тони вугілля до Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

-видаткової накладної №РН-0000239 від 14.12.2020 на безготівковий розрахунок за постачання вугілля до Новопразького НВК та платіжного доручення №3609 від 24.12.2020 про перерахування коштів в сумі 235 812 гривень 33 копійки за постачання 51,45 тони вугілля до Новопразького НВК.

На підставі вказаних офіційних документів, через Олександрійське управління державної казначейської служби України Кіровоградської області перерахували, шляхом безготівкового перерахування, на банківський рахунок постачальника ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» відкритого в АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» за № НОМЕР_4 , грошові кошти, а саме: 08.12.2020 на підставі платіжного доручення №3399 від 07.12.2020 - 151 708 гривень 22 копійки; 21.12.2020 на підставі платіжного доручення №3545 від 18.12.2020 -97 304 гривень 10 копійок; 28.12.2020 на підставі платіжного доручення №3609 від 24.12.2020 - 235 812 гривень 33 копійки.

Отже, КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області, як замовником, виконано умови договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020, в частині оплати послуг по постачанню 81,78 тони вугілля окремими партіями до навчальних закладів Олександрійського району, зокрема: за 9,1 тони вугілля до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів; за 21,23 тони вугілля до Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів; за 51,45 тони вугілля до Новопразького НВК.

В наслідок не дотримання ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм» умов договору про закупівлю №351/01 від 17.11.2020, КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області безпідставно сплачено кошти за товар який не відповідає якісним характеристикам зазначеного договору, тобто за 81,78 тони вугілля в сумі 374 824 гривень 73 копійки, в результаті чого відповідно довідки Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області від 13.04.2023, з урахуванням протоколів випробувань ДП «Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» №1530-Х від 20.09.2022, №1531-Х від 20.09.2022, №80-Б від 19.01.2021, спричинено матеріальні збитки в розмірі 374 824 гривень 73 копійки, що документально підтверджені висновком експерта №СЕ-19/112-23/3744-ТВ від 28.04.2023.

Досудове слідство стверджує, що ОСОБА_6 , як директор ТОВ «Торгівельна виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», безпідставно отримав і заволодів коштами на загальну суму 374 824 гривень 73 копійки, виділеними Олександрійською районною радою Кіровоградської області для організації проведення КУ «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти» Олександрійської районної ради Кіровоградської області закупівлю послуг по постачанню 447 тон вугілля до 12 навчальних закладів Олександрійського району, у т.ч. за 9,1 тони вугілля до Ясинуватської ЗОШ І-ІІ ступенів; 21,23 тони вугілля до Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів; 51,45 тони вугілля до Новопразького НВК.

Таким чином, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбачено ч. 4 ст.191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого у великих розмірах.

З урахуванням викладеного 02.06.2023 в порядку, передбаченому КПК України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 cт. 191 КК України.

У судовому засіданні прокурор та слідчий підтримали клопотання та просили задоволити.

Підозрюваний та його адвокат заперечували щодо задоволення даного клопотання, вказуючи на той факт, що застосування даного запобіжного заходу унеможливить роботу ОСОБА_6 .

Заслухавши учасників судового засідання та дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

02.06.2023 в порядку, передбаченому КПК України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 cт. 191 КК України, а 20.06.2023 року вручено зміни до підозри, але підозра не оскаржена.

ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, яке є тяжким злочином, за вчинення якого передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років. Незважаючи на те, що підозрюваний був оголошеним в розшук.

Оскільки, поняття «обґрунтована підозра» не визначене у національному законодавстві, то суд бере до уваги позицію Європейського суду з прав людини, відображену у пункті 175 рішення від 21 квітня 2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», відповідно до якої термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, №182).

Внесене на розгляд слідчого судді клопотання, відповідає як вимогам ст. 184 КПК України, так і практиці застосування рішень Європейського суду з прав людини.

Стаття 177 КПК України вказує, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що обвинувачений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст. 177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

В обґрунтування ризику, передбаченого п. 1 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування, зазначаю наступне.

Встановлено, що ОСОБА_6 має різні місця реєстрації та фактичного мешкання.

Дані паспорту громадянина України серії НОМЕР_5 , вказують місце реєстрації ОСОБА_6 : АДРЕСА_1 .

Згідно довідки ОСББ «Сегед» від 02.06.2023, фактичне місце мешкання ОСОБА_6 є адреса: АДРЕСА_2 .

Викладене, підтверджує відсутність у підозрюваного постійного місця проживання, до того ж, беручи до уваги дані довідки ОСББ «Сегед» від 02.06.2023, а саме те, що на момент проведення тендерної закупівлі вугілля, ОСОБА_6 вже мешкав у м. Одеса, останній при поданні тендерної пропозиції у 2020 році, жодного разу не вказав адресу фактичного місця мешкання, зазначаючи адресу своєї реєстрації в м. Донецьк, чим скривав своє фактичне місце мешкання перед тендерною комісією і комунальною установою, що організовувала і проводила тендерну закупівлю.

Тим часом, ОСОБА_6 , повідомлено про підозру, у зв`язку з чим йому доведено до відома, що саме інкримінується, тому ОСОБА_6 обізнаний, як з кваліфікацією інкримінуємо йому кримінальному правопорушенню, так і із санкціями і видами покарань, що може бути застосовано до нього у випадку доведення його вини у вчиненні кримінального правопорушення, що в свою чергу може спонукати ОСОБА_6 переховуватись від органів досудового розслідування, у випадку перебування на волі.

Поряд з цим, з урахуванням перебування м. Донецька у тимчасовій окупації, вибуття ОСОБА_6 до тимчасово окупованих території за місцем прописки, тобто за адресою: АДРЕСА_1 , наддасть можливість останньому реально переховуватись від органів досудового розслідування, та унеможливить орган досудового розслідування встановити місце перебування останнього.

Обставини, якими обґрунтовуються ризики, що наявні у даному кримінальному провадженні, одночасно обґрунтовують неможливості застосування до підозрюваного ОСОБА_6 більш м`якого запобіжного заходу, ніж домашній арешт.

Матеріали клопотання містять копію ухвали Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області щодо продовження строку досудового слідства, зокрема до 03 жовтня 2023 року.

Аналізуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що наявні підстави для застосування запобіжного заходу в межах строку досудового слідства.

Керуючись ст. 181 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021120000000042 від 16.02.2021 року задоволити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 такі процесуальні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першою вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- заборонити залишати місце постійного проживання за адресою: АДРЕСА_2 з 23 год 00 хв до 06 год 00 хв;

- утриматися від спілкування з свідками у даному кримінальному провадженні.

Виконання ухвали доручити начальнику Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області (65026, вул. Грецька, 42, Приморський район, м. Одеса).

Строк дії ухвали до 03 жовтня 2023 року включно.

Роз`яснити підозрюваному, що в разі невиконання покладених на нього вищенаведених обов`язків до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Роз`яснити підозрюваному, що працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього зобов`язань.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_6 , що відмова від носіння засобу електронного контролю, умисне зняття, пошкодження або інше втручання в його роботу з метою ухилення від контролю, а рівно намагання вчинити зазначені дії є невиконанням обов`язків, покладених судом на підозрюваного при обранні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_10 НЕРОДА

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113286811
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів

Судовий реєстр по справі —398/5299/21

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні