Ухвала
від 06.12.2023 по справі 183/11175/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/11175/23

№ 1-кп/183/1841/23

06 грудня 2023 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі : головуючого судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянув у судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42023041110000019 відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Умань, Черкаської області, громадянина України, неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого в розташуванні військової частини НОМЕР_1 (на час проходження військової служби), військовослужбовець військової служби за мобілізацією військової частини НОМЕР_1 , несудимого,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 410 КК України,

за участю прокурора - ОСОБА_6

обвинуваченого - ОСОБА_5

захисника ОСОБА_7

представника потерпілого ОСОБА_8

представника цивільного позивача ОСОБА_9

в с т а н о в и л а :

В провадження Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з Дніпровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону надійшов обвинувальний акт відносно ОСОБА_5 .

В судовому засіданні прокурор заявив клопотання про продовження строку тримання під вартою обвинуваченому на два місяці в умовах гауптвахти з правом внесення застави, мотивуючи свою позицію тим, що наявні підстав вважати, що обвинувачуваний ОСОБА_5 може здійснити дії, передбачені п. п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Захисник обвинуваченого заперечував проти задоволення клопотання прокурора, просив відмовити в його задоволенні у зв`язку з позитивною характеристикою обвинуваченого, просив змінити запобіжний захід на особисте зобов`язання.

Обвинувачений підтримав позицію свого захисника.

Вислухавши думку учасників судового процесу, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практики Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках та за встановленою процедурою.

Продовжуючи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою суд виходить з того, що судове рішення повинно забезпечити не тільки права обвинуваченого, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Визначення таких прав, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці цінностей суспільства.

Відповідно до ч.1 ст.331 КПК України, за наявності клопотань суд під час судового розгляду зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження запобіжного заходу до закінчення двомісячного строку з дня його застосування.

При вирішенні клопотання прокурора про необхідність продовження застосування обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суд враховує вимоги ч. 2 ст. 177 КПК України, відповідно до якої підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що обвинувачений може здійснювати дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

В провадженні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 410 КК України.

Так, суд вважає доведеними прокурором ризики, передбачені п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Зокрема, наявність ризикупередбаченого п.1ч.1ст.177КПК України, обґрунтовується тим,що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні умисного, особливо тяжкого злочину, за яким законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п`ятнадцяти років,у зв`язкуіз чим,останній розуміючитяжкість понесенняпокарання уразі визнанняобвинуваченого винниму вчиненніінкримінованого кримінальногоправопорушення,може переховуватисьвід судуз метоюуникнення понесенняпокарання, вжити заходів до зміни місця свого проживання або іншим чином переховуватися від суду, з метою уникнення відповідальності за інкримінований йому злочин. Також, обвинувачений ОСОБА_5 є мешканцем іншої області, що може сприяти у тому, що останній буде ухилятися від суду, вразі обрання йому іншого більш м`якого запобіжного заходу.

Наявність ризику, передбаченого п.3 ч.1 ст.177 КПК України, а саме незаконно впливати та свідків, підтверджується тим, що ОСОБА_5 може шляхом тиску (умовляння, погроз тощо) перешкоджати та змусити змінити показання свідків, змусити останніх відмовитись від них, намагаючись у такий спосіб уникнути покарання. Крім того, ОСОБА_5 , як військовослужбовець військової частини має доступ до вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, що несе додатковий певний ризик впливу на свідків за кримінальним провадженням. При цьому, свідки сторони обвинувачення та в судовому засіданні не допитані, а тому вказаний ризик є реальним.

Також, перед судом доведено наявність ризику, передбаченого п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується оскільки ОСОБА_5 , являючись військовослужбовцем, має доступ до зброї.

Враховуючи прецедентну практику Європейського суду з прав людини, який у справі «Ілійков проти Болгарії» від 26.07.2001 року зазначив, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування», суд вважає клопотання прокурора обґрунтованим.

Отже, суд дійшов висновку, що аргументи захисника та обвинуваченого не можуть бути прийняті, враховуючи вказані обставини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 177, 178, 314, 331, 376 КПК України, колегія суддів,

п о с т а н о в и л а :

ОСОБА_5 продовжити дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по 31 січня 2024 року включно в умовах гауптвахти ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити суму застави у сумі 402600, яка може бути внесена як самим обвинуваченим, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем).

Встановити, що у разі внесення обвинуваченим ОСОБА_5 або іншою фізичною чи юридичною особою застави у розмірі 402 600 (чотириста дві тисячі шістсот) гривень, ОСОБА_5 підлягає звільненню з-під варти та в такому разі покласти на нього наступні обов`язки, передбачені от. 194 КПК України:

- прибувати за кожною вимогою суду;

- не відлучатися з пункту постійної або тимчасової дислокації військової частини НОМЕР_1 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд із України та в`їзд в України;

- утримуватися від спілкування із свідками за провадженням.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що у разі невиконання покладених на нього обов`язків, застава звертається в дохід держави.

Ухвала підлягає оскарженню до Дніпровського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення.

С У Д Д І :

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115532957
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання служб. становищем

Судовий реєстр по справі —183/11175/23

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Онушко Н. М.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні