Рішення
від 19.07.2010 по справі 24/211д/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.07.10 Справа № 24/211д/10

Суддя

За позовом Товарист ва з обмеженою відповідальн істю “Колізей” , м. Запоріжжя ( 69035 , м. Запоріжжя , проспект Мая ковського , 18 ; ідентифікаційн ий код 22160558).

до відповідача Управ ління у справах приватиза ції Запорізької міської ради , м. Запоріжжя ( 69005 , м. Запоріжжя , бульвар Центральний , 25 ).

третя особа -1, яка не заявля є самостійних позовних вимо г на предмет спору на сторон і позивача : Орендне підп риємство “Запорізьке міжміс ьке бюро технічної інвентари зації” , м. Запоріжжя ( 69063 , м. Запо ріжжя , вулиця Горького , 23).

третя особа - 2 , яка не заяв ляє самостійних позовних ви мог на предмет спору на стор оні відповідача : ОСОБА_2 , м. Запоріжжя ( АДРЕСА_2 ; а дреса для листування : 69035 , АД РЕСА_1).

про внесення змін до договору купівлі - продажу

Суддя Азізбе кян Т.А.

Представники:

Від позивача - Юхта Л.І. ( директор , особисто).

Від відповіда - не при були .

Від третьої особи - 1 - н е прибули .

Від третьої особи-2 - ОС ОБА_4 ( дов. № 367162 від 02.10.2009 р.).

Заявлений позов про внесення змін у п. 1.2 договору № 182 від 5.Х.2007 р. , об' єкта права к омунальної власності (“об' є ктом є не житлове приміщення № 72 підвалу та першого поверх у ( літера А-5) , гараж літера Д та склад літера Б , загальною пло щею за внутрішніми замірами 475 , 1 кв. м. за адресою : АДРЕСА_3

Ухвалою від 03.06.2010 р. позовні м атеріали прийняті к провадже нню , слухання господарської справи № 24/211д/10 призначено на 19.07.2010 р. о 12-30 .

В судове засідання 19.07.2010 р. п редставники відповідача та т ретьої особи -1 не прибули .

Третя особа - 1 листом вих. № 797 від 17.06.2010 р. просить суд розгл янути господарську справу бе з участі уповноваженого пред ставника ОП “Запорізьке між міське бюро технічної інвент аризації .

Представник відповідача в судове засідання не прибув т а не повідомив суд про причин и неявки .

Присутнім в судовому засід анні роз' яснені права та о бов' язки , передбачені Госп одарським процесуальним код ексом України .

Відводів складу суду не за явлено .

Присутні в судовому засіда нні не наполягають на пров еденні звукозапису судовог о процесу технічними засобам и.

В судовому засіданні 19.07.2010 р. господарським судом відпов ідно до ст. 75 ГПК України прийн ято рішення за наявними у спр аві матеріалами .

Розглянувши матеріали спр ави та вислухавши пояснення представників позивача та т ретьої особи - 2 , суд -

В С Т А Н О В И В :

05.10.2007 р. між Управлінням у справах приватизації Запор ізької міської ради (Відпові дачем) та Товариством з обмеж еною відповідальністю „Колі зей” (Позивачем) був укладени й договір купівлі-продажу №182 об' єкта права комунальної в ласності. Предметом договору є передача права власності н а комунальне майно, яке на під ставі Свідоцтва про право вл асності на нерухоме майно се рія ЯЯЯ №476984 від 12.09.2005р. є власніст ю територіальної громади м. З апоріжжя в особі Запорізької міської ради та перебуває на балансі КП „ВРЕЖО” №1. Об' єкт ом договору є не житлове прим іщення №72 підвалу та першого п оверху (літ А-5) загальною площ ею за внутрішніми замірами 475, 1 кв. м., яке розташоване за АД РЕСА_3

Поряд з вищевказаним прим іщенням є обслуговуючи його будівлі, які є допоміжними с порудами , а саме: гараж літ. Д п лощею 12,5 кв.м. та склад літ.Б пло щею 56,1 кв.м., які відносяться до не житлового приміщення №72 пі двалу та першого поверху (літ .А-5) загальною площею за внутр ішніми замірами 475,1 кв.м. і визн ані як самовільно збудовані. Відповідно договором купівл і-продажу була визначена і ці на об' єкта.

Як з' ясувалося , об слуговуючи будівлі - гараж лі т. Д та склад літ. Б були збудов ані Гастрономторгом Орджон ікідзевського району м. Запо ріжжя у 90 роках.

З документів, наданих суду, вбачається, що до 12.10.2007 рок у вказане майно - основний об ' єкт літ.А-5 та обслуговуючи й ого будівлі літ.Д та літ.Б нале жали територіальній громаді м. Запоріжжя в особі Запорізь кої міської ради, тобто переб ували в комунальній власнос ті. Таким чином , допоміжні с поруди - гараж літ.Д, склад літ .Б , які розташовані біля прим іщення №72, є його приналежними частинами і не є самостійно і снуючими об' єктами .

Після ліквідації Орджоні кідзевського Гастрономторг у всі згадані об' єкти перей шли у повній сукупності до ко мунальної власності Запоріз ької міської ради, від імені я кої в питаннях управляння вл асністю територіальної гром ади виступає Управління у справах приватизації Запо різької міської ради.

З огляду на викладені обст авини , до п.1.2. договору № 182 ві д 5 жовтня 2007 року слід внести відповідні зміни , виклавши його в наступній редакції : „ Об' єктом приватизації є не житлове приміщення № 72 підвал у та першого поверху (літ.А-5), га раж Д, склад Б, загальною площе ю 475,1 кв.м., яке розташоване за АДРЕСА_3

При продажі нерухом ого майна у 2007р., нотаріус не зв ернув уваги на те, що в технічн ій документації поряд з осно вним об' єктом зазначені і обслуговуючі об' єкти, скла д та гараж, за загальною пло щею внутрішніми замірами 475,1 к в.м. які в цілому становлят ь цілісний майновий комплекс магазину. З іншою метою ці об' єкти ніким ніколи не викорис товувались, ні за ким не були з ареєстровані, і на даний час за цільовим призначенням ви користовуються як службові приміщення .

Таким чином, Запорізь кій міській раді було відомо про те, що для обслуговування магазину (літ.А-5) по пр. Маяковс ького, 18 в м. Запоріжжі були збу довані склад (літ.Б) та гараж (л іт.Д), але ці об' єкти не повні стю були включені при продаж і в п.1.2. договору №182 з необачнос ті сторін договору та нотарі уса. Ніхто крім працівників м агазину, не користувався вка заними будівлями і ніхто не з аявляє на них своїх вимог.

Позивач вважає, що права в ласника порушено, тобто прид бавши об' єкт (магазин, літ.А-5 ) разом з його допоміжними буд івлями - складом та гаражем, він сплатив Продавцю відпов ідну ціну, але отримав тільки магазин. Оскільки спірні буд івлі є допоміжними для магаз ину, то Позивач звернувся до с уду за захистом своїх поруше них прав. Обґрунтовуючи своє право на гараж та склад Позив ач посилається на Інструкці ю про порядок проведення тех нічної інвентаризації об' є ктів нерухомого майна, затве рдженій наказом Державного к омітету будівництва, архітек тури та житлової політики Ук раїни №127 від 24.05.2001р. (зареєстрова на в МЮУ 10.07.2001р. за № 582/5773), в якій над ані такі визначення:

„п.2.3. Основні будинки, госпо дарські будівлі

Основними вважаються буди нки, що визначають призначен ня використання земельних ді лянок, на яких вони розміщені .

Основними можуть бути житл ові та громадські будинки - житловий будинок, школа, ліка рня, магазин тощо.

На одній земельній ділянці можуть бути розташовані дек ілька основних будинків різн их за призначенням. Так, якщо н а пришкільній ділянці, крім ш коли, є ще житловий будинок дл я вчителів, то і школа, і житло вий будинок є основними буди нками.

Господарські будівлі: к отельні, бойлерні, трансформ аторні підстанції, гаражі, са раї, сміттєзбірники тощо, роз міщені на земельних ділянках житлових і громадських буди нків, виконують функції до поміжного господарського пр изначення та інженерного заб езпечення основних будинків .»

Право власності на нер ухоме майно виникає з момент у нотаріального посвідчення договору, а якщо договір про в ідчуження майна підлягає де ржавної реєстрації, то з моме нту державної реєстрації - с т.334 ЦК України.

Відповідач, до якої звернув ся позивач з проханням про вн есення змін до договору купі влі-продажу для проведення д ержавної реєстрації права вл асності на нерухоме майно, пр идбане за договором, відпові в відмовою та запропонував в ирішити це питання в судовом у порядку.

Відповідно до статті 392 вла сник майна може пред' явити позов про визнання права вла сності, якщо це право оспорює ться або не визнається іншою особою, а також в разі втрати документа, який засвідчує пр аво власності.

Відсутність правовстано влюючого документа на нерухо ме майно, яким є допоміжні буд івлі - склад (літ.Б) та гараж (літ .Д), позбавляє позивача, як фактичного його власника, пр ава вільно розпоряджатись ци м майном, в тому числі надават и його в оренду чи здійснюват и щодо нього інші правочини, н а законних підставах скорист атись ними в підприємницькій діяльності.

Суд вважає, що стаття 203 ЦК України встановлює загальні вимоги, додержання яких є нео бхідним для чинності правочи ну. Однією з таких вимог є доде ржання форми правочину, вста новленої законом (ст.208 ЦК Укра їни).

Згідно з п.2 ч.1 статті 208 ЦК Укр аїни у письмовій формі належ ить вчиняти правочини між фі зичною та юридичною особою.

Правочин вважається таким , що вчинений у письмовій форм і, якщо його зміст зафіксован ий в одному або кількох докум ентах, підписаних сторонами (ст.207 ЦК України).

У відповідності до статті 32 8 Цивільного кодексу України , право власності набуваєтьс я на підставах, що не забороне ні законом, в тому числі з прав очинів.

В статті 334 ЦК України вказа но, що право власності у набув ача майна за договором виник ає з моменту передання майна , якщо інше не встановлено дог овором або законом. До переда ння майна прирівнюється вруч ення, зокрема, товарно-розпор ядчого документа. Право влас ності на майно за договором, я кий підлягає нотаріальному п освідченню, виникає у набува ча з моменту такого посвідче ння або з моменту набрання за конної сили рішенням суду пр о визнання договору, не посві дченого нотаріально, дійсним . Якщо договір про відчуження майна підлягає державній ре єстрації, право власності у н абувача виникає з моменту та кої реєстрації.

З наданих суду документів в бачається, що позивач уклав в письмовій формі договір куп івлі-продажу майна, нотаріал ьно посвідчив його і отримав нерухоме майно за Актом, а сам е не житлове приміщення № 72 пі двалу та першого поверху (літ .А-5), загальною площею 475,1 кв. м., як е розташоване за АДРЕСА_3 В загальну площу придбаного об' єкта фактично входить пл оща допоміжних приміщень - га ражу літ.Д та складу літ. Б, роз ташованих за тією ж адресою.

За таких обставин суд дійш ов висновку, що вимоги позива ча є обґрунтованими, а тому пі длягають задоволенню.

Згідно із приписами статт і 49 ГПК України судові витрат и покласти на позивача .

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 49, 75, 82 , 84 -85 ГПК Укра їни, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Внести зміни до пунк ту 1.2. договору купівлі-прод ажу об' єкта права комунальн ої власності № 182 від 05 жовтня 20 07 року, виклавши його в редакц ії: «Об' єктом є не житлове пр иміщення № 72 підвалу та першог о поверху (літера А-5), гараж літ .Д та склад літ.Б, загальною пл ощею 475,1 кв.м., яке розташоване з а АДРЕСА_3

Рішення оформлено і підп исано 09.08.2010 р.

суддя Т.А. Азізбекян

С уддя Т.А. Азізбекян

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.07.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11348391
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/211д/10

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 03.10.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 19.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 10.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні