Ухвала
від 09.01.2024 по справі 128/4250/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4250/23

УХВАЛА

09 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шевчук Л.П.,

при секретарі судового засідання Ружицькій І.В.,

за участі позивача ОСОБА_1 та його представника адвоката Романовської Н.О.,

представника відповідача Релігійної організації «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України» - адвоката Парпальос В.В.,

розглядаючи у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Вінниці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Релігійної організації «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України», Агрономічної сільської ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державний реєстратор Абразовська Олена Валеріївна, про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права користування земельною ділянкою, -

в с т а н о в и в:

В провадженніВінницького районногосуду Вінницькоїобласті перебуваєцивільна справазапозовною заявою ОСОБА_1 до Релігійної організації «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України», Агрономічної сільської ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державний реєстратор Абразовська О.В., про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права користування земельною ділянкою.

08.01.2024 позивачем ОСОБА_1 подано до суду клопотання про витребування доказів, а саме із Центру надання адміністративних послуг Агрономічної сільської ради (с. Агрономічне Вінницького району Вінницької області, вул. Мічуріна, 12) належним чином засвідченої копії реєстраційної справи, яка включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором Стрижавської селищної ради Абразовською О.В. 29.09.2023 проведено реєстраційні дії щодо реєстрації за Релігійною організацією «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України» права користування та Медвеже-Вушківською сільською радою права власності щодо земельної ділянки площею 0,21 га, кадастровий номер 0520683800:02:007:0087, реєстраційний запис об`кта нерухомого майна номер: 2805140905206. Оскільки самостійно надати такий доказ позивач не має можливості.

В підготовчому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Романовська Н.О.підтримали дане клопотання, просили його задоволити.

Представник відповідача Релігійної організації «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України» - адвоката Парпальос В.В. заперечувала щодо задоволення даного клопотання позивача, оскільки вважає, що клопотання не відповідає вимогам ЦПК України, оскільки не містить посилання на електронний суд, не вказано, які позивачем вживалися дії щодо самостійного отримання вказаного доказу.

Представник відповідача Агрономічної сільської ради та третя особа державний реєстратор Абразовська О.В. в підготовче засідання не з`явилися, про причини неявки суду не повідомили.

Вирішуючи заявлене позивачем клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Згідно п. 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Реєстраційна справа - сукупність документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документів, сформованих у процесі проведення таких реєстраційних дій, що зберігаються у паперовій та електронній формі (п. 8 ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна (п. 1 ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Згідно ч. 1 ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формах після відкриття розділу на об`єкт нерухомого майна, об`єкт незавершеного будівництва, майбутній об`єкт нерухомості у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження і зберігається протягом всього часу існування об`єкта.

Відповідно до ч. 6 ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

Таким чином, суд дійшов висновку, що клопотання представника позивача є обґрунтованим, витребувані документи та інформація, яка міститься в них, можуть мати істотне значення для встановлення фактичних обставин справи, підтвердити або заперечити аргументи сторін по справі, витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням, отже, причини неможливості самостійного отримання цих доказів стороною позивача наявні.

Враховуючи викладене, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, суд дійшов висновку, що клопотання позивача про витребування доказів слід задоволити.

Оскільки суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про витребування доказів, суд вважає за необхідне оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст. 49, 83, 84, 197, 260, 261, 353 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів задоволити.

Витребувати із Центру надання адміністративних послуг Агрономічної сільської ради (с. Агрономічне Вінницького району Вінницької області, вул. Мічуріна, 12) належним чином засвідчену копію реєстраційної справи, яка включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором Стрижавської селищної ради Абразовською О.В. 29.09.2023 проведено реєстраційні дії щодо реєстрації за Релігійною організацією «Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Медвеже Вушко Вінницького району Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України» права користування та Медвеже-Вушківською сільською радою права власності щодо земельної ділянки площею 0,21 га, кадастровий номер 0520683800:02:007:0087, реєстраційний запис об`єкта нерухомого майна номер: 2805140905206.

Витребувані докази в строк до 25.01.2024 направити до Вінницького районного суду Вінницької області, за адресою: м. Вінниця, вул. Винниченка, 29.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Оголосити перерву в підготовчому засіданні до 25 січня 2024 року до 14-30 год., продовживши строк підготовчого провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.П. Шевчук

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116188067
СудочинствоЦивільне
Сутьреєстрацію права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —128/4250/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні