Рішення
від 10.08.2010 по справі 2-1473-10
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-1473/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2010 року Першотравневий районний с уд

Донецької області

в складі:

головуючого судді Бутенко А.П.

при секретарі Цуканової Л.П.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в смт. Мангуш цивільну спр аву за позовом

ОСОБА_1

до Управління Пенсійного ф онду України в Першотравнево му районі Донецької області

про стягнення недоплачено ї щомісячної державної соціа льної допомоги, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернулася до суд у з позовом до Управління Пен сійного фонду України в Перш отравневому районі Донецько ї області про стягнення недо плаченої щомісячної державн ої соціальної допомоги.

В позовної заяві пояснила, щ о вона ІНФОРМАЦІЯ_1 і має с татус дитини війни.

Просить суд визнати неправ омірною бездіяльність управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Першотравневому районі Донецької області щодо не на рахування їй щомісячної допл ати до пенсії відповідно до с т.6 Закону України «Про соціал ьний захист дітей війни» в ро змірі 30% мінімальної пенсії за віком з 1 січня 2009 року по 11 трав ня 2010 року, виходячи з розміру м інімальної пенсії за віком, в становленої ч.1 ст. 28 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», з урахуванням встано вленого законодавством прож иткового мінімуму для осіб, я кі втратили працездатність; зобов' язати управління Пен сійного фонду України в Перш отравневому районі Донецько ї області здійснити їй нарах ування та виплату щомісячної доплати до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком відповідно до ст.6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни» з 1 січня 2009 року по 11 травня 2010 року виходячи з роз міру мінімальної пенсії за в іком, встановленої ч.1 ст. 28 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», з урахуванням в становленого законодавство м прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність, з урахуванням фактичн о отриманих сум.

В судове засідання позивач не з' явилася, в заяві просит ь справу розглянути у її відс утності.

Представник відповідача т акож в судове засідання не з' явився, відповідач надав суд у письмове заперечення, в яко му просить суд розглянути сп раву за відсутності представ ника відповідача. В заперече нні відповідач посилається н а те, що порядок надання пільг , передбачених ст.6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни», Кабінетом Мініс трів України у 2006 році не було р озроблено. Відповідно до п.12 с т.71 Закону України «Про держав ний бюджет України на 2007 рік» з метою приведення окремих но рм законів у відповідність і з цим законом на 2007 рік зупинен о, зокрема, дію ст..6 Закону Укра їни «про соціальний захист д ітей війни». Ст.111 ЗУ «Про держа вний бюджет України на 2007 рік» передбачено підвищення до п енсії «Дітям війни» в розмір і 50% від розміру надбавки, вста новленої для учасників війни . На підставі зазначених норм , дітям війни виплачувалось п ідвищення до пенсії з 01.01.07року у розмірі 19 гривень, з 01.04.07 року-1 9,35 гривень, з 01.10.07року-19,75 гривень. Підпунктом 2 п.41 розділу ІІ Зак ону України «Про державний б юджет України на 2008 рік та про в несення змін до деяких закон одавчих актів України» внесе ні зміни до Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни», а саме, текст статті 6 ви кладений в такій редакції: «д ітям війни(крім тих на яких по ширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни , гарантії їх соціального зах исту) до пенсії або що місячно го довічного грошового утрим ання чи державної соціальної допомоги, що виплачується за міть пенсії, виплачується пі двищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни». Законодавством Украї ни не передбачено автоматичн ого відновлення дії норми, як а втратила чинність на підст аві нормативно-правового акт а, який було визнано у подальш ому неконституційним. Натомі сть старий закон, що втратив ю ридичну чинність, тільки за с пеціальною вказівкою нового нормативного акту, може поши рювати свою дію на відповідн і правовідносини. А ні Рішенн ям Конституційного Суду Укра їни №10-рп від 22.05.08р, а ні іншим нор мативно-правовим актом не пе редбачено відновлення дії ст ..6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» в ред акції до 01.01.08року. Відповідно д о ст.71 ЗУ «Про Державний бюдже т України на 2009 рік» №835-VI від 26.12.2008 року(зі змінами та доповненн ями) Кабінету Міністрів Укра їни надано право у 2009 році вста новлювати розміри соціальни х виплат, які відповідно до за конодавства визначаються за лежно від розміру мінімально ї заробітної плати, в абсолют них сумах у межах асигнувань , передбачених за відповідни ми бюджетними програмами. Та ким чином, підвищення «дітям війни» виплачується органам и Пенсійного фонду відповідн о до чинного на певний час зак онодавства. Враховуючи вищез азначене та відповідно до ст . 128 ЦПК України, відповідач про сить в позові -відмовити.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач має правовий статус «дитина війни», що під тверджується пенсійним посв ідченням НОМЕР_1 (а.с.6).

Відповідно до ст.6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» від 18.11.2004 року, що н абрав чинності 01 січня 2006 року, дітям війни пенсії або щоміс ячне довічне грошове утриман ня чи державна соціальна доп омога, що виплачується заміс ть пенсії, підвищуються на 30% м інімальної пенсії за віком.

Статтею 71 Закону України «П ро державний бюджет України на 2007 рік» дія статті 6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни» зупинена.

Рішенням Конституційного Суду України від 09 липня 2007 рок у №6-рп/2007 положення статті 71 Зак ону України «Про державний б юджет на 2007 рік», якими була зуп инена дія статті 6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни», визнані такими, щ о не відповідають Конституці ї.

Законом України «Про соціа льний захист дітей війни» ви значено основи соціального з ахисту дітей війни та гарант овано їх соціальну захищеніс ть шляхом надання пільг і дер жавної соціальної підтримки .

Статтею 6 цього Закону перед бачено виплату державної соц іальної підтримки дітей війн и, яка додатково виплачуєтьс я до пенсії. Вказана соціальн а підтримка не може розцінюв атись як пенсія або її складо ва частина. Тобто, йдеться про різні види правовідносин в с истемі соціального забезпеч ення та державної соціальної підтримки.

Законом України «Про держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 року внесено зміни до Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни», зокр ема статтею 6 вказаного Закон у після внесення змін передб ачалось, що дітям війни до пен сії або щомісячного довічног о грошового утримання, держа вної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії , виплачується підвищення у р озмірі надбавки, встановлено ї для учасників війни.

Рішенням Конституційного Суду України №10-рп/2008 від 22.05.2008 рок у положення пункту 28 розділу 1 1 «Внесення змін до деяких зак онодавчих актів України», За кону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких зако нодавчих актів України» від 28.12.2007року щодо внесення змін до Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» визн ані такими, що не відповідают ь Конституції України.

Отже, положення статті 6 Зак ону України "Про соціальний з ахист дітей війни" стосовно т ого, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове у тримання чи державна соціаль на допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуєтьс я на 30% мінімальної пенсії за в іком, були чинними з 9 липня 2007 р оку до 31 грудня 2007 року та з 22 тра вня 2008 року.

Статтею 71 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціа льних виплат, які відповідно до законодавства визначають ся залежно від розміру мінім альної заробітної плати, в аб солютних сумах у межах асигн увань, передбачених за відпо відними бюджетними програма ми.

Названа норма передбачає в становлення в абсолютних сум ах розмірів лише тих виплат, в ихідним критерієм розрахунк у яких є розмір мінімальної з аробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спір ні відносини, оскільки розмі р зазначених соціальних випл ат згідно із Законом України «Про соціальний захист діте й війни» залежить від розмір у мінімальної пенсії за віко м.

Відповідно до позовних вим ог за 2010 рік, положення ст. 3 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни» не змінен о і не скасовано. Більш того, в ідповідно до ст.3 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни»: «державні соціал ьні гарантії дітям війни, вст ановлені цим Законом, не можу ть бути обмежені або скасова ні іншими нормативно-правови ми актами».

Тому, нарахування та виплат а у 2009 та 2010 роках дітям війни пі двищення до пенсії або щоміс ячного грошового довічного у тримання чи державної соціал ьної допомоги, що виплачуєть ся замість пенсії, повинні зд ійснюватися відповідно до но рм Закону України «Про соціа льний захист дітей війни».

Суд вважає за необхідне заз начити, що загальносуспільні потреби-це потреби, направле ні на задоволення всього сус пільства, а у цьому випадку сп ірні виплати направлені на з адоволення потреб обмеженог о кола споживачів, зокрема ви значених Законом України "Пр о соціальний захист дітей ві йни".

Крім того, Конституційний С уд України неодноразово розг лядав проблему ( про що, зокрем а зазначено у Рішенні № 8-рп/2005 в ід 11 жовтня 2005 року по справі № 21 /2005), пов'язану з реалізацією пр ава на соціальний захист, неп рипустимістю обмеження конс титуційного права громадян н а достатній життєвий рівень, і сформулював правову позиц ію, згідно з якою Конституція та закони України відокремл юють певні категорії громадя н України, що потребують дода ткових гарантій соціального захисту з боку держави. До них зокрема, належать громадяни , яким пенсія призначається з а спеціальними законами. У рі шеннях Конституційного Суду України зазначалося, що піль ги, компенсації, гарантії є ви дом соціальної допомоги і не обхідною складовою конститу ційного права на достатній ж иттєвий рівень, тому звуженн я змісту та обсягу цього прав а шляхом прийняття нових зак онів або внесення змін до чин них законів за ст. 22 Конституц ії України не допускається.

Постановляючи судове ріше ння у даній справі, суд виходи ть з того, що конституційні пр инципи, на яких базується зді йснення прав і свобод людини і громадянина в Україні, вклю чаючи і право на пенсійне заб езпечення, передбачені статт ями 1,3, частиною 2 ст. 6, статтею 8, ч астиною 2 статті 19, статтями 22,23, частиною 1 статті 24 Конституці ї України, набуте у сфері пенс ійного забезпечення, не може бути скасоване, звужене. Прав овою гарантією забезпечення державою даного права є вико нання прийнятих на себе зобо в'язань, виходячи з положень п ринципу верховенства права, закріпленого як статтею 8 Кон ституції України.

Відповідно до ст.10 ЦПК Украї ни, цивільне судочинство зді йснюється на засадах змагаль ності сторін. Сторони, які бер уть участь у справі мають рів ні права щодо подання доказі в, їх дослідження та доведенн я перед судом їх переконливо сті. Кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Таким чином, з'ясувавши обст авини справи та перевіривши їх доказами, суд вважає, що поз ов підлягає задоволенню част ково, з врахуванням фактично отриманих сум. Є достатньо пі дстав про визнання неправомі рною бездіяльність управлін ня Пенсійного фонду України в Першотравневому районі Дон ецької області щодо не нарах ування позивачу щомісячної д оплати до пенсії в розмірі 30% м інімальної пенсії за віком з 1 січня 2009 року по 11 травня 2010 рок у, виходячи з розміру мінімал ьної пенсії за віком, встанов леної ч.1 ст.28 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , та зобов' язання Управлінн я Пенсійного фонду України в Першотравневому районі Доне цької області здійснити на к ористь позивача нарахування та виплату щомісячну доплат у до пенсії у розмірі 30% мініма льної пенсії за віком відпов ідно до ст.6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни з 1 січня 2009 року по 11 травня 2010 року, виходя чи з розміру мінімальної пен сії за віком, встановленої ч.1 ст.28 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування».

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212-215 ЦПК Укр аїни, ст.6 ЗУ «Про соціальний з ахист дітей війни», ст. 28 ЗУ «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», рішенням Конституційного Су ду України №6-рп/2007 від 9 липня 2007 року, рішенням Конституційн ого суду України№10 - рп/2008 від 22.05.2008 року, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСО БА_1 задовольнити част ково.

Визнати неправомірною без діяльність управління Пенсі йного фонду України в Першот равневому районі Донецької о бласті щодо не нарахування н а користь ОСОБА_1 що місячної доплати до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком з 1 січня 2009 року по 11 тр авня 2010 року, виходячи з розмір у мінімальної пенсії за віко м, встановленої ч.1 ст.28 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування».

Управлінню Пенсійного Фон ду України в Першотравневому районі Донецької області пр овести ОСОБА_1 нар ахування та виплату соціальн ої допомоги, встановленої ст .6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» в роз мірі 30% мінімальної пенсії за віком з 1 січня 2009 року по 11 травн я 2010 року, виходячи з розміру мі німальної пенсії за віком, вс тановленої ч.1 ст.28 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», з урахуванням фактичн о отриманих сум.

В задоволенні іншої частин и позовних вимог - відмовити.

Рішення суду набирає зако нної сили після закінчення строку для подання апеляцій ної скарги, якщо апеляційну с каргу не було подано. У разі п одання апеляційної скарги рі шення, якщо його не скасовано , набирає законної сили піс ля розгляду справи апеляці йним судом.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 10 д нів з дня його проголошення. О соби, які брали участь у справ і, але не були присутні у судов ому засіданні під час прогол ошення судового рішення можу ть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отриманн я копії цього рішення Апеляц ійному суду Донецької област і у м. Маріуполі через Першотр авневий районний суд.

Суддя (підпис) А.П. Бутенко

Суддя

Секретар

Станом на 11.08.2010 року рішення не набрало законної сили

СудПершотравневий районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення10.08.2010
Оприлюднено20.10.2010
Номер документу11679047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1473-10

Рішення від 14.09.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 20.09.2010

Цивільне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Охтень Аліна Андріївна

Рішення від 05.10.2010

Цивільне

Веселівський районний суд Запорізької області

Нагорний Анатолій Олександрович

Рішення від 10.08.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Бутенко Анатолій Петрович

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Ломейко Віталій Валерійович

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева Оксана Валентинівна

Рішення від 09.09.2010

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман Михайло Михайлович

Рішення від 03.06.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Медяна Юлія Валеріївна

Рішення від 30.06.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Прокулевич Володимир Степанович

Рішення від 15.06.2010

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Свиненко Михайло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні