Ухвала
від 04.10.2023 по справі 127/3026/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/3026/23

Провадження № 22-ц/801/2073/2023

Категорія: 21

Головуючий у суді 1-ї інстанції Іщук Т. П.

Доповідач :Ковальчук О. В.

УХВАЛА

04 жовтня 2023 рокуСправа № 127/3026/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі судді Ковальчука О.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , поданою його законним представником опікуном ОСОБА_2 , на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 13 березня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Центральний міський стадіон» про усунення перешкод у користуванні будинком,

В С Т А Н О В И В:

13березня 2023 року рішенням Вінницького міського судуВінницької області у задоволенні зазначеного позову відмовлено.

10 квітня 2023 року, не погодившись із ухваленим рішенням, законний представник ОСОБА_1 його опікун ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу.

У апеляційній скарзі скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження указаного рішення суду першої інстанції, яке мотивоване тим, що його копію ним отримано 22 березня 2023 року, що підтверджується копією конверту, долученою до апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 1ст. 354 ЦПК Україниапеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду (п. 1 ч. 2ст. 354 ЦПК України).

Згідно з ч. 3 ст. 354 ЦПК України строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених участині другійстатті 358 цього Кодексу.

За таких обставин, оскільки законний представник ОСОБА_1 10 квітня 2023 року подав апеляційну скаргу на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 13 березня 2023 року, строк на апеляційне оскарження, встановлений ч. 1 ст. 354 ЦПК України, не пропущений, отже клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження задоволенню не підлягає.

Проте, із матеріалів апеляційної скарги вбачається, що її слід залишити без руху з огляду на таке.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 356 ЦПК України в апеляційній скарзі мають бути зазначені: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності.

Проте в апеляційній скарзі на вказане рішення суду першої інстанції не зазначено повне найменування відповідача (юридичної особи) та ідентифікаційний код даної юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Разом із тим, апеляційний суд звертає увагу, що повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом і неприпустимість зловживання процесуальними правами є основними засадами (принципами) цивільного судочинства (п. п. 2, 11 ч. 3 ст. 2 ЦПК України).

Учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу (п. 1 ч. 2 ст. 43 ЦПК України).

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається (ч. 1 ст. 44 ЦПК України).

Нецензурна лексика, образливі та лайливі слова чи символи, зокрема, для надання особистих характеристик учасникам справи, іншим учасникам судового процесу, їх представникам і суду (суддям) не можуть використовуватися ані у заявах по суті справи, заявах з процесуальних питань, інших процесуальних документах, ані у виступах учасників судового процесу та їх представників.

Використання учасниками судового процесу та їх представниками нецензурної лексики, образливих і лайливих слів чи символів у поданих до суду документах і у спілкуванні з судом (суддями), з іншими учасниками процесу та їхніми представниками, а також вчинення аналогічних дій є виявом очевидної неповаги до честі, гідності зазначених осіб з боку тих, хто такі дії вчиняє. Ці дії суперечать основним засадам (принципам) цивільного судочинства (п. п. 2, 11 ч. 3 ст. 2 ЦПК України), а також його завданню, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (частини перша та друга вказаної статті). З огляду на це вчинення таких дій суд може визнати зловживанням процесуальними правами та застосувати, зокрема, наслідки, передбачені ч. 3 ст. 44 ЦПК України (правовий висновок Великої Палати Верховного Суду, викладений у постанові від 13 березня2019 року у справі № 199/6713/14-ц).

Однак у тексті апеляційної скарги скаржник використовує лексику, яка не притаманна для написання ділових документів (в тому числі апеляційних скарг), зокрема він негативно висловлюється про розумові здібності судді першої інстанції та цитує слова політичного діяча ОСОБА_3 , з яких вбачається зневажливе ставлення щодо суддівта до судової гілки влади загалом.

Відповідно до ч. 2ст. 357 ЦПК Українидо апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихст. 356 цього Кодексу, застосовуються положенняст. 185 цього Кодексу.

За таких обставин, апеляційну скаргу слід залишити без руху з наданням особі, яка подала апеляційну скаргу, строку для усунення зазначених недоліків, а саме: для подання апеляційної скарги у іншій редакції відповідно до кількості сторін, яка за формою має відповідати вимогамст. 356 ЦПК України, а також зміст якої повинен не суперечити основним засадам (принципам) цивільного судочинства (п. п. 2, 11 ч. 3 ст. 2 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.185,356,357 ЦПК України.

У Х В А Л И В:

Відмовити законному представнику ОСОБА_1 - його опікуну Шостаку Радомиру-Всеволоду Васильовичу у задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Апеляційну скаргузаконного представника ОСОБА_1 -його опікуна ОСОБА_2 на рішенняВінницького міськогосуду Вінницькоїобласті від13березня 2023року залишитибезруху,прощоповідомити скаржниката надатистрокдляподання апеляційної скарги у іншій редакції протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

У випадку невиконання вимог ухвали апеляційна скарга буде вважатись неподаною та повернута особі, яка її подала.

Ухвала касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Ковальчук

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113909296
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —127/3026/23

Постанова від 05.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 20.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні