Вирок
від 29.07.2009 по справі 1-61/09
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-61 /09р.

ВИРОК

ІМЯМ УКРАЇНИ

29 липня 2009 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

Головуючої судді: Кривчун Т.О.,

при секретарі-. Сапі А.М.,

за участю прокурорів Юрченка С.Л., Мандро-Апродова А.В.,

підсудної ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гребінка, кримінальну справу по обвинуваченню:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки АДРЕСА_1 громадянки України, українки, освіта середня технічна, не одруженої, не працюючої, утриманців не має, мешкає по АДРЕСА_2 в силу ст. 89 КК України раніше не судимої,

- у скоєнні злочинів, передбачених ч.ч.1,3 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 скоїла злочини за таких обставин.

На початку квітня місяця 2009 року, слідуючи в приміському потязі сполученням «Гребінка-Ніжин» під одним із сидінь, на підлозі, знайшла пенсійне посвідчення серії НОМЕР_1, видане на імя ОСОБА_3 Достовірно знаючи про те, що маючи таке посвідчення, можна безкоштовно їздити у приміському залізничному транспорті вона, маючи на меті отримати документ, який надає право безкоштовного проїзду в приміському залізничному транспорті, діючи з прямим умислом, маючи намір, спрямований на підроблення документу, який видається державною установою і надає певні права, керуючись корисливими мотивами, вона забрала знайдене пенсійне посвідчення серії НОМЕР_1 на імя ОСОБА_3 собі. За місцем свого проживання-по АДРЕСА_3 на початку квітня місяця 2009 року, ОСОБА_2 власноручно внесла в дане посвідчення неправдиві відомості, а саме - вклеїла у посвідчення свою фотокартку, на місце фотокартки ОСОБА_3, домалювала кульковою ручкою, на своїй фотографії контури відтиску печатки, яка була проставлена в посвідченні та виправила рік народження - з "1942" року на "1982" рік, щоб використовувати посвідчення для безкоштовного проїзду у залізничному транспорті.

Окрім цього, ОСОБА_2, 14 квітня 2009 року, маючи на меті поїхати потягом приміського сполучення до м. Гребінка, діючи з прямим умислом, маючи намір, спрямований на використання документу, який видається державною установою, керуючись корисливим мотивом, маючи підроблене пенсійне посвідчення серії НОМЕР_1 на імя ОСОБА_3, яке надає право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті, у метро, а також всіма видами приміського транспорту, що передбачено Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 року та Постановою КМУ від 16.08.1994 року № 354, близько 18 год. 00 хв. предявила його до квиткової каси, касиру залізничного вокзалу ст. Прилуки Південної залізниці та отримала, на підставі нього безкоштовний квиток № 996775 на проїзд від ст. Прилуки Південної залізниці до ст. Гребінка Південної залізниці. О 19 год. 35 хв. 14 квітня 2009 року, слідуючи у приміському потязі сполученням «Прилуки-Гребінка", вона предявила талон безкоштовного проїзду та підроблене пенсійне посвідчення провіднику вагону, яка виявила факт підробки і повідомила працівників міліції, які супроводжували вказаний потяг. На ст. Гребінка підроблене пенсійне посвідчення та талон безкоштовного проїзду провідник вагону видала працівникам міліції.

Згідно висновку експерта № ЕК-110 від 06.05 2009р. за результатами техніко-криміналістичної експертизи документа, в пенсійному посвідченні серії НОМЕР_1, рукописно заповненому на імя ОСОБА_3, маються зміни початкового змісту реквізитів: початково вклеєна фотографія замінена іншою фотографією. Зображення фрагменту відтиску печатки на вклеєній фотографії виконано пишучим прибором. На першій сторінці документу у графі «Рік народження» в місці розміщення цифри «8» рукописного цифрового запису «1982», що означає рік народження, початково була виконана інша цифра, змінена на ту, яка читається способом підчистки та дописки. На другій сторінці документу у графі «Вид пенсії» в місці розташування рукописного запису « 2 гр інв. з дитинства» початково був виконаний інший запис, змінений на інший способом підчистки і дописки

Допитана у судовому засіданні підсудна ОСОБА_2 свого вину визнала повністю та показала, що, в кінці березня 2009 року вона, слідуючи в приміському потязі сполученням «Гребінка-Ніжин», під одним із сидінь, на підлозі, знайшла пенсійне посвідчення, видане на імя ОСОБА_3 та, забравши його, за місцем свого проживання власноручно внесла у нього неправдиві відомості, а саме вклеїла у посвідчення свою фотокартку, на місце фотокартки ОСОБА_3, виправила рік народження з «1942» року на «1982» рік, виправила групу інвалідності із першої на другу, з тим, щоб використовувати дане посвідчення для безкоштовного проїзду у залізничному транспорті.

14 квітня 2009 року, їдучи в м. Гребінку до друзів, вона придбала у квитковій касі залізничного вокзалу ст. Прилуки талон обліку безкоштовного проїзду від ст. Прилуки до ст. Гребінка, предявивши касиру підроблене пенсійне посвідчення, після чого вона США до приміського потягу, перед прибуттям якого на ст. Гребінка, у вагон зайшла провідник, яка, при перевірці проїзних документів, оглянувши посвідчення, виявила в ньому підроблення.

Зважаючи на те, що підсудна ОСОБА_2 свою вину у скоєному злочині визнала повністю, та не заперечувала щодо визнання недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які нею визнаються, суд, за згодою підсудної, прокурора, на підставі ст. 299 КПК України не досліджував інші докази по справі, обмежившись дослідженням матеріалів, які характеризують особу підсудної.

Показання ОСОБА_2, зібрані по справі докази переконують суд у тому, що дії підсудної органами досудового слідства правильно кваліфіковані за ч.ч. 1,3 ст. 358 КК України, оскільки вона підробила посвідчення, яке видається установою, яка має право видавати та посвідчувати такі документи і яке надає певні права, з метою його використання та використала завідомо підроблений документ.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчинених злочинів, те, що підсудна вчинила злочини невеликої тяжкості, дані про особу винної, обставини справи, що помякшують і обтяжують покарання.

Судом установлено, що ОСОБА_2, в силу ст. 89 КК України, раніше не судима (а. с. 76,78-80), до адміністративної відповідальності не притягувалася (а. с. 72).

За місцем проживання характеризується позитивно (а. с. 85).

Згідно довідок від 08.05.2009р. №№275,114 Прилуцького наркологічного диспансера та Психоневрологічного відділення Прилуцької центральної міської лікарні відповідно, Висновку ЛКК Прилуцької ЦРЛ від 14.05.2009р., ОСОБА_2 на диспансерному обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває примусового лікування від наркоманії та алкоголізму не потребує (а. с. 82,84,86).

Обставинами, які помякшують покарання підсудної, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання підсудної, судом не встановлено.

Враховуючи ступінь тяжкості вчинених злочинів, вищенаведені дані про особу підсудної, наявність декількох, вказаних вище обставин, що помякшують покарання, суд вважає за можливе призначити покарання у виді штрафу, яке, на думку суду, буде необхідним і достатнім для її виправлення та попередження вчинення нею нових злочинів.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності з вимогами ст. ст. 80,81 КПК України.

Питання про судові витрати суд вирішує у відповідності до ст. 93 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 323-324,332-335 КПК України,

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч.1,3 ст. 358 КК України та призначити їй покарання: за ч. 1 ст. 358 КК України - штраф у розмірі 510 грн.;

за ч. 3 ст. 358 КК України - штраф у розмірі 510 грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за скупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, визначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 550 (пятсот пятдесят) грн..

Запобіжний захід ОСОБА_5, до набрання вироком законної сили, залишити підписку про невиїзд.

Речові докази - підроблене пенсійне посвідчення і талон обліку безкоштовного проїзду, приєднані до матеріалів справи, - зберігати весь час при справі.

Стягнути з засудженої ОСОБА_5 на користь НДЕКЦ з обслуговування ЛУ на ПЗ при УМВС України на залізничному транспорті (код 35973367, р/р 35223002004769, МФО 851011, Банк: ГУДКУ у Харківській області, за експертизу № ЕК-110 676,08 (шістсот сімдесят шість гривень 08 коп.) грн. судових витрат за проведення техніко-криміналістичної експертизи документа.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом 15 (пятнадцяти) діб з моменту його проголошення.

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.07.2009
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу11527200
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-61/09

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Ухвала від 15.01.2016

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Постанова від 22.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Войтовський С. А.

Вирок від 22.06.2009

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Якутюк B.C.

Постанова від 01.06.2009

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тюхтій П.М.

Постанова від 01.06.2009

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тюхтій П.М.

Вирок від 29.07.2009

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т.О.

Вирок від 14.07.2009

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Корой В.Д.

Вирок від 29.07.2009

Кримінальне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т.О.

Вирок від 14.07.2009

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Корой В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні