Ухвала
від 20.09.2023 по справі 724/2078/23
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/2078/23Провадження № 2/724/521/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 вересня 2023 року м.Хотин

Суддя Хотинського районного суду Чернівецької області Ковальчук Т.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ТОВ «Буковинська універсальна біржа», заінтересована особа (стягувач) ОСОБА_2 про визнання недійсними електронних торгів, протоколу про результати земельних торгів, акта про проведені електронні торги,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ТОВ «Буковинська універсальна біржа», заінтересована особа (стягувач) ОСОБА_2 про визнання недійсними електронних торгів, протоколу про результати земельних торгів, акта про проведені електронні торги.

Дослідивши змістподаної позовноїзаяви тадодані донеї документи,вважаю,що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогамст.ст.175 ЦПК Українита має недоліки, що перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 ЦПК Україниу справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Згідно ч.2 ст. 48ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 05.06.2018 року у справі №910/856/17 зазначила, що правова природа процедури реалізації майна на електронних торгах полягає в продажу майна, тобто в забезпеченні переходу права власності на майно боржника, на яке звернено стягнення, до покупця - учасника електронних торгів, та складанні за результатами їх проведення акта про проведення електронних торгів, що передбачено пунктом 8 розділу X Порядку реалізації майна, та вказано, що акт про проведені електронні торги є документом, що підтверджує виникнення права власності на придбане майно у випадках, визначених законодавством. Тобто вказаний акт є оформленням договірних відносин купівлі-продажу майна на прилюдних торгах, а отже, є договором. У справі про визнання недійсним правочину, укладеного за результатами проведення електронних торгів, в якості відповідачів мають залучатись всі сторони правочину - державна виконавча служба, організатор торгів та переможець торгів.

Позивачем ускладі учасниківсправи вказановідповідачами: відділпримусового виконання рішеньУправління забезпеченняпримусового виконаннярішень уЧернівецькій областіЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції,ТОВ «Буковинськауніверсальна біржа»,а також заінтересованою особою (стягувач) ОСОБА_2 .

З оглядуна вищевикладенуправову позиціюВерховного Судупозивачу необхідноуточнити колоосіб усправі тавказати вякості відповідачіввсі сторониправочину,якими єдержавна виконавча служба, організатор торгів та переможець торгів.

Дотримання вимогст.175 ЦПК Українипри пред`явленні заяви в суд є імперативним правилом в тому числі і для суду на предмет перевірки заяви і долучених до неї матеріалів і недопущення відкриття провадження і призначення непідготовленої справи (позову) до розгляду.

Без усунення недоліків заява не може бути прийнята до провадження суду.

Відповідно дост.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку на усунення викладених в ухвалі недоліків.

Враховуючи викладене, залишення даної позовної заяви без руху з підстав, передбачених законом, не є порушенням права на справедливий судовий захист, оскільки після усунення недоліків позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду.

Керуючисьст.175, ч. 1 ст.185ЦПК України, суддя,

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ТОВ «Буковинська універсальна біржа», заінтересована особа (стягувач) ОСОБА_2 про визнання недійсними електронних торгів, протоколу про результати земельних торгів, акта про проведені електронні торги - залишити без руху.

Сповістити позивача про необхідність виправити недоліки позовної заяви в строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ними ухвали і роз`яснити, що в протилежному випадку позовна заява буде вважатись неподаною і повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.М.Ковальчук

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113605414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —724/2078/23

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні