Ухвала
від 22.02.2024 по справі 522/2670/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/2670/23

Провадження № 1-кс/522/564/24

УХВАЛА

22 лютого 2024 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні уприміщенні Приморськогорайонного судум.Одеси клопотанняпрокурора Болградськоїокружної прокуратуриОдеської області ОСОБА_3 про накладенняарешту натимчасово вилученемайно врамках кримінальногопровадження№22022160000000369 від 17.11.2022 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111-2 ККУкраїни,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

слідчого ОСОБА_5 ,

власників майна ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

представників власника майна ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор у кримінальному провадженні №22022160000000369 від 17.11.2022 року прокурор Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні № 22022160000000369 від 17.11.2022, яке було вилучене 03.11.2023 в ході проведення обшуку нежитлового приміщення, яким користується ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування доводів клопотання прокурор посилається на наступне.

Слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022160000000369 від 17.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час здійснення досудового розслідування у формі процесуального керівництва здійснюється відділом Одеської обласної прокуратури.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Управлінням СБ України в Одеській області в рамках контррозвідувального забезпечення транспортного комплексу на території Одеської області, отримано інформацію щодо вчинення мешканцями м. Одеси дій, спрямованих на допомогу окупаційним адміністраціям держави агресора, з метою завдання шкоди Україні, а також переходу останніх на бік ворога в умовах воєнного стану.

Під час розслідування даного кримінального провадження, з метою з`ясування всіх обставин вчинення зазначеного злочину, а також встановлення інших осіб, причетних до їх вчинення, до оперативного відділу Управління СБ України в Одеській області направлене доручення, щодо проведення заходів, спрямованих на встановлення зазначених фактичних даних.

Так, під час проведення Управлінням відповідних вищевказаних заходів та інших слідчих дій встановлено, що ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , причетний до вчинення дій, спрямованих на допомогу окупаційним адміністраціям держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні, а також переходу останніх на бік ворога в умовах воєнного стану.

Морські оператори компаній ОСОБА_11 за вказівкою останнього організовують роботу морських суден в напрямку вивезення з рф до Республіки Туреччина та Грузії викраденої зернової продукції українського походження, яка була вивезена залізничним транспортом з окупованих територій. Кінцевою метою вказаних дій є отримання прибутків, а також надання допомоги окупаційним адміністраціям держави-агресора та органам влади рф, з метою завдання шкоди Україні.

Під час проведення досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні, згідно відповіді на доручення з ГВ ЗНД Управління СБ України в Одеській області за вх. № 65/16/4900 від 06.10.2023 отримано інформацію, щодо осіб, що можуть бути причетні до антиукраїнської діяльності ОСОБА_11 , а саме його колишнього бізнес партнера депутата Одеської міської ради ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, ГВ ЗНД Управління СБ України в Одеській області, встановлено інформацію, щодо місць зберігання доказів, що можуть стати доказовою базою при встановленні винних осіб, нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_1 (офісне приміщення компанії ОСОБА_10 ).

Відповідно до довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на нерухоме майно розташоване за адресою: м. Одеса, пров. Топольського, 4-А, приміщення 101, належить ТОВ «САУТА» (1/2) код ЄДРПОУ: 37872274 та ТОВ «ТРАНСФЛОТ СЕРВІС» код ЄДРПОУ: 37804049 (1/2).

Вищеописані обставини у своїй сукупності свідчать про те, що у вказаному об?єкті нерухомості можуть зберігатися зброя, вибухові речовини, бойові припаси, мобільні телефони, предмети та документи, в тому числі їх електронні копії та носії, на яких вони знаходяться (комп`ютери, ноутбуки, лазерні диски, «usb flash» накопичувачі, жорсткі диски), блокноти, аркуші паперу з нотатками, грошові кошти, набуті кримінально протиправним шляхом та які не мають документального підтвердження їх походження, предмети, речі та документи, які можуть бути використані як доказ факту та обставин вчинення кримінального правопорушення, а також можуть бути засобом для розкриття кримінального правопорушення і встановлення винних осіб у вчиненні злочину.

03.11.2023 слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області, на підставі ухвали Приморського районного суду міста Одеси від 30.10.2023, проведено обшук нежитлового приміщення, яким користується ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено:

- Акт № ОУ 0000048 здачі прийняття робіт, на 1 арк;

- Акт № ОУ 0000038 здачі - прийняття робіт, на 1 арк;

- «Дополнительное соглашение № 3 к договору аренды № 401-14 от «01» декабря 2016 года», на 1 арк.;

- Чорнові записи на аркушах (у верхньому правому куті текст «GOL GLOBAL OCEAN LIN», на 8 арк;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документ на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «Уничтожить», на 17 арк.;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документи на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «44 АРК», на 44 арк.;

- Швидкозшивач рожевого кольору, з написом «САУТА ТРАНСФЛОТ», у середині якого знаходяться документи, на 24 арк.;

- Папка синього кольору на якій наявний текст «ТОВ ТРАНСФЛОТ сервіс уставные документы», у середині якого знаходяться документи, на 181 арк.;

- Швидкозшивач зеленого кольору на якому наявний підпис «Саута», у середині якого знаходяться документи, на 151 арк.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «мои», у середині якого знаходяться предмети схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 100 доларів США, у кількості 21 шт.; номіналом 50 доларів США, у кількості 2 шт.; номіналом 1000 гривень, у кількості 13 шт.; номіналом 500 гривень, у кількості 41 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 8 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 2 шт.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «КНЯЗЬ» у середині якого знаходяться предмети зовні схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 500 гривень, у кількості 4 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 65 шт.;

- Печатка з відтиском «ТРАНСФЛОТ СЕРВІС» - 1 шт.;

- Печатка з відтиском «Саута 37872274» - 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл в середині якого знаходяться документи, а саме: договір оренди №1/23 нежитлового приміщення, на 5 арк.; номіналом 500 гривень, у кількості 59 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 38 шт.; номіналом 50 гривень, у кількості 16 шт.;

- Мобільний телефон марки «ГУГЛ ПІКСЕЛЬ», IMEI НОМЕР_1 білого кольору; ICCID: НОМЕР_2 ; серійний номер НОМЕР_3 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл у середині якого знаходяться документи перший аркуш має наявний текст «Додаткова угода про заміну сторони в Договорі оренди нежитлового приміщення від 09.06.2020 року» та подальший текст, на 41 арк.;

- Ноутбук чорного кольору марки «ACER» S/N:NXN18EU0148210A3FD3400.

Обставини кримінального провадження містять достатні підстави вважати, що без вилучення і арешту у встановленому законом порядку перелічених речей, предметів та документів, вони можуть бути приховані для унеможливлення їх використання в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Вилучені речі, предмети та документи, відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час розслідування кримінального провадження.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити.

Власники майна ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та їх представники ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання прокурора, просили не накладати арешт на вилучене під час обшуку майно на підставі того, що прокурор у даному випадку не довів, що вказані товари мають значення доказів у зазначеному кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку учасників кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Слідчий суддя встановив, що слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022160000000369 від 17.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час здійснення досудового розслідування у формі процесуального керівництва здійснюється відділом Одеської обласної прокуратури.

03.11.2023 слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області, на підставі ухвали Приморського районного суду міста Одеси від 30.10.2023, проведено обшук нежитлового приміщення, яким користується ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено:

- Акт № ОУ 0000048 здачі прийняття робіт, на 1 арк;

- Акт № ОУ 0000038 здачі - прийняття робіт, на 1 арк;

- «Дополнительное соглашение № 3 к договору аренды № 401-14 от «01» декабря 2016 года», на 1 арк.;

- Чорнові записи на аркушах (у верхньому правому куті текст «GOL GLOBAL OCEAN LIN», на 8 арк;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документ на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «Уничтожить», на 17 арк.;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документи на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «44 АРК», на 44 арк.;

- Швидкозшивач рожевого кольору, з написом «САУТА ТРАНСФЛОТ», у середині якого знаходяться документи, на 24 арк.;

- Папка синього кольору на якій наявний текст «ТОВ ТРАНСФЛОТ сервіс уставные документы», у середині якого знаходяться документи, на 181 арк.;

- Швидкозшивач зеленого кольору на якому наявний підпис «Саута», у середині якого знаходяться документи, на 151 арк.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «мои», у середині якого знаходяться предмети схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 100 доларів США, у кількості 21 шт.; номіналом 50 доларів США, у кількості 2 шт.; номіналом 1000 гривень, у кількості 13 шт.; номіналом 500 гривень, у кількості 41 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 8 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 2 шт.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «КНЯЗЬ» у середині якого знаходяться предмети зовні схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 500 гривень, у кількості 4 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 65 шт.;

- Печатка з відтиском «ТРАНСФЛОТ СЕРВІС» - 1 шт.;

- Печатка з відтиском «Саута 37872274» - 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл в середині якого знаходяться документи, а саме: договір оренди №1/23 нежитлового приміщення, на 5 арк.; номіналом 500 гривень, у кількості 59 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 38 шт.; номіналом 50 гривень, у кількості 16 шт.;

- Мобільний телефон марки «ГУГЛ ПІКСЕЛЬ», IMEI НОМЕР_1 білого кольору; ICCID: НОМЕР_2 ; серійний номер НОМЕР_3 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл у середині якого знаходяться документи перший аркуш має наявний текст «Додаткова угода про заміну сторони в Договорі оренди нежитлового приміщення від 09.06.2020 року» та подальший текст, на 41 арк.;

- Ноутбук чорного кольору марки «ACER» S/N:NXN18EU0148210A3FD3400.

Постановою слідчого вище вказане вилучене майно було визнано речовим доказом у у кримінальному провадженні №22022160000000369 від 17.11.2022 року.

Обставини, що дають підстави слідчому судді прийти до висновку про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення аргументовані доданими стороною обвинувачення до клопотання доказами.

З огляду на викладене є достатньо підстав вважати, що зазначені речі містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя враховує й те, що у даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження, які станом на теперішній час вимагають вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як накладення арешту, з метою збереження вказаного майна в якості речових доказів у кримінальному провадженні та можливої конфіскації майна у майбутньому у разі ухвалення обвинувального вироку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.131-132, 170-173, 376 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні №22022160000000369 від 17.11.2022 року прокурора Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна, задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні №22022160000000369 від 17.11.2022 року, яке було вилучено 03.11.2023 в ході проведення обшуку нежитлового приміщення, яким користується ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на:

- Акт № ОУ 0000048 здачі прийняття робіт, на 1 арк; Акт № ОУ 0000048 здачі прийняття робіт, на 1 арк;

- Акт № ОУ 0000038 здачі - прийняття робіт, на 1 арк;

- «Дополнительное соглашение № 3 к договору аренды № 401-14 от «01» декабря 2016 года», на 1 арк.;

- Чорнові записи на аркушах (у верхньому правому куті текст «GOL GLOBAL OCEAN LIN», на 8 арк;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документ на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «Уничтожить», на 17 арк.;

- Прозорий поліетиленовий файл, у середині якого знаходиться документи на першому аркуші якого прикріплено зелений стікер з текстом «44 АРК», на 44 арк.;

- Швидкозшивач рожевого кольору, з написом «САУТА ТРАНСФЛОТ», у середині якого знаходяться документи, на 24 арк.;

- Папка синього кольору на якій наявний текст «ТОВ ТРАНСФЛОТ сервіс уставные документы», у середині якого знаходяться документи, на 181 арк.;

- Швидкозшивач зеленого кольору на якому наявний підпис «Саута», у середині якого знаходяться документи, на 151 арк.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «мои», у середині якого знаходяться предмети схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 100 доларів США, у кількості 21 шт.; номіналом 50 доларів США, у кількості 2 шт.; номіналом 1000 гривень, у кількості 13 шт.; номіналом 500 гривень, у кількості 41 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 8 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 2 шт.;

- Паперовий пакунок з наявним текстом «КНЯЗЬ» у середині якого знаходяться предмети зовні схожі на грошові кошти, а саме купюри: номіналом 500 гривень, у кількості 4 шт.; номіналом 200 гривень, у кількості 65 шт.;

- Печатка з відтиском «ТРАНСФЛОТ СЕРВІС» - 1 шт.;

- Печатка з відтиском «Саута 37872274» - 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл в середині якого знаходяться документи, а саме: договір оренди №1/23 нежитлового приміщення, на 5 арк.; номіналом 500 гривень, у кількості 59 шт.; номіналом 100 гривень, у кількості 38 шт.; номіналом 50 гривень, у кількості 16 шт.;

- Мобільний телефон марки «ГУГЛ ПІКСЕЛЬ», IMEI НОМЕР_1 білого кольору; ICCID: НОМЕР_2 ; серійний номер НОМЕР_3 - 1 шт.;

- Прозорий поліетиленовий файл у середині якого знаходяться документи перший аркуш має наявний текст «Додаткова угода про заміну сторони в Договорі оренди нежитлового приміщення від 09.06.2020 року» та подальший текст, на 41 арк.;

- Ноутбук чорного кольору марки «ACER» S/N:NXN18EU0148210A3FD3400.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Виконання ухвали покласти на слідчого та/або прокурора у кримінальномупровадженні№22022160000000369 від 17.11.2022 року.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Одеського апеляційного суду на протязі 5 (п`яти) днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117173019
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —522/2670/23

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні