Ухвала
від 22.04.2024 по справі б/н
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

03110, м. Київ, вул. Солом`янська, 2-а, e-mail: inbox@kia.court.gov.ua

Єдиний унікальний номер справи б/н

провадження № 22-з/824/665/2024

У Х В А Л А

іменем України

22 квітня 2024 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі головуючого судді Яворського М.А. при секретарі Сукач О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві заяву Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) про скасування заходів зустрічного забезпечення позову, накладених ухвалою Київського апеляційного суду ввід 27 грудня 2022 року у справі за заявою Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» про забезпечення позову у справі, яка передана на розгляд Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, за позовом Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ШИПЯРД1930» (Україна) про стягнення 18 671,48 доларів США та витрат на правову допомогу,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року заяву Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама), подану представником Тодорашко Андрієм Вікторовичем , про забезпечення позову задоволено.

Накладено арешт на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «ШИПЯРД1930» (Україна) (73003, Херсонська область, м. Херсон, Карантинний острів, 1, код ЄДРПОУ 40726336) в межах суми заборгованості 18 548 доларів США, що знаходяться на банківських рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «ШИПЯРД1930», а також інших рахунках в банківських та фінансових установах України, які будуть виявлені під час виконання ухвали суду.

Визначено позивачу Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) (адреса реєстрації: Abopan Building, 32, East Street 3-32, Panama City, Republic of Panama; зареєстровано в комерційному реєстрі за №247118) розмір зустрічного забезпечення у сумі 18 548 доларів США (вісімнадцять тисяч п`ятсот сорок вісім доларів США) та зобов`язано його протягом десяти днів з дня постановлення ухвали внести вказану суму на депозитний рахунок суду.

27 березня 2024 року на адресу Київського апеляційного суду надійшла заява від Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) про скасування заходів зустрічного забезпечення, накладених ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року за заявою Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» про забезпечення позову у справі, яка передана на розгляд Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, за позовом Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ШИПЯРД1930» (Україна) про стягнення 18 671,48 доларів США та витрат на правову допомогу.

Заяву мотивовано тим, що вказаною ухвалою Київський апеляційний суд наклав арешт на грошові кошти ТОВ «ШИПЯРД1930» в межах суми заборгованості 18 671,48 доларів США, що знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ШИПЯРД1930» та визначено Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) розмір зустрічного забезпечення у сумі 18 548 доларів США шляхом внесення на депозитний рахунок суду.

02 січня 2023 року Компанія DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) звернулась із заявою про виконання зустрічного забезпечення та надала платіжне доручення №LGF3117 від 29 грудня 2022 року на суму 678 274, 39 грн, здійснене в гривнях по курсу Національного банку України на день платежу ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» за Компанію DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) у зв`язку із відсутністю у Київського апеляційного суду валютного рахунку.

06 лютого 2024 року на адресу Київського апеляційного суду надійшла заява від ТОВ «ШИПЯРД1930» про скасування заходів забезпечення, накладених ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року за заявою Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» про забезпечення позову у справі, яка передана на розгляд Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, за позовом Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) до ТОВ «ШИПЯРД1930» (Україна) про стягнення 18 671,48 доларів США та витрат на правову допомогу, з посиланням на те, що 19 січня 2024 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України розглянув справу №318/2022 та виніс рішення про відмову у задоволенні позовних вимог компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» до ТОВ «ШИПЯРД1930» про стягнення грошових коштів у повному обсязі.

В подальшому, ухвалою Київського апеляційного суду від 19 лютого 2024 року заяву ТОВ «ШИПЯРД1930» задоволено та скасовано арешт, накладений ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року на грошові кошти ТОВ «ШИПЯРД1930».

Відтак, Компанії DANUBO Special Shipping S.A. (Республіка Панама) вважає, що наявні підстави для задоволення заяви про скасування заходів зустрічного забезпечення й просить суд скасувати вказані заходи зустрічного забезпечення, що були накладені ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року у провадженні №22-з/824/1039/2022. Повернути ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» з депозитного рахунку суду кошти, внесені на депозитний рахунок суду з метою зустрічного забезпечення в сумі 678 274, 39 грн.

Учасники справи, будучи належним чином повідомленими про дачу, час та місце розгляду справи, до суду не з`явились.

22 квітня 2024 року на адресу Київського апеляційного суду надійшло клопотання від представника Компанії DANUBO Special Shipping S.A. - Тодорашка А.В. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Відповідно до положень статті 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Апеляційний суд враховує, що вказане клопотання надійшло на адресу суду в день призначеного судового засідання, а не за п`ять днів до такого судового засідання, а тому до задоволення не підлягає.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції доходить висновку, що заява про скасування заходів зустрічного забезпечення підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Слід відмітити, що заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

Крім того, відповідно до статті 154 ЦПК України суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову. Зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом.

Відповідно до статті 155 ЦПК України зустрічне забезпечення скасовується у випадку закриття провадження у справі з підстав, визначених пунктами 2, 5, 7, 8 частини першої статті 255 цього Кодексу, залишення позову без розгляду з підстав, визначених пунктом 6 частини першої статті 257 цього Кодексу, або після набрання законної сили рішенням суду про задоволення позову в повному обсязі, про що окремо зазначається в резолютивній частині відповідного судового рішення.

У випадку закриття провадження або залишення позовної заяви без розгляду з інших, ніж зазначені у частині першій цієї статті підстав або у випадку ухвалення рішення суду щодо повної або часткової відмови у задоволенні позову зустрічне забезпечення скасовується, якщо протягом двадцяти днів з дня набрання відповідним рішенням або ухвалою суду законної сили, відповідачем або іншою особою, права або охоронювані законом інтереси якої порушено вжиттям заходів забезпечення позову, не буде подано позов про відшкодування збитків у порядку, визначеному статтею 159 цього Кодексу.

Якщо такий позов буде подано, зустрічне забезпечення діє як захід забезпечення позову у відповідному провадженні, а питання про його скасування вирішується одночасно з вирішенням цього позову по суті заявлених вимог, поверненням позовної заяви, відмовою у відкритті провадження у справі або залишенням вказаного позову без розгляду чи закриттям провадження.

Зустрічне забезпечення може бути скасовано судом в будь-який час за вмотивованим клопотанням відповідача або іншої особи, права або охоронювані законом інтереси якої порушуються у зв`язку з вжиттям заходів забезпечення позову.

У разі скасування зустрічного забезпечення грошові кошти, внесені особою на депозитний рахунок суду з метою зустрічного забезпечення, підлягають поверненню особі, яка здійснила таке зустрічне забезпечення, протягом п`яти днів з дня набрання законної сили ухвалою суду про скасування зустрічного забезпечення позову.

У разі скасування заходів забезпечення позову з підстав, передбачених частинами тринадцятою, чотирнадцятою статті 158 цього Кодексу, зустрічне забезпечення скасовується, якщо протягом двадцяти днів з дня постановлення ухвали суду про скасування заходів забезпечення позову жодною особою, права або охоронювані законом інтереси якої порушено вжиттям заходів забезпечення позову, не буде подано позов про відшкодування збитків у порядку, визначеному статтею 159 цього Кодексу.

Так, з матеріалів справи вбачається, що рішенням Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 19 січня 2024 року у справі №318/2022, у задоволенні позовних вимог Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» до ТОВ «ШИПЯРД1930» про стягнення грошових коштів було відмовлено у повному обсязі (а.с.165-181).

Крім того, ухвалою Київського апеляційного суду від 19 лютого 2024 року заяву ТОВ «ШИПЯРД1930» про скасування заходів забезпечення позову, накладених ухвалою Київського апеляційного суду ввід 27 грудня 2022 року, задоволено. Скасовано арешт, накладений ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року, на грошові кошти ТОВ «ШИПЯРД1930» (Україна) (73003, Херсонська область, м. Херсон, Карантинний острів, 1, код ЄДРПОУ 40726336) в межах суми заборгованості 18 548 доларів США, що знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ШИПЯРД1930», а також інших рахунках в банківських та фінансових установах України.

Таким чином, заява Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) про скасування заходів зустрічного забезпечення, накладених ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року, підлягає до задоволення, оскільки з матеріалів справи вбачається, що Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України було ухвалено рішення від 19 січня 2024 року у справі №318/2022 про відмову в задоволенні позову Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» до ТОВ «ШИПЯРД1930», що є підставою для скасування зустрічного забезпечення.

Керуючись ст. 154, 155, 259, 268 ЦПК України, апеляційний суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) про скасування заходів зустрічного забезпечення позову, накладених ухвалою Київського апеляційного суду ввід 27 грудня 2022 року, задовольнити.

Скасувати заходи зустрічного забезпечення, визначені ухвалою Київського апеляційного суду від 27 грудня 2022 року, на грошові кошти Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) у сумі 18 548 доларів США (вісімнадцять тисяч п`ятсот сорок вісім доларів США).

Клопотання Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) про повернення коштів, які були внесені на депозитний рахунок суду з метою зустрічного забезпечення, у справі, яка передана на розгляд Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, за позовом Компанії «DANUBO Special Shipping S.A.» (Республіка Панама) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ШИПЯРД1930» (Україна) про стягнення 18 671,48 доларів США та витрат на правову допомогу - задовольнити.

Повернути грошові кошти у розмірі 678 274,39 (шістсот сімдесят вісім тисяч двісті сімдесят чотири) грн, які були внесені в якості зустрічного забезпечення на депозитний рахунок суду (код отримувача (код за ЄДРПОУ) 42258617, банк отримувача ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку отримувача (МФО) 820172, рахунок отримувача НОМЕР_2), на поточний рахунок Приватного акціонерного товариства «Українське Дунайське пароплавство» (68600, Одеська область, Ізмаїльський район, м. Ізмаїл, вулиця Флотська, 28), (код ЄДРПОУ 01125821) IBAN НОМЕР_1 , відкритий у АТ «Укрексімбанк» у м. Києві (код за ЄДРПОУ 00032112).

Ухвала суду може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до цього суду.

Суддя: М.А.Яворський

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118529470
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення 18 671,48 доларів США та витрат на правову допомогу

Судовий реєстр по справі —б/н

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Рішення від 02.12.2009

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Українець П. Ф.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні