Ухвала
від 19.10.2023 по справі 369/15791/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/15791/23

Провадження №2/369/6348/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.10.2023 року м. Київ

Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В., розглянувши заяву про самовідвід у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Благоустрій Крюківщини" Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Крюківщинського сільського голови 2016-2020р.р. Кріпака Андрія Петровича, голови Комісії з реорганізації Крюківщинської сільської ради та Виконавчого комітету Крюківщинської сільської ради Ломінського Євгена Леонідовича, Виконавчого комітету Крюківщинської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, голови Вишневої міської громади (міський голова) Дікова Іллі Валерійовича, Виконавчого комітету Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (на даний час - Бучанська районна державна адміністрація Київської області), Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (на даний час - Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області), Київської обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Адміністрації Президента України (на даний час - Офісу Президента України) про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними рішеннями, діями та бездіяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування і Комунальним підприємством "Благоустрій Крюківщини" Вишневої міської ради Бучанського району Київської області,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом.

17.10.2023 року головуючий суддя Дубас Т.В. до відкриття провадження у справі заявив самовідвід у даній справі з підстав, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України, оскільки позивач у вказаній справі ОСОБА_1 , є присяжним, вирішує справи у складі Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Розглянувши заяву головуючого судді Дубас Т.В. про самовідвід у даній справі, суд вважає, що вказана заява підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч.1ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Частина 1, 2, 9статті 40 ЦПК Українивизначає, що питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі; питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу; суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість; питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Стаття 63 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"регламентує, що присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Присяжні виконують обов`язки, визначені пунктами 1, 2, 4-6 частини сьомоїстатті 56 цього Закону.

Відповідно до п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Визначаючи, чи є суд незалежним, Європейський суд з прав людини звертає увагу й на ті зовнішні ознаки незалежності, що можуть стосуватися навіть гіпотетичної можливості впливу на суд. Існування самої лише можливості зовнішнього впливу на суд Європейський суд з прав людини іноді визнає достатнім, щоб поставити під сумнів незалежність суду («Бєлілос проти Швейцарії», «Очолан проти Туреччини») і застерігає, що навіть самі лише сумніви «розсудливого спостерігача» в тому, що суд незалежний та неупереджений, можуть мати певне значення в розумінні забезпечення громадянами права на справедливий суд («Ферантелі та Сантанджело проти Італії», «Хаусчілд проти Данії», «Веттстейн проти Швейцарії»).

Згідно п. 12 висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Європи «Про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів» - незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів. Так, при винесенні судових рішень у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від любих зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що можуть впливати на здатність судді приймати незалежне рішення.

Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватись довірою не тільки з боку сторін в конкретному розгляді, але й з боку суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах «розсудливого спостерігача». В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

У зв`язку з даними обставинами, з метою виключення всіх обставин, які можуть викликати сумнів в об`єктивності та неупередженості судді при розгляді даної справи, на підставі п. 5 ч. 1ст. 36 ЦПК Українизаявлений по справі самовідвід підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.36,39,40,41 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву судді Дубас Тетяни Володимирівни про самовідвід у розгляді цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Благоустрій Крюківщини" Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Крюківщинського сільського голови 2016-2020 р.р. ОСОБА_2 , голови Комісії з реорганізації Крюківщинської сільської ради та Виконавчого комітету Крюківщинської сільської ради Ломінського Євгена Леонідовича, Виконавчого комітету Крюківщинської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, голови Вишневої міської громади (міський голова) Дікова Іллі Валерійовича, Виконавчого комітету Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (на даний час - Бучанська районна державна адміністрація Київської області), Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (на даний час - Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області), Київської обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Адміністрації Президента України (на даний час - Офісу Президента України) про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними рішеннями, діями та бездіяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування і Комунальним підприємством "Благоустрій Крюківщини" Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, - задовольнити.

Передати дану справу для вирішення питання про визначення судді для розгляду справи, в порядку, передбаченомуст. 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Тетяна ДУБАС

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114346952
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної незаконними рішеннями, діями та бездіяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування і Комунальним підприємством "Благоустрій Крюківщини" Вишневої міської ради Бучанського району Київської області

Судовий реєстр по справі —369/15791/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кухленко Д. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Постанова від 25.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кашперська Тамара Цезарівна

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кашперська Тамара Цезарівна

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кашперська Тамара Цезарівна

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні