Ухвала
від 07.09.2023 по справі 708/450/22
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1612/23 Справа № 708/450/22

УХВАЛА

про залишення без руху апеляційної скарги

07 вересня 2023 р. м. Черкаси

Суддя судової палати у цивільних справах Черкаського апеляційного суду Фетісова Т.Л., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Чигиринського районного суду Черкаської області від 22.08.2022 у цивільній справі за заявою ПАТ «Чекасиобленерго» від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» в особі Чигиринської філії Відокремленого структурного підрозділу «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» про заміну строни стягувача у виконавчому провадженні та видачу нового виконавчого листа,

в с т а н о в и л а :

оскаржуваною ухвалою суду першої інстанції частково задоволено заяву ПАТ «Чекасиобленерго» від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» в особі Чигиринської філії Відокремленого структурного підрозділу «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» про заміну строни стягувача у виконавчому провадженні та видачу нового виконавчого листа.

Вказана ухвала оскаржена в апеляційному порядку ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга не може бути прийнята до провадження апеляційної інстанції і підлягає залишенню без руху, оскільки при її подачі не дотримано вимоги закону, а саме не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, безпосередньо в апеляційній скарзі скаржник посилається на те, що він звільнений від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на підставістатті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до положень частини третьоїстатті 22 Закону України «Про захист прав споживачів»споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням їх прав.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 21 березня 2018 року у справі №761/24881/16-ц відступила від раніше висловлених правових позицій Верховного Суду щодо того, що споживач звільняється від сплати судового збору лише при поданні позовної заяви і має сплатити судовий збір за подання до суду, зокрема апеляційної скарги та зазначила, що порушені права можуть захищатись як у суді першої інстанції (при пред`явленні позову), так і на наступних стадіях цивільного процесу, а саме при апеляційному перегляді. Ці стадії судового захисту є єдиним цивільним процесом, завдання якого є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушеного права.

Таким чином, з огляду на вищевказане, споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов`язаними з порушенням їх прав як в суді першої інстанції, так і підчас перегляду рішення апеляційним судом.

Разом з тим, у даній справі скаржник є відповідачем, а отже не підпадає під дію частини третьоїстатті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

За загальними правилами цивільного судочинства судовий збір належить до судових витрат, які несуть суди усіх рівнів, коли розглядають позовну заяву, апеляційну, касаційну скаргу чи заяву про перегляд судових рішень Верховним Судом.

Обов`язок осіб, які звертаються до суду, сплачувати судовий збір - це процесуальний обов`язок, визначений нормами процесуального права.

Відповідно до частини другоїстатті 133 ЦПК Українирозмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Таким спеціальним законом єЗакон України від 8 липня 2011 року № 3674-VІ «Про судовий збір».

Відповідно до п.п. 9 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду фізичною особою справляється судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

Отже, за подання до суду апеляційної скарги на ухвалу суду скаржнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 536,80 грн.

З актуальними реквізитами для сплати вказаної суми судового збору скаржник може ознайомитися на офіційному веб-сайті Черкаського апеляційного суду за посиланням https://ack.court.gov.ua/sud4821/.

Частиною 2 ст. 357 ЦПК України передбачено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог встановлених ст. 356 цього Кодексу, а також в разі несплати суми судового збору застосовуються положення ст. 185 цього Кодексу, тобто апеляційна скарга повинна бути залишена без руху і апелянту надано строк для усунення недоліків апеляційної скарги.

За таких обставин, апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Чигиринського районного суду Черкаської області від 22.08.2022 слід залишити без руху з наданням строку для сплати судового збору в розмірі 536,80 грн., або надання документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст.185, 357 ЦПК України,

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Чигиринського районного суду Черкаської області від 22.08.2022 у цивільній справі за заявою ПАТ «Чекасиобленерго» від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» в особі Чигиринської філії Відокремленого структурного підрозділу «Смілянські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» про заміну строни стягувача у виконавчому провадженні та видачу нового виконавчого листа залишити без руху та надати скаржнику строк для сплати судового збору в розмірі 536,80 грн., або надання документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору. Вказаний строк не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Після сплати судового збору оригінал відповідної квитанції необхідно у найкоротший строк надати до Черкаського апеляційного суду

У разі неусунення зазначених недоліків апеляційної скарги вона буде повернута скаржнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113287894
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну строни стягувача у виконавчому провадженні та видачу нового виконавчого листа

Судовий реєстр по справі —708/450/22

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні