Ухвала
від 05.02.2024 по справі 204/15398/23
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/2022/24 Справа № 204/15398/23 Суддя у 1-й інстанції - Приваліхіна А.І. Суддя у 2-й інстанції - Ткаченко І. Ю.

УХВАЛА

05 лютого 2024 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі: головуючого судді - Ткаченко І.Ю.,

суддів: Деркач Н.М., Демченко Е.Л.

ознайомившись із апеляційною скаргою Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» на ухвалу Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 29 листопада 2023 року про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову по цивільній справі за позовом Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» до ОСОБА_1 про стягнення пені за договором про надання правової допомоги,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Дніпровського апеляційного суду перебуває цивільна справа за апеляційною скаргою Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» на ухвалу Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 29 листопада 2023 року про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову по цивільній справі за позовом Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» до ОСОБА_1 про стягнення пені за договором про надання правової допомоги.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями дана справа розподілена для розгляду колегії суддів у складі: головуючої судді Канурної О.Д., суддів Космачевської Т.В., Халаджи О.В.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 01 лютого 2024 року було задоволено самовідвід головуючої судді Канурної О.Д., суддів Космачевської Т.В., Халаджи О.В. у розгляді апеляційної скарги Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» на ухвалу Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 29 листопада 2023 року про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову по цивільній справі за позовом Адвокатського об`єднання «ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ» до ОСОБА_1 про стягнення пені за договором про надання правової допомоги.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями дана справа розподілена для розгляду колегії суддів у складі: головуючої судді Ткаченко І.Ю., суддів Деркач Н.М. та Демченко Е.Л.

Ознайомившись з матеріалами справи, колегія суддів, вважає за необхідне заявити у даній справі самовідвід суддям Ткаченко І.Ю. та Деркач Н.М. з підстав, передбачених пунктом 5 частини першої статті 36 ЦПК України.

Так, як вбачається із матеріалів справи, постановою Дніпровського апеляційного суду від 15 листопада 2023 року у складі колегії суддів: головуючої судді Ткаченко І.Ю., суддів Деркач Н.М. та Пищиди М.М. була задоволена апеляційна скарга ОСОБА_1 наухвалу судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 19 вересня 2023 року по справі за заявою Адвокатського об`єднання "ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ" до ОСОБА_1 про забезпечення позову до його подачі, вказана ухвала скасована, у задоволенні заяви Адвокатського об`єднання "ПІЛЬХ та ПАРТНЕРИ" до ОСОБА_1 про забезпечення позову до його подачі - відмовлено.

Провівши порівняльний аналіз заяв про забезпечення позову та доказів, долучених до цих заяв по справі №201/11207/23 та № 204/15398/23, спільними є підстави позову у обох справах, які виходять з правовідносин за Договором про надання правової допомоги від 05 січня 2022 року.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності головуючої судді Ткаченко І.Ю., судді Деркач Н.М.

Згідно з частиною першою статті 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Відповідно до частини першої статті 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку, незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Пунктом 2.5. Бангалорських принципів поведінки судді, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної ради ООН 27 липня 2006 року № 2006/23, визначено, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Тобто, у разі переконання судді у наявності обставин, які унеможливлюють винесення ним об`єктивного рішення або обґрунтовано викликають сумнів у стороннього спостерігача в його упередженості, він зобов`язаний заявити самовідвід.

Згідно до роз`яснень ЄСПЛ у справах «Мікаллеф проти Мальти», «Мезнарич проти Хорватії», в демократичному суспільстві суди повинні вселяти довіру. Тому кожен суддя, у відношенні якого маються щонайменші сумніви в неупередженості, зобов`язаний вийти з процесу. Правила, що регулюють відвід суддів, є спробою забезпечення неупередженості судді шляхом усунення будь-яких сумнівів у учасників цивільного процесу. Ці правила направлені на усунення будь-яких ознак необ`єктивності судді та слугують зміцненню довіри, яку суди повинні асимілювати в демократичному суспільстві.

Враховуючи наведені вище підстави, з метою запобігання виникнення у учасників справи сумнівів щодо об`єктивності та неупередженості суддів, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити самовідвід головуючої судді Ткаченко І.Ю. та судді Деркач Н.М.

Частиною другою статті 41 ЦПК України визначено, що у разі задоволення заяви про відвід одному із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, справа розглядається в тому самому суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів, який визначається у порядку, встановленому статтею 33 цього Кодексу.

Керуючись ст. 36, 39, 40 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Самовідвід головуючої судді Ткаченко Ілони Юріївни та судді Деркач Наталії Миколаївни - задовольнити.

Справу передати до канцелярії Дніпровського апеляційного суду для виконання вимог статті 33 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено07.02.2024
Номер документу116763379
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —204/15398/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Постанова від 29.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні