Ухвала
від 22.04.2024 по справі 619/3051/17
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/3051/17

провадження № 2-ві/619/3/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Калиновської Л.В., за участі секретаря судового засідання Булах С.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про відвід судді Болибок Є.А.,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суддіДергачівського районного суду Харківської області Болибок Є.А. перебуває скарга ОСОБА_1 на бездіяльність державного виконавця у виконавчому провадженні №57416300.

16.04.2024 ОСОБА_1 через підсистему ЄСІТС- «Електронний суд» звернувся до суду із заявоюпро відвід судді Болибок Є.А.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилається на те, щосуддя Болибок Є.А. неодноразово систематично порушував права скаржника, його сина, вимоги ЦПК України, Законів України, Конституції України, постановляв необґрунтовані судові рішення та ухвали, ігнорував або безпідставно відмовляв клопотання скаржника під час розгляду різних судових справ починаючи з 2017 року по час звернення цією заявою про відвід судді, безпідставно задовольняючи вимоги боржника у виконавчому провадженні №57416300 та відповідача у різних цивільних справах, тощо. Зазначені обставини викликають сумнів у неупередженості та об`єктивності судді.

Ухвалою судді Дергачівського районного суду Харківської області Болибок Є.А. від 17 квітня 2024 року визнано необґрунтованим заявлений ОСОБА_1 відвід і передано заяву для проведення автоматичного розподілу.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями заява передана до провадження судді Калиновської Л.В.

За правиламич.ч. 7, 8 ст.40 ЦПК Українивідвід, який надійшов поза межами судового засідання, розглядається судом у порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи.

Статтями36,37ЦПК Українипередбачені підстави для відводу (самовідводу) судді.

Згідно з п. 5 ч. 1ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ст. 39 ЦПК України, з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід. З підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи. Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу. Встановлення обставин, вказаних у пунктах 1-4 частини першої статті 36 цього Кодексу, статті 37 цього Кодексу, звільняє заявника від обов`язку надання інших доказів упередженості судді для цілей відводу. Якщо відвід заявляється повторно з підстав, розглянутих раніше, суд, який розглядає справу, залишає таку заяву без розгляду.

Отже, за умовами ч. 3 ч. 4 ст. 39 ЦПК України відвід повинен бути вмотивованим, а заявник зобов`язаний надати докази упередженості судді у випадку наявності обставин, що викликають сумніви в неупередженості або об`єктивності судді (ч. 5 ст. 36 ЦПК України).

Суд також враховує, що згідно з неодноразовими роз`ясненнями Вищої ради правосуддя у своїх рішеннях подання скарги на суддю не є підставою для його відводу (самовідводу).

З огляду на викладене, обставини зазначені у заяві про відвід є такими, що ґрунтуються на суб`єктивних міркуваннях та зводяться до незгоди з прийнятими процесуальними рішеннями судді.

Відповідно до ч. 4 ст.36 ЦПК Українинезгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Відповідно до ч. 3 ст. 40 ЦПК України, якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Дослідивши заяву, матеріали справи, суд вважає, що заява про відвід не підлягає задоволенню, оскільки підстави зазначені для відводу полягають у незгоді заявника з прийнятими процесуальними рішеннями головуючого під час розгляду вказаних ним справ, що згідно ч. 4 ст. 36 ЦПК України не може бути підставою для відводу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.36,39,40 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід судді Дергачівського районного суду Харківської області Болибок Євгена Анатолійовича -відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л. В. Калиновська

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118512877
СудочинствоЦивільне
Сутьвідвід судді Болибок Є.А

Судовий реєстр по справі —619/3051/17

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Остропілець Є. Р.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Остропілець Є. Р.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні