Рішення
від 26.03.2024 по справі 464/5540/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/5540/23

пр.№ 2/464/278/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2024 м. Львів

Сихівський районний суд м. Львова

в складі: головуючої судді - Сабари Л.В.,

секретаря судового засідання - Андрушко Н.М.,

за участі: позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Львова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради, ОСОБА_2 , за участі третьої особи - Сихівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження дитини,

встановив:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачів КУ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради, ОСОБА_3 , в якому просить визнати його батьком неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни до актового запису про народження серії НОМЕР_1 , виданого 14.03.2009 Галицьким відділом реєстрації актів цивільного стану Львівського міського управління юстиції, зазначивши відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як про батька.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у 2007 році перебував у стосунках з ОСОБА_2 , які наприкінці 2008 року завершились. У червні 2022 року через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України виїхав з міста Херсон на проживання до міста Львова, де зустрів матір ОСОБА_2 - ОСОБА_5 , яка повідомила про те, що намагалась його відшукати, оскільки ОСОБА_4 є його донькою, а відповідачку позбавили батьківських прав та на даний час вона відбуває покарання у виді позбавлення волі за вироком суду. З цього моменту позивач почав спілкуватись із донькою. Через похилий вік ОСОБА_5 , дитину передали до КУ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради. Оскільки він офіційно не є батьком малолітньої ОСОБА_4 , з метою належного виконання батьківських обов`язків, просить визнати його батьком та зобов`язати внести зміни до актового запису про народження.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 22.08.2023 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 08.09.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 14.11.2023 до участі у справі залучено ОСОБА_2 як співвідповідача.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 07.12.2023 у даній справі призначено судову молекулярно-генетичну експертизу, а провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 18.03.2024 провадження у даній справі поновлено.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 19.03.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, просив суд такі задовольнити та надав пояснення про те, що перебував з ОСОБА_2 у цивільному шлюбі приблизно у 2007-2008 роках. Проживав разом із нею у м. Львові. Однак, не знав про те, що остання перебувала у стані вагітності. Під час стосунків у нього виник конфлікт із матір`ю ОСОБА_2 , а тому їх стосунки припинились та він переїхав проживати у м. Херсон. Однак, на початку 2022 року через початок повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, повернувся до м. Львова, де зустрів ОСОБА_5 , яка повідомила, що у нього є донька ОСОБА_4 . В той момент ОСОБА_2 була позбавлена батьківських прав щодо доньки та відбувала покарання за вироком суду у місцях позбавлення волі. Під час спілкування з ОСОБА_4 , зрозумів, що вона є справді його донькою, сумнівів щодо вказаного у нього не виникало, а тому, з метою належного виконання батьківських обов`язків та встановленні інстини, звернувся до суду з позовом.

Представник відповідача КУ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з клопотанням про проведення розгляду справи за його відсутності за наявними в матеріалах справи документами.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, скерувала на електронну адресу суду заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечила.

Представник третьої особи Сихівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з клопотанням про проведення розгляду справи без його участі.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги слід задовольнити, виходячи з наступного.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 16 ЦК України та ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 51 Конституції України, ч. ч. 2, 3 ст. 5 СК України встановлено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Держава має заохочувати та підтримувати материнство і батьківство та забезпечувати пріоритет сімейного виховання дитини.

Отже, при регулюванні сімейних відносин держава має максимально враховувати інтереси дитини.

Відповідно до ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Частиною 1 ст. 126 СК України встановлено, що походження дитини від батька визначається за заявою жінки чи чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Положеннями ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (ч. 1 ст. 135 СК України).

Відповідно до п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2008 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», за нормою ст. ст. 213, 215 ЦПК України, рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі сукупності доказів. Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень ЦПК України, згідно з якими жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Доказами у зазначеній категорії справ можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів.

Тобто, при вирішенні спору про визнання батьківства мають ураховуватися усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ч. 2 ст. 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ч. 7,8 ст. 7 СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дитини.

Висновок судово-медичної (молекулярно-генетичної) експертизи є підставою для категоричного висновку для визнання батьківства, оскільки ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини і його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Калачова проти росії» від 07 травня 2009 року, заява № 3451/05).

Відповідно до ч. 1 ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 29.12.2010 Комсомольським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській обл., ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Херсон (а. с. 7-10).

Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 14.03.2009 Галицьким відділом реєстрації актів цивільного стану Львівського міського управління юстиції, ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Львів, про що в Книзі реєстрації народжень 14.03.2009 зроблено відповідний актовий запис за №19. Батьками є: ОСОБА_1 - батько, ОСОБА_2 , громадянка України - мати (а. с. 14).

Відповідно до висновку експерта від 20.02.2024 №СЕ-19/114-23/25742-БД за результатами молекулярно-генетичної експертизи встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , може бути біологічним батьком дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Ймовірність даної події складає 99,9999% (а. с. 119-124).

Таким чином, суд, оцінивши здобуті докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, встановив, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , протягом 2007-2008 років перебував у відносинах з ОСОБА_2 .

ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Галицьким відділом реєстрації актів цивільного стану Львівського міського управління юстиції в Книзі реєстрації народжень зроблено відповідний актовий запис за №19 від 14.03.2009, з якого вбачається, що відомості про батька - ОСОБА_1 , внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, тобто за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записано за її вказівкою.

При цьому, висновком експерта від 20.02.2024 №СЕ-19/114-23/25742-БД встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , може бути біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ймовірність вказаного складає 99,9999%.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги висновок молекулярно-генетичної експертизи, а також те, що відповідач ОСОБА_2 не заперечила щодо задоволення позовних вимог, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підставними, у зв`язку із чим такі підлягають до задоволення.

На підставі ст. ст. 128, 134 СК України, керуючись ст. ст. 4, 13, 81, 89, 206, 259, 263-265, 268, 273, 351-356 ЦПК України, суд,

ухвалив :

позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Сихівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису №19 від 14.03.2009 про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначивши батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 26 березня 2024 року.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

Відповідач: Комунальна установа «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради, місцезнаходження: м. Львів, вул. Зелена, 204Б, приміщення 137, код ЄДРПОУ 43893150;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Третя особа: Сихівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: м. Львів, проспект Червоної Калини, 109, код ЄДРПОУ 35968907.

Головуюча Сабара Л.В.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117906604
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —464/5540/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні