Ухвала
від 18.04.2024 по справі 2-1832/11
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 2-1832/11 Номер провадження 22-ц/814/234/24Головуючий у 1-й інстанції Хіль Л.М. Доповідач ап. інст. Дряниця Ю. В.

У Х В А Л А

18 квітня 2024 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий суддя: Дряниця Ю.В.

судді Пилипчук Л.І., Чумак О.В.

секретар: Стеценко В.С.

за участю: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та адвокатів Бибика В.А., Шимко А.П., Панченко О.О., Бондаренко Н.П., Гарківець Л.В.

вирішуючи заяви головуючого судді Дряниці Ю.В. та судді Пилипчук Л.І. про самовідвід у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_5 , поданої в інтересах ОСОБА_1 на заочне рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 01 квітня 2011 року у справі за позовом ОСОБА_6 , правонаступниками якого є ОСОБА_2 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_3 та ОСОБА_9 до ОСОБА_1 , ПП ПБТІ "Інвентаризатор", Октябрського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області в особі ВГІРФО, третя особа Служба у справах дітей виконкому Октябрської районної у м. Полтаві ради про визнання права власності на 1/2 частину квартири,-

в с т а н о в и в :

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26 серпня 2022 року справа передана на розгляд колегії суддів у складі: судді-доповідача Дряниці Ю.В., суддів: Пилипчук Л.І., Чумак О.В.

Судді Дряниця Ю.В. та Пилипчук Л.І. заявили самовідвід з підстав, передбачених пунктом 5 частини 1 статті 36 ЦПК України, про що подали заяву.

Апеляційний суд, вирішуючи питання обґрунтованості даних самовідводів, виходить з наступного.

Відповідно до ст. 36 ч.1 п. 5 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

В силу пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і підлягає застосуванню на підставі статті 8 ЦПК України та статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» закріплено принцип, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Інститут відводу (самовідводу) є однією з найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Відвід (самовідвід) дозволяє виключити найменшу підозру в зацікавленості судді в результатах розгляду конкретної справи, навіть якщо насправді такої зацікавленості немає, оскільки пріоритетною тут є суспільна довіра до суду.

Згідно пункту 12 висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів, передбачено що при винесенні судових рішень у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від любих зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що впливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довір`ям не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довір`я до незалежної судової влади буде підірвано.

Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством.

Згідно частини 1 статті 39 ЦПК України, з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

За правилами частин 1, 2, 8, 9, 11 статті 40 ЦПК України, питання про відвід (самовідвід) може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановлює ухвалу.

Враховуючи викладені обставини, колегія суддів дійшла висновку, що заяви суддів Дряниці Ю.В. та Пилипчук Л.І. про самовідвід підлягають задоволенню, а справа - повторному розподілу за програмою автоматизованої системи документообігу.

Керуючись статтями 36, 40 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Заяви суддів Дряниці Юрія Володимировича та Пилипчук Лідії Іванівни про самовідвід задовольнити.

Справу передати до канцелярії суду для повторного розподілу цивільної справи автоматизованою системою документообігу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Ю.В. Дряниця

Судді Л.І. Пилипчук

О.В. Чумак

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118507829
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на 1/2 частину квартири

Судовий реєстр по справі —2-1832/11

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Панченко О. О.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

Рішення від 12.12.2011

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 31.07.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні