Ухвала
від 09.11.2023 по справі 521/17475/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/17475/21

Провадження № 2/521/332/23

У Х В А Л А

09 листопада 2023 року

Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Гуревський В.К.

за секретаря - Федорова А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Одеській області, за участю третіх осіб: Генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ, Державної казначейської служби України про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органу досудового розслідування, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Малиновського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Одеській області, за участю третіх осіб: Генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ, Державної казначейської служби України про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органу досудового розслідування.

Позивач звернувся до суду з клопотанням про призначення судової авто-товарознавчої експертизи, на вирішення якої просив поставити такі питання:

-яка ринкова вартість автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 на дату оцінки ?

-яка реальна вартість автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 з урахуванням пошкоджень після ДТП ?

-який матеріальний збиток завдано власнику автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 ?

-яка вартість матеріального збитку (шкоди), завданого власнику автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок зникнення автомобіля зі спецмайданчику на дату оцінки ?

В обґрунтування поданого клопотання посилався на те, що автомобіль фургон малотоннажний-В «IVECO», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , VIN: НОМЕР_1 , що належить позивачу є речовим доказом у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 120181600000000700 від 28.09.2018 року. На сьогоднішній день вказаний автомобіль через недбалість з боку органу досудового розслідування зник, що і стало підставою для звернення до суду з позовною заявою.

Згідно відомостей,що містятьсяв Інтернет-мережіна сайті «https://auto.ria.com/uk/» вартість схожого автомобіля становить від 3700 дол. США до 4500 дол. США.

Визначення дійсної вартості автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , має значення для правильного вирішення спору. Встановлення цієї обставини потребує спеціальних знань в авто-технічній та товарознавчій галузях.

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 23 січня 2023 року по справі призначена судова авто-товарознавча експертиза, виконання якої доручено судовим експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (м. Одеса, вул. Рішельєвська, 8).

17 лютого 2023 року до суду надійшло клопотання з експертної установи про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних з проведенням експертизи.

За вказаним клопотанням судовий експерт просить суд:

-вказати точну дату, на яку провести розрахунок ринкової вартості в непошкодженому стані та з урахуванням отриманих пошкоджень;

-уточнити редакцію питання № 3 ухвали, тобто внаслідок чого нанесено збиток;

-надати для технічного експертного огляду КТЗ «Iveco S1» реєстраційний номер НОМЕР_2 та свідоцтво про реєстрацію вказаного транспортного засобу за участю зацікавлених осіб;

-погодити дату, час та місце огляду за електронною поштою.

У відповідності до п.5.1, 8.5.1. «Методики...», п.3.5 «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», у виняткових випадках, коли об`єкт дослідження не може бути представлений експертові, експертиза може проводитися за фотознімками та іншими копіями об`єкта, його описами та іншими матеріалами, доданими до справ в установленому законом порядку, якщо це не суперечить методичним підходам до проведення відповідних експертиз. Про проведення експертизи за такими матеріалами вказується в документі про призначення експертизи (залучення експерта) або письмово повідомляється експерт органом (особою), який (яка) призначив (ла) експертизу.

Отже, на підставі наведеного, у випадку не можливості огляду об`єкту дослідження (на підставі матеріалів справи), для надання повного об`єктивного і всебічного висновку просив надати:

-фотографії пошкодженого транспортного засобу «Iveco S1» реєстраційний номер НОМЕР_2 в електронному вигляді (на СБ носії, цифровому накопичувані даних), які містять детальну інформацію, щодо кількості та характеру наявних пошкоджень;

-протокол огляду, дефектну відомість, які містять детальний опис наявних на КТЗ пошкоджень (у чіткій якості);

-оригінал, або копію у чіткій якості Висновку експерта, Звіту оцінювача, аварійного сертифікату тощо, якщо такі мають місце.

Учасники справи не заперечували проти направлення справи до експертної установи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність призначення такої експертизи з метою повного та всебічного розгляду справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 є власником фургону малотоннажного «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , VIN НОМЕР_1 .

28.09.2018 року близько 14 годин на 419 км. автошляху «Київ-Одеса», вантажний автопотяг «VolvoFH12» державний номер НОМЕР_4 з причепом «Тraіlor SYY3CXY», державний номер НОМЕР_5 , під керуванням водія ОСОБА_2 , здійснював рух зі сторони м. Київ у напрямку м. Одеса, виїхав за межі правового краю дороги та допустив зіткнення з припаркованим за межами правого краю проїжджої частини фургоном малотоннажним «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 та гр. ОСОБА_3 . В наслідок ДТП ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці пригоди.

За вказаним фактом було розпочато досудове розслідування та до ЄРДР внесенні відомості за № 120181600000000700 від 28.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

02.10.2018 року на підставі клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області, слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси було накладено арешт на фургон малотоннажний «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , та вказано місце тимчасового утримання м. Одеса вул. Тираспольське шосе, 2. Транспортний засіб фургон малотоннажний «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 було передано на зберігання до ОФ ДП МВС України «Інформ-Ресурси», у користуванні якого знаходився майданчик для тимчасово затриманнях транспортних засобів.

По закінченню досудового розслідування матеріали кримінального провадження № 120181600000000700 було передано на розгляд до Іванівського районного суду Одеської області.

На даний час у справі № 499/127/19 вирок обвинуваченому ОСОБА_2 не ухвалено та накладений арешт на фургон малотоннажний «ІУЕСО» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 не скасовано.

ОФ ДП МВС України «Інформ-Ресурси» перебуває у стані припинення, а тимчасово затриманні транспортні засоби було передано на відповідальне зберігання до ГУНП в Одеській області. Відповідно до актів передачі-приймання тимчасово затриманих транспортних засобів фургон малотоннажний «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 не значився.

За твердженням позивача ОСОБА_1 після того, як автомобіль було арештовано, вона самостійно контролювала збереження автотранспорту до остаточного рішення суду, періодично перевіряючи його наявність.

З дативинесення ухваливід 02.10.2018року щодонакладення арештуна фургонмалотоннажний «IvecoS1»державний реєстраційнийномер НОМЕР_2 ,зазначений автотранспортнийзасіб незнаходився заадресою:м. Одеса, вул. Тираспольське шосе, 2.

Згідно офіційних даних, за зазначеною адресою зареєстровано 4 юридичні особи: відділення «Нова пошта № 15», ТОВ «Еко-ренесанс» (код ЄДРПОУ 32088992), ТОВ «Балкер» (код ЄДРПОУ 32508612), ТОВ «Майнінг Маншинері» (код ЄДРПОУ 42205020).

У відповідях на запити вищевказані юридичні особи повідомили, що вони з ГУНП в Одеській області не укладали договір про тимчасове утримання транспортних засобів станом з 2018 року по теперішній час.

Позивачем самостійнобуло виявленомісце знаходженняфургону малотоннажного«IvecoS1»державний реєстраційнийномер НОМЕР_2 заадресою:м. Одеса, вул. Тираспольське шосе, 22-г.

22.05.2021року о13.30позивач прибулаза адресою:м. Одеса, вул. Тираспольське шосе, 22-г перевірити наявність фургону малотоннажний «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , однак виявила його відсутність.

Зазначену подію позивачем було передано на лінію «102».

Таким чином, огляд транспортного засобу експертом не є можливим.

Фотографії пошкодженого транспортного засобу «Iveco S1» реєстраційний номер НОМЕР_2 та інші документи щодо ДТП, які наявні в розпорядженні суду, перебувають в матеріалах справи (т. 1, а. с. 172 176), та копії матеріалів кримінального провадження № 12018160000000700 (т. 2, а. с. 105 193).

Судом береться до уваги, що призначення такої експертизи є частиною дослідження обставин по справі та, у сукупності з іншими обставинами, дозволить суду максимально повно з`ясувати обставини по справі, сприятиме встановленню істини. При цьому має бути враховано, що сторона вважає проведення експертного дослідження необхідним та об`єктивним засобом доведення її правової позиції у спорі.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Оскільки до суду стороною позивача не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань, суд має призначити судову авто-товарознавчу експертизу.

Керуючись ст. ст. 103-104, 109, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, СУД

У Х В А Л И В :

Направити матеріали цивільної справи до Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (м. Одеса, вул. Рішельєвська, 8) для виконання ухвали Малиновського районного суду м. Одеси від 23 січня 2023 року про призначення судової авто-товарознавчої експертизи.

За клопотанням експерта питання, що ставляться для проведення експертизи, викласти в такій редакції:

-яка ринкова вартість автомобіля марки «Iveco S1», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 станом на 28.09.2018 року (дата ДТП та дата вилучення КТЗ з місця ДТП) ?

-яка реальна вартість автомобіля марки «Iveco S1», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 з урахуванням пошкоджень після ДТП, яка сталася 28.09.2018 року за участю автомобілів: вантажний автопотяг «VolvoFH12» державний номер НОМЕР_4 з причепом «Тraіlor SYY3CXY», державний номер НОМЕР_5 , під керуванням водія ОСОБА_2 , та малотоннажним фургоном «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_3 ?

-який матеріальний збиток завдано власнику автомобіля марки «Iveco S1», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок ДТП, яка сталася 28.09.2018 року за участю автомобілів: вантажний автопотяг «VolvoFH12» державний номер НОМЕР_4 з причепом «Тraіlor SYY3CXY», державний номер НОМЕР_5 , під керуванням водія ОСОБА_2 , та малотоннажним фургоном «Iveco S1» державний реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_3 .?

-яка вартість матеріального збитку (шкоди), завданого власнику автомобіля марки «IVECO», 1996 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок зникнення автомобіля з майданчика для тимчасово затриманнях транспортних засобів ОФ ДП МВС України «Інформ-Ресурси» станом на 22.05.2021 року ?

Витрати з проведення судової експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи.

Надати дозвіл судовому експерту на виконання експертизи за наявними в матеріалах справи вихідними даними у зв`язку з неможливістю огляду об`єкту дослідження.

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі.

Ухвала суду в повному обсязі складена 09 листопада 2023 року.

СУДДЯ В.К.Гуревський

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114776193
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органу досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —521/17475/21

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 26.03.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні