Ухвала
від 29.01.2024 по справі 923/77/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкладення

29 січня 2024 рокум. ОдесаСправа № 923/77/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючої судді Принцевської Н.М.;

суддів: Діброви Г.І., Ярош А.І.;

Секретар судового засідання (за дорученням головуючого судді)- Соловйова Д.В.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" Доброва С.К.;

Від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Найденко І.О.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин"

на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023 року

по справі №923/77/22

за позовом Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу Централізовані закупівлі Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин"

про стягнення 1 822 381,20 грн.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває справа №923/77/22 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.11.2023 відкрито апеляційне провадження по справі №923/77/22 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023; витребувано у Господарського суду Одеської області матеріали справи №923/77/22.

15.11.2023 до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №923/77/22.

30.11.2023 до Південно-західного апеляційного господарського суду від Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом надійшов відзив на апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2023 розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023 по справі №923/77/22 призначено на 29.01.2024 року об 11-00 год. у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду, за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, 29, зал судового засідання №8.

04.01.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшло клопотання від Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Централізовані закупівлі Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом про проведення судового засідання по справі №923/77/22, розгляд якої призначено на 29.01.2024 року об 11-00 год. в режимі відеоконференції з Господарським судом міста Києва (01054, м.Київ, вул.Богдана Хмельницького, 44-б), а у разі неможливості забезпечити проведення судового засідання у зазначеному суді, провести засідання в режимі відео конференції у Господарському суді Київської області (01032, м.Київ, вул.Симона Петлюри16/108), або Північному апеляційному господарському суді (04116, м.Київ, вул.Шолуденка,1а), або Верховному суді України (Касаційний господарський суд) (01016, м.Київ, вул.О.Копиленка,6).

Крім того, 12.01.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 29.01.2024 задоволено заяву Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Централізовані закупівлі Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом про проведення судового засідання по справі №923/77/22, розгляд якої призначено на 29.01.2024 року об 11-00 год. в режимі відеоконференції з Господарським судом Київської області (inbox@ko.arbitr.gov.ua); задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі №916/2965/22 поза межами приміщення суду.

Також 23.01.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом"надійшло клопотання про заміну процесуального правонаступника, у якому заявник просить замінити у справі Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом на правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Клопотання обґрунтовано тим, що відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 29.12.2023 №1420 на підставі Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" від 06.02.2023 № 2896-IX утворено Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661).

Згідно із п. 3 Постанови, керуючись ч. 4 ст. 1 Закону, установлено, що товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства а відокремлені підрозділи Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

Датою державної реєстрації Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" є 11.01.2024, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, правонаступником майна, всіх прав та обов`язків ДП "НАЕК "Енергоатом" є АТ "НАЕК "Енергоатом", у зв`язку з чим виникла необхідність у процесуальному правонаступництві та заміні позивача ДП "НАЕК "Енергоатом" у справі № 923/77/22 на його правонаступника Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код ЄДРПОУ: 24584661). На підтвердження вказаного надається витяг з державного реєстру (додатки).

З огляду на що заявник просить замінити позивача у справі № 923/77/22, а саме - Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" на правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

29.01.2024 у судове засідання з`явився представник АТ "НАЕК "Енергоатом", який підтримав клопотання про заміну процесуального правонаступником, а також з`явився представник апелянта, який не заперечував проти задоволення клопотання про заміну процесуального правонаступника.

Розглянувши у судовому засіданні клопотання Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну процесуального правонаступника, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника.

Водночас процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі (у тому числі на стадії виконання судового рішення) необхідною умовою є наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Частиною першою ст. 334 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження, суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Вирішуючи питання про заміну сторони правонаступником, суд встановлює достатність поданих заявником матеріалів для здійснення відповідної заміни; оцінює достовірність поданих на підтвердження факту правонаступництва матеріалів зокрема договорів, інших правочинів тощо, в тому числі - на предмет їх нікчемності. Тобто заміна сторони правонаступником або відмова у такій заміні, здійснюється судом відповідно до норм матеріального і процесуального права, які не передбачають право суду надавати на цій стадії оцінку оспорюваним правочинам, так як це буде порушувати презумпцію їх правомірності (стаття 204 Цивільного кодексу України).

Розглянувши клопотання щодо заміни позивача у справі на правонаступника та додані до нього документи, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для її задоволення та вважає за можливе замінити позивача у справі №923/77/22 з Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом на його правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Крім того, враховуючи, що в судовому засіданні 29.01.2024 здійснено заміну позивача правонаступником, для забезпечення дотримання прав та свобод, з метою об`єкивного та неупередженого розгляду апеляційної скарги, судова колегія дійшла висновку про наявність підстав для відкладення розгляду справи на іншу дату.

Згідно із ч.ч. 2, 3 ст.120 Господарського процесуального кодексу України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч.2 ст.121 Господарського процесуального кодексу України ухвала, якою суд повідомляє про призначення судового засідання або вчинення іншої процесуальної дії повинна містити найменування та адресу суду, назву справи, зазначення процесуального статусу особи, яка повідомляється, вказівку про те, яку дію буде вчинено, дату, час і місце її вчинення, а також про те, що участь у її вчиненні для цієї особи не є обов`язковою.

Крім того, враховуючи наявні в матеріалах справи заяви учасників справи про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі №923/77/22, колегія суддів вважає за можливе призначити наступне судове засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 52, 120, 121, 197, 216, 234, 235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом про заміну сторони правонаступником задовольнити.

2. Здійснити заміну позивача у справі №923/77/22 з Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом на його правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код ЄДРПОУ 24584661; 01032, місто Київ, вул. Назарівська,3).

3. Відкласти розгляд справи №923/77/22 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод крупних електричних машин" на рішення Господарського суду Одеської області від 10.10.2023 на: 26.02.2024 року о 12-00 год.

4. Судове засідання провести в режимі відеоконференції з Господарським судом Київської області (зал №1) за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення відеоконференцзв`язку EASYCON у м. Одеса, пр. Шевченка, 29 - у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду в залі судових засідань №8, 3-й поверх, тел. 301-438.

5. Доручити Господарському суду Київської області (inbox@ko.arbitr.gov.ua) проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі №923/77/22, розгляд якої призначено на 26.02.2024 року о 12-00 год.

6. Допустити до Господарського суду Київської області (inbox@ko.arbitr.gov.ua) представника Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Найденко І.О., для участі розгляді справи №923/77/22, розгляд якої призначено на 26.02.2024 року о 12-00 год.

7. Копію ухвали надіслати сторонам по справі та Господарському суду Київської області засобами електронного зв`язку.

8. Попередити учасників процесу, що неявка сторін або інших учасників справи, належних чином повідомлених про дату час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

9. Адвокатам, законним представникам сторін при з`явленні у судове засідання обов`язково мати належним чином засвідчені копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи, посвідчення, ордер.

Головуючий суддяН.М. Принцевська

Судді:Г.І. Діброва

А.І. Ярош

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116634593
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —923/77/22

Постанова від 09.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 09.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Постанова від 26.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні